Dodaj do ulubionych

działalność

23.02.13, 11:44
Zakładam działalność, na razie wpływy będą ok 2ooo tys. mcnie. Powiedzcie, jaki sposób rozliczania się wybrać? Macie jakiś link do odliczeń od podatku? Jestem zielona, ale ciesze się z tej decyzji jak diabli. Jak się rozliczacie, co mc, co 3 mce? Jak sprawdzić co mogę odliczyć? Rozliczać się będę sama, z takimi zarobkami nie stać mnie na jakieś księgowe usługi. Dam radę sama? Macie pieczątkę? Jestem zielona ale jak się cieszę!!! ZUS 416 zł ale mam nadzieję, że wydolę jakoś.
Obserwuj wątek
    • teacherka Re: działalność 23.02.13, 12:28
      Anglofil, przy ksiazce KPiR mozna odliczac koszty (to dosc wazne), bo zmniejsza Ci sie podatek do zaplaty. (ktory zreszta musisz dodac do 400zł Zusu -tzn. mam na mysli, ze mozesz mniej zarobic niz 2000- 416 zl).
      Pieczatka nie jest wymagana, ale sie przydaje.
      Jesli troszke sie znasz na odliczeniach, to mozesz sobie poradzic bez ksiegowej, chociaz z pomoca latwiej.
      Co wrzucic w koszty? Materialy biurowe, materialy do nauki, koszt pomieszczenia jesli wynajmujesz, albo mieszkaniowe - jesli masz mieszkanie zgloszone do dzialanosci w spoldzielni, wtedy proporcjonalnie czynsz, prad mozesz odliczyc; ksera.
      • anglofil Re: działalność 23.02.13, 14:28
        Wiem, że jest też spore odliczenie od podatku ok. 600 zł więc ten podatek będzie mniejszy niż 18% z umowy o dzieło. Ta KPiR to książka przychodów i rozchodów to podatek się płaci co mc czy co 3 mce? Ach jak ja się cieszę na pieczątkę, możliwość legalnej reklamy na facebooku i w innych, super. Mam nadzieję, że te 20 g w firmach da się znaleźć. Jaką macie stawkę dla firm na działalności? Ja obstawiam 80 zł za 60 min. Tyle biorą językowe, ja tłumaczę firmom (na razie 2), że przecież lektor prywatny to o wiele wyższa jakość i jakoś tą stawkę przełykają.
        • aga.p.p Re: działalność 23.02.13, 15:06
          Zamiast się cieszyć z pieczątki, (która absolutnie do niczego nie będzie Ci potrzebna) poczytaj sobie lepiej odpowiednie ustawy i jakieś informatory o prowadzeniu DG. Osobiście polecam strony pit.pl i vat.pl - mają aktualne informacje i dobrze się z nich korzysta.

Skąd Ci się wzięło te 600 zł odliczenia? Jeśli jesteś na KPiR to od podatku możesz odliczyć tylko część zdrowotnej składki ZUS - pozostałe wydatki idą w koszty i zmniejszają podstawę opodatkowania (BTW, jest duża szansa, że przy przychodach na poziomie 2k miesięcznie podatku nie zapłacisz wcale, bo większość tej kasy pójdzie w koszty, zwłaszcza na początku, jak będziesz inwestować w reklamę, bibliotekę, sprzęt, itd.)

Rozliczać się możesz kwartalnie albo miesięcznie.

A na początek policz wszystkie wydatki i przychody w skali rocznej (z uwzględnieniem urlopów, dni wolnych, itp.) i dopiero na tej podstawie wylicz sobie ceny zajęć. Żeby potem nie było niespodzianek typu "ZUS trzeba zapłacić, a środków brak".
        • teacherka Re: działalność 23.02.13, 19:05
          > Wiem, że jest też spore odliczenie od podatku ok. 600 zł więc ten podatek będzi
          > e mniejszy niż 18% z umowy o dzieło.
          556 zł to kwota wolna od podatku, ale pamietaj, ze dochody dodajesz co miesiac. Wiec w trzecim miesiacu dzialanosci bedziesz miala 2000+2000+2000.

Ta KPiR to książka przychodów i rozchodów
          > to podatek się płaci co mc czy co 3 mce?
          Jak wolisz.

> Jaką macie stawkę dla firm na działalności? Ja ob
          > stawiam 80 zł za 60 min. Tyle biorą językowe, ja tłumaczę firmom (na razie 2),
          > że przecież lektor prywatny to o wiele wyższa jakość i jakoś tą stawkę przełyk
          > ają.
          Wydaje mi sie, ze 80 zl to duzo. Szkola jezykowa to co innego. Jest w stanie byc maksymalnie elastyczna (np. 2 klientow o tej samej porze; albo nagla zmiana godzin), zapewnia zastepstwo przy nieobecnosci lektora (a Ty co zrobisz w przypadku choroby?), itp. Czesto szkoly obsluguja tez tlumaczenia. To juz ciezko pogodzic jednej osobie.
          • englove Re: działalność 23.02.13, 19:29
            teacherka napisała:

> > Jaką macie stawkę dla firm na działalności? Ja ob
            > > stawiam 80 zł za 60 min. Tyle biorą językowe, ja tłumaczę firmom (na raz
            > ie 2),
            > > że przecież lektor prywatny to o wiele wyższa jakość i jakoś tą stawkę p
            > rzełyk
            > > ają.
            > Wydaje mi sie, ze 80 zl to duzo. Szkola jezykowa to co innego. Jest w stanie by
            > c maksymalnie elastyczna (np. 2 klientow o tej samej porze; albo nagla zmiana g
            > odzin), zapewnia zastepstwo przy nieobecnosci lektora (a Ty co zrobisz w przypa
            > dku choroby?), itp. Czesto szkoly obsluguja tez tlumaczenia. To juz ciezko pogo
            > dzic jednej osobie.

80 złotych za godzinę lekcji w firmie to wcale nie jest dużo jak na Warszawę. Firmy to też sobie wrzucają w koszta, więc wychodzi im mniej. A stawki szkół językowych... no cóż wiecznie ceną konkurować nie będą mogły.

Gratuluję podjęcia decyzji. DG wcale nie jest taka straszna jak ja malują. Nie zawsze jest łatwo, ale dobry lektor na brak pracy w Warszawie nie narzeka na pracę.

Powodzenia
            • teacherka Re: działalność 23.02.13, 19:52
              > 80 złotych za godzinę lekcji w firmie to wcale nie jest dużo jak na Warszawę

Moze i tak, na Warszawie sie nie znam :P

> Gratuluję podjęcia decyzji. DG wcale nie jest taka straszna jak ja malują

Ani tez rozowa :) Trzeba miec wszystko przemyslane, a potem byc dobrze zorganizowanym i obrotnym. Jest do pilnowania wiecej rzeczy niz podpis na umowie o dzielo:)
              • englove Re: działalność 23.02.13, 20:16
                teacherka napisała:

> Ani tez rozowa :) Trzeba miec wszystko przemyslane, a potem byc dobrze zorganiz
                > owanym i obrotnym. Jest do pilnowania wiecej rzeczy niz podpis na umowie o dzie
                > lo:)

Nie napisałam, że jest różowo. Myślę, że w żadnej pracy nie jest różowo oraz bywa raz lepiej a raz gorzej. A na pewno w każdej trzeba ciężko pracować, żeby coś osiągnąć. Mimo że z boku wygląda to inaczej.
                • teacherka Re: działalność 24.02.13, 12:00
                  Nie o to chodzi, że trzeba ciężko pracować. Chodzi o to, że pod jednoosobowej działalności musisz pilnować terminów, liczyć podatek, opłacać terminowo składki, wypisywać faktury, czasem iść do zus (np. przy tzw. L4), itd. Szczególnie, że anglofil nie chce korzystać z księgowości (rozumiem, bo to jest wydatek).
            • anglofil Re: działalność 24.02.13, 15:00
              Ani jak na moje miasto, też duże:) Tak, jak napisałam duże szkoły liczą sobie 75 - 100 zł. za indywidualne (a takich szukam). No i uczeń sam wybiera ze mna podręcznik - już pisałam, że w E.....u dali mi going for gold intermediate dla businesswomen? I podobno lektorzy z poważną miną przeprowadzali z nią te lekcje z tekstami dla 17 latków. Chyba jakieś wyczucie trzeba mieć:(
    • 0oo.owieczka Re: działalność 23.02.13, 14:27
      anglofil napisała:

> Zakładam działalność, na razie wpływy będą ok 2ooo tys. mcnie.
      > Rozliczać się będę sama

Zanim zaczniesz samodzielne rozliczanie, najpier przypomnij sobie wiadomości z matematyki. Kwota 2 000 tys., to dwa miliony. Życzę, bys tyle zarabiała, ale to raczej nie jest możliwe;)
      Nie traktuj mojej uwagi, jako złośliwości, ale Urzędy Skarbowe zatrudniają perfekcjonistów w szukaniu najmniejszej pomyłki:(
    • anglofil Re: działalność 23.02.13, 18:07
      Dzięki za radę. Nic raczej kupować nie będę bo tak obrosłam w graty że jeszcze jeden grat albo książka a chyba będę musiała się wyprowadzić żeby gratom nie zawadzać. Ale na pewno wrzucę w koszty bilet mzk, tusze, papier, inne mat biurowe, gazetki anglojęzyczne, wizytówki, przepiszę na działalność komórkę, internet. Mówiąc o 600 zł miałam na myśli kwotę wolną od podatku, to jest chyba 502 zł teraz. Wydaje mi się, że działalnośc zawsze się opłaci - bo przecież lepiej mieć klienta i zabulić za dg niż nie mieć firmy. Zawsze można na lato zawiesić. Niestety szkoły jezykowe liczą sobie od 70 do 100 zł u mnie w mieście za 60 min. więc nawet gdybym wyliczyła sobie, że przydałoby się więcej, nie da rady. Pieczątka o tyle fajna, że można potraktować ją jak element reklamy.
      • aga.p.p Re: działalność 23.02.13, 18:32
        Pieczątka przydaje się do stemplowania kopert, nie trzeba ręcznie adresu przepisywać:)

Kwota wolna od podatku to 3091 zł, ale to nie jest tak, że odliczasz coś sobie co miesiąc. Po prostu zliczasz dochód rocznie i po przekroczeniu tej kwoty zaczynasz odprowadzać zaliczki na podatek.

Z opłacalnością to już kwestia indywidualna. Z jednej strony jest fajne poczucie bycia na swoim, z drugiej, to na swoim oznacza kilka etatów upchniętych w jeden. Trzeba sobie wszystko mądrze rozplanować.

Tak mi się przypomniało - jeśli planujesz pociągnąć DG dłużej niż 2 lata, to uwzględnij gdzieś po drodze podwyżkę ZUS. Pełen to już ponad 1000 zł, więc dobrze jest wcześniej pomyśleć o wpakowaniu go w ceny i o odłożeniu paru groszy na pierwsze miesiące w pełnej stawce. Bo ten moment, kiedy trzeba zrobić pierwszy duży przelew bardzo boli, oj boli:)

A w ogóle to dla lektorów DG jest fajna. Owszem, trzeba uważać na pułapki (zmiany przepisów, pilnowanie terminów, itp.). Ale jeśli są klienci, to będzie się to opłacać.

Powodzenia!
      • teacherka Re: działalność 23.02.13, 19:11
        > Dzięki za radę. Nic raczej kupować nie będę bo tak obrosłam w graty że jeszcze
        > jeden grat albo książka a chyba będę musiała się wyprowadzić żeby gratom nie za
        > wadzać. Ale na pewno wrzucę w koszty bilet mzk, tusze, papier, inne mat biuro
        > we, gazetki anglojęzyczne, wizytówki, przepiszę na działalność komórkę, interne

Eee, wybacz, ale skoro nie chcesz nic kupować, to z czego chcesz miec koszty takie zeby nie placic podatku? Bilet to pewnie 80zl, tusze - chyba nie co miesiac, nawet gdyby oryginalne za 100zl, papier - 15zl, gazety - parenascie zlotych, wizytowki i pieczatka to grosze i to jednorazowe. Chyba, ze ratuje Cie wysoki rachunek za komorke i internet?

> t. Mówiąc o 600 zł miałam na myśli kwotę wolną od podatku, to jest chyba 502 zł
        > teraz. Wydaje mi się, że działalnośc zawsze się opłaci - bo przecież lepiej m
        > ieć klienta i zabulić za dg niż nie mieć firmy. Zawsze można na lato zawiesić.

Nie zawsze dzialanosc sie oplaci. Przy DG mozesz miec np. umowe autorska (wysokie koszty uzyskania), a na DG MUSISZ zarabiac, zeby miec wiecej niz minimum 400 zł na ZUS. A pamietaj, ze gdy zawieszasz dzialanosc, nie masz NIC - swiadczen, lekarza, chorobowego (przez najblizsze 3 miesiace jesli nie zaplacisz skladki), itp.
        • anglofil Re: działalność 23.02.13, 19:55
          No nie wiem net 60 zł, komórka ok.80 zł. Bilet 90 zł. Tusz 50 zł co mc. Płacę sobie zdrowotne i tak bo zatrudnia mnie ktoś z rodziny na jakąś część etatu. Jeśli brutto wyjdzie mi za te 3 mce 6 tys - 840 (koszty) = 5160 - 18 % podatku to ok 1000 zł i od tego 1000 - 556.02 (kwota wolna od podatku) - czyli podatek ok 400 zł. Przy UoD zapłaciłabym jeszcze raz tyle. Dobrze liczę? Ja tłumaczę uczniom, że w tej cenie mają 100% indywidualne podejście, którego nie dostaną w szkole żadnej bo lektor w szkole musi zapieprzać żeby wyrobić na życie i nie ma czasu zastanawiać się nad każdym z osobna, tylko jedzie z podręcznikiem.
          • august_mommy Re: działalność 23.02.13, 20:10
            anglofil napisała:

> No nie wiem net 60 zł, komórka ok.80 zł. Bilet 90 zł. Tusz 50 zł co mc. Płacę s
            > obie zdrowotne i tak bo zatrudnia mnie ktoś z rodziny na jakąś część etatu. Je
            > śli brutto wyjdzie mi za te 3 mce 6 tys - 840 (koszty) = 5160 - 18 % podatku to
            > ok 1000 zł i od tego 1000 - 556.02 (kwota wolna od podatku) - czyli podatek ok
            > 400 zł. Przy UoD zapłaciłabym jeszcze raz tyle.

Nie policzylas tego po kolei, poza tym jeszcze odliczysz ZUS, ale i tak wyjdzie kilka stowek miesiecznie. Jesli Tobie to pasuje, to ok. Wydawalo mi sie, ze nie chcesz placic podatku. Bo w takiej sytuacji zarobisz ok 1500 max. To chyba niewiele?

> iom, że w tej cenie mają 100% indywidualne podejście, którego nie dostaną w szk
            > ole żadnej bo lektor w szkole musi zapieprzać żeby wyrobić na życie i nie ma cz
            > asu zastanawiać się nad każdym z osobna, tylko jedzie z podręcznikiem.

Zgadzam sie z Toba w tej kwestii. Czytalas co napisalam wyzej o szkolach jezykowych? Jak sobie z tym poradzisz? Pytam bez zlosliwosci, moze masz jakis pomysl, ktorego mi brakuje.
            • teacherka to ja z innego konta n/t 23.02.13, 20:12
            • anglofil Re: działalność 23.02.13, 21:08
              Jak odliczę ZUS? W sensie, że od zarobku tak? Nie uczę grup i nie mam zamiaru kierować oferty do korporacji. W normalnych firmach jest góra 2-3 uczniów indywidualnych i można spokojnie uczyć, zawsze znajdą się te 2 godziny pod rząd do zrobienia. Na chorobowym nie byłam od lat, nie mogę sobie na coś takiego pozwolić. Uczniowie są za to przeszczęśliwi jak się odwoła zajęcia. Trochę po tych firmach się nabiegałam i naprawdę te korpy gdzie są mega grupy to mały procent. Jeżeli 60 zł to moja stawka kopertowa to mam nadzieję, 75 będzie ok z fakturą. Gorzej z prywatnymi - chyba przy fakturze już nie bierzecie tych nieśmiertelnych 40 czy 50 zł ale odpowiednio więcej?
              • teacherka Re: działalność 24.02.13, 12:05
                Zus pomniejsza Ci podatek. Chyba, że faktycznie z tamtej części etatu masz na papierze 1600zł brutto, to nie płacisz społecznego, a więc i koszty niższe.

>W normalnych firmach jest góra 2-3 uczniów indyw
                > idualnych i można spokojnie uczyć, zawsze znajdą się te 2 godziny pod rząd do z
                > robienia.
                Czy ja wiem? Różnie to bywa. Uczyłam w firmach tylko grupy, małe, po kilka osób, duże, po kilkanaście, ale miewam też kilkanaście osób indywidualnych. Chyba, że faktycznie w W-wie jest inaczej :D

>chyba przy fakturze już nie bierzecie tych nieśmiertelnych
                > 40 czy 50 zł ale odpowiednio więcej?
                Musisz wziąć więcej,żeby Ci się opłaciło, ale chyba mniej chętnych jest na wyższą stawkę z rachunkiem...
          • aga.p.p Re: działalność 23.02.13, 20:21
            Masz z tej części etatu 1600 zł brutto? To rzeczywiście nie musisz płacić społecznego.

Rozliczenie Ci się zgadza, ale to nie jest rozliczenie podatku, tylko rozliczenie zaliczek. I faktycznie z UoD zapłaciłabyś więcej. Ale kwota wolna od podatku też obowiązuje, z tym, że uwzględnia się ją dopiero rozliczając PIT roczny. W praktyce wygląda to tak, że z DG wychodzisz na zero, a z UoD dostaniesz zwrot, bo masz nadpłatę zaliczek. Matematycznie wychodzi na jedno.

• anglofil Re: działalność 23.02.13, 21:34
              Dzięki. No tak, zawsze jakiś zwrot był z reguły 400 zł a teraz nic nie będzie? To cienko.
              • anglofil Re: działalność 24.02.13, 15:10
                Nie mam 1600 zł to zatrudnienie jest tylko po to, żeby płacić zdrowotne bo jednak raz na 3 lata do lekarza idę . Tłumaczenia bardzo chętnie bym w firmach obsługiwała bo to jest moje docelowe zajęcie i w sumie oświeciło mnie dopiero teraz, że przecież będzie mi łatwiej o zlecenia na tłumaczenia. Martwię się tylko opłatami, ale może to trochę tak jak ze stroną www. Zabuliłam za nią, ale dzięki niej mam przynajmniej 2 uczniów, dzięki którym mi się zwróciła. Pewnie podobnie będzie z ZUS.
                • anglofil Re: działalność 24.02.13, 15:19
                  I jeszcze coś. To ja odliczam sobie ZUS? Czyli symulacja: 3 mce: 6000 - koszty powiedzmy 500 = 5500 - kwota wolna od podatku 556 = 4944 - podatek (18%) 890 = 6000 - 890 = 5110 dla mnie

I jeszcze odliczam cały ZUS czyli 415 (bo preferencyjny) od tego zarobku 6 tys za te 3 mce?
                  • aga.p.p Re: działalność 24.02.13, 16:39
                    Jak nie masz 1600 brutto z etatu, to płacisz cały ZUS. Społeczne i zdrowotne - społeczne wpuszczasz w koszty, część zdrowotnego odliczasz od podatku.

Kwota wolna od podatku to dochód, który trzeba przekroczyć żeby podatek zapłacić. W tym roku to jest 3091 zł. To 556 zł, o których piszesz, to kwota zmniejszająca podatek - to są dwie zupełnie różne rzeczy.

Kwoty - przychód, koszty i ZUS zdrowotny - zlicza się od pierwszego miesiąca działalności, a potem od początku roku. Na tej podstawie wylicza się zaliczki na podatek. Co miesiąc, albo kwartalnie.

Twoja symulacja przy dużym uproszczeniu: 2000 przychodu, 150 kosztów biurowych, 150 ZUS społeczny i 260 ZUS zdrowotny (przy założeniu, że nie uwzględniamy pierwszego miesiąca działalności, bo ZUS zaczynamy płacić dopiero od drugiego), wyglądałaby tak:

3*2000-3*150-3*150 = 5100 -> to jest podstawa opodatkowania. Podatek wg skali: 362 zł.

Od podatku możesz odliczyć 3*225 (w zaokrągleniu - to jest część ZUS-u zdrowotnego). A ponieważ 362-675 <0 - zaliczki nie płacisz.

Ale ponieważ cały ZUS, który musisz zapłacić to 410 zł *3 miesiące = 1230 zł, to w kieszeni masz tak naprawdę 6000-1230 = 4770. A właściwie to 4770-3*150, bo przecież koszty nie wzięły się z powietrza, naprawdę te pieniądze wydałaś. Czyli to, co zarobiłaś za trzy miesiące na czysto, to 4320 zł. 1440 zł miesięcznie.

Powtarzam: poczytaj przepisy, pogadaj z księgową. To nie są trudne sprawy, ale trzeba je ogarnąć, bo potem można się nieźle przejechać.
                    • mal.yna Re: działalność 06.05.14, 12:47
                      na twoim miejscu nawiazalabym wspolprace z ksiegowa:) według mnie, bo już długo z nimi wspołpracuje i naprawdę nie mam zastrzeżeń, dobre biuro w Warszawie to www.bkliczydlo.pl/ , swiadcza szeroka usługę księgowo – rachunkowa, posiadaja naprawde doświadczony zespol ludzi - w firmie prowadzenie księgowości z zewnętrza- jak dla mnie jest bardzo potrzebne, ja po dwoch miesiącach strasznie się gubilam i denerwowal mnie ten caly balagan …. A teraz place im i mam przynajmniej spokoj :)
                      • anglofil Re: działalność 06.05.14, 21:37
                        Mam księgową nauczyła mnie jak robic kpir nie jest to trudne ale rzeczywiście trzeba się orientować np. jak ryczałtem poodliczać różne rzeczy ale i nie jest takie tanie, bo wyszło mi 500 zł. za rok z pit.
                        • ioreta Re: działalność 08.07.14, 09:32
                          Pozwolicie, że się dołączę pod wątek.
                          Znalazłam na jakiejś stronie, że usługi edukacyjne są zwolnione od podatku VAT. Czy to prawda?
                          Z kolei usługi tłumaczeniowe są opodatkowane normalnie, czyli 23%, tak?
                          Proszę o potwierdzenie, bo nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w internecie.

Poza tym, mam taką książeczkę "Mała rachunkowość" z urzędu miasta i to 500 zł z kawałkiem, o którym piszecie to jest to, jak rozumiem z tabelki, kwota, którą odlicza się od należnego podatku (18%). Do kwoty 85 528,00 zł zapłacimy 18% minus kwota zmniejszająca podatek 586 zł 85 gr (jest to skala podatkowa na 2013 r., pewnie teraz jest trochę inaczej). Oświećcie mnie, czy dobrze rozumiem.
                          _____

www.angielskidlakazdego.blox.pl
                          • anglofil Re: działalność 08.07.14, 20:38
                            500 zł o których ja pisałam to po prostu cena usługi księgowej - zrobienia kpir i przygotowania PITu rocznego. O ile mi wiadomo, z podatku VAT można być zwolnionym przedmiotowo (z uwagi na rodzaj działalności) lub z uwagi na dochody. Jeżeli kwoty dochodów nie przekraczają rocznie jakiejś mega wysokiej kwoty, nie trzeba być w ogóle watowcem, można rozliczać się tymi 18%, chyba tak samo jest z tłumaczeniami. Każdy rok zaczyna się na nowo, kwota zwolniona od podatku w tym roku to chyba 3 tys złotych.
                            • anglofil Re: działalność 08.07.14, 20:50
                              Tak, podatek można zmniejszyć o 556,02 wg strony infor. Czyli Podatek 18% - kwota zmniejszająca podatek;) odlicza się od kwoty podatku.
                              .www.porady.egospodarka.pl/Ksiegowosc-Finanse/9463-Zalozylam-dzialalnosc-Jak-obliczyc-podatek-dochodowy.html
    • franekzetros Re: działalność 03.07.25, 16:46
      Jeśli ktoś się waha, czy zmienić adres firmy na wirtualny, polecam poczytać o takich usługach jak e-biuro.eu/. Ja zdecydowałem się na ten krok i nie żałuję – koszty minimalne, a wygoda ogromna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka