Dodaj do ulubionych

Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie?

14.04.10, 11:58
Witajcie dziewczyny. Pomóżcie proszę dobrać odpowiednią kurację do naczynkowej
męskiej cery. Wiem, że cera naczynkowa powinna być podobnie traktowana bez
względu na płeć, ale jest małe ale. Dziewczyny z łatwością zakryją naczynka
pudrem/korektorem/dobrym fluidem (przy odpowiedniej pielęgnacji kremami),
natomiast facet ma gorzej. Mój brat ma cerę mocno czerwieniejącą się, z lekko
popękanymi naczynkami, bardzo reagującą na zmiany temperatur, zimno, ciepło,
emocje. Pracuje przez większość dnia na dworze i jego cera po ostatniej zimie
baaardzo się pogorszyła...:( Dotąd nie chciał słyszeć o kremach, teraz prosi o
pomoc, bo jego cera jest....fatalna. Na początek zakupiłam mu Auriderm XO Gel
na noc (na to ma kłaść zwykłą Nivea) i na dzień Ruboril Expert 50 plus, bo
jest lekko koloryzujący i ma wysoki faktor, i daje mat. Dodatkowo raz w
tygodniu maseczka Daxa na naczynka. Ale szczerze mówiąc nie wiem, czy to dobry
wybór. Chce mu naprawdę pomóc. Pomóżcie proszę. Ważne jest by:

1. krem powodował likwidowanie rumienia (!)
2. nawilżał (wiem, że Auriderm ponoć wysusza, ale ma b. dobre opinie na wizażu
jeśli idzie o działanie na naczynka)
3. nie powodował świecenia twarzy (na dzień)
4. mógłby lekko koloryzować - jeśli to pomaga zakryć nieco naczynka?

Tak sobie myślę, że może warto by zainwestować w jakiś oddzielny
filtr?....Tyle, że wszystkie które znam powodują bardzo duże świecenie twarzy.
Może są jakieś koloryzujące filtry nie świecące?....
Liczę na Waszą pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • kocimieta Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 14.04.10, 12:18
      Rutinoscorbin 2tab codziennie, systematycznie, sprawdzona skuteczność
      • to.ja.esmeralda Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 14.04.10, 12:36
        O właśnie rutinoscorbin - dzięki. Swoją drogą - w czym pomógł Ci
        rutonoscorbin konkretnie? Tyle że chodzi też nie tylko o zapobieganie, ale też o
        pomoc na zaistniałe już rozszerzenie naczynek, uwrażliwienie cery...
    • kocimieta Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 14.04.10, 13:07
      Uszczelnia i wzmacnia naczynka, w zwiazku z tym nie reagują tak
      histerycznie "burakiem" na temperaturę czy emocje
    • issey_miyake Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 14.04.10, 16:00
      Jeśli chcesz zlikwidować czymś już istniejące zmiany to - laser. Peelingi
      chemiczne - do hartowania skóry. Kremy z filtrami - cały rok wysoki faktor.
      Można stosować kosmetykę pomocniczą, pielęgnacyjną, ale ona niewiele da
      (auriderm xo, kremy z kwasami). Rutinoscorbin niewiele da na już istniejące,
      prócz tego eliminacja sauny, gwałtownych zmian temperatury, emocji, stresu,
      alkoholu, ostrych przypraw, gorących posiłków - ciężko jest żyć bez tego.

Ciężko dobrać krem z filtrem, który nie powoduje świecenia - coś za coś. Mój
      znajomy, który ma bardzo jasną karnację i cerę rumieniową, używa kremu
      tonującego (50+ kolor) - i nie przeszkadza mu to, że krem z filtrem ma kolor
      podkładu. Efekt jest taki, że nadaje sobie trochę koloru i nie świeci się jak po
      większości kremów z filtrami.
      • to.ja.esmeralda Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 14.04.10, 16:52
        Co do lasera - czy faktycznie jest to takie dobre wyjście? Nie ma skutków
        ubocznych? Czy istnieje jakieś ryzyko, że "operacja" sie nie uda?
        Co do kremów tonujących - co polecasz konkretnie? Czego używa ten Twój znajomy?
        A kupiony przeze mnie Ruboril Expert to nie jest krem tonujący?....
        • issey_miyake Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 14.04.10, 22:33
          to.ja.esmeralda napisała:

> Co do lasera - czy faktycznie jest to takie dobre wyjście? Nie ma skutków
          > ubocznych? Czy istnieje jakieś ryzyko, że "operacja" sie nie uda?
          > Co do kremów tonujących - co polecasz konkretnie? Czego używa ten Twój znajomy?
          > A kupiony przeze mnie Ruboril Expert to nie jest krem tonujący?....

Laser jest jak najbardziej bezpieczny - u doświadczonego lekarza. Nie ma raczej
          opcji, że operacja się nie uda. Oczywiście jak przy każdym zabiegu bywają "ale",
          ale to indywidualne kwestie ustalane z lekarzem. Znajomy używa Biodermy
          Pfotoderm max 50+ (AR z Biodermy ma zdecydowanie za jasny odcień, zbyt szybko
          stapia się ze skórą i w ogóle nie kryje), Anthelios xl 50+ i kompakt z Biodermy.
          Isispharma R. E. to jak najbardziej krem tonujący - jeśli odpowiada mu kolor to
          bardzo dobry wybór.
          • to.ja.esmeralda Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 15.04.10, 12:28
            Biodermy zapewne ten:

wizaz.pl/kosmetyki/produkt-20672-opis-Bioderma-Photoderm-Max-Cregraveme-Teintee-SPF-50-UVA-41-Wersja-z-2007r.htm
            Wczoraj poczytałam troszkę o tych filtrach i zapisałam sobie właśnie ten do
            zakupienia, a przynajmniej zorganizowania próbki.
            Nie wiem, czy dobrze rozumiem - stosuje albo właśnie ten krem ALBO Antheliosa
            plus kompakt z Biodermy tak? A co to za kompakt? Sory za pytania, ale jestem nie
            dość mundra w temacie;) Tak w ogóle to sama też dojrzałam do stosowania filtrów
            i szukam czegoś dla siebie dobrego. Zwłaszcza, że po pobycie w Tajlandii w br
            nabawiłam się przebarwień:( A stosowałam Antheliosa 50 plus, tyle że nakładałam
            go tylko raz dziennie na buziola...Gubię się jednak w tych filtrach mioneralnych
            i chemicznych i nie wiem, co jest co, co na co można nakładać. Ja jestem z tych,
            co bez makijażu nie wychodzą z domu z uwagi na cerę rumieniową (przypadłość
            rodzinna) i nie wiem, na które filtry mogę nałożyć korektor/puder. I jeszcze coś
            - jestem obecnie mamą karmiącą, to też chyba warunkuje odpowiedni wybór filtrów?
            Podpowiesz coś?
            • to.ja.esmeralda Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 15.04.10, 18:29
              I jeszcze coś - ile razy ma on nakładać w ciągu dnia Ruboril? Znając go, nie
              zechce tego robić wiele razy dziennie, bo dla chłopaka, który nigdy nic nie
              stosował to nie do przeskoczenia. Może wystarczy 2? Rano i po powrocie z pracy?
              Czy wtedy trzeba wcześniej umyć twarz czy klepie się "na kupę"?
              • issey_miyake Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 16.04.10, 02:24

> I jeszcze coś - ile razy ma on nakładać w ciągu dnia Ruboril? Znając go, nie
                > zechce tego robić wiele razy dziennie, bo dla chłopaka, który nigdy nic nie
                > stosował to nie do przeskoczenia. Może wystarczy 2? Rano i po powrocie z pracy?
                > Czy wtedy trzeba wcześniej umyć twarz czy klepie się "na kupę"?

Im więcej tym lepiej. Min. co 2h. Ale żeby się nie męczył. Przed nałożeniem
                kremu - umyć twarz wodą i emulsją lub płynem micelarnym lub mleczkiem i na to
                krem. Kolejne aplikacje - świat się nie zawali jak dołoży kremu na już
                istniejące, ale dobrze jest po przyjściu z pracy to zmyć. Jeśli po pracy nie
                wychodzi z domu to nie ma potrzeby używania kremu z filtrem, ale dobry
                nawilżający/naczyniowy przydałby się.
            • issey_miyake Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 16.04.10, 02:19

tak, to ta bioderma.

compact to to samo co photoderm max (używa teraz tylko compactu z Biodermy na
              dzień).

Kupuj Biodermę, Avene - na nie raczej można nakładać podkład.

Jak dla mnie krem z filtrem u mamy karmiącej - jak najbardziej mineralny, choć
              od chemicznych też się świat nie wali (tutaj bym tak bardzo uwagi na to nie
              zwracała, krem z filtrem nie wnika do skóry właściwej) - fajny mineralny jest
              SVR barwiący, bardzo dobry, prócz tego w/w.
              • to.ja.esmeralda Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 16.04.10, 11:33
                Dzięki Issey, wiesz znalazłam jeszcze to:

www.strefalekow.pl/product/details/bioderma-przeciwsloneczny-jasny-podklad-w-kompakcie-photoderm-max-compact-spf-50-uva-24.html
                to chyba właśnie kompakt, którego używa Twój znajomy. Powiedz mi, jeśli się
                oczywiście orientujesz, czym on się różni od tego zalinkowanego przeze mnie
                wcześniej? Cena jest różna, może ten w kompakcie jest po prostu wygodniejszy w
                stosowaniu?
                Jeszcze odnośnie koloru - który bardziej/lepiej kryje naczynka?

Myślę też o poleceniu mu jakiegoś dobrego korektora na specjalne okazje. Znasz
                jakiś naprawdę dobry? Obecnie używam kamuflażu Art Deco, jest ok, choć daje
                trochę żółtawo-siny odcień...ideałem nie jest.

Co do aplikacji - myślę, że ze 2 razy dziennie nałoży, nie więcej, oby
                wystarczyło dla ochrony. A po powrocie do domu zmyje i nałoży inny krem na
                naczynka - co polecasz z tych nieświecących? Ja osobiście używam Avene, ale one
                się na mnie świecą:(
                • to.ja.esmeralda Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 16.04.10, 11:37
                  I jeszcze coś odnośnie zmywania - naprawdę konieczny jest jakiś płyn
                  mic./mleczko? Tyle z tym wszystkim zabawy, a faceci nie są skorzy do takich
                  poświęceń...od razu wydaje się, że dba się o siebie niczym kobieta (a mój brat
                  to z tych "twardzieli") Ja też powinnam filtry zmywać płynem mic. przed kolejną
                  aplikacją?
                  • to.ja.esmeralda Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 16.04.10, 12:44
                    Przepraszam za tyle pytań, jeszcze coś mi sie przypomniało - piszesz, ze mogę
                    stosowac filtry Biodermy, Avene i SVR - ale ponoć tylko na Avene (i to serię
                    pomarańczową) do tej pory można było stosować podkład, puder...:( Czy coś się
                    zmieniło w temacie? Filtry Avene są dla mnie okropne, nie dość że bielą to
                    bardzo podkreślają mi zmarszczki i pory:(
                • issey_miyake Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 16.04.10, 14:02
                  Tak, to ten podkład. Jest wygodniejszy jak najbardziej, poza tym ma dwa kolory
                  do wyboru i jest mineralny. Ten wcześniejszy jest chemiczny. Lepiej kryje
                  Bioderma Photoderm max Teintee, ale ma też ciemniejszy kolor, trzeba nauczyć się
                  go używać.

Jak dla mnie najlepszy i w przystępnej cenie jest korektor zielony Sephora.

Nieświecący na naczynka jest - Auriderm, Sensibio AR, Iwostin Capilin - ma
                  zielony kolor.

Zmywanie twarzy u faceta - niech kupi sobie Cetaphil emulsję do mycia twarzy i
                  tym myje twarz w połączeniu z wodą. Łagodna emulsja nie podrażni skóry. Jeśli
                  jesteś w pracy i nie masz możliwości zmycia tego co już na skórze posiadasz,
                  nakładasz na to co masz, jeśli masz opcję zmycia - warto.

Z tego co wiem na Biodermę i SVR również. Była masa wątków pisanych przez Justy
                  na gazeta.pl i wizażu na ten temat. I jest coraz więcej nowszych filtrów,
                  których składniki wzajemnie się nie destabilizują.
                  • to.ja.esmeralda Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 16.04.10, 20:48
                    Dzięki wielkie za odpowiedzi.
                    W takim razie zamiast Biodermy Photoderm max teintee kupie mu ten kompakt.

Korektor Sephory sama wypróbuję, bo nigdy nie miałam.

Z nieświecących na naczynka kupię albo Sensibio abo Iwostin, bo Auriderm kazałam
                    mu stosować na noc pod Nivea. Napisz mi jeszcze proszę, czy kolor zielony tych
                    dwóch jest podobny do Avene Antirogeurs i kryje podobnie jak tamten (czyli
                    prawie wcale)? No i w ogóle który kryje lepiej, to istotne.

Mam jeszcze pytanie odnośnie kremu na noc na Auriderm (bo ta Nivea to póki co,
                    bo akurat ten krem ma w domu). Co sądzisz o tym na noc?

www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt-26949-opis-Ziaja-Med-Kuracja-Naczynkowa-Skoncentrowana-emulsja-redukujaca-podraznienia-na-dzien-na-noc.htm
                    Ma dobre opinie na wizażu, jest tani. Nie "kłóciłby" się z Auridermem? Muszę mu
                    coś polecić naprawdę kojącego, jednocześnie odżywczego, regenerującego i
                    nawilżającego. Jego skóra jest zmaltretowana warunkami atmosferycznymi...:(

Jeśli idzie o te wspomniane filtry - wiesz co, przeszukałam wątki i znalazłam,
                    że tylko na Avene można nakładać inne kosmetyki:( A ja Avene naprawdę nie
                    cierpię. Jeśli znasz jakiś wątek, w którym Justy pisała, podeślij mi proszę.
                    • issey_miyake Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 17.04.10, 02:53
                      Zielony kolor kremu w ogóle nie kryje. Dobrze kryje tylko korektor, podkład lub
                      kolor kremu z filtrem.

Auriderm na noc jak najbardziej, ale nie dawałabym już kremu Nivea na to. Nie ma
                      takiej potrzeby.

Niestety ta Ziaja Med - nie daje żadnych widoczniejszych rezultatów, ale nie
                      kłóciłby się. Można go używać. Ale myślę, że Auriderm wystarczyłby.

Co masz na myśli, pisząc, że potrzebuje czegoś kojącego?

Wątków o filtrach poszukam.
                      • to.ja.esmeralda Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 17.04.10, 09:04
                        Bardzo dziękuję!!!
                        Linki przeczytałam i już wiele mi rozjaśniło:) Mądre i pomocne są dziewczyny na
                        tym forum:D
                        Auriderm na wizażu ma różne opinie - główne zarzuty są na temat wysuszania
                        skóry, więc myślałam, że warto cos tam nakładać na niego (duzo komentujących tak
                        robi i sobie chwali). Ciebie Issey nie wysusza?
                        Ten krem ZiajaMed wydaje się bardzo fajny - sądząc po opiniach, dlatego mnie
                        zainteresował. Cena też jest istotna, bo znając życie mój brat z czasem zacznie
                        wybierać kosmetyki tańsze, te wybrane przeze mnie są niestety drogie. Na
                        początek jednak chyba trzeba przeprowadzić taką intensywniejszą kurację -
                        naprawdę dobre kremy, potem wystarczy zapewne dobry filtr na dzień i na noc coś
                        na naczynka z niższej półki - jak sądzicie? Może dziewczyny polecicie jakiś
                        sprawdzony przez Was - tańszy - krem? Issey - co używa Twój znajomy na noc?

Mam nadzieję, ze moje myślenie ma sens: silna kuracja na początek, aby
                        zlikwidować choć częściowo te czerwone policzki i nos:(

Pisałam, że potrzebuje czegoś kojącego, bo jego skóra jest tak jakby ściągnięta,
                        wysuszona, szorstka i te poliki (i nos) pałają mu na bordowo, są ciągle
                        czerwone! Z naczynkami przecież jest tak, ze owszem jak są popękane to są stale
                        koloru różowego (tak u mnie), ale rumień udaje mi się zlikwidować dobrymi
                        kremami. U niego zaś prawie tych naczynek nie widać, tylko bordowe placki....:(

Jeszcze cosik - filtry wystarczy potraktować wieczorem wodą, czy konieczne jest
                        jakieś mleczko oczyszczające? Na początek kupie mu to polecane przez Issey, ale
                        na stałe to nie wiem, czy on sobie będzie kupował...Nagle wzrosną mu mocno
                        wydatki miesięczne;)

Nessie - nie wiem, czy nie trudniej będzie go przekonać do stosowania
                        samoopalacza, bo to przecież trochę śmierdzi (!), a tak nakłada się filtr
                        barwiący i z głowy. Z samoopalaczem musiałby robić regularne pilingi, a on tego
                        nie będzie robił, no może odznaczać się skóra twarzy od szyi.
                        • to.ja.esmeralda Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 17.04.10, 09:06
                          A jeszcze tak się zastanawiam nad zakupem dla niego (i dla siebie jednocześnie,
                          bo mnie skusiło!) skrobii kukurydzianej polecanej gdzieś przez Justę. To
                          naprawdę wydaje się fajna rzecz:) Ciekawe, czy facet by tego używał, wiedząc, że
                          to nie jest puder...? Nie byłby efektu połysku na twarzy.
                          • issey_miyake Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 18.04.10, 18:17

> Ciekawe, czy facet by tego używał, wiedząc, ż
                            > e
                            > to nie jest puder...?

Spróbuj :). Nie masz nic do stracenia :).

• issey_miyake Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 18.04.10, 18:16

> Auriderm na wizażu ma różne opinie - główne zarzuty są na temat wysuszania
                          > skóry, więc myślałam, że warto cos tam nakładać na niego (duzo komentujących ta
                          > k
                          > robi i sobie chwali). Ciebie Issey nie wysusza?

Używam pod niego cetaphil md - jako że ułatwia wchłanianie. Ale broń boże nivea :).

Później jak najbardziej - krem z wysokim faktorem i na wieczór coś naczyniowego. Choć ja bym pomyślała o kremie z kwasami z przeznaczenia dla skór naczyniowych, to dobry składnik aktywny na wieczór, nie musiałby tym samym używać żadnych peelingów mechanicznych. Maseczka raz na tydzień - warta uwagi.

Z tańszych, które znajomy wybiera to Iwostin, Pelethrokrem 2%, Pharmaceris.

Czy on przypadkiem nie miewa innych objawów? W sensie ogólnoustrojowych? Czasami w cukrzyca tak się objawia. W takiej rumieniowej skórze pielęgnacja musi być cały czas. Nie ma opcji - przez miesiąc silniejsza, a później już zawsze łagodna.

Wieczorem - dobrze by było by z tą wodą używał jakiejś emulsji do mycia bez mydła, znajomy używa cetaphil lub physiogel.
                    • issey_miyake wątki dot. filtrów 17.04.10, 03:04
                      www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115134
                      forum.gazeta.pl/forum/w,211,81205753,84018470,Re_bioderma_photoderm_akn_mat_SPF40.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,211,44761923,44766058,Re_przebarwienia_po_solarium.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,211,63375143,63926223,Re_Krem_do_twarzy_z_filtrami.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,211,80235217,80244885,Re_krem_z_filtrem_a_puder_.html
                      • to.ja.esmeralda Re: wątki dot. filtrów 17.04.10, 09:12
                        Jedno mnie zaniepokoiło w wątkach zalinkowanych przez Issey:

"jeśli kosmetyk jest oparty na filtrach mineralnych, to trudno będzie nałożyć na
                        niego cokolwiek, bez starcia (=brak ochrony) tych filtrów. "

to oznacza, ze nie mogę się NICZYM malować na filtrach mineralnych?...
                        A ja chciałam zakupic dla siebie ten:
                        wizaz.pl/kosmetyki/produkt-35132-opis-SVR-SVR-50-Ecran-Mineral-Teinte-Krem-z-filtrem-mineralnym-barwionym.htm
                        albo ten kompakt, o którym wczesniej pisałyśmy (z biodermy)...:(
                        • issey_miyake Re: wątki dot. filtrów 18.04.10, 18:18

> "jeśli kosmetyk jest oparty na filtrach mineralnych, to trudno będzie nałożyć n
                          > a
                          > niego cokolwiek, bez starcia (=brak ochrony) tych filtrów. "

Możesz używać na to makijaż, ale dobrze jest 30 minut odczekać. I nie rozcierać
                          podkładu, tylko wklepywać.
    • nessie-jp Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 16.04.10, 21:18
      Jeśli chodzi o to lekkie koloryzowanie, to doskonale przy rumieniu i naczynkach
      sprawdza się samoopalacz
      • to.ja.esmeralda Re: Cera naczynkowa u chłopaka - co polecacie? 18.04.10, 10:03
        up, zależy mi na odp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka