Dodaj do ulubionych

cerowe problemy

31.08.10, 09:38
Mam juz dosc swojej cery,nie moge na nia patrzec!
Z mojej oceny wynika,ze mam cere mieszana w kierunku suchej lub mieszana odwodniona.Caly problem w tym,ze ona jest sucha,nawet skora na powiekach i wokol oczow jest bardzo sucha.Na linii zuchwy robia mi sie takie miejsca z bardzo wysuszona skora,taka szorstka. :(:(:(
Jakis wiekszych problemow nie mam z tradzikiem,oprocz jednego policzka,ktory jest w oplakanym stanie.Nie sa to typowe wykwity tradzikowe.Zmainy te bardzo dlugo sie goja.
Bylam kilka tygodni temu u lekarza to dostalam zestaw kosmetykow z la roche - effaclar.Na moja sugestie,ze juz to mialam i nic mi nie pomoglo uslyszalam,ze to swietne kosmetyki i musi mi to pomoc.zalamka.Wczoraj bylam u innego dermatologa.Stwierdzil,ze to typowy tradzik mlodzienczy i przepisal antybiotyk i acne derm.Kremem tym smarowalam sie rok temu w zime,troche pomoglo.Przy drugim opakowaniu jakbym smarowala sie woda,nic juz nie dzialal.
To cos na tym policzku nie sa to typowe zmiany tradzikowe,wiem jak wygladaja,bo kiedys meczylam sie z tym problemem.
Kombinuje czy to nie jest cos o podlozu grzybicznym?A moze woda mi szkodzi?
Czolo moglabym smarowac co chwile kremem nadal jest suche jak wior a pod skora widze,ze robia sie grudki.
Zastanawiam sie czy wykupic ten antybiotyk,on teoretycznie powinien pomoc na chwile a jak odstawie pewnie bedzie jeszcze gorzej.
W tej chwili uzywam kosmetykow z serii bioderma sebium.Czym traktowac taka cere,czy szukac jeszcze trzeciego dermatologa???
Ja tylko marze o ladnej cerze,bez problemowej,takiej,zebym mogla patrzac w lustro i nie zalamywac sie.Dodam,ze sa takie okresy w moim zyciu,ze mam cere idealna.
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: cerowe problemy 31.08.10, 21:52
      > iona.Caly problem w tym,ze ona jest sucha,nawet skora na powiekach i wokol oczo
      > w jest bardzo sucha.Na linii zuchwy robia mi sie takie miejsca z bardzo wysuszo
      > na skora,taka szorstka.

To pierwszy krok do tego, by zaopatrywać się w aptece.

> Bylam kilka tygodni temu u lekarza to dostalam zestaw kosmetykow z la roche - e
      > ffaclar.

To nie są świetne kosmetyki i widocznie trafiłaś na kr.tyna lekarza, który daje to za co mu słono płacą.

> a.Stwierdzil,ze to typowy tradzik mlodzienczy i przepisal antybiotyk i acne der
      > m.

Może to być jak najbardziej trądzik, ale Acne Derm jest kiepski, bo słaby. Na guzy budujące się bardzo długo nie pomaga za bardzo.

> Kombinuje czy to nie jest cos o podlozu grzybicznym?

Możliwe.

> A moze woda mi szkodzi?

Na pewno odstawiłabym wodę z kranu.

> Czolo moglabym smarowac co chwile kremem nadal jest suche jak wior a pod skora
      > widze,ze robia sie grudki.

Kup emolient, który nie będzie typowym kremem nawilżającym, ale natłuszczającym jednocześnie. Bardzo dobre ma Galderma, Polfa Rzeszów, Jelfa.

Jaki antybiotyk dostałaś? Skóra w jakich miejscach bywa przetłuszczona?

• toska800 Re: cerowe problemy 31.08.10, 23:08
        Juz od pewnego czasu kupuje kosmetyki w aptece.Jedynie uzywam /czasami/ garniera
        zel 3w1 z drogerii,to akurat moja cera lubi i dobrze toleruje.
        Wiem,ze trafiam na "lekarzy"...taka mamy sluzbe zdrowia.
        Zastanawiam sie czy wykupic ten antybiotyk,czy nie pogorsze sobie jeszcze
        bardziej buzi.
        Jesli to cos o podlozu grzybicznym,czym to leczyc???Skad to sie wzielo???
        Szukac innego dermatologa,jakich kosmetykow uzywac???
        Dzieki za pomoc!:)
        • issey_miyake Re: cerowe problemy 31.08.10, 23:18
          toska800 napisała:

> Jedynie uzywam /czasami/ garnier
          > a
          > zel 3w1 z drogerii,to akurat moja cera lubi i dobrze toleruje.

jeżeli masz takie problemy ze skórą, to znaczy, że skóra dobrze go nie toleruje.
          Nie każda nietolerancja objawia się od razu po zastosowaniu. Odstaw żele i
          produkty 3w1,2w1.

> Zastanawiam sie czy wykupic ten antybiotyk,czy nie pogorsze sobie jeszcze
          > bardziej buzi.

jak się nazywa antybiotyk, który dostałaś?

> Jesli to cos o podlozu grzybicznym,czym to leczyc???Skad to sie wzielo???

leczyć preparatami na receptę, przeciwgrzybiczymi. Wziąć się mogło zewsząd -
          trudne pytanie.

> Szukac innego dermatologa,jakich kosmetykow uzywac???

Zanim uzyskasz odpowiedź czego masz używać, musisz odpowiedzieć na podstawowe
          pytania. Szukaj innego dermatologa, który nie zlekceważy Twoich problemów i
          będzie Ciebie przede wszystkim słuchał.
      • toska800 Re: cerowe problemy 31.08.10, 23:11
        Cera nieprztluszcza sie.Jedynie gdy pracuje w nieklimatyzowanym pomieszczeniu w
        upaly to troche swieci mi sie nos.Mam raczej cere przesuszona.
        • issey_miyake Re: cerowe problemy 31.08.10, 23:20
          toska800 napisała:

> Cera nieprztluszcza sie.Jedynie gdy pracuje w nieklimatyzowanym pomieszczeniu w
          > upaly to troche swieci mi sie nos.Mam raczej cere przesuszona.

więc nie wiem skąd wzięłaś pomysł na to, że masz mieszaną. Mieszana to
          połączenie tłustej i suchej. A skoro Twoja się nie przetłuszcza to nie masz
          mieszanej. Masz suchą/przesuszoną/odwodnioną i trądzikową.
          • toska800 Re: cerowe problemy 01.09.10, 00:04
            Do tej pory zawsze myslalam,ze mam mieszana,moze sie myle.Zastanawiam sie czy to
            nie atopowe zapalenie skory.Stan mojej cery zmienil sie ostatnio...
            Nazwy antybiotyku niestety nie rozczytam.Jutro najwyzej kupie i zobacze co
            bedzie. ;)
            Dzieki za rady!:)
            • issey_miyake Re: cerowe problemy 01.09.10, 12:55
              toska800 napisała:

> Zastanawiam sie czy t
              > o
              > nie atopowe zapalenie skory.Stan mojej cery zmienil sie ostatnio...
              > Nazwy antybiotyku niestety nie rozczytam.

Przesuszona na maksa skóra to nie musi być od razu azs. Masz w rodzinie jakieś
              atopie? Bardzo często taka skóra to wynik nieodpowiedniej pielęgnacji.

Na jaką literę ten antybiotyk? :)
              • toska800 Re: cerowe problemy 01.09.10, 15:04
                Nie mam w rodzinie nikogo z azs.
                Mam przepisane davercin...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka