Dodaj do ulubionych

solarium, sauna

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 10:51
ja tak troszke z innej beczki :)
Chcialabym sie niedlugo wybrac zarowno do sauny jak i do solarium, ale z
uwagi, ze jeszcze nigdy w tych miejscach nie bylam, prosilabym Was o jakies
rady dla poczatkujacych - czy trzeba cos ze soba zabrac np. recznik oraz czy
w solarium trzeba miec kostium czy tez nie? jak to jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kosmetolog.Aga Re: solarium, sauna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 11:19
      Jesli jeszce nigdy nie bylas na solarium to radze zaczac od krotszego czadsu
      opalania np 5 minut i nie wiecej jak 2 razy w tyg ,potem mozna czas zwiekszyc
      do 10 minut. Na solarium nie trzeba brac kostiumu zwłaszcza jesli chcesz mic
      rownomiernie opalone ciala...ale czasem dziewczyny o wrazliwej skorze opalaja
      sie np w stringach...choc mysle ze rzadko, niektore zasłaniaja takze brodawki
      mokrymi wacikami.
      Jeli nie ma zadnych przeciwskazan to mysle ze milo spedzisz ten czas na łozku
      opalajacym...czasem to bardzo relaksuje.
      Do przeciwskazan naleza mdz innymi:
      miesiaczka
      nowotwory złosliwe
      nadcisnienia
      nadczynnosc tarczycy
      gruzlica
      leki swiatłouczulajace...antybiotyki hormony i antydepresanty
      klaustrofobia
      Podkreslam przeciwskazania bowiem solarium czesto obsługuja osoby bez zadnego
      przygotowania i kompetencji, nie umiejace nawet udzielic najprostrzej porady.
    • Gość: justa Re: solarium, sauna IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 18.03.04, 11:40
      do sauny to ręcznik, kostium, wchodzisz do sauny zmoczona pod prysznicem.
      przeciwwskazania: cery naczynkowa, skłonność do powstawania pajączków, trądzik
      młodzieńczy, różowaty, możliwe, że nadciśnienie czy choroby serca również.

co do solarium, do leków światłouczulających dodam coś z ziół - dziurawiec,
      również używanie kremów z kwasami jest przeciwwskazaniem.
      • Gość: navia Re: solarium, sauna IP: 212.33.92.* 18.03.04, 12:00
        Dodam jeszcze, ze nadciśnienie i choroby serca są z cała pewnoscią
        przeciwskazaniem do korzystania z sauny. Natomiast nie wiem jak z cerą
        naczynkową - mówi się, ze własnie naprzemiennie wysoka temperatura w saunie i
        zimny prysznic świetnie wpływa na słabe naczynka krwionośne i moze pomóc w tej
        sprawie - ale radzę spytac dermatologa albo kosmetyczki. Poza tym dla zdrowej
        osoby nie ma absolutnie zadnych przeciwskazań.
        Oczywiscie w saunie zdejmujesz kostium, mozesz się owinąc recznikiem, jak
        wolisz, ale nie noś żadnego obcisłego, sztucznego tworzywa, bo to grozi
        odparzeniami. Włosy dobrze jest tez zawinąc w ręcznik, zeby ochronic przed
        wysuszeniem.
        W zeszłym roku byłam na półrocznym stypendium w Finlandii i korzystałam z sauny
        prawie codziennie, sposród wielu fajnych rzeczy w tym kraju to jedna z
        najlepszych ;) Polecam!
        • Gość: ania Re: solarium, sauna IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.04, 16:08
          NO I OCZYWISCIE PO OPALANIU:ZDEZYNFEKOWAC .powinien tam byc jakis plyn do
          myl´cia solarium.ubrac i sie i pa
          • Gość: justa Re: solarium, sauna IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 18.03.04, 16:16
            przepraszam, co zdezynfekować? siebie czy łóżko? zwykle po każdym kliencie
            łóżko jest czyszczone przez obsługę solarium, jeszcze się nie spotkałam z
            sytuacją, żeby klient musiał po sobie czyścić łóżko.
            • Gość: Kosmetolog.Aga Re: solarium, sauna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 17:30
              O saunie mozesz poczytac na stronie...www.bieganie.pl/zdrowie/sauna/
              Natomiast od siebie moge dodac jeszce ze przeciwskazaniem jakiego tam nie
              wymieniono jest ciąża , zaburzenia endokrynologiczne zwiazane z tarczycą,
              padaczka.
              • Gość: ania Re: solarium, sauna IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.04, 19:24
                jasne ze lozko..no jasne ze obsdluga posprzata , ale przeciez najpierw po sobie
                wyczyscisz sama! przynajmniej tu w niemchech tak jest
              • navia Re: solarium, sauna 18.03.04, 21:24
                Gość portalu: Kosmetolog.Aga napisał(a):

> O saunie mozesz poczytac na stronie...www.bieganie.pl/zdrowie/sauna/
                > Natomiast od siebie moge dodac jeszce ze przeciwskazaniem jakiego tam nie
                > wymieniono jest ciąża , zaburzenia endokrynologiczne zwiazane z tarczycą,
                > padaczka.
                Dwa ostatnie rozumiem, ale czemu ciąża? w zaawansowanej pewnie trzeba uważać,
                jak zresztą na wszystko, ale w ogóle ciąza to przecież nie choroba, ale
                normalny etap życia zdrowej kobiety. Finki twierdzą, ze chodzą do sauny również
                w pierwszych miesiacach ciązy i dzięki temu rodzą szybciej i łatwiej. Ale oni
                mają fisia na punkcie sauny ;)
                • kecajn Re: solarium, sauna 19.03.04, 23:34
                  Na temat sauny polecam też:
                  sauny.w.interia.pl/
                  Pozdrawiam,

Jacek
    • Gość: tomasz Re: solarium, sauna IP: *.ipt.aol.com 18.03.04, 19:50
      hej,
      wspaniale dziewczyny udzielily juz Tobie naprawde wspanialych rad.

Uwielbiam saune, w okresie zimowym dwa razy w tygodniu; letnim tylko raz - nie
      moge sie zmusic na wiecej, gdy na dworzu upal.

Ale juz powracam do Twojego pytania.

Ubior sauna -
      wystarczy naprawde tylko _d u z y ___r e c z n i k_ (+ 1, 2 na zmiane) i prosze
      zadnych kostiumow kapielowych, tak jak to robia np. pruderyjni Amerykanie.
      Wstretny pot wchodzi wtedy we wszystkie nawet najmniejsze zakamareczki, zamiast
      przyjemnosci masz tylko worek stresow i zmartwien.
      Nie mowie tego jak (wiecznie potrzebujacy podniet)facet, raczej jako kumpel.
      Sa na pewno dni wydzielone tylko dla kobiet, nieprawdaz?
      pozdrawiam
      • Gość: tomasz dodatek IP: *.ipt.aol.com 18.03.04, 19:53
        nie zapomnij o klapkach, japonkach, czy jak je wszystkie zwia...
    • Gość: Alicja Re: solarium, sauna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 23:00
      A propos sauny:
      Dobra rada: sciagnij lancuszki i kolczyki, bo sie poparzysz ;-) Dobrze sobie
      wziac jakis soczek lub wode mineralna - bosko smakuje po wyjsciu z sauny ;-)))
      Zaleca sie, aby po wizycie w saunie nie wychodzic od razu na dwor, tylko
      kilkanascie minut odpoczac w cieple. Jesli masz soczewki kontaktowe, to zaleca
      sie sciagniecie. Ja nigdy nie sciagam, ale faktem jest, ze potem mam "suche"
      oczy. Czasami dziewczyny przed ostatnim wejsciem do sauny nakladaja sobie na
      wlosy odzywcze maseczki i wchodza jeszcze na kilka minut - w cieple wszystkie
      substancje sie lepiej wchlaniaja. Ale jeszcze nie probowalam. A co do ubioru to
      sama zobaczysz - zdarzaja sie sauny, gdzie wszyscy uczestnicy siedza nago, ale
      to raczej za granica. U nas najczesciej wykupuje sie saune wraz ze znajomymi.
      Jesli to dziewczyny to problem rozwiazany - mozna lezec na reczniku. Jesli
      towarzystwo mieszanie - no to sie siedzi w recznikach.

A, a propos solarium - to prawda, ze po solarium nie powinno sie przez kilka
      godzin brac prysznica, bo wtedy lepiej opalenizna lapie? Przyznam sie, ze to
      dla mnie problem, przez pol dnia spocona lazic....
      • agnie_szka9 Re: solarium, sauna 19.03.04, 11:26
        Alicjo, zgadza się. po solarium lepiej się nie kąpać. opalenizna musi "wejść" w
        skórę. proponuję kąpiel przed, peeling ciała, nasmarowanie specjalnym mleczkiem
        i...na łózeczko....po - wsmaruj w siebie jakiś specyfik do stosowania "po"
        opalaniu w solarium. skóra wtedy się tak nie przesusza. ja najczęsciej chodzę
        do solarium wieczorkiem...a potem już tylko film i spać :-)
    • Gość: gocha221 Re: solarium, sauna IP: *.icpnet.pl 19.03.04, 11:08
      z tym solarium to w ogole daj sobie spokoj!!!
      nie szkoda Ci skory i zdrowia???
      • alice76 Re: solarium, sauna 20.03.04, 13:58
        Odkad kupilam sobie Ziaje-Sopot, to karnet na solarium lezy niewykorzystany ;-)
        Solarium to raczej na zime, bo fiksowalam bez sloneczka. Teraz juz nie mam
        motywacji, ten balsamik z bursztynem bije solarium na glowe. I zdrowy chyba
        jest..
    • Gość: kasik:) Re: solarium, sauna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 11:39
      dziekuje Wam wszystkim bardzo :) chyba juz wszystko wiem, przynajmniej na
      poczatek wystarczy, a potem to juz sama bede wiedziala. Jeszcze raz DZIEKI :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka