IP: *.54.184.13.tisdip.tiscali.de 28.04.04, 00:23
na Twoja pomoc. Co pomoze na rogowacenie okolomieszkowe? Jeszcze jedno male
pytanko...Krem niesterydowy /bez recepty/ na stany zapalne skory-
np.lojotokowe? dziekuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: pomocy IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 28.04.04, 00:28
      na rogowacenie okołomieszkowe: mocznik i wit.A. może być np. Hasceral i
      maść/krem z wit.A na zmianę
      na stany zapalne w stylu łojotokowego zapalenia skóry(?): krem nizoral
      • Gość: pomocy dzieki IP: *.54.184.13.tisdip.tiscali.de 28.04.04, 00:34
        GURU
      • Gość: pomocy Re: pomocy-justy IP: *.54.184.13.tisdip.tiscali.de 28.04.04, 00:43
        postawilas znak zapytania o lojotokowe zapalenie skory. Chodzi dokladnie o
        wysypke, wlasciwie rodzaj egzemy/tak okreslil to lekarz/ powiedzial rowniez, ze
        to nerwica powoduje nadmierne prace gruczolow. W tym wypadku okolice
        dekoltu...Czy w tym wypadku moze byc mowa o egzemie atopowej. Taka wersje
        rowniez slyszalam..?
        • Gość: justy Re: pomocy-justy IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 28.04.04, 00:47
          a jakie gruczoły chodzi (łojowe, potowe, dokrewne typu nadnercza)?
          atopia to co innego niż egzema (chociaż mogą występować razem) i co innego niż
          łojotokwe zapalenie skóry.
          moze sporóbuj opisać dokładniej co ci dolega, jak długo, co pomaga a co
          szkodzi, co mówił lekarz itd
          • Gość: pomocy Re: pomocy-justy IP: *.54.184.13.tisdip.tiscali.de 28.04.04, 00:58
            pisalam jzu w innym watku /skora/, wlasciwie stracilam z Toba kontakt i dlatego
            zalozylam nowy watek. Jeden lekarz stwierdzi egzeme atopowa, drugi zapalenie
            lojotokowe skory. Jesli przypominasz sobie mnie z innych postow - mam sucha
            skore, skad wiec nagle na dekolcie lojotokowe zmiany?. Na to dostalam odpowiedz
            po badaniu dloni i dekoltu specjalnym przyrzadem, ze w tych miejscach wystepuje
            zwiekszone wydzielanie... Dodam, ze jestem nerwowa i czesto poce sie w tym
            miejscu, a kiedy sie denerwuje moja szyja od klatki piersiowej az po brode robi
            sie czerwona.. Czy mam zaufac tej diagnozie, czy tez dalej odwiedzac kolejnych
            lekarzy. Trwa juz to dlugo i jest dla mnie wielkim probleme nie tylko
            zdrowotym. Dodam jeszcze, ze slonce lub solarium powoduje zaostrzenie zmian.
            Pisalam w innym watku, ze raz dostalam przepisany krem o nazwie ELOKOM.., poza
            tym puder w kremie serii AA, Sudokrem, Micetal i jeszcze cos tam... Tak
            naprawde poprawa byla tylko po Elokomie, ale tez krotkotrwala.
            • Gość: justy Re: pomocy-justy IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 28.04.04, 01:02
              noo, trudno, zeby po elocomie skóra się nie poprawiła, w końcu jest bardzo
              silny (ale poprawa wcale nie musi świadczyć o prawidłowym doborze leku).
              muszę sie zastanowić.
              do jutra :)
              • Gość: pomocy Re: pomocy-justy IP: *.54.184.13.tisdip.tiscali.de 28.04.04, 01:10
                zycze Ci dobrej nocy... Czy orientujesz sie jakie testy i w jakim kierunku
                powinnam wykonac?. Nie dostalam zadnych wskazan od lekarza...Ktoregos dnia sama
                zdecydowalam, ze zrobie sobie test na sierc psa- wynik negatywny. Dodam tez, ze
                mam uczulenie na pylki.
                • Gość: pomocy Re: pomocy-justy IP: *.54.59.110.tisdip.tiscali.de 28.04.04, 15:24
                  dostalam jeszcze oprocz w.w. lekow Advantan 0,1% i srodki do mycia...
            • Gość: justy Re: pomocy-justy IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.04.04, 01:37
              "Chodzi dokladnie o wysypke, wlasciwie rodzaj egzemy/tak okreslil to lekarz/
              powiedzial rowniez, ze to nerwica powoduje nadmierne prace gruczolow. W tym
              wypadku okolice dekoltu
              mam sucha skore
              jestem nerwowa i czesto poce sie w tym
              miejscu, a kiedy sie denerwuje moja szyja od klatki piersiowej az po brode robi
              sie czerwona
              slonce lub solarium powoduje zaostrzenie zmian
              mam uczulenie na pylki."

wiesz, nie jestem lekarzem i nie traktuj tego, co piszę zbyt zobowiązująco. nie
              wyglada to na grzybicę, chorobę wirusową ani bakteryjną. pozostaje gł. alergia
              i ta nerwowość.

zrobiłabym podstawowe testy skórne (żeby to wyszło korzystnie finansowo należy
              mieć skierowanie, chętnie od alergologa) i spróbowałabym zmniejszyzć
              nadwrażliwość(?), nerwowość(?)- jakaś psychoterapia czy "trening osobowości"
              ułatwiajacy np. radzenie sobie ze stresem- stan psychiczny w olbrzymim stopniu
              wpływa na stan skóry. może jakaś łagodna hydroksyzyna? (to juz na receptę)

myślałam też o czymś w rodzaju potówek- być może sytuację poprawiłby krem A-
              Dermy Dermalibour- z owsem i tlenkiem cynku- antyseptyczno-regenerująco-
              przeciwzapalny.
              skoro słońce nasila zmiany, unikaj go.

Dostajesz od lekarzy sterydy (advantan, elocom)- dobrze, ze działają, ale
              dłużej stosowane, niszcza skórę, dlatego dobrze byłoby stosować jak najsłabsze
              (ale działające), np. z hydrokortyzonem lub prednizonem- zapytaj o to lekarza.

możesz wypróbować środki homeopatyczne- (można tam znaleść preparaty na
              najróżniejsze dolegliwości- z tym, że nie zawsze działają)-np. Lehning Sulfur
              Complexe nr12 (suche i łojotokowe egzemy)- przynajmniej nie zaszkodzi, a może
              pomóc.
              • Gość: pomocy justy- serdeczne dzieki bardzo mi pomoglas. IP: *.54.144.106.tisdip.tiscali.de 29.04.04, 21:36
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka