Dodaj do ulubionych

problemy z czytaniem

27.09.15, 15:08
Ucze dziesiecioletnia dziewczynke. Dogaduje sie po angielsku, ale ma duze problemy z plynnym czytaniem. Wszystkie zadania, przyklady to tez problem, bo czyta je bardzo powoli i niewyraznie. Macie jakies sposoby na poprawienie plynnosci w czytaniu, jakies cwiczenia? Za nami dopiero jedne korepetycje, mam duzo ksiazek dla dzieci, bedziemy duzo czytaly. Chce, zeby najpierw czytala fragment ona, pozniej ja, by mogla po mnie powtorzyc. Drugi pomysl to czytanie wszystkiego na glos, nawet gdy robi prace domowa do szkoly. Z czytaniem po turecku (jej pierwszy jezyk) tez ma problemy. Chce jak najszybciej jej pomoc, bo jest w tyle za klasa.

[url=https://www.suwaczki.com/][img]https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv6iye7rkpo4o8.png[/img][/url]
Obserwuj wątek
    • engteacherka Re: problemy z czytaniem 27.09.15, 19:46
      Trening czyni mistrza, musi po prostu wyćwiczyć czytanie. Ja bym dorzuciła jeszcze śledzenie wzrokiem tekstu, który puszczasz z płyty i czytanie fragmentami po lektorze (nie tylko po tobie), wszelkie komiksy i historyjki też są bardzo pomocne, bo można je najpierw wysłuchać, a potem czytać z podziałem na role.
    • ewikowa Re: problemy z czytaniem 27.09.15, 19:56
      A moze uczyc ja pierw wszystkie 'sight words' - (they come in levels from gold, red, orange, blue etc...) - if she knows the common sight words, reading should be easier when adding the other words. If she already understands English and just has problems with reading - and if her parents are willing, of course, then the online programme like www.readingeggs.co.uk. Sure, it starts with just individual sounds, but do a test and it suggests where to start at. My daughter started it from scratch - when she was still at preschool and is reading fluently now (year 3). Awesome exercises, lots of incentives and the kid actually WANTS to do it :)

I'd go with the sight words though and get them down pat, and then move on to sound groups. Reading out loud and correcting is, I think, useless because it doesn't teach her the skills.

I've got the sight words grouped and ready to print if you like. I play memory with the kids etc and they enjoy finding the words in their school texts etc.

Sorry - quicker writing it in English than Polish :)
      • iloveistanbul Re: problemy z czytaniem 28.09.15, 14:34
        poprosze o te slowa jesli mozna na joanna.sahin@gmail.com
        dzieki wielkie za pomoc :)) wykorzystam Wasze pomysly
    • aga.p.p Re: problemy z czytaniem 28.09.15, 14:50
      Jeśli dziecko ma problemy z czytaniem też we własnym języku, to pogadałabym z rodzicami czy przypadkiem nie ma jakiejś dys-. 10-letnie dziecko powinno płynnie czytać w swoim języku, jeśli tego nie robi, to raczej nie z lenistwa.
      • iloveistanbul Re: problemy z czytaniem 28.09.15, 17:24
        Wlasnie nie wiem jak to jest. Jej mama interesuje sie jej postepami, chce czeste zajecia, zeby to wszytko nadrobic. Wybierzemy sie razem do nauczycielki angielskiego w szkole, zebym wiedziala, nad czym trzeba popracowac. Mysle, ze jakas dys- moze wchodzic w gre, ale nie potrafie tego sama ocenic, zwlaszcza po jednej lekcji. Rozwiazywalysmy zadanie z gramatyki, odpowiadala poprawnie, ale meczarnia bylo przebrnac przez czytanie przykladow.
        • robak.rawback Re: problemy z czytaniem 30.09.15, 18:45
          dokladnie to samo pomyslalam co aga - niepowienna miec problemow z czytaniem - moze ma jakas dysleksje albo pomieszanie roznych rzeczy, moze ma tez zly wzrok etc i zle jej sie czyta przyczyny moga byc rozne.

moga byc rozne poziomy w obrebie roznych DYS-funkcji i jej problemow np od mylenia literek po takie cos ze jak patrzy na kartke z tekstem to ona jej plywa przed oczami i sie zamazuje i faluje. ona sama tego moze zupelnie nie uwazac za problem w sensie nie rozpoznac ze to jest problem bo jesli od malego tak widzi to nie ma porownania z tym jak sie powinno 'normalnie' widziec.
          wiec tu nie mozna samemu kombinowac tylko od razu do specjalisty wyslac. nie ch zrobi testy z dzieciakiem pogada i ustali. pogadac z rodzicami czy u okulisty byla etc. i jasno powiedziec rodzicom ze to trzeba szybko sie tym zajac jesli to rzeczywiscie jest jakas dysleksja bo to bbedzie rzutowac bardziej i bardziej na wyniki w nauce ale rowniez ze to nie zadne uposledzenie etc w sensie niech sie nie nastrosza ze jak to to niemozliwe ze dziecko moje moze miec dysleksje. po prostu normalnie potraktowac ale i powaznie sie niech zabiora do tego i sprawdza. dobre zdiagnozowanie pomaga ludziom takim w zyciu.
          sa rozne softwary fdl aludzi z takimi problemami - instaluje sie na komputer i pomaga w czytaniu, albo nakladki w roznych kolorach takie przezroczyste jak nalozysz na tekst to jakos sie lepiej patrzy.

popatrz sobie dla rozeznania i info na linki to ci cos podpowie - jesli jestes w polsce to i tak ci pewnie dadza jakies ogolne info
          zadnego znich nie czytalam wiec nei wiem n aile sa sesnowne ale wygladaja dobrze

www.bdadyslexia.org.uk/educator/frequently-asked-questions-education
          www.understood.org/en/learning-attention-issues/child-learning-disabilities/dyslexia/understanding-dyslexia
          www.dyslexiaaction.org.uk/for-educators
          www.nhs.uk/conditions/Dyslexia/Pages/Introduction.aspx
          www.bdadyslexia.org.uk/educator/modern-foreign-languages
          www.languageswithoutlimits.co.uk/resources/Dxa1.pdf
          dystefl.eu/uploads/media/DysTEFL_Booklet_Trainee.pdf
          • robak.rawback Re: problemy z czytaniem 30.09.15, 18:53
            Dyslexia, Dyspraxia & Overlapping Learning Difficulties
            www.youtube.com/watch?v=dXhO3-S1L-o
            • iloveistanbul Re: problemy z czytaniem 30.09.15, 19:58
              Bardzo dziekuje za te artykuly. Niestety nie mieszkam w Polsce, a w Turcji, gdzie chyba diagnozowanie dysleksji nie jest zbyt czesto i duzo Turkow pewnie nawet o tym nie slyszalo. Mialam z ta dziewczynka jak na razie jedne zajecia, ale widze, ze problem jest i to dosc powazny jak na ten wiek (10 lat) i fakt, ze ona po angielsku dosc dobrze sie dogaduje. Inny problem to wyscig szczurow w tureckich szkolach prywatnych, wszyscy musza miec najlepsze wyniki, znac angielski perfekcyjnie plus inne jezyki obce, trafic na najlepsze uczelnie... Juz na tych pierwszych zajeciach dowiedzialam sie na jaki uniwersytet dziewczynka sie wybiera. Ja sama jestem studentka, w dziedzinie pedagogiki doksztalcam sie sama, wiec jeszcze raz dziekuje za Wasze podpowiedzi :)
              • robak.rawback Re: problemy z czytaniem 30.09.15, 23:37
                dysleksja i inne dys- sa dosc czesto spotykane w uk wiec nie widze powodu dla ktorego sporo osob nie mialo by roznych takich miec w turcji. a moze ja po prostu z racji bycia w edukacji sie z tym stykam na codzien w sensie - ze sporo i studentow i wykladowcow potrafi miec dysleksje i rozne inne rzeczy no i na uniwerkach w uk jest standardowo zawsze roznego typu disability support wiec w to wchodzi dysleksja i inne tez wiec mam z tym stycznosc. byc moze jakbym nie pracowala w edukacji to nie mialabym zielonego pojecia.
                i studenci sa uswiadamiani na ten temat -jako cos co oferuje studentom uniwerek, oprocz nauczania ich.

nie przypominam sobie zeby to bylo available na polskich uniwerkach ale moze sie teraz cos zmienia, z tego co mowisz w turcji pewnie tak samo jak wpolsce - czyli nikt nic nie wie.
                z drugiej strony spotkalam sie tez z wykladowcami i mature students korzy dopiero niedawno zostali poprawnie zdiagnozowani i mowia czesto ze cale zycie sie meczyli i w sumie wiedzieli ze jest cos nie tak i kamien im z serca spadl jak ktos wkonu powiedzial co maja za problem. wiec bym powiedziala ze sie zainteresuj tym.
                ja iles tam lat temu, na poczatku kariery nauczycielskiej mialam jednego ucznia w grupie ktory na pewno mial dysleksje, teraz to wiem, tylko ja w tedy bylam za malo doswiadczona zeby sie skapnac co to bylo - i do tej pory strasznie zaluje ze nie pomoglam mu (z racji swojej niewiedzy)

pisal jak kura pazurem, po prostu nie dawalo sie odczytac, tragicznie czytal, i wydawalo sie ze jest nawet lekko opozniony (tak z twarzy wygladal) ale tak naprawde byl bardzo blyskotliwy, no kurcze, mowie ci, nie moge sobie darowac ze ten chlopak nie dostal pomocy jakiej potrzebowal. juz chyba zawsze mnie to bedzie meczyc. zebym to wtedy wiedziala co wiem teraz :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka