Dodaj do ulubionych

Opodatkowanie, pytanko

08.07.18, 12:12
Mam pytanko do osób mających władną DG - jak najlepiej się opodatkować prowadząc firmę "korepetytorską"? Czy ryczałt wchodzi w grę? Jak wysoki jest podatek? Doradźcie coś.
Obserwuj wątek
    • missmiriam1 Re: Opodatkowanie, pytanko 08.07.18, 14:03
      Na ryczałcie 20 procent, niestety :( Ja przedtem przez ładnych kilka lat byłam na KP. Musiałabyś wiedzieć, ile planujesz lekcji i sprawdzić, co Ci się bardziej opłaca.
      • midds Re: Opodatkowanie, pytanko 08.07.18, 14:15
        KP czyli księga przychodów? Wiem już, ile mniej więcej planuję lekcji, ale w tym biznesie plany sobie, a rzeczywistość sobie. Lekcje często odwoływane w ostatniej chwili, klienci wykruszają się bez ostrzeżenia. Także chciałabym wiedzieć co jest najbezpiecznijeszą opcją...
        • missmiriam1 Re: Opodatkowanie, pytanko 09.07.18, 15:26
          KP - karta podatkowa.
          • midds Re: Opodatkowanie, pytanko 09.07.18, 15:38
            Mogę mieć KP jesli zajmuję się wyłącznie prowadzeniem działalności i nie jestem dodatkowo zatrudniona w szkole lub gdzieś indziej na etacie?
    • midds Re: Opodatkowanie, pytanko 08.07.18, 20:32
      Ktoś jeszcze się wypowie? :)
      A i jeszcze - rozliczacie się sami, czy korzystacie z usług biura rachunkowego/księgowej? Jeśli to drugie, to jakie są koszty?
      • fillette2 Re: Opodatkowanie, pytanko 09.07.18, 11:43
        Mi się wydaje, że nauczanie nie może być na ryczałcie. Ja mam KP, podatek masz 18%, zarobisz więcej więcej zapłacisz więcej podatku, mniej to mniej, więc myślę, ze przy nie równych dochodach jest to ok opcja. Ja rozliczam się sama, wydaje mi się, że dla takiej nauczycielskiej działalności, gdzie nikogo nie zatrudniasz, nie jest to nic trudnego, chociaż dobrze mieć kogoś kogo możesz podpytać, jakaś znajoma czy ciocie księgową, bo nie zawsze jest wszystko jasne.;
        • missmiriam1 Re: Opodatkowanie, pytanko 09.07.18, 15:27
          Mam nauczanie na ryczałcie.
          • uhuhana Re: Opodatkowanie, pytanko 12.09.18, 15:39
            czy ktos moglby doradzic, kiedy wybrac opodatkowanie 18%, a kiedy KP? Chodzi o zatrudnienie w szkole prywatnej, ale nie wiem jeszcze ile godzin mi dadza.
            • missmiriam1 Re: Opodatkowanie, pytanko 13.09.18, 11:49
              Przy karcie podatkowej musisz zadeklarować ilość godzin o ile się nie mylę. Poza tym lepiej z takimi pytaniami przejść się do skarbówki, serio. Przepisy się zmieniają, informacjami z forum nie będziesz się mogła tłumaczyć w razie wpadki. Lepiej iść do US i umówić się na rozmowę (ja tak zrobiłam na początku działalności). Albo spróbuj zadzwonić na infolinię Krajowej Informacji Podatkowej.
              • missmiriam1 Re: Opodatkowanie, pytanko 13.09.18, 11:51
                A jeśli KP to księga przychodów (ryczałt?) to
                ''Opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych podlegają przychody osób fizycznych z pozarolniczej działalności gospodarczej, w tym również, gdy działalność ta jest prowadzona w formie spółki cywilnej osób fizycznych lub spółki jawnej osób fizycznych. Przy czym z opodatkowania w tej formie przepisy wyłączają niektórych podatników. Między innymi zryczałtowanej formy opodatkowania nie stosuje się do podatników osiągających przychody z prowadzenia działalności w zakresie wolnych zawodów innych niż określone w art. 4 ust. 1 pkt 11 ustawy o ryczałcie ewidencjonowanym. W tym natomiast przepisie za wolny zawód uważa się pozarolniczą działalność gospodarczą wykonywaną osobiście na rzecz osób fizycznych przez lekarzy, lekarzy stomatologów, lekarzy weterynarii, techników dentystycznych, felczerów, położne, pielęgniarki, tłumaczy oraz nauczycieli w zakresie świadczenia usług edukacyjnych polegających na udzielaniu lekcji na godziny, jeżeli działalność ta nie jest wykonywana na rzecz osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej albo na rzecz osób fizycznych dla potrzeb prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej. Za osobiste wykonywanie wolnego zawodu uważa się wykonywanie działalności bez zatrudnienia na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze osób, które wykonują czynności związane z istotą danego zawodu. Oznacza to, że nauczyciel, który świadczy usługi dla firm (prywatnej szkoły językowej oraz przedszkoli), nie może dochodów z wykonywania wolnego zawodu rozliczać ryczałtem ewidencjonowanym.''
      • there.there Re: Opodatkowanie, pytanko 20.09.18, 01:04
        Ja mam od początku książkę przychodów i księgową, która nad wszystkim czuwa. Nie pamiętam kiedy ostatnio wyszedł mi podatek więc nie wiem o co wam chodzi z tym ryczałtem i innymi kombinacjami?
        • uhuhana Re: Opodatkowanie, pytanko 27.09.18, 22:16
          a jak ci podatek moze nie wyjsc?
          • there.there Re: Opodatkowanie, pytanko 27.09.18, 23:07
            Dużo kosztów (zusy, nfzety, leasing, paliwo, księgowa)? Chyba że moja księgowa nie wie co robi. Zaczynam się teraz martwić;)
            • uhuhana Re: Opodatkowanie, pytanko 01.10.18, 10:21
              ale to zus sie wrzuca w koszty?
              • wolha.redna Re: Opodatkowanie, pytanko 01.10.18, 18:21
                Tak, ZUS to koszt. Z tego co zarobisz odejmujesz zus i reszte kosztów i dopiero to co zostanie stanowi podstawę obliczenia podatku dochodowego. Czasem ktoś ma tak duże koszta dzialalności, że wychodzi na zero i nie płaci prawie nic podatku.
                • there.there Re: Opodatkowanie, pytanko 02.10.18, 11:30
                  Z tym ZUSem jest jakoś tak, że część jest kosztem a część odlicza się od podatku. NFZ chyba też jest jako odliczenie czy jakoś tak. Słaby jestem w podatków ale jest jakby tak, że NFZ jest zaliczany na poczet podatku. Poza tym internet, telefon, tonery, papiery, paliwo, księgową wliczam w koszty. A jak raz w roku kupisz coś dużego na firmę, to już w ogóle nie ma o czym mówić (auto, lapek, telefon itp). Ja w tym roku miałem pierwszą wpłatę leasingową na auto, do tego co miesiąc rata leasingowa, więc kosztów jest naprawdę sporo. Gdybym miał co miesiąc odkładać na konto tyle ile wydaję na leasing, podatek mógłby już wyjść, a tak mam nowe auto, które za 5 lat i tak będzie jeszcze sporo warte. Już wole płacić odsetki leasingowe niż podatek:)
    • midds Re: Opodatkowanie, pytanko 08.12.18, 11:34
      Podnoszę temat :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka