Dodaj do ulubionych

Pieprzyki..!

27.02.04, 20:51

Chciałabym usunąć sobie pieprzyki na twarzy, tym bardziej że od czasu do
czasu pojawiają się nowe.. Czy znacie jakiegoś dobrego lekarza w Wwie? Gdzie
się zgłosić? Jakie są wasze doświadczenia z usuwaniem i gojeniem? Jaką metodą
najlepiej i ile to kosztuje? Dzięki i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: katija1 Re: Pieprzyki..! IP: *.aster.pl 27.02.04, 21:18
      pewnie masz to co ja, biedulo...Zespół znamion atypowych. Ciągle pojawiają sie
      nowe, trzeba sie wiecznie kontrolowac i bez filtra ani rusz. o słoncu iplazy ,
      trzeba zapomniec. Krem z blokerem 100 za pan brat. ja mialam juz 15 pieprzykow
      wycietych, szczesliwie nigdy na twarzy. Jak wycinac to tylko chorurgicznie i
      NIGDY laserem ani u kosmetyczki. Trzeba potem robic badanie histop. czy wycieto
      w obrebie chorej komorki itd. Koniecznie do lekarza, ktory bada tzw.
      dermatoskopem z cyfrowym powiekszeniem. W razie potrzeby pisz na miala - podam
      CI namiary na dobra lekarke (jedna z niewielu w W-wei, ktora ma ten sprzet).
      nie pamietam ile kosztuje wyciecie jednego..zdaje sie ze 100-200 zl (nie pomne,
      bo robie to zawsze kompleksowo). pozdr
      • pannda Re: Pieprzyki..! 28.02.04, 18:37
        O rany... Czy są po tym blizny? I kitulku, jak mam napisać na maila jak jesteś
        per gość? :) Kurcze, ja właśnie myślałam że laserem lepiej! Dlaczego nie
        laserem? Dzięki za info, pozdrawiam

> pewnie masz to co ja, biedulo...Zespół znamion atypowych. Ciągle pojawiają
        sie
        > nowe, trzeba sie wiecznie kontrolowac i bez filtra ani rusz. o słoncu
        iplazy ,
        > trzeba zapomniec. Krem z blokerem 100 za pan brat. ja mialam juz 15
        pieprzykow
        > wycietych, szczesliwie nigdy na twarzy. Jak wycinac to tylko chorurgicznie i
        > NIGDY laserem ani u kosmetyczki. Trzeba potem robic badanie histop. czy
        wycieto
        >
        > w obrebie chorej komorki itd. Koniecznie do lekarza, ktory bada tzw.
        > dermatoskopem z cyfrowym powiekszeniem. W razie potrzeby pisz na miala -
        podam
        > CI namiary na dobra lekarke (jedna z niewielu w W-wei, ktora ma ten sprzet).
        > nie pamietam ile kosztuje wyciecie jednego..zdaje sie ze 100-200 zl (nie
        pomne,
        >
        > bo robie to zawsze kompleksowo). pozdr
        • 2xr Re: Pieprzyki..! 28.02.04, 19:32
          spróbuj napisac do niej na katija1@gazeta.pl, bo moze dlatego się tak przedstawiła ze jest to tez jest login.

a co do pieprzyków, ja wyciełam w medycynie rodzinnej (państwowo)na Tarchominie pieprzyk na twarzy pod ustami i na powiece. pod ustami był bardzo duży i sie zmieniał. i jestem bardzo zadowolona z efektu. chirurg był swietny i bardzo miła pielęgniarka która przy moim histerycznym zachowaniu(mam fobię na igły) zachowywała się jak mamusia;-)

najgorszy jest ból przy wkłuwaniu igły bo okolice twarzy sa bardzo wrażliwe. potem chodziłam przez dwa tygodnie z plastrami. wygladałam jakby mi ktos przywalił:-) i było to jeszcze lato więc bardzo trzeba uważać na słońce. także potem nie opalac blizny bo moze się zrobić ciemna. ja robiłam sobie wielką kropę z tłustego kremu z filtrami i tak się opalałam.

co jeszcze.......

acha, trzeba bedzie smarowac kremem do blizn by zjaśniała i sie spłaszczyła.

jestem juz po roku od wycięcia i jest oki. więc idź do lekarza a nie do jakiejs kosmetyczki, bo jeszcze zrobisz sobie krzywdę.

jeżeli chcesz namiary do tego lekarza to napisz, tylko nie wiem ile on bierze prywatnie bo ja byłam państwowo. ale chirurg jest świetny.

pozdr
          • Gość: sabina Re: Pieprzyki..! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 00:53
            No właśnie, dlaczego nie laserem? proszę wytłumaczcie, bo ja też jestem
            zainteresowana i prawie zdecydowana na usuwanie laserowe. I co teraz? :(
            • mika_1 Re: Pieprzyki..! 29.02.04, 07:12
              Laserem nie wycina sie tkanek, tylko je niszczy. A wycieta zmieniona tkanka
              musi byc zbadana przez histopatologa, w celu stwierdzenia, czy przypadkiem w
              obrebie zmiany nie rozwijal sie nowotwor. Dlatego tez nalezy znamie wyciac.
              Najlepiej, zeby to robil chirurg specjalizujacy sie w tego typu rzeczach. Mnie
              znamiona usuwal taki wlasnie chirurg. Wiedzial jak ciac i jak szyc, zeby blizny
              byly jak najmniejsze.
      • Gość: kika Re: Pieprzyki..! IP: *.ramtel.com.pl 29.02.04, 14:33
        Też jestem zainteresowana usunięciem pieprzyków. Mam ich... baaardzo dużo i
        ciągle tworzą się nowe, nawet w miejscach zadrapania. Jeżeli ktoś znałby
        namiary dobrego chirurga w Krakowie, bardzo proszę o podanie.
        kika
        • Gość: Panda namiary IP: *.aster.pl 29.02.04, 20:26
          A możecie napisać namiary na tych lekarzy? Dla mnie Wwa.. Może więcej osób
          mogłoby skorzystać, jak info tutaj niż na privie - skoro są dobrzy :) Ale czy
          po laserze nie zostaja jednak mniejsze blizny lub wcale? A zbadać
          histopatologicznie możnaby pieprzyki z mniej widocznego miejsca???:)
          • 2xr Re: namiary 29.02.04, 22:15
            dokładnie, laser naraza na zniszczenie tkankę która pomocna jest podczas badania znamion ja równiaz na blizny, tak jest to opisane w marcowym numerze "glamour".

każdy pieprzyk może byc niebezpieczny. a chirurgiczne usuwanie daje gwarancje że zostanie wyciete wszystko i fachowo.

jeżeli chodzi o blizny to nie ma tak że ich całkowicie nie ma. jednak jest to inwazja w ciało. i jeżeli jest to mały pieprzyk zostaje cienka mała kreska która po jakims czasie moze zniknąc całkowicie ale nie musi. jeżeli był to większy pieprzyk - wieksza kreska. jednak blizna bieleje i nic nie widać.

ja miałam duży pieprzyk i mam białą, płaska kreskę, ale trzeba się przypatrzyć by w ogóle coś zauważyć. do tej pory smaruje kremem blizne by kiedys znikła.
        • mika_1 Re: Pieprzyki..! KRAKOW 01.03.04, 03:59
          Nie pamietam jak sie nazywal chirurg, ktory usuwal mi znamiona, ale trafilam od
          niego od p.Dr Beaty Markiewicz. Zreszta przez nia chyba najlepiej to zalatwic,
          bo szybko ustala zabiegi. Przyjmuje na Zwierzynieckiej 29 (Derm-Medik).

Gość portalu: kika napisał(a):

> Też jestem zainteresowana usunięciem pieprzyków. Mam ich... baaardzo dużo i
          > ciągle tworzą się nowe, nawet w miejscach zadrapania. Jeżeli ktoś znałby
          > namiary dobrego chirurga w Krakowie, bardzo proszę o podanie.
          > kika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka