Dodaj do ulubionych

Słaba koncentracja, słaba pamięć

15.06.08, 20:57
Witam,

od dłuższego czasu mam ogromne problemy z koncentracją. Zauważyłem też że
szwankuje mi pamięć. Np. uczę się do egzaminu - nie robię dużej partii
materiału - np. 10-15 stron tekstu dziennie, a na koniec dnia nie potrafię
odtworzyć tego co się nauczyłem. Do tego dochodzą problemy ze spaniem - bardzo
lekki sen, budzę się kilka-kilkanaście razy w ciągu nocy. Jestem niewyspany
tak samo przy krótkim, normalnym i długim śnie. Wiem, że kłopoty z pamięcią
wynikają z braku koncentracji - u mnie to jest 10 min maks - a czasami krócej.
Nie pomagają mi żadne suplementy typu magnez lecytyna. To wszystko łączy się z
problemami z rodzicami - udałem się do psychologa, ale on stwierdził, że
"jestem normalny" i nie odbiega to od normy. Nie wiem co robić - do jakiego
lekarza się udać. Dawno dawno temu miałem ognisko zapalne w mózgu ale zostało
wyleczone i nie było żadnych powikłań ani nawrotów. Czy ktoś z Forumowiczów
mógłby mi poradzić co robić? Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • barenaked.lady Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 15.06.08, 22:56
      to zależy np. od tego, jak się Twoje problemy zaczęły - jaka jest ich przyczyna.
      opcji jest mnóstwo: od przemęczenia, stresu, po niedobory magnezu.

aktywność fizyczna, minerały, rozmowa z kimś, komu możesz zaufać, podjęcie
      ważnych decyzji, ćwiczenia na koncentrację (wygoogluj sobie) - możliwości jest
      wiele.

możesz spróbować szukać pod hasłem "ADHD u dorosłych" - nawet jeśli sama
      przypadłość nie występuje w Twoim przypadku, jej charakterystyką są problemy z
      koncentr., więc rady dla ADHD-wców, które znajdziesz mogą Ci pomóc. powodzenia.
    • ja_adam Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 15.06.08, 22:58
      ile ważysz i czy masz prostą przegrodę nosową?
      • kgrabicki Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 16.06.08, 14:36
        Ważę ok 65 kg przy 173 cm wzrostu. Co do przegrody nosowej - to chyba nie ma
        problemy - w każdym razie nie chrapie w nocy.
    • bigda Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 16.06.08, 11:56
      Od dłuższego czasu, czyli nie zawsze tak było. Zatem odpuść sobie ADHD - dorośli
      mogą to mieć, ale od dziecka, a nie nagle od 2 dni. Myślę,że badaniu przegrody
      nosowej też możesz dać spokój, chociaż może sprawić problemy z oddychaniem, a to
      może sie na różne sposoby objawiać, ale to byś sam zauważył.
      Problemy z rodzicami, lekki sen... Trudno nie kojarzyć tego ze stresem. Stres
      wystarczy do wyjaśnienia problemów z koncentracją.
      Dziwie się, że psycholog powiedział ci, że jesteś normalny i tyle. Tak jakby
      normalni nie mieli problemów. Jeśli faktycznie nie masz żadnych problemów o
      podłożu somatycznym, proponuję, żebyś przeszedł się do psychologa raz jeszcze,
      ale takiego, który zajmuje sie również psychoterapią, a nie poprzestaje na
      zrobieniu kilku testów i stwierdzeniu "normalności".
      • kgrabicki Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 16.06.08, 14:42
        Tzn. wygląda to tak - problem ten zauważyłem dopiero na studiach - gdzie do
        egzaminu muszę nauczyć się bardzo dużej partii materiału. Zawsze się kręcę. Mam
        problem z dokończeniem rozpoczętych zadań. Nawet gdy mam plan pracy - nigdy
        jeszcze nie udało mi się go wykonać. Jak dochodzę do końca to zazwyczaj odkładam
        notatki i "aaaa....jutro dokończę". Poza tym moje myśli cały czas krążą gdzieś
        wokół - nie skupiam się na temacie - a nawet jak się skupię to myśli szybko mi
        uciekają. Jak usiądę i zacznę się uczyć to po 10-15 min wstaję, idę coś zrobić -
        szukam czegoś wogólne nie związanego z tematem. Nie mogę usiedzieć w miejscu.
        Bardzo mi to przeszkadza w studiach. Mam ogromne problemy ze zdaniem egzaminów.
        Nie wiem czy to ADHD czy nie? Może to tylko ADD - coś czytałem na ten temat ale
        nie wiem? Nie chcę szukać na siłę. Po prostu chcę coś z tym zrobić :(
        • leda16 Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 17.06.08, 21:51
          A co studiujesz i na którym roku jesteś? Chcę Cię pocieszyć, że początkowo mnóstwo nawet wysoce inteligentnych ludzi ma ogromne problemy z przestawieniem się na diametralnie odmienny od szkolnego tryb nauki. Przypuszczam, iż to, czyli trudności adaptacyjne są właśnie u Ciebie przyczyną nadmiernego stresu, a nie problemy z rodzicami. Powinieneś też poznać, czy jesteś typem wzrokowca czy słuchowca. Tzw. "wzrokowcowi" łatwiej przychodzi przyswajanie treści czytanych cicho,bezgłośnie, (niektórzy odtwarzają wiadomości mając nawet przed oczami układ strony tekstowej) w przeciwieństwie do "słuchowca", któremu łatwiej zreprodukować tekst czytany głośno, treść wykładów, omawianych werbalnie ćwiczeń. To właśnie powinien Ci powiedzieć psycholog - z przewagą jakich zmysłów następuje u Ciebie zapamiętywanie i reprodukowanie treści. Inną skuteczną pomocą w przygotowaniu się do egzaminów jest systematyczna nauka w trakcie całego roku szkolnego. Zresztą pytasz o wiele za późno, bo w toku sesji egzaminacyjnej i praktycznie teraz niewiele Ci można pomóc. Natomiast jeżeli jest możliwość ponownego podejścia do egzaminów we wrześniu, to leczenie należy rozpocząć już. I to nie u psychologa, tylko u psychiatry. Zanim odpowiednia dawka leków poprawiajacych koncentrację uwagi się skumuluje - musi minąć okres co najmniej 3 tygodnie. Może też być tak, że Twój organizm nie zareaguje na dany lek i trzeba będzie szukać, aż się "utrafi". Istnieje też możliwość, że Twoje trudności są symptomem jakichś głebszych zaburzeń psychicznych i wtedy bez rzetelnej diagnozy psychologicznej się nie obejdzie.
          • kgrabicki Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 18.06.08, 10:41
            Jestem na 3 roku prawa - już się powinienem zaadaptować. Kiedyś na kursie
            szybkie czytania wyszło mi, że moim dominującym sposobem przyswajania wiedzy
            jest kinetyczny. Najgorsze jest to, że poświęcam zazwyczaj 2x więcej czasu na
            naukę niż inni a wcale nie jestem dobrze przygotowany. Problemem jest
            skoncentrowanie, skupienie i wyciszenie się w czasie nauki. Uważasz, że leczenie
            farmakologiczne jest wskazane?
            • leda16 Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 18.06.08, 21:43
              Kinetyczne? pierwszy raz słyszę o takiej formie zapamiętywania. Bo i cóż można ruchowo spostrzec? Prawo rzeczywiście zawiera dużo materiału pamięciowego a mało logicznego. Jeśli chodzi o szybkość, giętkość i pojemność pamięci, pod tym względem istnieją duże róznice indywidualne. Jeżeli jednak już jesteś na III roku, to znaczy, że są to trudności sytuacyjne a nie wrodzone. Być może u Ciebie przyczyną jest astenia, czyli zwiększona męczliwość centralnego układu nerwowego. Wtedy rzeczywiście musisz poświęceć więcej czasu na naukę nie tyle z powodu gorszej sprawności zapamietywania, co mniejszej wydolności uwagi. A co Cię interesuje, w jakim charakterze chciałbyś pracować (chodzi o aplikację)?
              Przypuszczam, że najpierw wskazana jest diagnoza psychologiczna przyczyn Twoich trudności, o czym już pisałam w poprzednim poście. Bez dokładnych badań możemy tylko gdybać. Zaś podejmując leczenie farmakologiczne nic przecież nie tracisz, za to możesz dużo zyskać. Napisz z jakiego miasta jesteś. Może będę mogła kogoś polecić.
              • kgrabicki Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 19.06.08, 14:38
                Chciałbym zdawać na aplikację adowkacką, natomiast zastanawiam się czy warto bo
                jeśli na studiach nie mogę sobie poradzić to tam wcale łatwiej nie będzie.
                Rozumiem, że o leczenie farmakologiczne to trzeba zwrócić się do psychiatry?
                Jestem z Łodzi :)
                • leda16 Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 19.06.08, 22:01
                  Przypuszczam, że łatwiej się uczyć, jeśli ta aplikacja jest Twoją pasją. Jeśli bardzo pragniesz być adwokatem, to zastaniesz nim na pewno. Pasja dodaje ludziom skrzydeł. Zresztą okazałeś się lepszy niż iluś tam kandydatów na jedno miejsce, lepszy niż ci, co zostali w tyle za Tobą. Nie warto tylko skrzydeł opuszczać z rezygnacją, bo wtedy nigdzie się nie doleci. Ponieważ z racji pełnienia funkcji biegłego sądowego dość często bywam w sądach karnych uważam, że poziom staranności w wykonywaniu zawodu adwokackiego (i nie tylko) jest żenująco niski. Widać to zwłaszcza przy przemowach końcowych, zadawanych biegłym pytaniach (czasami - hi, hi - pogrążających jeszcze bardziej klienta). Ja wiem, że "wronie" układy, tradycje, "kupione" wyroki itp. ale są pewne granice a rzetelności i uczciwości wiedza nie zastąpi. Tak więc nie popadaj w kompleksy. Niestety, w Łodzi nie znam nikogo. Ale polecałabym studencką Poradnię Zdrowia Psychicznego, bo zazwyczaj pracują tam fachowcy z długim stażem pracy a więc niejako obeznani z problematyką studencką. Do psychiatry, z tym, że jak załatwisz sprawy sesji, bo leki początkowo mogą dawać złe samopoczucie a nawet nasilić Twoje objawy. Astenia w sensie psychologicznym to taka męczliwość układu nerwowego, mająca korzenie w cechach temperamentu i osobowości. Trzeba się nauczyć z nią żyć. Diagnozę może postawić psycholog z pomocą testów psychometrycznych. Być może prócz farmakoterapii potrzebne Ci będzie jeszcze jakieś wsparcie psychologiczne, wypracowanie większej wiary w swoje możliwości, podniesienie samooceny. Od psychiatry studenckiego możesz też uzyskać zaświadczenie o konieczności przełożenia sesji, egzaminów itp. Postaraj się teraz zdać tyle, ile możesz i rozpocznij leczenie. Jeśli nie pomoże, nic przecież nie tracisz, tylko wracasz do punktu wyjścia. Pomyśl, iż studia to zaledwie jeszcze 2-3 lat. Pracować będziesz 25 lat i możesz się okazać świetnym adwokatem. Zwłaszcza, jeżeli będziesz kochał to, co robisz.
                  • kgrabicki Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 20.06.08, 09:34
                    Oczywiście wszystkiego lepiej się uczy gdy dodatkowo jest to nasze
                    zainteresowanie - ale niestety w przypadku aplikacji i egzaminu na aplikację są
                    tam wszystkie przedmioty z toku studiów - nie wszystkie mi się podobały a
                    wszystkich muszę się nauczyć - i tu mam powrót do mojego problemu - bez
                    koncentracji zajmie mi to bardzo wiele czasu. Podjąłem decyzję, że pójdę do
                    psychiatry - zobaczę co powie. Nic nie tracę a mogę wiele zyskać.
                    • leda16 Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 20.06.08, 16:33
                      pójdę do
                      > psychiatry - zobaczę co powie.

No, psychiatra raczej b. mało powie. Zapisze leki i tu musisz się uzbroić w cierpliwość. Szkoda, że w dzieciństwie rodzice nie zapisali Cię na jekiś trening pamięci wg. szkoły Wojakowskich. To by teraz procentowało. W zasadzie o ile wiem bardzo dokładnie do jakiego wieku życia dziecko rośnie fizycznie i rośnie jego IQ, bo to jest sprawa zbadana na 10-tą stronę już w w.XX, nie mam pojęcia do jakiego okresu można poprawić sprawność procesów pamięciowych. Zresztą nigdy mnie to szczególnie nie interesowało. Swoje dziecko zapisałam gdy miało 6 lat. Chyba jednak praktyka Wojakowskich oparta jest na pracy z modzieżą licealną. Zresztą wrzuć sobie w google i poszukaj. Oni organizują chyba treningi roczne lub pół roczne. Co nagle, to po diable, podobnie jak z tymi cud-dietami wspomaganymi szemranymi pigułkami, gdzie rzekomo w tydzień traci się 10 kg.
                      • kgrabicki Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 20.06.08, 20:22
                        Chodziłem na kurs szybkiego czytania połączony z technikami zapamiętywania i
                        metodami nauki. Uzbroić się w cierpliwość w sensie działana leku czy w sensie,
                        że niewiadomo, który lek zadziała? Moim głównym problemem jest koncentracja -
                        nie mam nic przeciwko żeby posiedzieć dłużej nad nauką, ale żeby to dawało efekt
                        - teraz niestety jest tak, że siedzę dużo a efektu brak :(
                        • leda16 Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 25.06.08, 08:15
                          kgrabicki napisał:

> Uzbroić się w cierpliwość w sensie działana leku czy w sensie,
                          > że niewiadomo, który lek zadziała? Moim głównym problemem jest koncentracja -

Jedno i drugie, bo trudno coś krakać przez internet w sensie przyczyn tego stanu rzeczy.
                      • kgrabicki Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 25.06.08, 08:08
                        No w poniedziałek jestem zapisany do lekarza. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
              • kgrabicki Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 19.06.08, 14:41
                Aha. I jak i u kogo można zdiagnozować astenię? :)
    • mskaiq Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 16.06.08, 12:56
      Twoje problemy z rodzicami przynosza ci wiele negatywnosci i stresu.
      Ta negatywnosc jest ciagle z toba, kiedy sie uczysz rowniez. W
      czasie nauki pojawiaja sie mysli nie zwiazane z nauka a z problemami
      i w taki sposob tracisz koncentracje.
      Postaraj sie rozwiazac problemy z rodzicami, poza tym postaraj sie
      codziennie cwiczyc fizycznie, bieg, rower, itp. Cwiczenia fizyczne
      zwalniaja stres ale najwazniejsze jest pozbycie sie przyczyn ktore
      wywoluja stres.
      Serdeczne pozdrowienia.

• mona.blue Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 16.06.08, 15:00
        mskaiq, napisz jeszcze proszę, jak pokonać inercję i lenistwo i
        zacząć ćwiczyć ;)
        • mskaiq Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 17.06.08, 15:12
          Bardzo wazna jest motywacja i zrozumienie jak wazna sprawa sa
          cwiczenia fizyczne.
          Zwykle cwiczenia, traktujemy jako cos drugorzednego, zrozumienie
          jakie sa wazne pojawia sie kiedy juz zaczynamy uprawiac jakis sport
          i widzimy roznice.
          Czesto kiedy wracamy z pracy, pojawia sie zmeczenie, nie chce sie
          wtedy trudno sie przelamac i pojsc pobiegac czy pojezdzic na
          rowerze, albo wybrac sie na silownie lub basen.
          Moze rano, moze warto rowniez wciagnac dzieci. Im tez sport bardzo
          sie przyda a dzieci sa bardzo dobra motywacja.
          Serdeczne pozdrowienia.

• mona.blue Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 17.06.08, 22:26
            Tak, razem z dziećmi, też na to wpadłam :)
      • rumnieburak Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 25.06.08, 13:36
        mskaiq napisał:

> poza tym postaraj sie
        > codziennie cwiczyc fizycznie, bieg, rower, itp. Cwiczenia fizyczne
        > zwalniaja stres ...

Właśnie to miałem napisać. Mi to bardzo pomogło w podobnych sytuacjach
    • kgrabicki Re: Słaba koncentracja, słaba pamięć 24.09.08, 13:20
      Witam wszystkich.

Długo się nie odzywałem, ale... w tym czasie wiele się zmieniło. Nie poszedłem
      do psychiatry i bardzo się z tego cieszę. Piszę mając zamkniętą sesję - mój
      najtrudniejszy egzamin jest zdany, a problemy o których pisałem się skończyły.
      Jak to się stało? Otóż, na początku wakacji odstawiłem wszystkie suplementy i
      brałem tylko jedną rzecz - tran z kwasami omega-3. Dokładnie po miesiącu (w
      czasie którego odpoczywałem) zacząłem przygotowania (kolejne) do egzaminu...i
      zauważyłem kolosalną różnicę. Może nie byłem bardzo zdyscyplinowany przy nauce
      (tzn. częste przerwy, odrywanie się od nauki), ale zamierzone partie materiału
      najczęściej robiłem i co dla mnie NAJWAŻNIEJSZE - na drugi (i kolejne też) dzień
      wszystko dokładnie pamiętałem. Potrafiłem powtórzyć cały wykład bez żadnego
      problemu. Uważam, że to właśnie tran tak podziałał (a zwłaszcza kwasy omega-3).
      Obecnie biorę już tylko kwasy i nic więcej. Polecam to wszystkim, którzy mają
      podobne problemy. Należy pamiętać tylko żeby brać ok. miesiąca i po takim czasie
      widać efekty (przynajmniej ja widzę u siebie). Dziękuję wszystkim za pomoc w
      rozwiązaniu mojego problemu.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka