Dodaj do ulubionych

Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!!

• Gość: katinka a ja cieplutko pozdrawiam wszystkie Aparatki :))) IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 13.08.04, 16:12
      i trzymam kciuki za piekne usmiechy :)*
      • Gość: ola poradzcie co powiedziec ortodoncie!! IP: *.proxy.astra-net.com 13.08.04, 17:27
        Jestem po pierwszej wizycie u ortodonty, i juz wiemz e nie ebde zakladac u niej
        aparatu. ona ma mi przedstawic na jutrzejszej wizycie plan leczenia, ma moje
        zdjecia i odciski szczeki, I co ja mam jej powiedziec? wysłuchac co ma mi do
        powiedzenia i odebrac jej moje zdjecia i iwyciski szczeki i powiedziec ze nie
        bede tu zakładała? Jak wy postepowalyscie wobec takivch sytuacji, kiedy
        wiedzialyscie z gory ze nie bedziecie zakładac w danym miejscu???
        • alicjaaa Re: poradzcie co powiedziec ortodoncie!! 13.08.04, 17:30
          ja poprostu zadzwonilam i powiedzialam ze rezygnuje.wycisk zrobilam jeszcze raz
          gdzie indziej
      • Gość: Kwiacia Katinka jak się masz? IP: *.crowley.pl 13.08.04, 17:38
        Śledziłam na forum Twoje kłopoty z orto. Czy trafiłaś już na dobrego orto? Czy
        zęby się "naprawiają"?
    • alicjaaa KIEDY PŁACIĆ? 13.08.04, 18:14
      CZY WIZYTA Z ZAKŁADANIEM APARATU JEST JUZ OSTATNIA I WTEDY SIĘ PŁACI? CZY
      TRZEBA SIE JESZCZE SPOTKAC W JAKIMŚ CELU?NIE LICZĄC OCZYWIŚCIE KOLEJNEJ WIZYTY
      KONTROLNEJ ZA MIESIĄC
      • Gość: Mango Re: KIEDY PŁACIĆ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 19:21
        Ja płaciłam najpierw za wizytę konsultacyjną, potem za założenie każdej części aparatu. Pani orto zapisuje mi terminy kolejnych wizyt i sumkę, jaką będę musiała uiścić. :-)
    • Gość: magdalenka24 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.exec.lublin.pl / 212.182.117.* 13.08.04, 20:19
      prosze o adres dobrego ortodonty w Lublinie , ceny itp
    • alicjaaa JUZ MAM!!! 13.08.04, 21:05
      zalozylam porcelanowy.trwalo to godzinke na gore i dol.nic nie
      bolalo.wygląda...hmmm nawet niezle,dołu wcale nie widać, a u góry w zasadzie
      widoczny jest drucik, ale jest cieniusieńki więc nie jest źle. narazie nic mnie
      nie boli. nie dostałam jednak żadnego wosku,prosze wiec napiszcie mi nazwy
      wszystkich specyfików jakie uzywacie do waszych aparacików.
      • Gość: ola do Alicji IP: *.proxy.astra-net.com 13.08.04, 21:47
        Alicjo, prosze napisz mi ile płaciłas za porcelanowy oraz czy wokol tych
        kwadracikow na zebach masz tez drucik? czy same gumeczki? JA jestem na etapie
        robienie zdjec i wyciskow szczeki:) Trzymam za ciebie kciuki:) I jelsi mozesz
        napisz gdzie zakładalas, w jaki miescie papa
        • alicjaaa Re: do Alicji 13.08.04, 22:00
          zakladalam w Katowicach.placilam 2200 za luk.dookola zameczkow sa tylko
          przezroczyste gumki
      • Gość: Kwiacia Re: JUZ MAM!!! IP: *.crowley.pl 17.08.04, 21:35
        Ja też już mam - na razie góra! No i mam mieć jeszcze jakąś płytkę, żeby mi za
        szybko dziury nie zarosły, bo coś tam... Nie wiem, o co chodzi. Zapytam orto za
        miesiąc.
    • Gość: sigrid pytania IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 14.08.04, 18:24
      a co jeśli ma się martwy ząb czy w takim przypadku można zakładać aparat
      ortodontyczny?
      • Gość: Mango Re: pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 21:58
        Można.:-)
        • Gość: ola A moze załozymy oddzielne forum dla aparatek? IP: *.proxy.astra-net.com 15.08.04, 08:03
          byloby latwiej cos dowiedziec, zapytac, uzyskac informacje, bo tu ten watek
          jest taaaaki długi:( i czasem trudno cokolwiek znalezc.A przeciez duzo nas jest
          i podejrzewam ze takie forum cieszyłoby sie ogromnym powodzeniem. Co wy na to?
          Tylko kto by sie podjal zalozenia takiego forum bo ja powiem szczerze jestem
          laikiem w tych sprawach i nie mam pojecia co trzeba zrobic aby je stworzyc.
          • Gość: tricia23 Założyłam dla nas forum IP: *.net.pulawy.pl 16.08.04, 18:17
            Założyłam forum ,oto adres

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22832
            Zapraszam do pisania.Mam nadzieję,że będzie nam raźniej i sobie pomożemy w
            odpowiedzi na nurtujące nas pytanka.
    • Gość: ola hmm.. IP: *.proxy.astra-net.com 15.08.04, 18:55
      chyba nikomu sie pomysł nie spodobal;))
    • Gość: More Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 05.09.04, 19:41
      Ja mam aparat i z bólem to jest tak, że normalnie nie boli, tylko jak coś
      PRÓBUJĘ ugryźć, a tak to spoko, można POLUBIĆ
      • Gość: ola do More IP: *.proxy.astra-net.com 05.09.04, 20:24
        forum dla zadrutowanych forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22832
        zaparaszamy:)
        • Gość: tricia23 Re: do More IP: *.net.pulawy.pl 05.09.04, 23:08
          A ja podbijam temacik i zapraszam na forum
          • inezja21 Re: Podbijanie watku 07.09.04, 20:11
            O rany.Przeczytałam prawie wszystkie wpisy.Decyduję się na aparacik
            przezroczysty.Za tydzień mi go założą.Pojutrze gumeczki:) Podobno czeka mnie
            tylko półtora roku.
            • inezja21 Re: Podbijanie watku 09.09.04, 14:54
              Podbijam na nowo:)
      • blanca23 Aparat stały - padlo i na mnie:) 01.10.04, 17:40
        Za niecałe dwa tygodnie zakładam stały aparat na zęby. Sporo już przeczytałam
        na ten temat i przekopałam pół Internetu, ale i tak mam wiele wątpliwości.
        Aparat bede nosila rok z "hakiem" i dlatego, nie biarac juz pod uwage wzgledow
        finansowych, zdecydowalam sie na metalowe zamki. Moj ortodonta kazal mi
        przemyslec w domu jaki chce miec kolor gumek. Poczatkowo byla to dla mnie
        smieszna sprawa ale wlasnie dzisiaj widzialam u niego w gabinecie lekko
        sfrustrowana dziewczyne, ktora nie byla zadowolona z tego co stalo sie z jej
        gumkami po okolo 2 tygodniach /prawde mowiac wygladalo to malo ciekawie...
        jakby zszarzaly jej zeby/. Dlatego caly czas zastanawiam sie na co powinnam sie
        zdecydowac i czy nie bedzie to zbyt rzucajace sie w oczy. Czekam na pomocna
        rade ze strony doswiadczonych aparatek.
        Pozdrawiam
        • verena2891 Re: Aparat stały - padlo i na mnie:) 11.01.05, 15:33
          A ja juz rowno tydzien chodze bez aparatu i dopiero zaczynam sie lekko
          przyzwyczajac do jego braku.Dzisiaj pierwszy raz od 2,5 roku zjadlam jablko bez
          pomocy noza:)
          A odnosnie koloru gumek to do bialych zamkow polecam blado niebieskie. Super
          wygladaja i nie zolkna tak jak biale.Do srebrnych to niestety nie wiem.

---
          Bo w zyciu piekne sa tylko chwile...
          • Gość: SK8 Re: Aparat stały - padlo i na mnie:) IP: *.chomiczowka.waw.pl 11.01.05, 21:38
            hej

ja nosze metalowy aparat juz rok i stale uzywam srebrnych gumek - w sumie
            calosc nie rzuca sie tak bardzo w oczy. Za miesiac bede miec podwieszony
            tymczasowo zab (dwojke) dopoki nie zostanie zainstalowany implant - czy ktos ma
            dosiwadczenia z taka podwieszka? :))
            pozdrawiam
            Kate
            • Gość: ello Re: Aparat stały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 13:09
              Ja nosiłam aparat na zęby przez 2 lata i nie żałuje tego bo naprawde było
              warto. Bolało mnie tylko przez 2 tygodnie i później to już się przyzwyczaiłam.
              W niczym mi to nie przeszkadzało (nawet w całowaniu. Bardziej od samego
              noszenia aparatu bałam sie jego ściągniecia. Straszono mnie że będą plamy i
              inne przebarwienia. Bzdury! Po ściągnięciu aparatu miałam wreszcie piękne
              proste ząbki. To było wspaniałe uczucie. W moje ślady poszli koledzy i
              koleżanki którzy wcześniej zastrzegali że rzadnych drutów nie będą nosić.
    • Gość: ann Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 10:24
      ja po wyrawaniu ósemki po tygodniu mialam separacje i za tydzień założony
      aparat. Mam wrażliwe zęby i ze strachu przed bólem długo odwlekałam decyzję o
      założeniu aparatu a jak założyłam okazało sie że nie jest tak źle owszem
      czasami trzeba wziąć tabletkę ale żeby bolą dzień dwa dni po naciąganiu potem
      nie ew.może trochę przy jedzeniu. Naprawdę da się przeżyc pozdrawiam
    • Gość: Małgosia Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 13:32
      Witam serdecznie!
      Może od razu przejdę do tematu.
      Od 5 miesięcy nosze aparat porcelanowy i jestem bardzo zadowolona z niego .Moje
      zęby wyglądają już bardzo fajnie .Jeśli chodzi o wyrywanie zębów to sama
      musiałam usunąć dwa ale czekałam tylko tydzień i już założyłam aparacik. Raz w
      miesiącu jeżdżę na zmianę łuku(to nic nie boli)I to chyba wszystko. Pozdrawiam
      • kleopatryx Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 16.08.05, 14:35
        Małgosiu, ja musiałąm usunąć 4 zęby, został mi jeszcze jeden. Chciałam zapytać,
        jaki jest odstęp casowy pomiedzy założeniem aparatu na górny i dolny łuk?
        • Gość: yta Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 18:25
          Witaj!
          Ja mam na aparat ceramiczny górze i na dole (od 2 lat), najpierw miałam założony
          na górze, po tygodniu usunięte 2 zęby na dole i po następnym tygodniu był łuk
          na dole:-)
          Pozdrowionka!
          • Gość: misiu Re: Aparat na zęby - Szczecin IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.05, 16:38
            Wikuś jak chcesz do dzwoń do mojego ortodonty Dr Zięby w Szczecinie, którego Ci
            polecam telefon 4314444, zakłada też takie całkiem niewidoczne od środka.
            Pozdrowienka
          • Gość: Zakłopotana Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.proxnet.org / *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 16:03
            HEJ! Słyszałam, że niektóre wady zgryzu naprawia się zakładając jakiś drut na
            głowę który przyczepia się do aparatu;/ czy jezeli mam zabki za blisko siebie
            tez bede musiala nosic cos takiego! Prosze odpowiedzcie!!
            • mango-123 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 13.09.05, 22:06
              Poczytaj sobie tu:forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22832&sortuj=1
    • tuskazet Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 15.09.05, 13:55
      Ja zostałam zadrutowana po tygodniu od wyrwania zębów (czwórek). Wtedy to
      bolało, przez dwa dni byłam na tabletkach przeciwbólowych. Po "dokręceniu"
      przez 2-3 dni bolało dość mocno, ale obyło się bez tabletek, po prostu wtedy
      nie da rady gryźć. Ja w tym czasie jadłam jogurty i zupy, ewentualnie
      ziemniaki. Ale na pewno da się wytrzymać, choć czasami wydawało mi się że już
      nie dam rady i zaraz sama wyjmę to narzędzie tortur. Ale wytrzymałam. Było
      warto - teraz mogę się uśmiechać bez kompleksów.
      Pozdrawiam i życzę cierpliwości i wytrzymałości.
      • Gość: JUstyna DOBRY ORTODONTA WE WROCŁAWIU IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 10:13
        A ja chciałabym zapytać sie czy ktoś z obecnych leczył sie we Wrocławiu na
        ulicy skarbowców lub wrocławczyka??jeśli tak proszę o opinie i z góry
        dziękuję.Znalazłam ich w internecie i ceny w pporównaniu z innymi mają niezłe-
        na peno lepsze niz tak bardoz polecane..ortho..;], tylko niestety nie wiem jka
        fachowosc,,,bardzo proszę o odp;]
        • Gość: wanderka Re: DOBRY ORTODONTA WE WROCŁAWIU IP: *.wroclaw.mm.pl 04.11.05, 17:29
          A jakie sa ich ceny? gdzie ty je znalazlas?
    • Gość: spinkaaaa Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 12:58
      hop do góry...
      :)
    • Gość: Ania Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 14:42
      O temat odżył.Czyżby nie było na tym forum aparatek.Pozdrawiam-dumna
      posiadaczka aparatu-Ania
    • meteorah Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 19.12.05, 20:21
      Hmmm....Sporo tu zwolenniczek aparatów tzw. kosmetycznych. Ja również byłam
      napalona na taki , porcelanowy, kryształ - pracuję, studiuję i nie jestem
      nastolatka,hehe... ale moja orto wybiła mi to z głowy - stwierdziła, że przy
      metalowym szybciej i skuteczniej wyprostują mi się zęby.
      Zakładam we czwartek! Na razie nie mogę się doczekać, nie tyle aparatu, co
      prostych zębów!
    • meteorah Prośba o radę! 19.12.05, 20:28
      W związku z tym, że zdecydowałam się na metal - jaki kolor gumek wybrać?
      Z góry dzięki!
      • Gość: yhu Re: Prośba o radę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 20:36
        gumki można zmieniać, ale ponoć srebrne są chwalone - nie widać przebarwień.
        Niektóre aparatki wybierają różowe, rzecz gustu. pochwalam twoją decyzję i życzę
        udanego leczenia.
        też mam aparat:-)
        • meteorah Re: Prośba o radę! 21.12.05, 13:39
          Jak długo nosisz aparat?
          Jestem happy, bo jutro zakładam i wezmę te gumki srebrne (będa mi pasować do
          kreacji sylwestrowej hehehe)...
          Dzięki za radę, pozdrawiam!
    • Gość: roma Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.dnet.pl 23.12.05, 21:57
      Od dwóch dni mam aparat.
      Na początku - niemal euforia, bardzo mi się podobało to, że mimo że aparat
      metalowy, to taki mało rzcający sie w oczy!
      Teraz kopię w necie na temat pielęgnacji i higieny itede...co do bólu, jest
      znikomy. Najgorzej mam na 6-kach, bo założone mam tam pierścienie i podczas
      jedzenia, no cóż, ciężko jest.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka