Dodaj do ulubionych

bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni :/

14.09.10, 14:28
Idzie jesień, a skóra na moich rękach już zaczyna pękać! Jest straszna: sucha, popękana i szorstka- nie mogę na nią patrzeć:( Wcześniej nie miałam takich problemów i zaczęły się nagle w zeszłym roku- nie wiem czemu- przecież nosiłam rękawiczki i dbałam o skórę dłoni! Nie przypominam sobie też, żebym je odmroziła! Próbowałam wielu maści, smarowałam się dobrymi kremami, byłam na kuracji parafinowej, ale nic nie wyleczyło tej skóry (jedynie podleczało), a problem zniknął dopiero wiosną, kiedy zrobiło się cieplej. I teraz zaczyna się wszystko od początku! Już po prostu nie mam siły znowu próbować.. zresztą już nawet nie wiem czego :/ Umówiłam się znowu do dermatologa (kuracja parafinowa była jego pomysłem), może wymyśli coś lepszego. Jeżeli któraś z was miała podobny problem i jakoś udało jej się go rozwiązać to proszę o radę, bo już na prawdę nie mam pomysłow..

Jeszcze tak sobie myślę... może to przez zmianę diety? W zeszłym roku odchudzałam się mniej więcej w tamtym okresie, ale trwało to krótko i raczej polegało na zmniejszaniu porcji niż na odmawianiu sobie jakiś potraw. W każdym razie może wizyta u dietetyczki nie jest głupim pomysłem???

aaaaaa... ratunku!!!
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 14.09.10, 15:26
      Ja zazwyczaj wiążę to z początkiem noszenia rękawiczek, swetrów i bluz polarowych. Po prostu mam chyba nadwrażliwość na te włókna.

W tym roku rękawiczek co prawda jeszcze nie nosiłam, ale już miałam na sobie polarową bluzę po domu i zaczęłam się bawić robótkami na drutach (wełna, poliakryl). Efekt
      • shine-is-one Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 23.09.10, 10:09
        Możesz spróbować zabiegów regeneracyjno-odżywczych dla dłoni np. raz w tygodniu, a w tzw międzyczasie kremy np Bepanthem krem do kupienia w aptece.
    • nottymoni Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 23.09.10, 12:04
      jesli masz mozliwosc, kup sobie olej palmowy nierafinowany. dziala cuda z sucha skora.
      dieta tez ma ogromny wplyw na sucha skore, wlacz do diety tluste ryby, oliwe z oliwek (na surowo, nie do smazenia), maslo - jesli nie uzywasz itp.
    • ollus Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 23.09.10, 15:22
      mam podobny problem, latem wszystko pięknie, odrobina chłodu- w zasadzie wiatru nawet i już problem
      Nie mam pojęcia czemu tak i dlaczego ja ;) recepty na uzdrowienie nie mam, jedynie kilka sposobów:
      1. być damą i nosić rękawiczki :). Ja w tym roku sezon zaczęłam już z końcem sierpnia i na rower założyłam skórzane rękawiczki. Co tam, niech się gapią, a żeby gapili się mniej to spróbuj znaleźć na teraz takie z cienkiej skóry bez ocieplenia lub tkaniny w beżowym, cielistym kolorze
      2. nauczyć się smarować ręce kremem po każdym myciu, a przynajmniej wcierać w te najbardziej wysychające miejsca. Mnie się jeszcze nie udało, ale pracuję. Żeby operacja nie była zbyt uciążliwa stosuj kremy, które szybko się wchłaniają i nie pozostawiają tłustej powłoki. Ja mam sprawdzone Ziaja kozie mleko - nie wszyscy tolerują zapach i genialny krem z masłem karite firmy Mypa do dostania w drogeriach Natura za naście pln.
      3. Jak już skóra pęknie (u mnie najczęściej na prawym kciuku) samo pęknięcie smaruję balsamem do ust Tisane -bo taki używam, albo innym - ważne, żeby natłuścić i zmiękczyć tam naskórek -będzie mniej bolało.

nessie-jp
      pomysł foliowych rękawiczek biorę bez pytania i dziękuję
      • szelma_beauty Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 05.10.10, 09:23
        Witam,
        cieszę się, że nie jestem jedyna która tak wcześnie zakłada rękawiczki. Ja mam takie "na rower" skórzane cieniutkie, ale i tak znajomi się śmieją.
        Pękająca i przesuszona skóra na dłoniach to koszmar. Nie dość, że mnie to boli to jeszcze wstyd wyciągnąć rękę:-( Testowałam różne kremy, ale większość pozostawia tłusto-lepką powłoczkę i potem wszystko co dotknę jest tłuste.
        Ostatnio poszłam w kierunku kosmetyków naturalnych i zakupiłam Krem do rąk firmy Sylveco (rumiankowy). Jak na razie jestem super zadowolona. Planuję, też takie kuracje nocne z rękawiczkami bawełnianymi tylko nie wiem gdzie je kupić. Jeżeli ktoś wie to proszę o info.
        Z góry dziękuję i pozdrawiam.
        Ps: sposobu z smarowaniem pomadką (też Sylveco) pęknięć też próbowałam i pomagało:-)
        • shine-is-one Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 06.10.10, 06:36
          Takie rękawiczki kupisz w sklepie zaopatrującym salony kosmetyczne.
          • szelma_beauty Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 11.10.10, 09:30
            A wiesz może które to? Gdzie je mogę znaleźć?
            • szelma_beauty Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 11.10.10, 09:31
              I czy można pojedyncze sztuki czy muszę hurtowo je kupić?
              • shine-is-one Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 12.10.10, 20:24
                Nie wiem gdzie mieszkasz, ale np. w Krakowie kupisz na ul. Gertrudy, blisko Wawelu, sklep Saba. Mozna też kupić pojedyncze pary.
    • gudi.pl Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 24.09.10, 09:15
      Witaj,

Ja również mam problem z przesuszoną skórą dłoni, czasem mam wrażenie że skóra sama zacznie pękać. Ale znalazłam dwa rewelacyjne kremy do rąk jednen z Bielendy kuracja parafinowa na dzień a drugi z Espanol Avena krem z wyciągiem owsa z alantoliną i gliceryną. Są naprawdę są ekstra, super nawilżają i zapobiegają powstawaniu zadzorków wokół paznokci. Stosuję już któryś miesiąc i rece mam ok.
      Pozdrawiam
      -------------
      Kosmetyki
    • issey_miyake Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 24.09.10, 12:03
      Kup sobie kwas 30% glikolowy na mazidłach i stosuj na skórę rąk. Najlepsza regeneracja jaka może istnieć. Mlekowy 80% też jest świetny, ale skóra przy nim coraz mocniej może się łuszczyć. Nie ma nic lepszego, większość kosmetyków, leków sili się na to, by mieć odpowiednie stężenia substancji aktywnych, ale uważam że lepiej zrobić to z grubej rury. Z tego co piszesz ona nie wygląda najlepiej. Dodatkowo myj ręce olejkiem do kąpieli, pod prysznic. Dodatkowo doustnie coś z olejem z wiesiołka, ogórecznika, omega 3 i 6. Do sprzątania, mycia naczyń - rękawiczki, są też takie dużo przyjemniejsze, niż standardowe - dla alergików - zielone.
      • ollus hej issey 24.09.10, 13:29
        Issey pytanie mam. Często Ty i inne pani poddajecie pomysł by samemu sobie kupić półprodukty i stosować w czystej postaci lub wręcz ukręcić coś własnoręcznie. Jestem totalnie i absolutnie zielona, czy możesz podsunąć jakąś stronę przyjazną dla laika by rozpocząć edukację. Mazidła ok, coś jeszcze? Dziękuję
        • issey_miyake Re: hej issey 24.09.10, 14:03
          femineus.pl
          biochemiaurody.pl
          laboratoriumurody.pl
          zrobsobiekrem.pl
          ecospa.pl
          • beauoix Re: hej issey 06.10.10, 06:59
            mazidla.com
      • edip29 Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 27.10.10, 16:47
        Ten kwas to bezposrednio czy mieszac z jakims kremem?
        Ja mam troche odmrozone chyba dlonie- w takim okresie jak jesien-zima gdy z zimnego wchodze do cieplego pomieszczenia robia mi sie same palce czerwone i szczypia- czy w takich przypadkach tez pomaga?
        Czytałam tez ze kwas glikolowy tez jest dobry na rozstępy???
        • issey_miyake Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 27.10.10, 21:04
          edip29 napisała:

> Ten kwas to bezposrednio czy mieszac z jakims kremem?

Możesz bezpośrednio, wcześniej odtłuszczając skórę spirytusem, nałożyć kwas i po czasie zmyć wodą.

> Ja mam troche odmrozone chyba dlonie- w takim okresie jak jesien-zima gdy z zim
          > nego wchodze do cieplego pomieszczenia robia mi sie same palce czerwone i szczy
          > pia- czy w takich przypadkach tez pomaga?

Wiesz co to zależy, raczej nie te kwasy dostępne na mazidłach. Jak nie są one zaczerwienione cały czas, to ciężko zlikwidować taką tendencję.

> Czytałam tez ze kwas glikolowy tez jest dobry na rozstępy???

Jak najbardziej.
          • edip29 Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 28.10.10, 10:25
            Zatem na rozstepy również bezpośrednio na skórę tak jak na dłonie? I faktycznie je zmniejszaja i widoczne sa efekty?
            Jest jakieś ograniczenie czasowe co do stosowanai ich?
            • issey_miyake Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 28.10.10, 10:47
              edip29 napisała:

> Zatem na rozstepy również bezpośrednio na skórę tak jak na dłonie? I faktycznie
              > je zmniejszaja i widoczne sa efekty?
              > Jest jakieś ograniczenie czasowe co do stosowanai ich?

Z rozstępami jest ciężko - lepsze efekty przynosi wielokrotne złuszczanie mechaniczne i do tego kwasy. Jeśli nie masz możliwości chodzenia gdzieś na złuszczanie mech. to możesz sama w domy robić sobie kwasy, oczywiście na rozstępach możesz trzymać zdecydowanie dłużej, podejrzewam niestety marne efekty. Jakość tych kwasów sprzedawana na mazidłach nie jest wystrzałowa. Z suchością skóry rąk poradzi sobie w zupełności, jako że to bardzo delikatna skóra i niewiele trzeba. Rozstęp to blizna, więc bardzo ciężko ją zwalczyć.
              • edip29 Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 31.10.10, 08:13
                A jeszcze jakis godny polecenia krem - do uzytku w dzień na te doleglowość?
                • issey_miyake Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 06.11.10, 22:57
                  edip29 napisała:

> A jeszcze jakis godny polecenia krem - do uzytku w dzień na te doleglowość?

Synchroelast General Topic (na rozstępy), SVR Creme Mains (dłonie)
    • romanticca Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 06.10.10, 11:13
      Och, mam to samo, jeszcze wczoraj prawa ręka była cała w krwawiących rankach, które pieką niemiłosiernie. Skóra sucha i napięta tak, że każde zgięcie palców grozi kolejnymi pęknięciami. Mam już tak od lat, jest coraz gorzej. Też myślałam, że pierwsza w kraju rozpoczynam sezon na rękawiczki :)
      U mnie dochodzi jeszcze uczulenie na detergenty (nie wiem skąd mi się nagle wzięło). Mogę myć ręce tylko Białym Jeleniem (kupuję w płynie). Inne mydło = popękane ręce. Tak samo jakikolwiek płyn do zmywania z dodatkiem jakichś "balsamów". W tamtym roku używałam kremu Avonu SOS, radził sobie bardzo dobrze. Natomiast wczoraj na noc posmarowałam dłonie oliwą z oliwek i efekt jest znakomity - wszystko zagojone!
    • greentea2 Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 11.10.10, 10:44
      Bardzo polecaqm krem do rak Uriage 'Bariederm', sorry nie pamietam dokladnie nazwy, ale w aptece powinni wiedziec. Jest rewelacyjny, uratowal mi dlonie.
      • nexstartelescope Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 11.10.10, 19:26
        Popieram ollus, podstawa to rękawiczki! Samo smarowanie kremami to "leczenie syfa pudrem". Skóra wysusza się zimą z powodu chłodu i wiatru, a dobija je suche powietrze w pomieszcxzeniach. Mam ten sam problem i zauważyłam, że jeśli noszę rękawiczki od pierwszych chłodów i ZAWSZE kiedy wychodze na mróz, skóra wraca do normy. U mnie wystarczy krótki spacer na przystanek przy wietrze i temp. w okolicy zera i skóra jest mega sucha, a już zabójcze jest wystawienie mokrych rąk na działanie mrozu, nawet przez chwilę. Musisz wyrobić nawyk - kiedy czujesz, że pogoda nie sprzyja Twoim dłoniom, od razu wkładaj rękawiczki lub chociaż chowaj ręce do kieszeni, nawet, jeśli zamierzasz spędzić na dworze tylko minutkę. Po każdym myciu rąk smaruj dłonie kremem z gliceryną. Gwarantuję, że zauważysz różnicę :)
      • el-li Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 11.10.10, 21:55
        Zobacz prosze jaki to krem czy balsam, bo jest ich kilka i w zasadzie nie wiadomo czym sie róznią.
        • el-li Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 11.10.10, 21:56
          oczywiście chodzi o Uriage 'Bariederm'
          • greentea2 Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 12.10.10, 10:15
            Jednak dobrze napisalam, Bariederm:)
            Mialam prawie rany na dloniach, dermatolog polecil mi ten krem, po tygodniu wszystko wrocilo do normy. Kremu uzywam do tej pory.
            • el-li Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 12.10.10, 19:03
              Dobrze napisałaś...ale chodzi mi o jaki bariaderm. szukałam w wyszukiwarce i jest kilka na pękającą skórę, w aptece tez zapytano mnie o który mi chodzi.
              • greentea2 Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 12.10.10, 19:57
                Ten: www.labo-uriage.com/index.php?option=com_content&task=view&id=45&Itemid=62

Sorry, zle Cie zrozumialam, ja jak pytam w aptece o krem do rak bariederm to zawsze dostaje ten i nikt mnie nie dopytuje.
                • beauoix Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 14.10.10, 14:32
                  No bo myślą o kremach barierowych. Ja znam trzy. Emolium, A-derma i Uriage. Z tym że tylko Uriage nazywa się Bariederm (bez R przed D;)
                  Emolium: wizaz.pl/kosmetyki/produkt-26609-opis-Nepentes-Emolium-Krem-barierowy.htm
                  A-derma Exomega www.domzdrowia.pl/72788,a-derma-exomega-krem-barierowy-ochronny-dla-dzieci-i-niemowlat-100-ml.html
    • boadiceaa Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 15.10.10, 01:49
      Chyba bardziej niż dermatolog nikt ci nie pomoze, na moje oko masz jakieś schorzenie bo to nie jest normalne. Ja chodzę zimą i jesienią czasami bez rękawiczek i nie mam żadnych problemów ze skórą dłoni. Ale mam zwyczaj przez cały rok codziennie używać kremu do rąk nawilzającego latem a odzywczego zimą, sa też specjalne zimowe kremy do rąk na niskie temperatury.
    • nietoperr Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 15.10.10, 11:58
      Wypróbuj krem do rąk Neutrogena - formuła Norweska. Zarówno krem do rąk jak i balsam do ciała dobrze nawilżaja suchą skórę.
      • beauoix Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 15.10.10, 18:34
        O popękanej skórze:
        www.bangla.pl/opinia-icn-polfa-calcenato-tabletki-r19289.htm
        Możliwe wiec że u ciebie tez jest to brak okreslonej witaminy
        D3 występuje tez w takich witaminach dla niemowlat, oprocz tam wymienionego leku
        www.cefarm24.pl/bobik-d-witamina-d3-x-30-kaps-p17684.html
        ewentualnie może sa jakies kosmetyki to zawierające. Nie wiem bo to trudna sprawa.
        • el-li Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 21.10.10, 21:50
          Od dzisiaj testuję uriage normaderm, po paru dniach napiszę jak wygladają moje ręce i stopy:)
          • issey_miyake el-li 21.10.10, 22:43
            el-li napisała:

> Od dzisiaj testuję uriage normaderm,

a co to jest?
            • el-li Re: el-li 22.10.10, 20:12
              Ten krem był tutaj polecany. Mija jeden dzień i nie jestem nim zachwycona:( zobaczę jak będzie dalej (był drogi)
              • issey_miyake Re: el-li 23.10.10, 00:41
                el-li napisała:

> Ten krem był tutaj polecany. Mija jeden dzień i nie jestem nim zachwycona:( zob
                > aczę jak będzie dalej (był drogi)

chodziło raczej o Bariederm Uriage. Do najlepszych nie należy.
                • greentea2 Re: el-li 23.10.10, 10:28
                  Mnie po jednym dniu tez nie pomogl, ale po tygodniu mialam problem z glowy. Wazne jest zeby smarowac dlonie caly czas, po kazdym mycia rak i na noc. Dlonie mialam w kiepskim stanie.
    • wielkie.nieba Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 23.10.10, 00:13
      Łykaj codziennie witaminę C. Nie żart. Ja mam odmrożone ręce i okrutne w związku z tym problemy ze skórą dłoni - żadne tam kremy nie są w stanie podołac sprawie. Ktoś mi kiedyś zapodał pomysł z tą witaminą i - uwaga - naprawdę trochę pomaga. Zwłaszcza,jak nie masz czasu na trzymanie diety w rodzaju 5 razy dziennie porcja warzyw. Po tygodniu obadasz, powinna być poprawa:-)
    • marcys5 Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 26.10.10, 19:19
      Mozesz spróbować z szeregiem zabiegów na dłonie, i ogolnie na ciało.
      Mysle ze w gabinetach medycyny estetycznej mozna skorzystac własnie z takich zabiegów.
    • lily.m Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 26.10.10, 21:40
      Okropne dłonie to też moja zmora w chłodniejsze dni. Kupiłam rękawiczki żelowe GelSmart i dopiero to mi pomaga. Według ulotki wystarczy je ponosić pół godziny , ale ja nakładalam je na całą noc. Pomogły nawet mojemu tacie który ma cukrzycę i problemy z pękającą skórą na dłoniach.
      • minniemouse Re: bardzo bardzo bardzo przesuszona skóra dłoni 07.11.10, 23:23
        kupcie sobie przede wszystkim mitenki, najlepiej takie z pol-palcami

pozwalaja na swobode ruchow a zabezpieczaja skore miedzy palcami przed zimnem
        ktore jest glowna przyczyna wysychania i pekania skory.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka