Dodaj do ulubionych

Szybko przetłuszczające się włosy.

15.11.10, 10:07
Mam grube dość sztywne włosy, nie są farbowane. Myję je codziennie rano, bo gdybym to zrobiła wieczoram, to już następnego dnia obudziłabym się z tłustymi. Są dni, że zaraz po wysuszeniu suszarką już zauważam, że włosy są tłuste u nasady. Teraz używam szamponu Mrs Potter's z arniką do włosów przetłuszczających się i efekt jest marny. Odżywkę jeśli już nakładam to tylko na końcówki, a i tak włosy zaraz po wysuszeniu są tłuste. Od razu dodam, że suszarki używać muszę, bo w przeciwnym razie włosy schną mi pół dnia. Jaki szampon okaże się tu skuteczny i nie zrobi mi siana z włosów? Bo zauważyłam, że często uzyskuję właśnie taki efekt, jeżeli szampon faktycznie odświeży włosy. A może jakieś inne sposoby?
Obserwuj wątek
    • kasha77 Re: Szybko przetłuszczające się włosy. 15.11.10, 15:04
      ja bym zainwestowała w jakies fryzjerskie szampony dla włosów przetłuszczających się lub jakies oczyszczające skórę głowy.możesz też spróbowac szamponów dla dzieci.
    • issey_miyake Re: Szybko przetłuszczające się włosy. 15.11.10, 18:36
      danikaa napisała:

> A może jakieś inne sposoby?

Wybierz się do lekarza i zbadaj sobie podstawowe hormony. Trądzik też masz? Nadmierne owłosienie? Nieregularne miesiączki?

Takie tłuste włosy u młodych kobiet to nic normalnego.
    • mocno.zdziwiona Re: Szybko przetłuszczające się włosy. 16.11.10, 17:26
      Mi dermatolog poleciła H-Sebopurin z Pharmaceris, Seboradin, Wax, etc. Szampony apteczne, często do kupienia też z lotionami i innymi preparatami ograniczającymi przetłuszczanie. Rewelacji nie ma, ale włosy są świeże pół dnia dłużej. Jak dla mnie to bardzo dużo.
    • meja1222 Re: Szybko przetłuszczające się włosy. 16.11.10, 19:01
      no ciezka sprawa bo im czesciej je myjesz tym szybciej beda ci sie przetluszczac
      a moze to ze stresu??

===
      www.studio-mody.com.pl
    • takisobienik Re: Szybko przetłuszczające się włosy. 20.11.10, 13:01
      Sprawdź hormony.
      Dobre są szampony i odżywki Pharmaceris i i lotiony Seboradin (wypróbowałam). Ostatecznie szampony takie jak Polytar.
    • znana.jako.ggigus zmus je do rzadszego 20.11.10, 13:39
      mycia, np. w weekend nie myj glowy, od czwartu do niedzieli wieczorem.
      Mozesz tez kuracje wzmocnic nalozeniem odzywki na suche miejsca tak godzine, 2 przed finalowym myciem w niedziele.
      Bo im czesciej je myjesz, tym b. sie przetluszczaja, niestety.
      • nexstartelescope Re: zmus je do rzadszego 20.11.10, 13:54
        Taaa, a żeby były lśniące, trzeba je szczotkowac przez godzine dziennie włosianą szczotką :P
        • najada Re: zmus je do rzadszego 20.11.10, 14:20
          Przepraszam, dziewczyny, ale czy wyście powariowały? Dziewczyna ma chodzić z tłustymi włosami, bo to nienormalne, żeby je tak często myć? Co za bzdura! Nieprawda, że im częściej myjesz, tym jest gorzej - mycie Ci w niczym nie zaszkodzi. Myj tak często, jak trzeba - w razie wieczornego wyjścia nawet rano i wieczorem. Ja mam to samo, hormony przebadane, a co gorsza nie jestem młodziutką dziewczyną, i żyję - to żadna choroba, tylko taka moja uroda. Warto mieć pod ręką parę róznych szamponów do różnych celów - ja bym Ci radziła b. łagodne, niedrogeryjne, tylko np. apteczne czy dla dzieci, bez SLS, to on może byc przyczyną klopotów. Do tego - raz na parę dni mocniejszy, oczyszczający, aby zmyć wszelkie odżywki, pianki (ja uwielbiam Biga z Lusha, taki szampon głównie na bazie soli i cytryny, świetnie odtłuszcza i zwiększa mi objętość włosów). Do lekarza bym się wybrała ew., ale nie na badanie poziomu hormonów (które - wiadomo - szaleją u młodych dziewczyn), tylko do dermatologa, aby sprawdzić, czy to nie jakaś ostrzejsza forma łojotoku. To się wtedy leczy także i preparatami doustnymi. W każdym razie odstawiłabym szampony do włosów przetłuszczających się z drogerii/ sklepów kosm., bo nic nie robią, a mogą podrażniać. Jeśli mycie co rano cię wkurza, możesz spróbować przejść na system: co drugi dzień mycie, w pozostałe co rano - dobry suchy szampon (ale po nim zostają szarawe wlosy, więc warto kupić taki z barwnikiem w kolorze Twoich włosów). Suchy świetnie odtłuszcza na co najmniej pół dnia, no i szybko się go stosuje.
          • znana.jako.ggigus no suchy szampon 20.11.10, 18:37
            to jak wiadomo czysta natura.
            nie widze nic zlego w radzie, ze jak sie na weekend nie ma kolacji z g. clooneyem, to mozna sobie od czwartku do niedzieli darowac mycie wlosow.
            i wetrzec odzywke, to akurat rada, jakiej udzielila kiedys w wywiadzie C. Crawford i musze przyznac, ze dziala.
            mozbna odzywke wetrzec w piatek wieczorem, tez, ale wtedy glupio wyjsc miedzy ludzi.
            ah, te konwenanse.
            nie chodzi, czy mycie szkodzi, ale zeby ograniczyc przetluszczanie sie
            mialam lata cale temu kolezanke, ktorej mama, kiedy mojej kolezance zaczely sie w wieku dojrzewania przetluszczac wlosy, kazala jej myc te wlosy radziej.
            Efekt - kiedy razem mieszkalysmy w akademiku, ja mylam wlosy codziennie, co 2 dni, a ona co tydzien.
          • nessie-jp Re: zmus je do rzadszego 20.11.10, 19:01
            > Dziewczyna ma chodzić z tł
            > ustymi włosami, bo to nienormalne, żeby je tak często myć?

Nie, dziewczyna ma spędzić kilka weekendów, pozwalając skórze własnymi siłami uregulować wydzielanie łoju, zamiast codziennie drażnić ją detergentem i chlorowaną wodą. Co w tym takiego dziwnego? Bulwersujesz się, jakbyś co najmniej zarabiała na sprzedaży szamponów do codziennego mycia włosów. :)

Jest też opcja pośrednia
            • najada Re: zmus je do rzadszego 20.11.10, 23:40
              Bulwersuję się, bo w imię zdumiewająco niedzisiejszych praktyk (niemycia się, aby włosy się rzadziej przetłuszczały) chcecie skazać dziewczynę na kilka dni-tygodni cierpień, chodzenia w turbanie, nie wiem, co jeszcze. Przecież pewnie właśnie w weekend dziewczyna chce wyjść do klubu, do kina, na randkę - i co, ma śmierdzieć łojem z głowy, przepraszam. Rady z pokolenia prababci, słowo daję. Oczywiście, że moze myc głowę Hippem czy samą odżywką, w sumie to nie ma znaczenia, byle nie podrażniać głowy nieskutecznymi szamponami niby do tłustych włosów, co nic nie dają.
              Nessie, nie zarabiam na sprzedaży szamponów, nie ma obaw - po prostu rada, aby się nie myć mimo ewidentnego brudu i tłuszczu na głowie jest naprawdę absurdalna. Jeśli komuś się sprawdziło, podziwiam samozaparcie i współczuję otoczeniu.
              Co do szamponów aptecznych - miałam na mysli właśnie łagodne typu Babydream, ja je widuję i kupuję w Superpharmach, a to coś jakby apteka. Chodziło mi właśnie o to, aby nie szukała wsród fryzjerskich czy typowo supermarketowych (L'oreale, Fructisy itp.), a wybrała coś o prostym składzie, szukała czegoś, co nie podrażnia.
              • znana.jako.ggigus powtarzam, bo napisalam 20.11.10, 23:55
                wyraznie - to jest dobre, jak wiadomo, ze sie nie ma b. waznej randki.
                powiedzmy koncert rockowy, dyskoteka (w ciemnosci niczego nie widac, a w tlumie niczego nie czuc:) itepe.
                Randka raczej nie, wiadomo.
                ale juz po drugim weekendzie mozesz poczuc poprawe, bo wlosy przyzwyczajone do codziennego mycia, moga doznac szoku.
                poza tym to niesamowita oszczednosc wody.
                no i np. Susan Sontag w pamietnikach pisala o tym, ze powinna myc czesciej glowe. A wlosow to jej mozna bylo akurat pozazdroscic.
            • holdyourhorses Re: zmus je do rzadszego 21.11.10, 15:34
              Ja tez mam ten problem, muszę myć włosy rano, bo po nocy są już zupełnie przetłuszczone.
              I, żeby nie było- zdarza mi się je celowo zostawić nieumyte, np kiedy nie wychodzę z domu przez cały dzień lub nawet weekend. Nawet kiedyś celowo, konsekwentnie tak robiłam kiedy tylko się dało i NICZEGO to nie zmieniło. Byłam też u gina, brałam przez wiele miesięcy środki hormonalne (choć wyniki miałam zupełnie normalne), lekarstwa też nie pomogły.
              Ja już chyba jestem na to skazana..
            • kadanka Re: zmus je do rzadszego 21.11.10, 18:34
              hmm zdarzalo mi sie czasem przesiedziec weekend w domu bez mycia wlosow - nie zauwazylam zeby wplynelo to na zmniejszenie przetluszczania sie wlosow... wydaje mi sie ze przetluszczanie sie wlosow (jak i skory) to najczesciej kwestia zaburzonej rownowagi hormonalnej.
              teraz masa kobiet cierpi na zespol androgenny - ktorego nasilenie jest baaardzo zroznicowane, przy slabym moze wlasnie objawiac sie przetluszczaniem sie skory i wlosow.
              przeczytalam gdzies ze to schorzenie typowe dla naszych czasow i coraz wiecej kobiet na nie cierpi, glownie spowodowane jest stresem, zla dieta (zywnosc przetworzona) i innymi czynnikami srodowiskowymi.
              mnie osobiscie niemycie wlosow NIE pomaga w zmniejszeniu ich przetluszczania sie...
              • znana.jako.ggigus Re: zmus je do rzadszego 21.11.10, 19:01
                slowo-klucz to: czasem - jesli czasem idziesz pobiegac, tez nic sie nie zdarzy.
                to moja rada, mnie rzadsze mycie pomoglo.
                A np. mycie wlosow odzywka stosuje tylko latem, bo wlosy sa wtedy starszliwie miekkie.
                (no ale sie nie oburzam, jak czytam czyjes porady).
                • holdyourhorses Re: zmus je do rzadszego 21.11.10, 20:03
                  Ja akurat mialam okazję przez parę miesięcy myć je dosyć rzadko i to nie pomogło :(
                  Wiem, że np moim kolezankom pomaga, nawet jesli przetrzymają włosy 2 dni, to potem są one dłużej świeże. Ja się przez niemycie włosów dorobiłam tylko problemów ze skórą głowy, zapalenia mieszków i takie tam..
                  Jedyne, co przynioslo chwilowy efekt, to trwała. Jednak, kiedy włosy zaczęły odrastać, przetłuszczanie wróciło.
                • kadanka Re: zmus je do rzadszego 21.11.10, 20:06
                  nie wyobrazam sobie czesciej niz "czasem" nie myc wlosow w weekend - wszelkie wyjscia z domu wykluczaja niemycie wlosow...
        • znana.jako.ggigus nie, tego akurat nie pisalam 20.11.10, 18:38
          zeby byly lsniace, nie mozna ich rozjasniac
          a poza tym stosowac maseczke z platkow owsianych, ale ciezko ja splukac
          • nexstartelescope Re: nie, tego akurat nie pisalam 20.11.10, 22:02
            Nessie - a kto tyle wytrzyma? :/ Jak miałam problem taki, jak autorka, kilka lat temu, i myłam włosy wieczorem, to już następnego dnia po południu szlag mnie trafiał, że włosy są zglucone i ciężkie. Nie mogłam się doczekać umycia włosów, bo nienawidze tego uczucia ciężkich i nieświeżych włosów, po całym weekendzie bez mycia chyba bym zwariowała. Nawet teraz, kiedy włosy już mi się tak nie przetłuszczają, wolę myć codziennie. Zresztą nie wierzę w to, że włosy przestają się przetłuszczać, jeśli myje się je rzadziej, pamiętam, że moja koleżanka z klasy to praktykowała za czasów licealnych i nic jej to nie dało, poza tym, że do tej pory pierwsze skojarzenie, jakie mam, gdy o niej pomyślę, to tłuste włosy :/
            • znana.jako.ggigus taż myłam codziennie 20.11.10, 22:33
              włosy i też miałam na początku uczucie ciężkości, itepe.
              Ale wytrzymałam i teraz w tyg. mogę być włosy co 2-3 dni bez uczucia ciężkości, więc się opłaca
              (dodam, że codziennie stosuję piwo jako ekwiwalent pianki do włosów i lakier).
              Ale wypróbuj, zanim się oburzać na sucho, co?
            • nessie-jp Re: nie, tego akurat nie pisalam 20.11.10, 23:35
              nexstartelescope napisała:

> Nessie - a kto tyle wytrzyma? :/

No jak się zaweźmie, to wytrzyma :) Przecież nie mówię, że trzeba miesiąc nie myć
              • znana.jako.ggigus aha, piwo! 20.11.10, 23:52
                no widzisz, nessie-jp, jasne pelne jednak dziala. Ciesze sie!
                uzywasz rozpylacza? W ten sposob nanosisz taka mgielke na wlosy, one szybciej schna, no i zuzywasz jeszcze mniej piwa.
                Jakbys kiedys odwiedzila Bawarie, polecam piwo Augustiner, ersja zwykla i eksportowa.
                no wlasnie, wlosy nie sa oklapniete, jak po normalnych odzywkach.
                to ja w pon. kupie hippa szampon, akurat dzis kupilam sobie balsam dla dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka