mona.blue 09.11.07, 20:25 Czy zdarza Wam się pogardzać innymi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aroden Nnie 09.11.07, 21:19 Pogarda to suma dwoch uczuc: odrazy - do czegos gleboko niezgodnego z naszymi przekonaniami i poczucia wyzszosci wlasnej (z tego powodu). O ile uczucie odrazy zdarza mi sie niekiedy zywic, o tyle nie doznaje z tego powodu uczucia wyzszosci, wiec nie ma czego sumowac :))) Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 nie ma to jak dobrze policzyć;) 10.11.07, 11:04 Wydaje mi się, ze ze mna jakos podobnie. I ze najczęściej odrazę budzą we mnie ci, którzy sie wywyzszają wlaśnie, rozliczają innych w poczuciu - najczęściej, jesli nie zawsze - chbionym wlasnej wyzszości i nieskazitelności. Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Re: Pogarda 09.11.07, 22:20 ja gardze wszystkimi oprocz mojej milosci obecnej i dziadka - jedyna rodzina, do ktorej sie przyznaje :) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Pogarda 09.11.07, 22:24 A czy powinniśmy sobie pozwalać na pogardzanie innymi - oczywiście w przypadku, gdy faktycznie czynią coś złego, wstrętnego? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Uważam, że tak 09.11.07, 22:27 Ja np. gardzę tchórzami, którzy uciekają od odpowiedzialności. Albo tymi, którzy się szmacą i zdradzają swoje ideały. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Pogarda 09.11.07, 22:29 Np. gardzę gościem, który szukał u dziewczyn wyższych wartości, a potem wdał się w romans z k(...)ą. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Pogarda 10.11.07, 07:34 A jakim "uczuciem" obdarzysz takiego, który udaje , że szuka ideału w kobietach , a daje się wykorzystywać k...wie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
aroden To ciekawe... 10.11.07, 08:44 echtom napisała: > Np. gardzę gościem, który szukał u dziewczyn wyższych wartości, a potem wdał się w romans z k(...)ą. A co ma jedno wspolnego z drugim? Pierwsze uwazam za chwalebne, a drugie (niekiedy) za zwyczajnie autentyczne. PS. Doskonale czuje sie w Restauracji Hotelu Bristol, jak rowniez w barze piwnym "U Monka" na Pradze Polnoc , przy Stalowej. W pierwszym podaja doskonale "Frutti di mare" , a w drugim Pivo Kasztelan, z widokiem na najblizsza petle tramwajowa i mozliwoscia lektury prasy codziennej. A atrakcja to extraordynaryjna :))) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: Pogarda 10.11.07, 15:28 jasne :) standardowo ale zaraz potem śmiać mi sie chce z tego ;) :) :) pogarda jest taka dymana pusta i samozakręcona Odpowiedz Link Zgłoś