Dodaj do ulubionych

które soczewki?

IP: 195.205.76.* 18.01.04, 12:30
Ponieważ wszystko ostatnio u mnie obraca sie w temacie mojego slubu, ktory
odbedzie sie juz za miesiac, tak wiec rowniez pytanie z tym zwiazane.
Zastanawiam sie nad kupnem soczewek kontaktowych, poniewaz nosze okulary i
byc moze na slubie wystapie bez. Tylko ktore wybrac?
Jestem krotkowidzem, mam bardzo wrazliwe oczy. Czy znajde cos dla siebie?
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: ipsionek Re: które soczewki? IP: *.net.autocom.pl 18.01.04, 12:58
      cześć
      mam dużą wadę wzroku + alergię prawie na wszystko, dlatego też bardzo się
      wahałam z kupnem soczewek bo nie wiedziałam jak moje oczy na to zareagują.Ale
      Od kilku miesięcy noszę soczewki firmy Bausch & Lomb i jestem bardzo
      zadowolona.
      ps. dużo szczęścia na nowej drodze życia - ja też wychodzę wkrótce za mąż :)
    • eressea Re: które soczewki? 18.01.04, 13:04
      Najpierw powinnaś wybrać się do okulisty, najlepiej takiego co zajmuje sie
      dobieraniem soczewek. Wtedy dobierzecie razem odpowiednie i dostaniesz gratis
      próbne opakowanie. Jeśli chcesz uzywać soczewek sporadycznie to najlepsze są
      jednodniowe, ale podobno najtrudniej sie nauczyć je zakładać (zdejmować?), a
      próbnych dostajesz tylko kilka. Dlatego jesli jeszcze nie nosiłaś kontaktów, to
      lepsze będą dwutygodniowe lub miesięczne. I do soczewek trzeba się też
      przyzwyczaić. Zanim zaczełam dobrze widzieć w soczewkach nosiłam je tydzien, na
      początku czułam się dziwnie. Polecam Acuvue2.
    • honeytea Re: które soczewki? 18.01.04, 17:13
      wlasnie, tez polecam wizyte u okulisty. oprocz tego ze dostaniesz probny zestaw
      nauczy cie je zakladac i zdejmowac - na poczatku nie jest to takie latwe.
      dobierze ci wlasciwe soczewki - roznia sie nie tylko moca ale tez promieniem
      krzywizny i srednica, a tego sama raczej nie zbadasz. w zaleznosci od tego jak
      czesto chcesz je nosic dobierze ci odpowiednie [miesieczne, dzienne, zdejmowane
      na noc lub nie etc.]
      • Gość: sonique Re: które soczewki? IP: 195.205.76.* 18.01.04, 17:29
        Tak, tak do okulisty na pewno pojde, bo chyba inaczej jest dobierana moc przy
        okularach, a inaczej przy soczewkach. ALe pytanie zadalam dlatego, ze okulisci
        maja zazwyczaj jeden typ soczewek do wyboru, dlatego wole wiedziec z gory na
        okuliste z ktorym typem soczewek sie zdecydowac;-)
        Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi i zyczenia.
        Do ipsionek - kiedy dokladnie masz slub?:-)
        • Gość: Anna Re: które soczewki? IP: *.local3.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.04, 17:54
          Moje pierwsze soczewni byly firmy Bausch & Lomb - niestety nie moglam ich nosic bo srednica okazala sie za duza. Teraz nosze Johnsona Acuvue2 i jestem bardzo zadowolona. Moja moc soczewek jest mniejsza o 0,5 niz okularow.
          Soczewki to jedna z rzeczy bez ktorych nie wyobrazam sobie zycia (mam -6,5!).
          Mialam tez kiedys Focusa kolor Royal Blue - piekne mialam oczka.
          Pozdrawiam
          --
          • Gość: sonique Re: które soczewki? IP: 195.205.76.* 19.01.04, 16:36
            Dziekuje za wszystkie rady, w takim razie sprobuje z Acuvue2, zobaczymy co z
            tego wyjdzie;-)
            Pozdrawiam
        • Gość: ipsionek Re: które soczewki? IP: *.net.autocom.pl 18.01.04, 19:01
          Ślub mam w wakacje, ale już czynię przygotowania... :)
          • Gość: sonique do ipsionek IP: 195.205.76.* 19.01.04, 16:32
            Aha, a ja mam juz za miesiac - a dokladniej 14.02.2004:-)
            • Gość: ipsionek Re: do ipsionek IP: *.net.autocom.pl 19.01.04, 20:02
              to bardzo romantycznie - w Walentynki :)

• szymanka Re: które soczewki? 20.01.04, 00:05
      Noszę soczewki od 15 lat i jedno jest pewne u mnie nie sprawdziły się Acuvue2
      Johnson&Johnson, co jest o tyle dziwne, że soczewki tej samej firmy tylko bez 2
      na końcu były bardzo dobre (podobno juz ich nie produkują:-((
      Jeżeli ślub masz za miesiąc, to radziłabym jak najszybszą wizytę u lekarza,
      najlepiej przy duzym salonie który oferuje soczewki różnych firm. Wśród moich
      znajomych, czas przyzwyczajania się do soczewek był bardzo różny, im szybciej
      je założysz, tym szybciej się przyzwyczaisz i nie będziesz o nich "pamiętać"
      Podczas tego najważniejszego dnia w życiu :-) będziesz miał wiele "na głowie"
      po co Ci jeszcze martwić się soczewkami ;-)
      • Gość: alternativa Re: które soczewki? IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 20.01.04, 12:39
        jesli jestes z Warszawy to moge Ci polecic zaklad optyczno-okulistyczny na
        Zlotej. Jest tam bardzo przyjemnie i fachowo, chodze tam od 2 lat i jestem b.
        zadowolona. sama nosze focusy miesieczne i teraz nie wyobrazam sobie zycia bez
        nich! na poczatku bylo ciezko z zakladaniem, ale trening czyni mistrza :)
        pozdrawiam i zycze pomyslnosci na nowej drodze zycia :)
        • pasikonna tylko nie Zlota!!! 20.01.04, 16:04
          Na Zlotej moim zdaniem jest tragicznie. Trafilam tam bo widzialam u nich
          piekne oprawki. Pani pieprznela sie w rachunkach, podala mi inna kwote niz
          miala byc, pozniej nie chciala sie wycofac, zrobila sie afera, nekali mnie
          telefonami, bo ja tez sie uparlam, generalnie zle wspominam.
          Na okulary czekalam 4 tygodnie, jak pozniej zalatwialam reklamacje to 3
          tygodnie. Do dupy jest Zlota. Jedynie maja duzy wybor oprawek.Obsluga - dno z
          dziura.
    • Gość: maniaczka Re: które soczewki? IP: 155.158.61.* 20.01.04, 16:34
      każde soczewki sa dobre - tylko nie johnson.polecam focusy lub b&l comfort.
      nosze soczewki 12 lat i naprawdę wiele już "przerobiłam" nawet te roczne, 3
      miesięczne itp. powosdzenia w zakupie.
      • Gość: Megan acuvue2 IP: *.chello.pl 20.01.04, 16:43
        Dla mnie najlepsze. Próbowalam już wszystkich dostępnych u nas na rynku.
        Dwutygodniowe, mogą być barwione- rewelacja! Dla początkujących dość trudne w
        nakładaniu, ponieważ są bardzo cieniutkie. Nic nie czuć na oku w
        przeciwieństwie do Focusów. Parę razy zdarzyło mi się o nich zapomnieć i nie
        zdjąć na noc. Nie wyobrażam już sobie życia bez nich.
        Pozdr.
        Megan
        • Gość: sonique Re: acuvue2 IP: 195.205.76.* 20.01.04, 18:13
          O matko, teraz mam juz kompletny zamet w glowie. Wczoraj bylam w Vision
          Express, wzielam ulotki i zaluje, ze nie poszlam od razu do gabinetu, bo jak
          sie dzisiaj dowiedzialam okulista na kase chorych najblizszy termin ma w
          marcu!!!!
          Ale dziekuje za wszystkie odpowiedzi, w tym tygodniu na pewno cos zalatwie i
          dam znac.
          Jeszcze raz dziekuje za zyczenia:-)
          Pozdrawiam
          • Gość: sonique Kupilam IP: 195.205.76.* 27.01.04, 15:03
            W piatek kupilam soczewki. Niestety w sumie okulistka nie dala mi wyboru,
            tylko sama narzucila firme - Ciba Vision - iWear.
            W niedziele je zalozylam (dostalam jednodniowe) i wieczorem doszlam do
            wniosku, ze moje oczy nie nadaja sie chyba do soczewek. Mam wrazenie, ze
            ciagle mam jakies zanieczyszczenia w oczach, ktore przyklejaja mi sie do
            soczewek w trakcie noszenia:( W efekcie czego pod koniec dnia oczy mnie
            szczypaly i swedzialy, ja widzialam podwojnie, a soczewki po wyjeciu byly
            pokryte bialym nalotem:(
            Sprobuje jeszcze w ten weekend, ale watpie, zebym odwazyla sie ubrac je na
            slub.
            A szkoda:((
            • Gość: soczewkowa Re: Kupilam IP: *.krynica.net.pl / 195.117.171.* 27.01.04, 16:02
              Szkoda:( ale spróbuj soczewki innych firm... moze akurat się uda:)czasem tak
              bywa:)
              powodzenia
            • Gość: eressea Re: Kupilam IP: *.gorzow.mm.pl 27.01.04, 16:43
              Najlepiej zacznij przyzwyczajać oko stopniowo. Pierwszego dnia załóż soczewki na
              3 godziny i codziennie zwiększaj czas. Ja w pierwszych dniach tez myslałam, że z
              tych soczewek będą nici, ale w koncu przyzwyczaiłam sie do nich.Jednak nie moge
              ich nosic gdy siedzę przy komputerze, no i nie nosze ich w domu, bo czuje
              dyskomfort. Soczewki zakładam tylko jak wychodze z domu, a w domciu okularki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka