issey_miyake 16.02.10, 23:46 Nadaje się sandał do pomieszczeń? Czy zbyt duszący? Do czego możecie porównać ten zapach, bo nie mogę go skojarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pretensjaa Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 14:13 Proponuję zapach kadzidełek o tym zapachu, to się przekonasz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pretensjaa Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 15:44 *zakup - nie zapach Odpowiedz Link Zgłoś
orange_tail Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 14:58 kiedyś każdy india shop pachniał sandałem. to taki drzewny zapach, jak nazwa wskazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 16:02 chodziło o zakup koncentratu o tym zapachu przez internet, dlatego potrzebowałam "na szybko" odpowiedzi. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 17:08 Co wrażliwsze osoby może podduszać. Może spróbuj czegoś lżejszego do pomieszczeń? Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 17:49 Wybór zapachu jest trudny, tak naprawdę wszystko zależy od jakości jakiej będzie. Tego niestety nie wiem. Do wyboru są: Eukaliptus Szałwia Sosna Mięta Anyż Jałowiec Świerk Wanilia Cedr Brzoza Cynamon Zioła Alpejskie Kosodrzewina Polarna noc Cytryna Lawenda Pomarańcza Bajkowy las Zielone jabłko Róża Zielona cytryna Rozmaryn Melisa Drzewo Sandałowe Mentol Mandarynka Japońska Mięta Rumianek Grejpfrut Ananas Mango Marakuja Papaja Zielona herbata Kiwi Jaśmin Erotic Miodzik Złoty Eukaliptus Kokos Kokos-Vanilia Tropic Czereśnia Kwiat brzoskwini Owoce lasu Zimowe marzenie Cytrus Alaska Malina Konwalia Koniczynka Maharadźa Kawa Choinka Czarna porzeczka Czerwone jabłko Exclusive Rabarbar Orchidea Ylang-Ylang Migdały Truskawka Czekolada Whisky Tutti-Frutti Co z wymienionych mogłoby być neutralne? Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 18:19 Kurka, spory wybór :) Do jakiego pomieszczenia? Łazienki? Kuchni? Sypialni? Bo to przede wszystkim powinnaś brać pod uwagę. Ja jestem miłośniczką zapachu gardenii i udało mi się znaleźć produkt, który idealnie go oddaje. Jeśli mówimy o zapachu do pokoju, to w miarę neutralne będą (oczywiście tylko moim zdaniem): - mięta - cytryna i pochodne - lawenda - zielona herbata - Alaska, jeśli powyższy zapach rozumiemy jako dzikość i świeżość. Zwróć uwagę na cenę produktu. Jeśli jest niska, nie masz co liczyć na dobrą jakość zapachu i wtedy nawet cytryna czy mięta będą pachnieć chemicznie i sztucznie. Sama nacięłam się na tanich zapachach, które lądowały ostatecznie w garażu lub toalecie, bo były nie do zniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 18:42 Owszem :), ciężko coś wybrać :). Zapach do łazienki - miejsce relaksu, odpoczynku, ale i przyjemności cielesnej. Zdarzyło mi się trafić na dobrej jakości olejki eteryczne, wydawałoby się - pozornie, z deklaracji producenta, nie były tanie. Olejki, które kosztują za 7ml, po 50 kilka złotych to nie jest mało. A były naprawdę niezbyt ładne i nie utrzymywały się zbyt długo. Myślę, że nie cena świadczy niestety o jakości. Pozostaje metoda prób i błędów. Dlatego świetnym pomysłem są koncentraty do saun. Zapachy nie są duszące, są fajne, wręcz oczekiwane, tyle że te, które wymieniłam powyżej to nowa firma, którą dopiero odkryłam, stąd pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 19:03 Jeśli do relaksu w wannie to lawenda, rumianek itp. Orzeźwiające z kolei to cytrusy, mięty, eukaliptusy itp. Nie wiem w jakiej formie masz zamiar kupić te produkty, ale świetne są tzw. reed diffuser, czyli szklane (zazwyczaj) buteleczki wypełnione płynem z olejkami eterycznymi (najlepiej), w które składa się 5-10 bambusowych pałeczek. Pałeczki są porowate, nasiąkają zapachem jak gąbka i oddają do otoczenia. Dobrej jakości pachną nawet 2-3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 19:26 Lawenda jest jak dla mnie zbyt męcząca i dusząca :). Rumianku nie znoszę :). Eukaliptus też wzięłam :). Pałeczki wypróbowałam nie raz, nie są tak dobre jak wlany olejek do kąpieli wodnej, gdzie poniżej pali się świeczka. Dlatego szukam wszystkiego co możliwe by wlać do tej wody. Podgrzewana woda na bieżąco rozsiewa najlepsze zapachy. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 20:13 Świetnie relaksuje i "odtruwa" psychicznie olejek cytrynowy Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 17:16 Wlazłam w wątek bo byłam ciekawa, jak opiszą zapach:) Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 22:53 Powąchaj jakiś drewniany sandałek, to będziesz wiedziała ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
agas301 Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 23:10 mam kominek aromaterapeutyczny zapachy są podgrzewane rzecz gustu jaki zapach włożysz mnie np. porażają wszelkie orientalne, cedrowe, sandałowe, mirra, piżmo, którego tez nie toleruję w perfumach choc jest swoistym utrwalaczem zapachu:/ Ostatnio zaopatrzyłam się w ylang-ylang subtelny zapach odpowiedni do łazienki może tego spróbuj:) na tej stronce znalazłam coś o koncentratach zapachowych www.bassau.pl/sauny.php?id=3 Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 17.02.10, 23:24 Właśnie Bassau zamówiłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
jop Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 19.04.10, 22:34 O ylang-ylang to można powiedzieć wszystko, tylko nie to, że jest subtelny. To ciężki, powłóczysty, gęsty, słodki, kwiatowy, jaśminowaty zapach, na który wiele osób reaguje mdłościami albo bólami głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
niemuzycznapieciolinia Opis zapachu sandałowca 18.04.10, 17:25 Olejek drzewa sandałowego otrzymywany jest z samego rdzenia najstarszych roślin co doprowadziło do kolosalnego spustoszenia w ich naturalnych siedliskach. A zapach? No cóż, faktycznie wart jest mszy. Słodki, drzewny, trochę dymny. Może przypominać zapach pieczonego ciasta, biszkoptu a nawet bezy. W zależności od pochodzenia ma podbicie lekko ziołowe, ciemnozielone, ale zawsze ciepłe lub mleczne, trochę cytrynowe i iskrzące. Niesie za sobą duży ładunek stylu rustykalnego z ciepłem kominka obok. W ramach ciekawostki powiem, że Kleopatra właśnie w ten sposób uwiodła Cezara i Antoniusza- swoje alkowy wykonała z drzewa sandałowego, które do dziś cieszy się opinią afrodyzjaka i zapachu bardzo sensualnego. Z perfum z wyraźną nutą sandału polecam Estee Lauder Sensuous, Diptyque Tam Dao, Laboratorio Olfattivo Cozumel czy Santal de Mysore Lutensa (niedostępny niestety w Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: Opis zapachu sandałowca 18.04.10, 23:31 ja mam teraz swiece o zapachu rose&jasmin firmy Pecksniff's i jest genialna!!! uzywam jej w sypialni bo ma taki ...zapach na romantyczne noce:) ale do lazienki tez moze byc no i sa rozne wersje. W takim duzym szklanym sloju. www.pecksniffs.com/acatalog/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: Jak pachnie drzewo sandałowe? 19.04.10, 08:52 Sandałami. Takimi przechodzonymi ;) Odpowiedz Link Zgłoś