Dodaj do ulubionych

Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Issey"

• adap2 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 19.12.11, 22:14
      Witam Issey,

od kilku dni czytam forum, na którym odpowiadasz na maile dotyczące
      problemów z cerą.
      Od nadmiaru informacji już się pogubiłam, dlatego chyba lepiej będzie
      zapytac Ciebie:
      Poniżej przesyłam kilka informacji o sobie z gorącą prośbą o pomoc
      w dobraniu kosmetyków i odpowiedniej pielęgnacji cery.
      - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter
      Twojej pracy?

Mam 37 lat, prowadzę tryb siedzący, praca biurowa 8 godzin
      dziennie przy komputerze. Używki-kawa 2xdziennie, alkohol-rzadko, herbata -4-5 xdziennie.
      - Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś
      jakieś leki/suplementy?
      Nie choruję i nie chorowałam; suplementy diety-żadne.
      - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz
      pieniędzy na comiesięczną kurację?
      Priorytetem jest gładka cera, bez grudek podskórnych,wyprysków
      (pojawiających się zwłaszcza przed miesiączką, wypryski są
      długogojące,występują też czasami na kościach policzkowych) i
      zaskórników na brodzie i czole, brak świecenia w strefie T, następnie
      wyeliminowanie zaczerwienienia, na policzkach i nosie rozszerzone
      naczynka niewiadomego pochodzenia (tendencja do rozszerzonych naczynek
      na udach i łydkach prawdopodobnie jest to przypadłośc dziedziczna- po
      mamie), a następnie pozbycie się przebarwień po ciąży na skroniach w
      okolicach oczu. Chętnie pozbyłabym się również zmarszczek w okolicach
      zewnętrznych kącików oczu, bruzdy poziomej na czole i pionowej między
      brwiami.
      Dodam jeszcze, że rano twarz jest ściągnięta.
      Na pielęgnację chciałabym przeznaczyc 150-250 zł miesięcznie na kremy +
      zabiegi gabinetowe.
      - Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?
      rano:
      tonik AA do cery normalnej i wrażliwej
      krem Bioderma Sensibio AR (twarz +szyja)
      makijaż (podkład Clinique Spf15 Redness solutions)
      wieczorem:
      płyn micelarny Avene do cery wrażliwej lub Bioderma Sensibio

- Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg)
      korzystałeś/aś, korzystasz?
      Oczyszczanie 2x w roku; ok.5-6lat temu zamykanie naczynek na policzkach ciekłym azotem (kilka zabiegów u dermatologa -mało widoczny efekt)

Mam wrażliwe oczy. W tym roku miałam 2x(w maju i listopadzie)zapalenie lub alergię (lekarze nie stwierdzili jednoznacznie).

W załączeniu przesyłam również kilka zdjęc.

Byłabym wdzięczna za pomoc z Twojej strony.

Pozdrawiam,
      Ada P.

--------------------------------------------------------------------------------

DSC_1998.JPG
      Zapisz Pokaż DSC_1999.JPG
      Zapisz Pokaż

--------------------------------------------------------------------------------
      Zapisz wszystkie załączniki Pokaż wszystkie obrazki

• issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 20.12.11, 01:36
        adap2 napisała:

> Priorytetem jest gładka cera, bez grudek podskórnych,wyprysków
        > (pojawiających się zwłaszcza przed miesiączką, wypryski są
        > długogojące,występują też czasami na kościach policzkowych) i
        > zaskórników na brodzie i czole, brak świecenia w strefie T, następnie
        > wyeliminowanie zaczerwienienia, na policzkach i nosie rozszerzone
        > naczynka niewiadomego pochodzenia (tendencja do rozszerzonych naczynek
        > na udach i łydkach prawdopodobnie jest to przypadłośc dziedziczna- po
        > mamie), a następnie pozbycie się przebarwień po ciąży na skroniach w
        > okolicach oczu. Chętnie pozbyłabym się również zmarszczek w okolicach
        > zewnętrznych kącików oczu, bruzdy poziomej na czole i pionowej między
        > brwiami.
        > Dodam jeszcze, że rano twarz jest ściągnięta.
        > Na pielęgnację chciałabym przeznaczyc 150-250 zł miesięcznie na kremy +
        > zabiegi gabinetowe.

Pracujesz w sobotę i niedzielę? Jakie lubisz konsystencje kosmetyków? Postaraj się wymienić w punktach priorytety. Co po kolei chciałabyś eliminować - przesuszenie ranne skóry, przebarwienia, zaczerwienienia skóry, etc .

> wieczorem:
        > płyn micelarny Avene do cery wrażliwej lub Bioderma Sensibio

Nie używasz żadnego kremu na wieczór? Skąd te braki?

> Oczyszczanie 2x w roku; ok.5-6lat temu zamykanie naczynek na policzkach ciekły
        > m azotem (kilka zabiegów u dermatologa -mało widoczny efekt)

Oczyszczanie manualne odpada.

> Mam wrażliwe oczy. W tym roku miałam 2x(w maju i listopadzie)zapalenie lub al
        > ergię (lekarze nie stwierdzili jednoznacznie).

Robiłaś jakieś badania z tym związane? Jakie brałaś leki?

Czy w ogóle jakieś okresowe badania przeprowadzasz? Hormonalne, cukier, etc? Jesteś pod kontrolą ginekologa? Rodziłaś już? Masz dostęp do produktów na receptę? Skąd jesteś?
        Jak z Twoim odżywianiem i aktywnością fizyczną? Jak ze stresem - istnieje?
        • azalka2 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 20.12.11, 10:35
          Issey napisałam takie zapytanie

> To co mnie denerwuje to
          > te okropne czarne kropeczki na nosie i brodzie:-(, jak tego się pozbyć. Pojawi
          > ły się tez 3 ciemniejsze plamki (pewnie pierwsze przebarwienia), jak sobie też
          > z tym poradzić.
          Odpisałaś mi
          najlepiej gdybyś postarała się o Differin krem - stosowany tylko w tych miejscach.

Zakupiłam krem Differin. Wyczytałam z ulotki, ze stosować go raz dziennie, wieczorem.
          Czy faktycznie tak mam go stosować, i czy tylko na te miejsca z "czarnymi kropeczkami" czy na te małe przebarwienia też? A czy po Differinie normalnie posmarowac całą twarz Neostrata czy tylko te miejsca gdzie nie ma Differinu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
        • adap2 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 23.12.11, 22:31
          Witam Issey,
          czy otrzymałaś moją odpowiedź?

Pozdrawiam,

• adap2 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 25.12.11, 23:56
          Witaj Issey,

Nie pracuję w weekend. Lubię kremy lekkie, bez uczucia "ciezkości na twarzy". Jak zapewne zauważyłaś, nie lubię dużej ilości kosmetyków, ale to ze względu na to, że gubię się w nadmiarze oferowanego asortymentu i nie potrafię ich dobrac. Zgodnie z regułą "im mniej tym lepiej".
          Priorytety
          1. Wyeliminowanie podskórnych grudek na czole i brodzie
          2. Sporadycznie pojawiających sie wyprysków na kościach policzkowych
          3. Wyelimonowanie zaczerwienienia na twarzy(na policzkach, na nosie)
          4. oraz rannego przesuszenia skóry
          5. Pozbycie sie przebarwien w okolicach oczu (po ciąży)
          6. Jak również zmarszczek

Krem na noc i owszem stoi na półce, ale miałam wrażenie, że czy go używam, czy nie to nie ma to wiekszego znaczenia na moją skóre. (Dr.Irena Eris Tokyo Lift kolagenowo algowy)
          Ostatnio nie wspomniałam, że nie jestem taką totalną ignorantką, ponieważ w okresie kwiecien-pazdziernik od ok.6 lat używam na dzien SPF +50 Biodermy ostatnio SPOT.

Jeżeli chodzi o wrażliwe oczy. Nie wykonywałam żadnych badan, lekarz o nich nie wspominał. Stosowałam krople do oczu przez 6 dni Biodacyne Ophtalmicum 0,3%,a potem przez ok.7 dni Dexamethason WZF 0,1%.
          Rok temu wykonywałam testy alergiczne skórne, oprócz niewielkiej alergii na kota, żadnej innej nie stwierdzono ( zaznacze, że kota w domu mam).

Badania morfologii krwi i moczu wykonuje średnio 1xna rok.( są OK) Ginekolog 1x na rok, ostatnio również inne badania ginekologiczne, gdyż od dłuższego czasu staramy sie o drugie dziecko.Badania hormonalne (OK). Mam meża, 1 dziecko-4 lata, mieszkam w Poznaniu.(65 kg,165cm)
          Staram sie dbac o to, co jem. Sama gotuje, nie jem dan gotowych, sprawdzam etykiety na produktach, ale nie stosuje żadnej diety. Niestety bardzo lubie słodycze.
          Mam dostep do recept.

Mam prace dośc stresującą, odpowiedzialną.Aktywnośc fizyczna od ok.4 lat uboga.Czasami aerobic, biegi, ale szybko trace zapał.

Issey, proszę o poradę kosmetyczna i odpowiedni dobór kosmetyków dla mnie.

Pozdrawiam serdecznie!

• adap2 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.12.11, 13:55
            Witam Issey,

Byłabym wdzieczna za odpowiedz.
            Kończy mi się już krem i zupełnie nie wiem, co teraz kupic.

Pozdrawiam!
            • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.12.11, 17:14
              adap2 napisała:

> Witam Issey,
              >
              > Byłabym wdzieczna za odpowiedz.
              > Kończy mi się już krem i zupełnie nie wiem, co teraz kupic.

Napisz e-mail na gazetowy to dowiesz się na jakiej zasadzie udzielam porad.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.01.12, 14:30
        adap2 napisała:

> Byłabym wdzięczna za pomoc z Twojej strony.

Rano (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny Provegol SVR
        2. Skinoren krem
        3. Krem pod oczy – NeoStrata Eye Cream 4% PHA
        4. Makijaż

Po południu (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny – ten co rano.
        2. Auriderm XO 30ml lub 75ml
        3. Makijaż

Wieczór (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny
        2. Skinoren krem

+ żadnych peelingów nie robisz w zakresie domowym
        + nie chodzisz już na oczyszczania manualne
        + maska 1-2 w tygodniu - Krem/Maska Kuracja Łagodząca Bandi
    • morena24 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 23.12.11, 23:45
      Witam Cię bardzo serdecznie Issey,
      udało mi się wreszcie przebrnąć przez wszystkie Twoje wątki. Tej interesującej lekturze towarzyszyły mi nieustannie dwa uczucia:
      podziw dla Twojego altruistycznego profesjonalizmu i żal własnej niewiedzy (żeby nie powiedzieć głupoty). Jestem ogromnie zadowolona, że dzięki Tobie doznałam oświecenia. Zawsze interesowałam się kosmetykami ale dopiero teraz "wpadłam" na kwasy - szkoda, że tak późno. Mam tylko nadzieję, że obiecująca teoria sprawdzi się w praktyce. Od późnej wiosny zaczęłam przeglądać internet w poszukiwaniu rozwiązania moich skórnych problemów. Od czerwca stosuję głównie kosmetyki apteczne.

Ale najpierw kwestionariusz:

- mam 34 lata, mieszkam w Wwie. Jestem na urlopie wychowawczym (mam 3 małych synów). " Siedzę w domu" może nie jest zbyt trafnym określeniem ponieważ moja aktywność jest właściwie parokrotnie większa niż podczas mojej kariery zawodowej przed macierzyństwem (nieustanny ruch z dziećmi, codzienne spacery i zabawy na dworze, basen, rower). Sypiam mało i nieregularnie ok 6 godzin z przerwami. Nie karmię piersią od 7 m-cy. Dieta raczej zróżnicowana, jednak mimo to właśnie walczę z dużą nadwagą pod opieką dietetyka (uzależnienie od słodyczy i nabiału). Używki: herbata z cytryną 2x dziennie, mleko z kawą 1xdziennie, dużo wody i owoców. Nie palę, nie piję (nalewka okazjonalnie kilka x na rok)

- choruję na kamicę woreczka żółciowego (zapisałam się na zabieg usunięcia kamieni) i migreny (ibumprom forte średnio 1x2 tyg). Reszta fizjologii (w tym hormony) ok. No i oczywiście trądzik od 14 r. ż. Podczas ciąż/karmienia brałam witaminy. Od września skrzyp i bratek na cerę - w tej chwili odstawiłam (spanikowałam, że bratek spowoduje dodatkowy wysyp). Mam tłustą, grubą skórę z każdym rodzajem trądziku (czarne wągry na strefieT i dekolcie/piersiach, okazjonalne ropne wykwity-rzadziej na twarzy głównie na ramionach, kaszkę/grudki pod skórą). Z trądzikiem walczę już 20 lat. Efekty są jak sinusoida - raz lepiej raz gorzej. Do tej pory przerobiłam: (wojsko ciężkie: kilkumiesięczna terapia doustnymi antybiotykami (unidox), miejscowymi (aknemycin, dalacin, metronidazol). Wojska lżejsze: zioła do picia, maści (benzacne, acnesan, acnederm, papka Jadwigi itp). Drogeryjne antybakteryjne kosmetyki (żele,maseczki, peelingi, toniki i kremy). W tej chwili apteczne serie do cey trądzikowej (Avene Cleanance, Effaclar LRP, Biodrma Sebium). Korzystałam wielokrotnie z usług kosmetyczki: głównie oczyszczanie (głównie mechaniczne, 2 x z kwasami AHA (+ maski algowe) i mikrodemrabrazji ale nie zauważyłam spektakularnych efektów więc zarzuciłam tę "działalność". Moja skóra jest na szczęcie mało wrażliwa i trudno jej zrobić krzywdę. Dzielnie znosi większość zabiegów i kosmetyków. Nie mam naczynek i zaczerwienień (sporadycznie czerwone duże plamy na szyi i dekolcie na tle emocjonalnym). Mam kilka przebarwień posłonecznych (niestety byłam fanką słońca ponieważ opalenizna świetnie maskowała trądzik i wysuszała skórę - wstyd się przyznać, ale wyedukowałam się stosunkowo niedawno ponieważ dopiero od roku unikam słońca i korzystam z filtrów). Doskonale znoszę wodę z kranu - nie mam żadnego dyskomfortu, ściągnięcia itp.

Na jesieni wystąpił pierwszy epizod alergiczny - od września stosowałam effaclar duo a w październiku nieoczkeiwanie wyjechalam na urlop na bliski wschod. Odstawilam oczywiscie krem, ale mimo stosowania wysokich filtrow i nieagresywną ekspozycję na słońce po powrocie na brodzie miałam spory i szostki wyprysk łojotokowy. Walczyłam z tym fantem sama miesiąc (odstawiłam wszystko co przeciwtrądzikowe, zostawiłam mydło mustela bebe, woda termalna i płyn micelarny avene,cicalfate avene, cetaphil MD) ale dopiero dermatolog pomógł (metronidazol, lubex do mycia i doustnie antyalergiczna lirra, wit PP forte i B).

Zależy mi, żeby oczyścić cerę, zlikwidować krosty, wygładzić i ujednolicić koloryt, zmiękczyć i "pocienić" naskórek. Marzę, żeby cera była promienna bez rozszerzonych porów. Jestem skłonna wydać ok 200 zł miesięcznie (część zapasów kosmetycznych mam). Gotowa jestem na zabiegi gabinetowe (ale nie częśćiej niż 1 mc, ze względu na deficyt czasowy).

Moja pielęgnacja wygląda tak:
      1. rano: żel normaderm Vichy/Mustela Bebe pod prysznicem, serum z wit. C (wcześnej 2 x flavo C 8% i 1x 15% z Aurigi, w tej chwili "samoróbka" ściągnięta z YT: www.youtube.com/watch?v=gOkfRhmm7PI, Iwostin Rehydrin/Bioderma Sebium Hydra, Dermedic hydra-in pod oczy, puder mineralny jadwiga
      2. południe: filtr Bioderma max ultra fluide 50 spf + makijaż (podkład: mineralny Toleriane LRP/Aera Teint Fluid Vichy/Make-Up Atelier Paris, liquid foundation puder sypki ryżowy Kryolan, róż Benefit, bronzer IKOS, carmex na usta, lekko oczy)
      3. wieczór: micel Bioderma Sensibio na oczy i Bioderma Sebium na twarz, Cetaphil MD
      4. noc: micel Bioderma Sensibio, Triacneal Avene, Hydrain Dermedic pod oczy
      5. w środku nocy Dermedic Hydrain na całą twarz

+ przy każdym etapie woda termalna avene w sprayu
      + 1-2 x tydzień gabinetowe maski algowe Bielenda (nawilżająca arbuzowa lub cytrusowa do cery tłustej), oczyszczająca maseczka Mint Julep Queen Helen

Triacneal używam od ponad 3 tyg - jest już zauważalna poprawa (delikatniejsza, mniej tłusta i gładsza skóra), bez uciążliwych skutków ubocznych z wyjątkiem wysuszenia pod oczami - nagle wyszły ogromne zmarszczki szczególnie pod lewym okiem. Poza tym na własne życzenie miałam podrażnienie (głównie szczypanie) przez 3 dni ponieważ w szale nowości zaczęłam używać szmatki muślinowej - niestety jest za agresywna jak widać...Odstawiłam - problem zniknął. Nadal mam oczywiście pryszcze - ale nie jest to jakiś wyjątkowy wysyp.

Przebarwienia, które mam na twarzy i ciele są dowodem mojej głupoty słonecznej ale jakoś mi strasznie nie przeszkadzają. Zmarszczki też nie spędzają mi snu z powiek (to jest plus tłustej cery i puszystej sylwetki). Priorytetem mimo wieku pozostaje ciągle trądzik, rozszerzone pory i tłusta cera. W kwestii faktury kosmetyków: najbardziej odpowiada mi lekka, żelowata konsystencja. Nie lubię tłustych i treściwych kremów (z trudem męczę dermain, nie wspominając o wysokich spf-ach). Najbardziej istotnym elementem jest jednak zapach - jeżeli jest drażniący nie dam rady kłaść niczego na buzię, choćby specyfik działał cuda. Bardzo ciężko mi było z flavo-c Aurigi (szczególnie forte).

Jeżeli szczęśliwie dotrwałaś do końca to teraz moje pytania:
      1. Co polecasz pod oczy (kołacze mi się sensibio eye Biodermy?)
      2. Jaki kwas/retinoid mogłabym spróbować po skończeniu Triacnealu przy dobrej ich tolerancji? Wizyta u dermatologa wchodzi w grę, przy czym oczywiscie nie mam gwarancji, że wypisze konkretny specyfik
      3. Właśnie dostałam od przyjaciółek zestaw Uriage Hyseac (krem z kwasami AHA, emulsja matująca, krem z filtrem 50 i krem restruktuaryzacyjny) - nie wiem kiedy to mam używać?Czy naprzemiennie z dotychczasową kuracją czy jak wykończę to co mam?Została mi też połowa Effeclar duo. Czy można to zużyć na dekolt i ramiona?I ile razy dziennie?I czy na te części ciała też mam kłaść filtr?
      4. Masz jakieś sugestie co powinnam zmienić w dotychczasowej pielęgnacji?
      5. Antyoksydant - jakąś alternatywę (oprócz chiroxy) w wersji lekkiego kremu rekomendujesz?
      5. Ropne krosty - czy, co, jak i kiedy stosować cokolwiek żeby szybciej się goiły, podczas stosowania triacnealu?
      6. Jakie suplementy są skuteczne?

Issay, przepraszam za tą epistołę - chyba mam za dużo czasu tak się rozpisałam. Wybacz - wyszło jak spowiedź na kozetce u psychoanalityka a nie prośba o poradę kosmetyczną.
      W każdym razie będę Ci niezmiernie wdzięczna jeśli dasz radę rzucić okiem na moj mail. I oczywiście będę z niecierpliwością czekać na cenne rady i fachową pomoc.
      Pozdrawiam gorąco życząc pięknych rodzinnych świąt.

-------------------------------------------------------------------------
      • zielonakoniczyna co zamiast Environ Sebumask- Maska? 02.01.12, 21:31
        Witaj Issey,
        doradzilas mi jakis czas temu ta wlasnie maseczke. Czy istnieje moze jakis tanszy odpowiednik?
        • shila330 ZNOWU DO ISSEY 06.01.12, 16:41
          Witaj Issey,
          piszę do Ciebie znów, bo jestem już na skraju wytrzymałości. Chodzi o łuszczenie... Nie wiem, czy to tylko ja tak mam, ale wskutek terapii Locacidem moja twarz nie nadaje się do pokazywania ludziom. Obłażę jak po oparzeniu słonecznym, a nie mogę sobie pozwolić na siedzenie w domu. Najgorsze jest to, że to już trwa drugi miesiąc, używam już drugiej tubki i dalej to samo. To okropne, ludzie się na mnie gapią a niektórzy nawet pytają, co ja mam na twarzy. Zastanawiam się, jak inne kobiety stosujące retinoidy lub kwasy sobie z tym radzą. Ja już mam tego tak dosyć, że rozważam rezygnację z kuracji, ale bardzo bym nie chciała! Issey, gdzieś pisałaś, że też się łuszczysz. Wiem, że to dobry objaw, ale przecież to wygląda gorzej niż te cholerne zmarszczki, z którymi walczymy! Błagam, pomóż mi jakoś to przetrwać. Przed Locacidem stosowałam najpierw kwasy Bandi Young Care oraz migdałowy, a następnie Neostrata Bionic 10% Cream, żeby się przygotować. Do codziennej pielęgnacji stosuję: płyn micelarny Bioderma Hydrabio H2O, rano Chiroxy Auriga (wcześniej Flavo-C Auriga a także z BU), Bioderma Photoderm Max SPF50+barwiący, podkład Guerlain Parure Pearly White (wcześniej Pharmaceris intensywnie kryjący), puder sypki Guerlain (wcześniej Clinique). Wieczorem H2O j.w. na to Cetaphil MD (wcześniej DA Ultra), po pół godziny Locacid. 2 x w tygodniu używam maseczek raz drożdżową Bandi, raz Avene Apaisant Hydratant (kojąco-nawilżającą). Wszystko zgodnie z tym, co przeczytałam na tym forum lub po konsutacji z Tobą. W nagrodę - masakra na twarzy. Wstyd wyjść z domu :( Próbowałam bez podkładu, bo zauważyłam, że bardziej podkreśla łuszczenie - roluje się jak głupi podczas nakładania. Ale obłażę też, a dodatkowo straszę zaczerwieniami i plackami z pudru sypkiego i bronzera (daję trochę Isadory) i różu. Do tego dodam, że co bym nie robiła, dodatkowo oprócz schodzącego naskórka świeci mi się strefa T jak latarnia morska, i to tak po tych wszystkich bogatych specyfikach, że ciężko ją czymkolwiek zmatowić, tak więc od rana bibułki matujące i puder w kamieniu (Eveline mineralny). Tak więc cały dzień skaczę koło tej mojej facjaty. Marzyło mi się, że kuracja kwasami i retinoidami pomoże mi na dwa moje problemy: łojotok i zmarszczki.
          Jak na razie od wiosny zaczęłam ten bój, ale czuję, że zaczynam go przegrywać, bo coraz częściej myślę o poddaniu się. A może robię coś nie tak, może Locacid nie jest dla mnie, może jest inny sposób na radzenie sobie ze skutkami ubocznymi, a może brak mi cierpliwości, żeby przeczekać dolegliwości, które powinny lada moment przeminąć??? Próbowałam też robić przerwy 1-dniowe na nawilżanie, mieszać kremy z podkładem, żeby uzyskać lżejszą konsystencję itp. Wszystko na nic, bo wyglądam OKROPNIE. Ratunku...
          • issey_miyake Re: znowu do Issey 23.01.12, 19:46
            shila330 napisała:

> Błagam, pom
            > óż mi jakoś to przetrwać. Przed Locacidem stosowałam najpierw kwasy Bandi Young
            > Care oraz migdałowy, a następnie Neostrata Bionic 10% Cream, żeby się przygoto
            > wać.

Może warto spróbować mocniejszych kwasów niż PHA 10%? Możesz stosować Locacid np. 1-2 w tygodniu, a w pozostałe dni walnąć sobie coś innego. Skórę trzeba oswoić z produktem.

> Do codziennej pielęgnacji stosuję: płyn micelarny Bioderma Hydrabio H2O, r
            > ano Chiroxy Auriga (wcześniej Flavo-C Auriga a także z BU), Bioderma Photoderm

Ściąga Ciebie trochę po płynie? Czujesz wysuszenie? Jak tolerujesz Chiroxy Auriga? Krem z filtrem dobrze się Tobie nakłada?

> Max SPF50+barwiący, podkład Guerlain Parure Pearly White (wcześniej Pharmaceris
            > intensywnie kryjący), puder sypki Guerlain (wcześniej Clinique). Wieczorem H2O
            > j.w. na to Cetaphil MD (wcześniej DA Ultra),

Który wolisz i z jaką różnią (cetaphil)?

> W nagrodę - masakra na twarzy.

Bez przesady :). Możesz robić przerwy w stosowaniu.

> . Marzyło mi się, że kuracja kwasami i retinoidami pomoże mi na dwa moje proble
            > my: łojotok i zmarszczki.

Na zmarszczki najlepsze i najmniej problemowe jest ostrzykiwanie, a na łojotok zabiegi złuszczające płynem Jessner.

Wszystko inne wymaga czasu, poświęcenia.

> Jak na razie od wiosny zaczęłam ten bój, ale czuję, że zaczynam go przegrywać,
            > bo coraz częściej myślę o poddaniu się. A może robię coś nie tak, może Locacid
            > nie jest dla mnie, może jest inny sposób na radzenie sobie ze skutkami ubocznym
            > i, a może brak mi cierpliwości, żeby przeczekać dolegliwości, które powinny lad
            > a moment przeminąć???

Ja bym zastosowała coś innego po PHA 10%.
        • issey_miyake Re: co zamiast Environ Sebumask- Maska? 30.01.12, 01:40
          zielonakoniczyna napisała:

> Witaj Issey,
          > doradzilas mi jakis czas temu ta wlasnie maseczke. Czy istnieje moze jakis tans
          > zy odpowiednik?

Odpowiednika nie ma. Kup TEEN DERM MASK Isispharma.
          • zielonakoniczyna Re: co zamiast Environ Sebumask- Maska? 30.01.12, 11:30
            Dziekuje bardzo! Pozdrawiam
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.01.12, 01:31
        morena24 napisała:

> Witam Cię bardzo serdecznie Issey,

wyślij proszę zdjęcie twarzy na e-mail, ale z bliska, z różnych stron. To które wysłałaś jest niewystarczające.
      • issey_miyake morena 24 28.02.12, 15:16
        morena24 napisała:

> podziw dla Twojego altruistycznego profesjonalizmu i żal własnej niewiedzy (żeb
        > y nie powiedzieć głupoty). Jestem ogromnie zadowolona, że dzięki Tobie doznałam
        > oświecenia.

również się cieszę :)

> Mam tylko nadzieję, że obiecująca teoria spraw
        > dzi się w praktyce.

Sprawdza się zwykle.

> - mam 34 lata, mieszkam w Wwie. Jestem na urlopie wychowawczym (mam 3 małych sy
        > nów). " Siedzę w domu" może nie jest zbyt trafnym określeniem ponieważ moja akt
        > ywność jest właściwie parokrotnie większa niż podczas mojej kariery zawodowej p
        > rzed macierzyństwem (nieustanny ruch z dziećmi, codzienne spacery i zabawy na d
        > worze, basen, rower). Sypiam mało i nieregularnie ok 6 godzin z przerwami. Nie
        > karmię piersią od 7 m-cy. Dieta raczej zróżnicowana, jednak mimo to właśnie wa
        > lczę z dużą nadwagą pod opieką dietetyka (uzależnienie od słodyczy i nabiału).

Jak efekty leczenia uzależnienia?

> Używki: herbata z cytryną 2x dziennie, mleko z kawą 1xdziennie, dużo wody i owo
        > ców. Nie palę, nie piję (nalewka okazjonalnie kilka x na rok)

Nieszkodliwe :)

> - choruję na kamicę woreczka żółciowego (zapisałam się na zabieg usunięcia kami
        > eni) i migreny (ibumprom forte średnio 1x2 tyg).

Migreny jakkolwiek leczyłaś, podejmowałaś próby? Z jakim skutkiem?

> Reszta fizjologii (w tym hormo
        > ny) ok. No i oczywiście trądzik od 14 r. ż.

Jak przebiegał, był leczony, z jakim skutkiem i jakie były tego efekty?

> dzikowe, zostawiłam mydło mustela bebe, woda termalna i płyn micelarny avene,c
        > icalfate avene, cetaphil MD) ale dopiero dermatolog pomógł (metronidazol, lubex
        > do mycia i doustnie antyalergiczna lirra, wit PP forte i B).

Levocetirizini dihydrochloridum jest bardzo dobry na tego typu alergiczne przypadłości.

> Zależy mi, żeby oczyścić cerę, zlikwidować krosty, wygładzić i ujednolicić kolo
        > ryt, zmiękczyć i "pocienić" naskórek. Marzę, żeby cera była promienna bez roz
        > szerzonych porów. Jestem skłonna wydać ok 200 zł miesięcznie (część zapasów kos
        > metycznych mam). Gotowa jestem na zabiegi gabinetowe (ale nie częśćiej niż 1 mc
        > , ze względu na deficyt czasowy).

> Moja pielęgnacja wygląda tak:

Co daje Tobie obecna pielęgnacja?
        Jak się z nią czujesz? Czy ilość stosowanych specyfików nie przysłania Tobie życia, to znaczy, czy odpowiada ona Tobie?

Odpowiada Tobie konsystencja Triacneal? Czy czujesz w ciągu dnia jakieś wysuszenie skóry? Skąd wybór Cetaphil MD? Stosowania wody termalnej na każdym etapie dnia? Do jakich innych firm gabinetowych masz dostęp? Wysuszenie jakiekolwiek okolicy po Triacneal jest normalne i mile widziane :).

> 1. Co polecasz pod oczy (kołacze mi się sensibio eye Biodermy?)

Jeśli skóra okolic oczu nie jest szczególnie wrażliwa, to możesz stosować to wszystko co na twarz również na okolice oczu. Sensibio Eye nie przynosi zbyt dużej poprawy prócz nawilżenia, czasami bywa zbyt słaby. Jeśli chcesz mocniejszy to albo np. Cetaphil MD (jeśli tolerancja jest dobra), albo SVR Palpebral.

> 2. Jaki kwas/retinoid mogłabym spróbować po skończeniu Triacnealu przy dobrej i
        > ch tolerancji? Wizyta u dermatologa wchodzi w grę, przy czym oczywiscie nie mam
        > gwarancji, że wypisze konkretny specyfik

Na początek Epiduo żel.

> 3. Właśnie dostałam od przyjaciółek zestaw Uriage Hyseac (krem z kwasami AHA, e
        > mulsja matująca, krem z filtrem 50 i krem restruktuaryzacyjny) - nie wiem kiedy
        > to mam używać?

Na razie nie rozpoczynaj tego.

> Czy naprzemiennie z dotychczasową kuracją czy jak wykończę to co
        > mam?

Nie wiadomo czy w ogóle się przyda, może być tak, że zużyjesz na inną część ciała.

> Została mi też połowa Effeclar duo. Czy można to zużyć na dekolt i ramiona
        > ?I ile razy dziennie?

Generalnie jest g wart, więc zrób z nim co chcesz :), choćby na stopy. Byle nie na twarz. Ma jedynie ładny zapach i dobrą konsystencję, ale to tyle.

> I czy na te części ciała też mam kłaść filtr?

Jeśli zależy Tobie na profilaktyce anty aging to stosuj filtry na te części ciała np. twarz, szyja, dekolt + dłonie. Jeśli nie, to tylko twarz.

> 4. Masz jakieś sugestie co powinnam zmienić w dotychczasowej pielęgnacji?

Mam, ale to po udzieleniu przez Ciebie odpowiedzi na w/w pytania.

> 5. Antyoksydant - jakąś alternatywę (oprócz chiroxy) w wersji lekkiego kremu re
        > komendujesz?

Chiroxy nie jest antyoksydantem. Generalnie lepsze są formy serum niż kremów, ale jeśli bardzo chcesz krem, to np. Mene Moy System.

> 5. Ropne krosty - czy, co, jak

Jak one wyglądają? W jakich miejscach głównie się pojawiają? Jak długo się goją? Wyciskasz je? Czymś traktujesz? Są duże, bolące?
        • morena24 Re: morena 24 28.02.12, 17:38
          Witaj Issey,
          dziekuje za odzew;-) W odpowiedzi na Twoje pytania:
          1. Dieta coraz lepiej - staram sie nie pekac i jestem dzielna
          2. Migren nie leczylam, dawno temu zniechecil mnie neurolog brakiem perspektyw. Jezeli w pore wezme ibuprom nie dochodzi do 2-dniowego ataku z wymiotami. Staram sie zdazyc...
          3. Tradzik tak jak pisalam leczony na wielu plaszczyznach. Poprawa tymczasowa z nieustajacymi nawrotami
          4. Wolalabym uzywac mniej kosmetykow ale naiwnie wciaz szukam panaceum na ladna skore
          5. Konsystencja Trianceal - na noc nie przeszkadza. Uzywam wody termalnej bo jest to dla mnie po prostu przyjemne;-) .Cetaphil MD - powod prozaiczny - mialam go w domu z polecenia pediatry (smaruje dzieci jak maja podrazniona skore).
          Moja obecna pielegnacja wymaga poswiecen ale zaczynam sie zniechecac poniewaz nie ma spektakularnych efektow (3 m-ce stosowania kwasow). W oczekiwaniu na Twoja odpowiedz bylam ponownie u dermatologa. Przepisal mi wlasnie epiduo ( 3x) i differin (4x na tydzien). Z moja obecna wiedza balam sie uzyc ich naraz wiec najpierw profilaktycznie codziennie a raczej "conocnie" uzywam differin. Koncze wlasnie opakowanie - efektow wlasciwie brak. Skora lekko podrazniona i wysuszona po mroznych i wietrznych feriach na Baltykiem w styczniu. Do teraz mam troche wysuszone skrzydelka nosa. Differin zel jest latwiejszy do stosowania niz tiracneal bo lzejsza konsystencja, brak zapachu i w ogole nie piecze przy aplikacji. Lepszy rezultat dal mi jednak triacneal.
          Dermatolog jako serum polecila naturalny olejek (opis ponizej). Kupilam - milo sie uzywa ale zadnych efektow nie zauwazylam wiec zuzyje raczej na cialo.
          DWUFAZOWY KONCENTRAT REWITALIZUJĄCY ANNEMARIE BÖRLIND.
          Szczególna porcja witamin: ekstrakt z sycylijskich czerwonych pomarańczy stymuluje tworzenie się kolagenu i dostarcza intensywnie wilgoci, która utrzymuje się w skórze przez dłuższy czas. Specjalny koktajl witaminowy o dużej zawartości witaminy C chroni przed wolnymi rodnikami i opóźnia starzenie się skóry. Kosmetyk ma miły, orzeźwiający zapach świeżych kwiatów pomarańczy. Idealnie nadaje się również jako podkład pod makijaż.
          Informacja na podstawie wykładu pani Patrycji Maas - Głównego Kosmetologa w firmie Annemarie Börlind: Głównym składnikiem jest naturalna witamina C pozyskiwana z kwiatów czerwonych pomarańczy. ANNEMARIE BÖRLIND oferuje naturę w czystej postaci: oprócz wyciągu z kwiatów pomarańczy emulsja zawiera olejek z karotki. który dostarcza energii i nawilża. Witamina C działa wzmacniająco na włókna kolagenowe, olejek z karotki zmiękcza skórę. Powoduje, że skóra promienieje i połyskuje latem, zwłaszcza, jeśli ktoś jest opalony. Nadaje skórze blask, ale również chroni przed wolnymi rodnikami. Zapewnia dodatkową ochronę zimą i szybko się wchłania. Nie zawiera emulgatora i środków zapachowych. Wyczuwalny zapach jest zapachem naturalnym.W górach koncentrat dwufazowy idealnie nadaje się pod krem przeciwsłoneczny, jako pierwsza warstwa ochronna. Ponieważ nie jest to ester witaminy C, nie reaguje w słońcu. Tak więc nie uczula.
          Skład: AQUA (WATER), TRICAPRYLIN SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEEDOIL, ALCOHOL, MACADAMIA TERNIFOLIA SEED OIL, SODIUM PCA, BETAINE, GLYCERIN, TOCOPHERYL ACETATE, DAUCUS CAROTA SATIVA (CAROT) ROOT EXTRACT, GLYCINE SOJA (SOYBEAN) OIL, BETA VULGARIS (BEET) ROOT EXTRACT, BISABOLOL, GLYCINE SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE, LIMONENE, ALLANTOIN, AROMA (FRAGRANCE), XANTHAN GUM, BENZYL BENZOATE, PANTHENOL, TOCOPHEROL, CITRUS AURANTIUM DULCIS (ORANGE) FRUIT EXTRACT, OLUS, SHELLAC, ASCORBYL PALMITATE, GERANIOL, CITRUS AURANTIUM DULCIS (ORANGE) FLOWERWATER, ASCORBIC ACID, CITRIC ACID, BENZYL ALCOHOL.

6. Ropne krosty pojawiaja sie wlasciwie na calej twarzy/plecach choc glownie w strefie T. Zawsze przed okresem ale nie tylko. Smaruje je jak nie wychodze w dzien (nie wiem czy mozna na noc z kwasami) metronidazolem. Dosc dlugo sie goja, raczej nie wyciskam.
    • salsadura Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 07.01.12, 20:04
      Witam i proszę o dobranie kuracji.
      Praca spokojna,niestresująca,przed komputerem spędzam ok.5h dziennie.
      Raczej mało ruchu,jeżdżę trochę na rowerze,nie palę,nie piję alkoholu,piję sporo herbaty czarnej i owocowej,1-2kawy dziennie,soki rozcieńczane wodą,wodę.
      Rok temu przeszłam ostre zapalenie trzustki,biorę enzymy trzustkowe.
      Mam 45 lat,cera jest w dobrym stanie,martwią mnie zmarszczki i opuchnięcia pod oczami(skóra staje się tam wiotka)oraz "lwia zmarszczka".Chciałabym coś na utrzymanie owalu twarzy i poprawę stanu dekoltu(śpię na brzuchu i na dekolcie pojawiły się pionowe zmarszczki).Na kurację mogę przeznaczyć 200-300zl miesięcznie.
      Cerę mam wrażliwą,środek tłusty,boki suche,mam trochę rozszerzonych naczynek na skrzydełkach nosa.Czasem kosmetyki mnie uczulały,często czuję,że po użyciu kremu pieką mnie oczy.Używam jak najmniej wody na twarz,po zmyciu twarzy wodą skóra się ściąga,jest napięta i zaczerwieniona.
      Do demakijażu używam płynów micelarnych(ostatnio Bourjois),serii Garniera(płyn do zmywania oczu,mleczko i tonik do cery suchej),kremy dosyć przypadkowe,używałam AA,Lirene,Soraya,Vichy,teraz Redermic+.
      Nie korzystałam nigdy z usług kosmetyczki.
      Dziękuję:).
      • salsadura Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 07.01.12, 20:08
        Acha,na początek mogę zainwestować więcej;).
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 27.01.12, 15:49
        salsadura napisała:

> Mam 45 lat,cera jest w dobrym stanie,martwią mnie zmarszczki i opuchnięcia pod
        > oczami(skóra staje się tam wiotka)oraz "lwia zmarszczka".

Bierzesz pod uwagę zabiegi medycyny estetycznej, typu ostrzykiwanie?

> Chciałabym coś na utrz
        > ymanie owalu twarzy i poprawę stanu dekoltu(śpię na brzuchu i na dekolcie pojaw
        > iły się pionowe zmarszczki).

Ciężko będzie zapobiec zmarszczkom na dekolcie - najlepsze efekty w pewnym wieku daje właśnie ostrzykiwanie.
        Masz wrażliwy dekolt? Miewasz na nim podrażnienia?

> Cerę mam wrażliwą,środek tłusty,boki suche,mam trochę rozszerzonych naczynek na
        > skrzydełkach nosa.Czasem kosmetyki mnie uczulały,często czuję,że po użyciu kre
        > mu pieką mnie oczy.Używam jak najmniej wody na twarz,po zmyciu twarzy wodą skór
        > a się ściąga,jest napięta i zaczerwieniona.

Możesz wysłać zdjęcie skóry twarzy po takim myciu?
    • sisleya31 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 09.01.12, 15:52
      Witam,
      znalazlam ten super wątek i jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy autorki. Chciałabym i ja skorzystać z porady i dobrania programu pielęgnacyjnego gdyż czas najwyższy zabrać się za siebie.

Mam 31lat, od 7 tyg jestem mamą. Pozostanę w domu z dzieckiem do czerwca. Potem wracam do pracy jako menadżer sklepu. Wiec praca stojąca, dosyć aktywna, w otoczeniu halogenów i klimatyzowanego suchego powietrza.
      za chwile rozpoczynam treningi na fitnessie,wcześniej raczej się leniłam.
      Z używek kawa 1 czasami 2 dziennie, trochę słodyczy.

Chorowałam na nadczynność, potem niedoczynność tarczycy-od około 2 lat hormony tarczycy uregulowane. w ciąży cukrzyca ciążowa, leczona dietą.po ciąży cukier w normie.
      W tej chwili biorę homeopatię na "dojście do siebie po ciąży" -chodzi o zmęczenie i spadek energii przepisane przez homeopatę.
      Dawniej z suplementów brałam klasyczne zestawy multiwitaminowe.
      Pijam ziołowe herbaty np rumianek, pokrzywa, melisa.

Moje oczekiwania wiążą się z zadbaniem cery pod kątem przeciwzmarszczkowym-ogólne działanie profilaktyczne a takze zniwelowanie drobnych zmarszczek pod oczami i w okolicy ust. rozświetlenie cery i wyrównanie kolorytu-tzn mam od zawsze tendencje do zaczerwienień np pod wplywem temperatury, wysilku, emocji. ale nawet w stanie "spoczynku" mam często zaczerwieniona skore np nad gorna wargą, zawsze trochę policzki.mam kilka naczynek na policzkach ale one są prawie niewidoczne i to nie one stanowią to zaczerwienienie. chcę też pozbyc się drobnych niedoskonałości typu czerwone kropki pojawiające się od czasu do czasu w różnych miejscach na twarzy np nad górną wargą pod nosem, w okolicy ust, albo na czole przy brwiach.
      cerę mam raczej wrażliwą, albo mozna ja okreslic jako nadreaktywną np wacik moze ja od pocierania zaczerwienic, ale kremy czy inne specyfiki raczej jej nie uczulają. nie mam tez tendencji do takich klasycznych pryszczy. cera jasna, bez rozszerzonych porów, prawie nigdy nieopalana na słońcu. Lubie bogate konsystencje, nie cierpię żelowych( zel z biochemii mieszalam z olejkiem).
      moglabym wydac ok 400zl miesiecznie.

Mój program pielegnacyjny w zasadzie od 2 lat nie istnieje. tzn nie stosowałam rzadnej przemyślanej i regularnej kuracji. skakałam z kremu na krem. stosowałam np zel hialuronowy z biochemii urody + olejek arganowy to moj ostatnio najdłuższy zestaw. twarz myłam olejkiem z biochemii z uzyciem wody bo nie lubię pocierania twarzy płatkami kosmetycznymi i tonizowałam hydrolatem, innym za kazdym razem.
      ok 2 lata temu mieszkałam w norwegii, tam 2 razy byłam na zabiegu kwasami pha neostrata(nie wiem jakie stezenie)-cera była po tym zabiegu wspaniała.do domu dostałam jakies serum z tej firmy chyba bionic-też fajna reakcja mojej skóry na ten kosmetyk.
      Potem w Polsce byłam raz na pilingu migdałowym - nie wiem jaka firma ani jakie steżenie. reakcja dobra,efekt cera rozjaśniona i wygladzona.
      To wszystko z zabiegów.

Bardzo gorąco proszę o pomoc i poradę:)
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 02.02.12, 23:00
        sisleya31 napisała:

> Mam 31lat, od 7 tyg jestem mamą.

Karmisz? Jaki poród?

> Chorowałam na nadczynność, potem niedoczynność tarczycy-od około 2 lat hormony
        > tarczycy uregulowane.

jaką dawkę bierzesz?

> w ciąży cukrzyca ciążowa,

jakie cukry w ciąży?

> W tej chwili biorę homeopatię na "dojście do siebie po ciąży" -chodzi o zmęczen
        > ie i spadek energii przepisane przez homeopatę.

bierzesz pod uwagę przyjmowanie prócz tego jakiś suplementów?

> Moje oczekiwania wiążą się z zadbaniem cery pod kątem przeciwzmarszczkowym-ogól
        > ne działanie profilaktyczne a takze zniwelowanie drobnych zmarszczek pod oczami
        > i w okolicy ust. rozświetlenie cery i wyrównanie kolorytu-tzn mam od zawsze te
        > ndencje do zaczerwienień np pod wplywem temperatury, wysilku, emocji. ale nawet
        > w stanie "spoczynku" mam często zaczerwieniona skore np nad gorna wargą, zawsz
        > e trochę policzki.mam kilka naczynek na policzkach ale one są prawie niewidoczn
        > e i to nie one stanowią to zaczerwienienie. chcę też pozbyc się drobnych niedos
        > konałości typu czerwone kropki pojawiające się od czasu do czasu w różnych miej
        > scach na twarzy np nad górną wargą pod nosem, w okolicy ust, albo na czole przy
        > brwiach.
        > cerę mam raczej wrażliwą, albo mozna ja okreslic jako nadreaktywną np wacik moz
        > e ja od pocierania zaczerwienic, ale kremy czy inne specyfiki raczej jej nie uc
        > zulają. nie mam tez tendencji do takich klasycznych pryszczy. cera jasna, bez r
        > ozszerzonych porów, prawie nigdy nieopalana na słońcu. Lubie bogate konsystencj
        > e, nie cierpię żelowych( zel z biochemii mieszalam z olejkiem).
        > moglabym wydac ok 400zl miesiecznie.

> Mój program pielegnacyjny w zasadzie od 2 lat nie istnieje. tzn nie stosowałam
        > rzadnej przemyślanej i regularnej kuracji. skakałam z kremu na krem. stosowałam
        > np zel hialuronowy z biochemii urody + olejek arganowy to moj ostatnio najdłuż
        > szy zestaw. twarz myłam olejkiem z biochemii z uzyciem wody bo nie lubię pocier
        > ania twarzy płatkami kosmetycznymi i tonizowałam hydrolatem, innym za kazdym ra
        > zem.

Ile czasu w ciągu dnia masz dla siebie? Lubisz o siebie dbać? Miewasz podrażnienia? Możesz gorzej wyglądać w efekcie stosowanych specyfików?
        • sisleya31 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.02.12, 12:00
          issey bardzo dziękuję za odpowiedź:)

Karmisz? Jaki poród?
          już nie; przez pierwsze dwa tyg maly był tylko na piersi, do 7 tyg dokarmiany moim mlekiem;
          poród sn.

jaką dawkę bierzesz?
          nie biorę i nie brałam hormonów. mialam farmakologicznie leczoną nadczynność, a kiedy przeszła w niedocz. wszystko zostało odstawione i tarczyca sama zaczęła dochodzić do siebie

jakie cukry w ciąży?

na czczo ok 100, po kontrolowanych posiłkach do 140, zdarzało się jednak 160-180 nawet; ale dieta raczej trzymała je w ryzach- nie brałam insuliny

bierzesz pod uwagę przyjmowanie prócz tego jakiś suplementów?
          tak

Ile czasu w ciągu dnia masz dla siebie? Lubisz o siebie dbać? Miewasz podrażnie
          > nia? Możesz gorzej wyglądać w efekcie stosowanych specyfików?

przed południem ok 2h , po południu ok 3h plus 2-3 razy w tyg mam wychodne:) na jakies 3h maksymalnie;
          lubię o siebie dbać, kiedyś przywiązywałam do tego większą wagę ale chcę teraz znów poświęcać sobie więcej czasu;
          na razie mogę sobie pozwolic na gorszy wygląd, ale od czerwca wracam do pracy i do tego czasu mogę 'poeksperymentować"
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.02.12, 21:49
        sisleya31 napisała:

> cerę mam raczej wrażliwą, albo mozna ja okreslic jako nadreaktywną np wacik moz
        > e ja od pocierania zaczerwienic, ale kremy czy inne specyfiki raczej jej nie uc
        > zulają. nie mam tez tendencji do takich klasycznych pryszczy. cera jasna, bez r
        > ozszerzonych porów, prawie nigdy nieopalana na słońcu. Lubie bogate konsystencj
        > e, nie cierpię żelowych( zel z biochemii mieszalam z olejkiem).
        > moglabym wydac ok 400zl miesiecznie.

> Bardzo gorąco proszę o pomoc i poradę:)

Odstaw wszystkie kosmetyki, które stosowałaś dotychczas do pielęgnacji twarzy. Jeśli masz jakieś resztki możesz je zużyć na inne części ciała.

Rano (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny Bioderma Sensibio

2. Mene & Moy Stand By C Cream 5% Vit.C (również na okolice oczu - jeśli będzie dobra tolerancja będziesz stosowała to) :)

3. Laser Block 100 SPF 50+/ PA+++ Cell Fusion C

4. Makijaż

2. Cetaphil MD (cienka warstwa)

3. Auriderm xo Auriga

Wieczór (obowiązek):

2. NeoStrata Krem z glukonolaktonem 10% PHA

3. NeoStrata Eye Cream 4% PHA

+ zero peelingów mechanicznych

+ 1-2 w tygodniu Bandi Krem/Maska Kuracja Łagodząca 75ml
        • sisleya31 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.02.12, 15:28
          dziękuję dziękuję dziękuję:))
          zabieram się do kompletowania zestawu;
          czy jakieś zabiegi też dołączyć czy taka domowa kuracja jest na razie wystarczająca?
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 12.02.12, 22:26
            sisleya31 napisała:

> czy jakieś zabiegi też dołączyć czy taka domowa kuracja jest na razie wystarcza
            > jąca?

na razie bez zabiegów, odezwij się po 14-21 dniach
            • sisleya31 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 07.03.12, 16:52
              issey_miyake napisała:

> sisleya31 napisała:
              >
              > > czy jakieś zabiegi też dołączyć czy taka domowa kuracja jest na razie wys
              > tarcza
              > > jąca?
              >
              > na razie bez zabiegów, odezwij się po 14-21 dniach

Witaj Issey,
              melduję się jak prosiłaś. kuracja ok. nic nie podrażnia. efekty zauważalne to takie rozjaśnienie i ożywienie cery. co mam robić dalej? coś zmieniać, dodawać?
              proszę o sugestie.
              pozdrawiam serdecznie
              >
        • issey_miyake sisleya31 - nt. 06.04.12, 01:09
          Rano (obowiązkowe):

2. C-Vit Liposomal Serum C Sesderma (okolice oczu, jeśli nie ma podrażnień)

+ NeoStrata Bionic Eye Cream Plus 4% PHA

3. Laser Block 100 SPF 50+/ PA+++ Cell Fusion C

4. Makijaż

2. Cetaphil MD (cienka warstwa) + Sensibio Eye

3. Auriderm xo Auriga

Wieczór (obowiązek):

2. NeoStrata Bionic Cream 12% PHA

3. Eye C Contour 5% Vit.C Mene & Moy

+ zero peelingów mechanicznych

+ 1-2 w tygodniu Bandi Krem/Maska vuracja Łagodząca 75ml

+ pomyśl o zabiegach kwasem migdałowym Enerpeel lub Mediderma
    • ulagra63 W sprawie kremu Daeses 09.01.12, 21:33
      Issey, poleciłaś ten krem jako poprawiający owal. Zastanawiam się, czy warto dokupić z tej samej serii krem pod oczy i okolice ust oraz na szyję i dekolt? Czy możesz poradzić? Dziękuję i pozdrawiam.
      • issey_miyake Re: W sprawie kremu Daeses 02.02.12, 23:42
        ulagra63 napisała:

>,Zastanawiam się, czy warto do
        > kupić z tej samej serii krem pod oczy i okolice ust oraz na szyję i dekolt? Cz
        > y możesz poradzić?

warto, ale dobrze byłoby do tego dorzucić albo Avene Ystheal+, albo Retises Eye
    • k_m_s Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.01.12, 15:26
      Droga Issey,
      będę wdzięczna za jakieś rady na moją zszarzałą cerę z wypryskami i przebarwieniami, pojedyncze naczynka oraz przesuszoną i zaczerwienioną skórę wokół oczu.
      35 lat, tryb życia siedzący, przed komputerem, praca w weekendy, niedosypianie, dużo herbaty, czasem alkohol.
      Leków, chorób brak.
      Chciałabym wyrównać koloryt twarzy, "wygładzić", zmniejszyć sińce pod oczami i pory.
      Nie chcę kwasów, mogę wydać ok 200 zł miesięcznie plus ewentualnie zabiegi u kosmetyczki.
      Do tej pory:
      mycie twarzy wodą i mydłem dziecięcym, tonik NIvea, krem Clinique nawilżający, na noc żaden, codziennie fluid, puder, tusz, kreska, do zmywania płyn dwufazowy Nivea.
      Dziś pierwszy raz od 10 lat poszłam na oczyszczanie twarzy.
      Pomocy:)
      • shila330 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 18.01.12, 21:38
        Issey,
        proszę prześlij mi na maila prywatnego alf_kp@poczta.onet.pl listę polecanych przez Ciebie kosmetyków. Jeśli to nie sprawi problemu, zaznacz też proszę np gwiazdką*, które kosmetyki mają lekką, nietłustą, dobrze wchłaniającą się konsystencję, bo na tych najbardziej mi zależy.
        Może tam coś wyszperam na moje bolączki...
        Acha, jeszcze mam pytanko: czy po Locacidzie mogę stosować Skinoren? Zastanawiam się nad zmianą jakąś...
        Z góry dziękuję.
        • muchomorek17 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 20.01.12, 16:24
          Droga Issey, proszę o pomoc.
          Mam 33 lata , chwilowo nie pracuje zawodowo, dużo czasu spedzam na dworze .Posiłki mam raczej zbilansowane, nie lubię przetworzonego jedzenia , zrezygnowalam z ostrego ze względu na zmiany naczyniowe na nosie. Ale uwielbiam kawę, slodkie od czasu do czasu, rzadko wino. Chorób brak, jedynie alergia na pyłki w okresie wiosennym , stosuje wtedy doraźnie claritine. Nie wspomagam sie suplementami od kiedy skonczyłam karmić piersia ale zastanawiam sie nad Omega 3.
          Moim utrapieniem są zmiany trądzikowe umiejscowione głownie na jednym poliku i czasem na nosie+ czerwony nos od zawsze ( tzw rumień naczyniowy) oraz zaskórniki na brodzie. Mam obecnie wrażliwą i suchą skórę, pojawiły sie pierwsze zmarszczki zwłaszcza pod oczami, grubsza skóra na czole.
          Gdy zaczynałam leczenie dermatologiczne w 2004 roku miałam skórę łojotokową i rozległy trądzik. Po 2,5 roku kuracja przyniosła efekty( rózne kremy ,antybiotyki i 3 zabiegi eksfoliacji kwasami ) i mogłam się cieszyć gładką buzią przez kolejne dwa lata.Trądzik pojawił sie ponownie w 2009 po wakacjach w ciepłym klimacie , pomimo stosowania wysokich filtrów. Wzmógł sie również rumień na nosie. Ze względu na ciąże dermatolog przepisal jedynie skinoren choć ja i tak miałam opory przed stosowaniem tego preparatu i w rezultacie rzadko go używałam . Na zmiany naczyniowe stosowałam Ruboril Isispharmy przez ok 4 miesiace , widziałam efekty chociaz nie były one jakies spektakularne.
          Obecnie stosuje skinoren na noc, na dzień Avene Pediatril krem, przed wyjsciem z domu Avene Cold Cream Musteli. Do mycia twarzy używam zazwyczaj wody z kranu + żel Effaclar. To tyle jesli chodzi o pielęgnację , nie mam pomysłu na kosmetyki dla siebie które nie podrażnią mi cery i dodatakowo nie zaostrzą zmian naczyniowych na nosie. Aczkolwiek te dzieciowe kosmetyki sa bardzo przyjemne w stosowaniu. Z kolorówki tylko dermablend fluid miejscowo na nos i poliki na to meteoryty.

Na chwilę obecną najważniejsze dla mnie to zaleczyć zmiany na poliku, i nosie oraz zmniejszyć zaczerwienienie nosa, idealnie byłoby całkowicie pozbyć się problemu czerwonego nosa ale to pewnie małoprawdopodobne. Chciałabym też zastsować jakąs pielęgnacje przeciwzmarszczkową.I sprawa drugorzędna to niewielkie przebarwienia/blizny potradzikowe.
          Zastanawiam sie nad kwasem migdalowym , laserem w celu zmniejsznia rumienia, może jakis krem z retinem? Nie wiem od czego zacząć.
          Na kosmetyki mogę wydać miesięcznie do 200zł, + ewentualne zabiegi
          Wysyłam zdjęcia na gazetowego

pozdrawiam
          • muchomorek17 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 20.01.12, 16:38
            Dodam jeszcze że nie byłam nigdy u kosmetyczki. Poł roku temu udałam się na konsultację w centrum medycyny estetycznej , osoba z która rozmawiałam zasugerowała trądzik różowaty ale dermatolog tego nie potwierdził. Po ciązy bardzo schudłam , w wyniku czego skóra na twarzy zrobiła sie bardziej wiotka.
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.01.12, 00:33
            muchomorek17 napisała:

> Moim utrapieniem są zmiany trądzikowe umiejscowione głownie na jednym poliku i
            > czasem na nosie+ czerwony nos od zawsze ( tzw rumień naczyniowy) oraz zaskórnik
            > i na brodzie. Mam obecnie wrażliwą i suchą skórę, pojawiły sie pierwsze zmarszc
            > zki zwłaszcza pod oczami, grubsza skóra na czole.

To co zobaczyłam na zdjęciu - nie wygląda kolorowo, tylko bardzo poważnie. Od kiedy występuje problem policzka? Ile córka ma lat?

> Gdy zaczynałam leczenie dermatologiczne w 2004 roku miałam skórę łojotokową i r
            > ozległy trądzik. Po 2,5 roku kuracja przyniosła efekty( rózne kremy ,antybiotyk
            > i i 3 zabiegi eksfoliacji kwasami )

Proszę wymienić cokolwiek z tamtego leczenia. Czy były to środki doustne? Miejscowe? Jak je tolerowałaś?

> Trądzik pojawił sie ponownie w 2009 po wakacjach w ciepłym klimac
            > ie , pomimo stosowania wysokich filtrów.

Często wyjeżdżasz w takie rejony?

> Zastanawiam sie nad kwasem migdalowym , laserem w celu zmniejsznia rumienia, m
            > oże jakis krem z retinem? Nie wiem od czego zacząć.

Masz możliwość skorzystania z dermatologa, bądź lekarza? Skąd jesteś? Ile możesz przeznaczyć na zabiegi? Ile masz czasu dla siebie rano i wieczorem? Masz zwierzęta w domu? Kiedy urodziłaś i kiedy skończyłaś karmić? Jak skóra wyglądała w ciąży? Czy zawsze miałaś problem wrażliwości na skórze? Jak wygląda skóra osób w rodzinie? Zauważasz podobieństwa? Miewasz problemy z krążeniem, żylakami?

> Na kosmetyki mogę wydać miesięcznie do 200zł, + ewentualne zabiegi

Masz skórę przy której czasami 200zł miesięcznie może nie wystarczyć, choć dobre jest to że większość kosmetyków wystarcza na dłużej niż 1 miesiąc.
            • muchomorek17 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.01.12, 15:37
              <To co zobaczyłam na zdjęciu - nie wygląda kolorowo, tylko bardzo poważnie. Od kiedy występuje problem policzka? Ile córka ma lat?

Problem polika wystapił we wrzesniu 2009, własciwie zaraz po powrocie z wakacji. Wtedy też dowiedziałam się że jestem w ciąży to też leczenie było oparte tylko na skinorenie ale ze słabym skutkiem.
              Córka ma obecnie 20 miesięcy.

<Proszę wymienić cokolwiek z tamtego leczenia. Czy były to środki doustne? Miejscowe? Jak je tolerowałaś?

Latem 2004 r zgłosiłam sie do lekarza z problemem skórnym ktory obejmował twarz od lini żuchwy do polików.Był to taki dość drobny trądzik ale w ogromnej ilości. Na początek doustnie przyjmowałam antybiotyk , który miał za zadanie cytując lekarza" dotlenić skórę" , był to dość tani i powszechny lek, szkód nie wyrządził i chyba wspomógł kurację .Potem był tetralysal, za pierwszym razem ok 2 tygodni,zniosłam dobrze , napewno pomógł ale kolejna kuracje tetralysalem musiałam przerwać ,było mi ciagle słabo. Miejscowo był napewno skinoren, differin,clindacne , duac ...+ ochrona przed słoncem 40-50spf.Działania duaca nie pamietam ale pozostałe skóra zniosła dobrze. Na koniec leczenia lekarz zasugerował eksfoliacje kwasem ok 3-4 zabiegów w odstępie kilkutygodniowym,.Skóra podczas zabiegu szczypała, po zabiegu łuszczyłam sie bardzo. Po trzech latach leczenia pozbyłam sie problemu , nie na długo niestety.

<Często wyjeżdżasz w takie rejony?

Nie często, raz w roku do urodzenia córki , obecnie mam "wakacje" od ciepłych krajów:)

<Masz możliwość skorzystania z dermatologa, bądź lekarza? Skąd jesteś? Ile możesz <przeznaczyć na zabiegi? Ile masz czasu dla siebie rano i wieczorem? Masz zwierzęta w <domu? Kiedy urodziłaś i kiedy skończyłaś karmić? Jak skóra wyglądała w ciąży? Czy zawsze <miałaś problem wrażliwości na skórze? Jak wygląda skóra osób w rodzinie? Zauważasz <podobieństwa? Miewasz problemy z krążeniem, żylakami?

Tak, oczywiście tylko nie znam godnego zaufania lekarza w placówce państwowej.Podjełam taką próbe kilka tygodni temu.Pani doktor przepisała mi rutinoscorbin, wit pp , ew differin.( ale sama nie była pewna, spytała czy chce differin czy może coś innego?)Nie wykupiłam recepty. Poprzednio przez kilka lat chodziłam prywatnie teraz wolałabym jednak państwowo ze względu na koszty. Choć jesli bedzie to faktycznie konieczne to zdecyduje sie na leczenie prywatnie.Na zabiegi mogę przeznaczyć do 150zł miesiecznie
              Mieszkam w Poznaniu.
              Niewiele czasu przeznaczam dla siebie jak dotąd ale sądze że napewno mogę wygospodarować ok 15 rano i 30 wieczorem , lub wiecej jesli zajdzie taka potrzeba.
              Córkę urodziłam w maju 2010, karmienie zakonczyłam 3 miesiące temu.
              Mam psa od października 2004.
              Przez cały okres ciązy miałam zmiany skórne na nosie i poliku z różnym natężeniem.Czasem trądzik prawie całkowicie ustepował, by po kilku dniach znowu sie pojawić.Nie występował raczej problem przetłuszczania sie skóry.Poza obszarem polik, nos skóra była w dobrej kondycji.
              Nie zawsze miałam tak wrażliwą skórę, generalnie do ukonczenia 25 roku zycia miałam gładką skórę twarzy, czasem świeciła sie w strefie T.Problemem był jedynie nos który często się czerwienił.Mam wrażenie że skóra stała sie bardziej wrażliwa po leczeniu.
              W rodzinie nie ma problemów skórnych.
              Nie mam żylaków , natomiast mam zawsze chłodne dłonie i stopy , możliwe że to kwestia krążenia ale nigdy tego nie sprawdzałam

<Masz skórę przy której czasami 200zł miesięcznie może nie wystarczyć, choć dobre jest to <że większość kosmetyków wystarcza na dłużej niż 1 miesiąc.

Zdaję sobie z tego sprawę , 200zł to dla mnie optymalna kwota ale na skuteczny kosmetyk mogę wydać więcej.Tym bardziej że uporanie się wreszcie czy też zaleczenie moich problemów skórnych jest dla mnie obecnie priorytetem. Już nawet dermablend nie daje rady zakryć zmian na twarzy.

• muchomorek17 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 31.01.12, 14:57
                Jeszcze w sprawie krążenia. Faktycznie mam bardzo niskie cisnienie stąd potrzeba picia kawy. Ale sądziłam że taka moja uroda. Jedynie w czasie ciązy kawa była zupełnie niepotrzebna. Przy obecnej pogodzie , pomimo przebywania w ciepłym pomieszczeniu założenia dodatkowego swetra ręce mam zwykle fioletowe , stopy przeważnie też , nos również.Na dworze oczywiście rece bardzo szybko mi marzna pomimo ciepłych rękawiczek , buzie z koniecznosci zasłaniam szalikiem. Dodam że jestem osobą aktywną, w domu duzo sie ruszam , na dworze biegam, skaczę z córką, chodzę na spacery z psem niezależnie od pogody.
                • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 31.01.12, 15:59
                  muchomorek17 napisała:

> Jeszcze w sprawie krążenia.

Muchomorek, Twoje zdjęcia wyglądały mi bardzo niepokojąco, skonsultowałam Twój przypadek z dermatologiem, najprawdopodobniej jest to toczeń rumieniowaty układowy (zwany również liszajem rumieniowatym). Bardzo poważna sprawa.

Skonsultuj to z dermatologiem.
                  • muchomorek17 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 31.01.12, 21:18
                    Dziękuje Issey.Jutro idę do zaufanego internisty , jestem przerażona.
        • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.01.12, 00:56
          shila330 napisała:

> proszę prześlij mi na maila prywatnego alf_kp@poczta.onet.pl listę polecanych p
          > rzez Ciebie kosmetyków. Jeśli to nie sprawi problemu, zaznacz też proszę np gwi
          > azdką*, które kosmetyki mają lekką, nietłustą, dobrze wchłaniającą się konsyste
          > ncję, bo na tych najbardziej mi zależy.

Jak będę miała czas to to uczynię, łatwiej mi będzie jeśli zapytasz o konkretne produkty. Nawet jeśli będzie ich dużo.

> Acha, jeszcze mam pytanko: czy po Locacidzie mogę stosować Skinoren? Zastanawia
          > m się nad zmianą jakąś...

Możesz jak najbardziej.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.01.12, 00:52
        k_m_s napisała:

> będę wdzięczna za jakieś rady na moją zszarzałą cerę z wypryskami i przebarwien
        > iami, pojedyncze naczynka oraz przesuszoną i zaczerwienioną skórę wokół oczu.

robisz sobie jakieś okresowe badania?

> Nie chcę kwasów, mogę wydać ok 200 zł miesięcznie plus ewentualnie zabiegi u ko
        > smetyczki.

Dlaczego nie chcesz?

> Do tej pory:
        > mycie twarzy wodą i mydłem dziecięcym, tonik NIvea, krem Clinique nawilżający,
        > na noc żaden, codziennie fluid, puder, tusz, kreska, do zmywania płyn dwufazowy
        > Nivea.
        > Dziś pierwszy raz od 10 lat poszłam na oczyszczanie twarzy.

I jak jego tolerancja? Kto je zaproponował?

Możesz przesłać zdjęcie twarzy na e-mail?
    • botulinka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 25.01.12, 14:00
      1) mam 24 lata, studiuję, 2 razy w tygodniu chodzę na basen, dużo przebywam na świeżym powietrzu.nie palę, alkohol sporadycznie (staram się unikać ze względu na silne czerwienie się twarzy), kawy nie piję, herbatę bardzo rzadko

2)nie choruję, nie biorę żadnych leków, suplement - belissa antired, kiedyś miałam duże problemy z trądzikiem, leczyłam się u dermatologa (m. in izotek, różne antybiotyki i cała masa innych leków, mam wrażenie że stosowałam wszystko co było na rynku)

3)mam cerę wrażliwą, skłonną do wysuszania się, ale zdarzają się momenty kiedy się nadmiernie przetłuszcza, świeci. nie umiem znaleźć miedzy tym wszystkim równowagi. na nosie i w okolicach nosa mam rozszerzone pory, wypryski obecnie raczej sporadycznie. czoło jest chropowate, mam wrażenie, że potrzebuje złuszczania, ale po jakichkolwiek peelingach mechanicznych się podrażnia. w okolicy nosa mam lekko widoczne naczynka, na policzkach często zaczerwienienia (od mrozu, od gorących posiłków, od wiatru, po alkoholu).
      najbardziej chciałabym zmniejszyć widoczność porów i ujednolicić koloryt skóry, bo walce z trądzikiem zostały mi niewielkie ślady. i utrzymać w miarę możliwości równowagę między wysuszaniem się skóry a przetłuszczaniem i błyszczeniem.
      co miesiąc na pielęgnację jestem w stanie przeznaczyć 100-200 zł, ewentualnie więcej.

4)moja pielęgnacja wygląda w ten sposób:
      rano:
      - twarz myję physiogelem, zmywam wacikiem, nie spłukuję wodą
      - krem avene antirougeurs jour, wersja dla skóry normalnej
      -makijaż (podkład vichy aera teint pure
      wieczorem:
      -makijaż zmywam płynem micelarnym sensibo
      - physiogel
      - acne derm
      - iwostin, krem przywracajacy nawilżenie

5) miałam serię kwasów (mieszankę plus sam glikolowy), kilka razy peeling kawitacyjny.

jeśli uda Ci się coś dla mnie wymyślić będę bardzo wdzięczna :)
      pozdrawiam!
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 27.01.12, 16:02
        botulinka napisała:

> 3)mam cerę wrażliwą, skłonną do wysuszania się, ale zdarzają się momenty kiedy
        > się nadmiernie przetłuszcza, świeci. nie umiem znaleźć miedzy tym wszystkim rów
        > nowagi. na nosie i w okolicach nosa mam rozszerzone pory, wypryski obecnie racz
        > ej sporadycznie. czoło jest chropowate, mam wrażenie, że potrzebuje złuszczania
        > , ale po jakichkolwiek peelingach mechanicznych się podrażnia. w okolicy nosa m
        > am lekko widoczne naczynka, na policzkach często zaczerwienienia (od mrozu, od
        > gorących posiłków, od wiatru, po alkoholu).
        > najbardziej chciałabym zmniejszyć widoczność porów i ujednolicić koloryt skóry,
        > bo walce z trądzikiem zostały mi niewielkie ślady. i utrzymać w miarę możliwoś
        > ci równowagę między wysuszaniem się skóry a przetłuszczaniem i błyszczeniem.
        > co miesiąc na pielęgnację jestem w stanie przeznaczyć 100-200 zł, ewentualnie w
        > ięcej.
        >
        > 4)moja pielęgnacja wygląda w ten sposób:
        > rano:
        > - twarz myję physiogelem, zmywam wacikiem, nie spłukuję wodą
        > - krem avene antirougeurs jour, wersja dla skóry normalnej
        > -makijaż (podkład vichy aera teint pure
        > wieczorem:
        > -makijaż zmywam płynem micelarnym sensibo
        > - physiogel
        > - acne derm
        > - iwostin, krem przywracajacy nawilżenie
        >
        > 5) miałam serię kwasów (mieszankę plus sam glikolowy), kilka razy peeling kawit
        > acyjny.
        >

Rano (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny Provegol SVR

2. Cetaphil DA Ultra.

3. Krem z filtrem, spf 50+ mile widziany / jak i ten chroniący przed mrozem - tyle że taki specyfik może zapychać pory, ale warto o nim pomyśleć. Filtr lekki się znajdzie, gorzej z lekkością przy ochronie przed mrozem.

Po południu (opcjonalnie):

1. Płyn micelarny

2. Cetaphil DA Ultra

Wieczór (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny

2. SEBO-ALMOND PEEL 5% KREM PEELINGUJĄCY - I STOPIEŃ ZŁUSZCZANIA

+ żadnych peelingów w domu nie robisz,

+ maseczka 1 w tygodniu - z serii Delicate Care Bandi Krem/Maska Kuracja Łagodząca 75ml
        • botulinka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.01.12, 17:14
          dzięki wielkie za odpowiedź, na pewno się zastosuję :)
          chciałam się jeszcze spytać czy polecasz jakiś krem na zimę? nie wiem czym potraktować twarz przed wyjściem na -12 stopni...
          i czy ewentualnie w razie gdyby skóra była przesuszona jakiś krem nawilżający Iwostinu byłby ok?
          jeszcze raz dziękuję! :)
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.01.12, 00:35
            botulinka napisała:

> dzięki wielkie za odpowiedź, na pewno się zastosuję :)
            > chciałam się jeszcze spytać czy polecasz jakiś krem na zimę? nie wiem czym potr
            > aktować twarz przed wyjściem na -12 stopni...

Najlepiej Excipial maść z olejkiem migdałowym, 96% lipidów lub Nova Baza Blau Farmy.

> i czy ewentualnie w razie gdyby skóra była przesuszona jakiś krem nawilżający I
            > wostinu byłby ok?

krem nawilżający to Cetaphil DA Koleżanko :)
            > jeszcze raz dziękuję! :)
    • pewexica55 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 25.01.12, 22:01
      Witam,
      bardzo proszę o poradę odnośnie pielęnacji twarzy, szyi, dekoltu. Mam 35 lat, skórę lekko naczynkową i pojawiają się już zmarszczki pod oczami, często kilka krostek takich z "wodą" w środku (długo się goją) a na dekolcie tych krostek jest o wiele więcej oraz po nocy moja twarz czasami wygląda jakby ciut odgnieciona. Do tej pory nie przejmowałam się pielęgnacją i nakładałam na twarz " co popadnie". jak miałam krem ziaja to o używałam, jak jakiś lierac to lierac. Zmywałam twarz tonikiem z oriflame ecollagen. Proszę o poradę jakich kosmetyków: tonik, płyny, krem na dzień, na noc, krem pod oczy,szyję, na dekolt,maseczek mogłabym stosować i jakie byłyby dla mnie najwłaściwsze i gdzie mogę je kupić? Chciałabym odżywić twarz i zapobiec powstawaniu zmarszczek oraz spłycić już istniejące oraz pozbyć się wyskakujących bolących "gości" na twarzy i dekolcie. I może jeszcze jedna prośba: czy jeżeli w jednym kąciku ust zrobiła mi się taka mała zmarszczka to czy jakiś krem jest w stanie ją "wyprasować" albo zmniejszyć? może jakieś kwasy albo kremy z retinolem? a może jedno i drugie? i proszę o szczegółową instrukcję prawidłowego ich stosowania, czyli w jakiej kolejności itp. Cena nie gra roli, byleby były skuteczne.... chociaż jak jest coś naprawdę dobrego i nie tak bardzo drogiego to oczywiscie jestem jak najbardziej za... Będę bardzio wdzięczna za pomoc...
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 24.02.12, 14:00
        pewexica55 napisała:

> Będę bardzio
        > wdzięczna za pomoc...

prześlij zdjęcie na twarzy na e-mail gazetowy
    • spiced_vanilla Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 25.01.12, 22:33
      Hallo Issey

> - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pr
      > acy?

siedzacy, w biurze z klimatyzacja, obecnie codziennie minimum 26 stopni, w biurze siedzimy w czworke, czasem jest 30 stopni (zmarzlaki, mi to pasuje,tez zmarzlak )

>
      > - Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś
      > leki/suplementy?
      >
      nietolerancja na laktoze, i fruktoze, 3 lata nie jadlam owocow warzyw slodyczy bialej maki, zero uzywek,od czasu do czasu jakias multiwitamina w tabletkach

> - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na c
      > omiesięczną kurację?

chce sie pozbyc czarnych kropek na nosie:) bielgo podskornego czegos ktore mam od 2 lat i chyba tylko lekarz moze mi to wyciac, przeciac, oblesne to jest. moge wydac do 250 zlotych w miesiacu, chce miec gladka cere bez pryszczy ktore mi sie 2 tyg temu pojawily (na brodzie wokol ust i na czole) i lekkich zmarszczek wokol oczu (mam 28 lat)

>
      > - Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?
      uzywam bioderma sebium i senibio, excipial krem i wxcipial masc,zel do twarzy neutrogeny, bioderma mi sie konczyla tydzien temu a nie miezkam w polsce a tu jest stranie droga, wiec musze poczekac do Swiat jak bede w Polsce to kupie na zapas plyny micelarne biodermy, poki co mam jedna buteleczke sebium

>
      > - Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś,
      > korzystasz?

zadnych, bo w nie nie wierze, i nie mam cierpliwosc robic kilka zabiegow no i czasu przede wszystkim,

>
      > - Zdjęcia obszarów skóry na których jest problem - mile widziane (we wiadomośc
      > iach e-mailowych).

wlasnie zrobilam zdjecie:) wysle Tobie na meila

pozdrawiam
      vanilla

>
      >
      • spiced_vanilla Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 25.01.12, 22:47
        dodam ze "nic nie robie" oprocz siedzenia na ... w pracy, zero sportu zero ruchu, do pracy jezdze samochodem,na urlopy tez nie jezdze, jesli juz to do Polski ale zadne morze czy gory,
        moj makijaz to dw estee lauder podklad w kompakcie i dw fluid czasem.
        • spiced_vanilla Issey dostalas meila z moimi zdjeciami?? 28.01.12, 01:27
          pozdrawiam
          • spiced_vanilla Re: Issey dostalas meila z moimi zdjeciami?? 11.02.12, 23:07
            Hi Issey, pomozesz? wyslalam Ci zdjecia na poczte.
            vanilla
            • issey_miyake Re: Issey dostalas meila z moimi zdjeciami?? 28.02.12, 15:25
              spiced_vanilla napisała:

> Hi Issey, pomozesz? wyslalam Ci zdjecia na poczte.
              > vanilla

dostałam zdjęcie, nie bardzo wiem jaki jest Twój problem. Acne Derm jest dla Ciebie za drogi? To ile możesz wydać na kosmetyki?
              • spiced_vanilla Re: Issey dostalas meila z moimi zdjeciami?? 12.06.12, 23:38
                Hallo Issey,

hmm..dobre pytanie, jesli Acne derm usunie mi to biale swinstwo to i bede w stanie wydac te pieniadze. bylam z tym u dermatologa. krioterapia to sie chyba nazywa co on zrobil, w kazdym badz razie bylo zimne i szczypalo. niestety nadal to biale swintwo mam!!! wyglada to strasznie, nie moge sie pokazac bez makijazu wokol ust.

Issey ja mam 3 podluzne zmarszczki na czole, myslisz ze dobrym pomyslem bedzie kwas hialuronowy? kupilabym na mazidlach albo polecany przezc ciebie jednej czytelniczce Cell Fusion C Nano Hyaluron Clinic 15%. A moze dac sobie wstzyknac u dermatologa ? na te zmarzszki na czole i wokol oczu? mam 28 lat.

Uzywam biodermy miceei sebium, excipial, i spf 50 nie pamietam nazwy,ale tu polecany krem byl,i triacneal ("jak sobie przypomne").

Najgorsze jest to, ze jak odstawilam tabletki anty wysypalo mnie i pocilam sie w nocy, na czole mialam z 15 pryszczy, odkad biore znowu hormony wsyztko zniknelo, zero pryszczy i zero pocenia sie....

pozdawiam
                vanilla
                • issey_miyake Re: Issey dostalas meila z moimi zdjeciami?? 10.07.12, 17:57
                  spiced_vanilla napisała:

> hmm..dobre pytanie, jesli Acne derm usunie mi to biale swinstwo to i bede w sta
                  > nie wydac te pieniadze. bylam z tym u dermatologa. krioterapia to sie chyba naz
                  > ywa co on zrobil, w kazdym badz razie bylo zimne i szczypalo. niestety nadal to
                  > biale swintwo mam!!! wyglada to strasznie, nie moge sie pokazac bez makijazu w
                  > okol ust.

Na zdjęciach które wysłałaś widać te zmiany niewyraźnie, więc nie da się powiedzieć co to konkretnie jest. Jeśli to zaskórniki zamknięte to ciężko się ich pozbyć. Nie da się tego zrobić jednym specyfikiem i na zawsze.

Jeśli Acne Derm jest dla Ciebie za drogi, to nie wiem co mogę Tobie doradzić, bo wszystko inne jest dużo droższe. To wymaga permanentnego stosowania czegoś.

> Issey ja mam 3 podluzne zmarszczki na czole, myslisz ze dobrym pomyslem bedzie
                  > kwas hialuronowy? kupilabym na mazidlach albo polecany przezc ciebie jednej czy
                  > telniczce Cell Fusion C Nano Hyaluron Clinic 15%. A moze dac sobie wstzyknac u
                  > dermatologa ? na te zmarzszki na czole i wokol oczu? mam 28 lat.

kosmetyki z kwasem hialuronowym nie przyniosą dobrych efektów, prócz wizualnych, delikatnie spłycą, ale efekty dobre możesz mieć po wstrzykiwaniu u lekarza kwasu hialuronowego lub botoksu.

> Uzywam biodermy miceei sebium, excipial, i spf 50 nie pamietam nazwy,ale tu pol
                  > ecany krem byl,i triacneal ("jak sobie przypomne").

Co chcesz osiągnąć prócz tego wokół ust?
                  • spiced_vanilla Re: Issey dostalas meila z moimi zdjeciami?? 26.08.12, 15:58
                    Hallo Issey,
                    dzieki za Twoja pomoc,ponizej moje odpowiedzi. Pozdrawiam.

> spiced_vanilla napisała:
                    >
                    > > hmm..dobre pytanie, jesli Acne derm usunie mi to biale swinstwo to i bede
                    > w sta
                    > > nie wydac te pieniadze. bylam z tym u dermatologa. krioterapia to sie chy
                    > ba naz
                    > > ywa co on zrobil, w kazdym badz razie bylo zimne i szczypalo. niestety na
                    > dal to
                    > > biale swintwo mam!!! wyglada to strasznie, nie moge sie pokazac bez maki
                    > jazu w
                    > > okol ust.
                    >
                    > Na zdjęciach które wysłałaś widać te zmiany niewyraźnie, więc nie da się powied
                    > zieć co to konkretnie jest. Jeśli to zaskórniki zamknięte to ciężko się ich poz
                    > być. Nie da się tego zrobić jednym specyfikiem i na zawsze.
                    >
                    > Jeśli Acne Derm jest dla Ciebie za drogi, to nie wiem co mogę Tobie doradzić, b
                    > o wszystko inne jest dużo droższe. To wymaga permanentnego stosowania czegoś. #

Bylam u Kostemtyczk wycisnela mi te biale swinsto za pomocy dloni i igly:) myslalam ze nic nie bedzie widac ale dalej to mam, jakis bialy zaskornik wyglada to strasznie bo jest na ustach..ciekly azot tez nie pomogl.tylko pieniadze stracone.

> > Issey ja mam 3 podluzne zmarszczki na czole, myslisz ze dobrym pomyslem b
                    > edzie
                    > > kwas hialuronowy? kupilabym na mazidlach albo polecany przezc ciebie jedn
                    > ej czy
                    > > telniczce Cell Fusion C Nano Hyaluron Clinic 15%. A moze dac sobie wstzyk
                    > nac u
                    > > dermatologa ? na te zmarzszki na czole i wokol oczu? mam 28 lat.
                    >
                    > kosmetyki z kwasem hialuronowym nie przyniosą dobrych efektów, prócz wizualnych
                    > , delikatnie spłycą, ale efekty dobre możesz mieć po wstrzykiwaniu u lekarza kw
                    > asu hialuronowego lub botoksu.

splycenie tez mnie zadowoli poki zdobede pieniadze na kwas u lekarza, co polecasz? na poczatek? w ogole sie nie znam,
                    >
                    > > Uzywam biodermy miceei sebium, excipial, i spf 50 nie pamietam nazwy,ale
                    > tu pol
                    > > ecany krem byl,i triacneal ("jak sobie przypomne").
                    >
                    > Co chcesz osiągnąć prócz tego wokół ust?
                    >

chcialabym miec gladka twarz bez zaskornikow , boje sie zmarszczek tyle tu czytan ze dziewczyny stosuja rozne kremy kwasy, ja ni euzywam nic z takich rzeczy oprocz triacneal,wokol ust mam widoczne tez linie "od usmiechania sie" :)

no i teraz mam cere jako taka ale to tylko dzieki plastrowi antykoncypcyjnemu jak tylko rezygnuje z antykoncepcji wysypuje mnie pryszczami, cale czolo, na dodatek poce sie w nocy tak ze muszerano wiac prysznic i wlosy umyc, choc wieczorem sie mylam.:/

chce zapobiec powstawaniu nowych zmarzszek wokol oczu i ust, i wygladzic cere wygladac swiezo i mlodziej :) boje sie ze za kilka lat bedzie za pozno,

czytalam o tych mazidlach, jest kwas hialoronow yza kilkanacie zlotych, myslalam ze moze by go kupic i wymieszac ze zwyklym kremem
                    nie mam w ogole pojecia jak o siebie dbac
                    cz

prosze o pomoc.

>
    • konefka.1 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 26.01.12, 16:54
      36 lat, cera mieszana, przetłuszczająca się linia T. Nie palę. Pracuję w biurze – cały dzień przed komputerem w klimatyzowanym pomieszczeniu. Nie choruję. Jeżeli chodzi o leki/suplementy, to biorę jedynie pigułki i od maja do sierpnia łykam Belissę Sun.
      Chciałabym prosić o rade z cyklu ‘do dalej’. Jeżeli chodzi o max kwotę miesięcznej kuracji, to wolałabym jej nie wskazywać, ponieważ chciałabym prosić o sugestie dobrych i zarazem wartych swojej ceny kosmetyków. Jestem gotowa zrezygnować z innych przyjemności i zaoszczędzone środki przeznaczyć na droższe kosmetyki.
      Kiedyś używałam drogeryjnych kremów (jedynie na noc) i preparatów do demakijażu. Dodatkowo myłam twarz wodą z kranu. W efekcie ciągle walczyłam z pryszczami i przesuszonymi miejscami po pryszczach.
      Od początku 2011 zastosowałam kompleksowy program naprawczy:
      W okresie od stycznia do czerwca byłam na 6 mikrodermabrazjach z peelingiem kawitacyjnym i 6 zabiegach (nawilżający zabieg z kwasem hialuronowym, peeling glikolowy z retinolem oraz peeling glikolowy z salicylem – kwasy firmy Image). W tym roku jeszcze nic. W sumie jak widzę, że domowe sposoby działają to tracę motywację i nie chce mi się chodzić do kosmetyczki.
      Zero wody z kranu do twarzy.
      Rano stosuję kolejno: płyn micelarny (Avene); serum z witaminą C – BU; krem z filtrem 50-tka (Avene lub Biodermę lub LRP fluid); podkład Soraya matująco-nawilżający oraz puder – Inglot
      Nie mam czasu w ciągu dnia na dodawanie kremu z filtrem / robienia makijażu na nowo. Zastanawiam się czy lepiej byłoby gdybym włączyła do mojego ‘programu’ puder w kompakcie z filtrem. Czy może lepiej nie zawracać sobie głowy kompaktem z filtrem?
      Po 2 godzinach już się koszmarnie świecę na nosie i czole. Czy zmienić podkład na np. IsaDora Hydralight beztłuszczowy?
      Wieczorem (wracam późno, dlatego nie mam programu na popołudnie) stosuję kolejno: płyn micelarny Avene; Bandi złuszczający na noc (tez pod oczy i na powieki – nie podrażnia).
      Po wprowadzeniu tych zmian (i pigułki) cera bardzo mi się poprawiła. Regularnie pojawiają mi się pojedyncze pryszcze (stale mam ze dwa-trzy, niestety z tych dużych i zaczynających się głęboko pod skórą), ale mając porównanie do tego co było kiedyś, to jest super i nie mam powodu do narzekania.
      Zmarszczki mam jedynie koło oczu (mało). Zastanawiam się jaki krem powinnam używać pod oczy? Czy pozostać przy Bandi złuszczającym? Czy zamienić na Sunchroline Fillast EL czy coś innego?
      Na szyi i dekoldzie nie mam zmarszczek. Nic nie używam na te miejsca. Co radzisz?
      Ciało – używam balsamu Neutrogeny. Wyczytałam na forum, ze chwalisz Bandi balsam nawilżający Hydro Care. Czy może lepiej coś innego?
      Stopy, kolana, łokcie – Hasceral
      Dodatkowo chcę włączyć maskę drożdżową Bandi (też wyczytane na forum) / 1 raz w tyg. Czy ok.? Czy inną?
      Czy potrzebuje jakieś inne maski lub peelingi?
      Właśnie kończy mi się Bandi złuszczający (pierwsze opakowanie bo albo za mało go biorę albo jest super wydajny, dodatkowo w ubiegłym rok w okresie letnim używałam SVR nawilżający do twarzy a Bandi czekał do jesieni).
      Mam nadzieję, że nie proszę o zbyt dużo ale czy mogłabym Cię prosić o informacje jakie kremy kolejno po Bandi powinnam wprowadzać oraz ile opakowań przed przejściem na ‘kolejny poziom’ (chciałabym lepiej zaplanować zakupy w sklepach internetowych).
      Czy powinnam teraz kupić kolejny Bandi złuszczający czy też może Neostratę 10 PHA? Jeżeli Bandi złuszczający to ile opakowań jeszcze przed kolejną zmianą stężenia? Jeżeli Neostrata 10 PHA to ile opakowań (pewnie będzie taniej kupić np. 2)?
      Rozumiem, ze od maja do września (żeby uniknąć przebarwień) powinnam przejść na noc na Bandi migdałowy.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 27.01.12, 15:38
        konefka.1 napisała:

> 36 lat, cera mieszana, przetłuszczająca się linia T. Nie palę. Pracuję w biurze
        > – cały dzień przed komputerem w klimatyzowanym pomieszczeniu. Nie choruj
        > ę. Jeżeli chodzi o leki/suplementy, to biorę jedynie pigułki i od maja do sierp
        > nia łykam Belissę Sun.

Od kiedy je bierzesz i jakie dokładnie? Ile ważysz?

> Chciałabym prosić o rade z cyklu ‘do dalej’. Jeżeli chodzi o max kw
        > otę miesięcznej kuracji, to wolałabym jej nie wskazywać, ponieważ chciałabym pr
        > osić o sugestie dobrych i zarazem wartych swojej ceny kosmetyków. Jestem gotowa
        > zrezygnować z innych przyjemności i zaoszczędzone środki przeznaczyć na droższ
        > e kosmetyki.

Rozumiem.

> Kiedyś używałam drogeryjnych kremów (jedynie na noc) i preparatów do demakijażu
        > . Dodatkowo myłam twarz wodą z kranu. W efekcie ciągle walczyłam z pryszczami i
        > przesuszonymi miejscami po pryszczach.

Od kiedy występował problem trądziku? Czy był on jakkolwiek leczony? Pozostały przebarwienia? Blizny? Czy teraz jakiekolwiek problemy wypryskowe, mają miejsce?

> Od początku 2011 zastosowałam kompleksowy program naprawczy:
        > W okresie od stycznia do czerwca byłam na 6 mikrodermabrazjach z peelingiem kaw
        > itacyjnym i 6 zabiegach (nawilżający zabieg z kwasem hialuronowym, peeling glik
        > olowy z retinolem oraz peeling glikolowy z salicylem – kwasy firmy Image)

Jak tolerowałaś te zabiegi? W jakim odstępie czasu wykonywane były zabiegi? Jak wyglądałaś dzień po zabiegu i czy były jakieś skutki uboczne i jakie były tego efekty?

> . W tym roku jeszcze nic. W sumie jak widzę, że domowe sposoby działają to trac
        > ę motywację i nie chce mi się chodzić do kosmetyczki.

70% sukcesu jest w domu, 30% w gabinecie. Czasami są problemy z którymi sama nie zawalczysz w domu, pomimo dobrych produktów. Dlatego warto wiedzieć na jakie zabiegi się wybierać.

> Zero wody z kranu do twarzy.
        > Rano stosuję kolejno: płyn micelarny (Avene); serum z witaminą C – BU;

odpowiada Tobie konsystencja serum z wit. C?

> em z filtrem 50-tka (Avene lub Biodermę lub LRP fluid); podkład Soraya matująco
        > -nawilżający oraz puder – Inglot
        > Nie mam czasu w ciągu dnia na dodawanie kremu z filtrem / robienia makijażu na
        > nowo. Zastanawiam się czy lepiej byłoby gdybym włączyła do mojego ‘progra
        > mu’ puder w kompakcie z filtrem. Czy może lepiej nie zawracać sobie głowy
        > kompaktem z filtrem?

O w życiu. To nie daje żadnej ochrony.

> Po 2 godzinach już się koszmarnie świecę na nosie i czole. Czy zmienić podkład
        > na np. IsaDora Hydralight beztłuszczowy?

Możesz jak najbardziej. Warto dobrać sobie dobry puder, który trochę zmatowi po zrobieniu makijażu i w ciągu dnia.

> Wieczorem (wracam późno, dlatego nie mam programu na popołudnie)

o której rano wychodzisz i o której wracasz? O której chodzisz spać? Soboty niedziele wolne?

> stosuję kolejn
        > o: płyn micelarny Avene; Bandi złuszczający na noc (tez pod oczy i na powieki nie podrażnia).
        > Po wprowadzeniu tych zmian (i pigułki) cera bardzo mi się poprawiła.

Pigułki zaczęłaś przyjmować z jakiegoś konkretnego powodu? Kiedy zamierzasz je odstawić? Jeśli w ogóle.

> Zmarszczki mam jedynie koło oczu (mało). Zastanawiam się jaki krem powinnam uży
        > wać pod oczy? Czy pozostać przy Bandi złuszczającym? Czy zamienić na Sunchrolin
        > e Fillast EL czy coś innego?
        > Na szyi i dekoldzie nie mam zmarszczek. Nic nie używam na te miejsca. Co radzis
        > z?
        > Ciało – używam balsamu Neutrogeny. Wyczytałam na forum, ze chwalisz Bandi
        > balsam nawilżający Hydro Care. Czy może lepiej coś innego?
        > Stopy, kolana, łokcie – Hasceral
        > Dodatkowo chcę włączyć maskę drożdżową Bandi (też wyczytane na forum) / 1 raz w
        > tyg. Czy ok.? Czy inną?
        > Czy potrzebuje jakieś inne maski lub peelingi?

Pomyślimy, jak odpowiesz na w/w pytania.

> Właśnie kończy mi się Bandi złuszczający (pierwsze opakowanie bo albo za mało g
        > o biorę albo jest super wydajny, dodatkowo w ubiegłym rok w okresie letnim używ
        > ałam SVR nawilżający do twarzy a Bandi czekał do jesieni).

jest wydajny

> Mam nadzieję, że nie proszę o zbyt dużo ale czy mogłabym Cię prosić o informacj
        > e jakie kremy kolejno po Bandi powinnam wprowadzać oraz ile opakowań przed prze
        > jściem na ‘kolejny poziom’ (chciałabym lepiej zaplanować zakupy w s
        > klepach internetowych).

wyślij zdjęcie na e-mail twarzy, bez makijażu

> Czy powinnam teraz kupić kolejny Bandi złuszczający czy też może Neostratę 10 P
        > HA? Jeżeli Bandi złuszczający to ile opakowań jeszcze przed kolejną zmianą stęż
        > enia? Jeżeli Neostrata 10 PHA to ile opakowań (pewnie będzie taniej kupić np. 2
        > )?

Nie da się tego określić na wyrost. Nie wolisz pytać co jakiś czas na forum?

> Rozumiem, ze od maja do września (żeby uniknąć przebarwień) powinnam przejść na
        > noc na Bandi migdałowy.

W zależności od tolerancji możesz stosować - kwas azelainowy, kwas migdałowy, wszystkie kwasy pha, i czysty kwas glikolowy.
        • konefka.1 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 27.01.12, 16:32
          > Od kiedy je bierzesz i jakie dokładnie? Ile ważysz?

Novynette - od maja 2011; wzrost - 174, waga - 63

> Od kiedy występował problem trądziku? Czy był on jakkolwiek leczony? Pozostały przebarwienia? Blizny? Czy teraz jakiekolwiek problemy wypryskowe, mają miejsce?

Pryszcze mam od liceum. Nigdy tego nie leczyłam (Benzacne i maść cynkowa sugerowana przez dermatologow, to chyba jednak nie bylo leczenie). Przebarwienia miałam kiedyś straszne ale teraz (chyba dzieki Bandi/serum z vit. C) dość szybko się rozjaśniają i już tak nie drażnią. Blizn mam kilka bardzo małych i nie przeszkadzają mi wcale. Teraz mam kilka standardowych czerwonych plam po pryszczach - należe do tych nerwowych co to wydrapuja w stresie do krwi. Bardzo bym chciała, żeby nic się nie robiło, bo mam problem z tym drapaniem...chociaż pracuję nad sobą.

> Jak tolerowałaś te zabiegi? W jakim odstępie czasu wykonywane były zabiegi? Jak wyglądałaś dzień po zabiegu i czy były jakieś skutki uboczne i jakie były tego efekty?

Co 3 tyg. na zmianę mikro/peeling. Po zabiegu wygladałam tak jak przed - chyba nic mi nie dawały ale skoro kupiłam je w pakietach to chodziłam na nie do końca.

> odpowiada Tobie konsystencja serum z wit. C?

Tak, nie mam problemu z konsystencją

> Warto dobrać sobie dobry puder, który trochę zmatowi po zrobieniu makijażu i w ciągu dnia.

'Dobry'? Proszę o radę.

> o której rano wychodzisz i o której wracasz? O której chodzisz spać? Soboty niedziele wolne?

wychodze zaraz po 7:00 wracam o 19.00; spac chodzę koło północy; sb i nd - wolne

> Pigułki zaczęłaś przyjmować z jakiegoś konkretnego powodu? Kiedy zamierzasz je odstawić? Jeśli w ogóle.

Zaczęłam je brać właśnie z powodu pryszczy. Mogę z nich zrezygnować jeśli trzeba.

> wyślij zdjęcie na e-mail twarzy, bez makijażu

zdjęcie wyślę w weekend

> Nie da się tego określić na wyrost. Nie wolisz pytać co jakiś czas na forum?

Wolę, ale też boję się, że będziesz już miała dość tego doradzania i ...

Dziękuję
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.02.12, 17:14
            konefka.1 napisała:

> Dziękuję

Witaj,

Dobrze by było, byś każdy swój nowy pomysł na zabieg, bądź jakąkolwiek wizytę w gabinecie konsultowałą. Nie dziwię, się że nie miałaś efektów po tych zabiegach. Podaj na e-mail gazetowy link do gabinetu, w którym wykonywałaś zabiegi, zobaczę czy mają coś innego wartego uwagi.

Puder w kompakcie z filtrem nie ma żadnego zastosowania praktycznego, nie daje praktycznie żadnej ochrony. Więc jeśli inwestować to w taki bez spf.
            Beztłuszczowe podkłady są wskazane, ale problemu tłustości nie zlikwiduje makijaż. To rozpoczynanie od d strony :).

Masz możliwość pójścia do lekarza i poproszenia o receptę na konkretny specyfik? Może to być np. rodzinny.

O szyję i dekolt należałoby zadbać, na zasadzie profilaktyki. Dlatego jeśli nie masz zmarszczek w tych okolicach to ostatni dzwonek na to, by cokolwiek robić.

Okolice oczu – jak najbardziej do małej reperacji :). Synchroline General Topics na okolice oczu niewiele daje, więc na razie go nie kupuj. Będziemy na pewno zmieniać Bandi złuszczający na coś mocniejszego, więc z nową zmianą możesz również specyfik stosować na okolice oczu (dolną i górną powiekę, jeśli nie masz żadnych podrażnień, jedynie wysuszenie może się początkowo pojawiać).

Balsam Bandi Hydro Care jest dobry, jeśli chcesz np. rozświetlić sobie skórę (daje taki wizualny efekt), plus fajna konsystencja, ale jeśli potrzebujesz do ciała czegoś „mocniejszego” to nie z nim.

Pomyślimy jaka maska.

Miewasz zaczerwienienia na twarzy?

Peelingi w zakresie domowym – warte uwagi są środki do kuracji domowej, np. mini zabiegi, lub maski z dużą zawartością kwasów, do wykonywania na różne sposoby w domu. Prócz tego jest kilka wartych uwagi zabiegów w gabinecie kosmetycznym/kosmetologicznym/lekarskim.
            • konefka.1 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 02.03.12, 10:36
              > Podaj na e-mail gazetowy link do gabinetu, w którym wykonywałaś zabiegi, zobaczę czy mają coś innego wartego uwagi.

Wysłałam.

> Masz możliwość pójścia do lekarza i poproszenia o receptę na konkretny specyfik
              > ? Może to być np. rodzinny.

Tak.

> O szyję i dekolt należałoby zadbać, na zasadzie profilaktyki. Dlatego jeśli nie
              > masz zmarszczek w tych okolicach to ostatni dzwonek na to, by cokolwiek robić.

OK. Czekam na sugestie.

> Balsam Bandi Hydro Care jest dobry, jeśli chcesz np. rozświetlić sobie skórę (d
              > aje taki wizualny efekt), plus fajna konsystencja, ale jeśli potrzebujesz do ci
              > ała czegoś „mocniejszego” to nie z nim.

Zdecydowanie 'coś mocniejszego'. Proszę o rade.

Miewasz zaczerwienienia na twarzy?
              Tak. Po demakijażu też robię się czerwona. Całe szczęście szybko skora dochodzi do siebie.
              • issey_miyake konefka.1 plan -nt. 28.03.12, 17:57
                konefka.1 napisała:

> Miewasz zaczerwienienia na twarzy?
                > Tak. Po demakijażu też robię się czerwona. Całe szczęście szybko skora dochodzi
                > do siebie.

Plan

TWARZ
                Rano (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny SVR Provegol
                2. C-Vit Liposomal Serum C Sesderma (również możesz stosować na okolice oczu, ale ostrożnie, zważając że podrażnienie może się pojawić)
                3. Krem z filtrem, spf 50+ (dowolny)
                4. Makijaż - podkład, możesz przejść na beztłuszczowy IsaDora

Po południu (tylko sobota, niedziela, święta):

1. Płyn micelarny
                2. Skinoren krem (również na okolice oczu, ostrożnie początkowo, licz się również z tym, że może wystąpić podrażnienie)
                3. Makijaż lub krem z filtrem (jeśli wychodzisz na powietrze)

Wieczorem (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny
                2. NeoStrata Krem z glukonolaktonem 15% PHA (również na okolice oczu, ale początkowo ostrożnie, również może pojawić się początkowo dyskomfort)

+ maska drożdżowa Bandi - 1 w tygodniu
                + chwilowo żadnych peelingów
                + warto pomyśleć o peelingach domowych z NeoStraty (dostępnych w wygodnej aplikacji, bo w płatkach, które są nasączone kwasem).

Balsam do ciała - Hydrolotion U 2% lub 4% Excipial 200ml.

SZYJA, DEKOLT

- możesz zmywać te okolice albo podczas prysznica, albo stosować np. płyn micelarny innej firmy (jakikolwiek lub np. Bioderma Sensibio)
                - rano - Flavonex Auriga
                - wieczorem - Bandi migdałowy (na początek, jeśli go już stosowałaś, możesz przejść na coś mocniejszego).
                • konefka.1 Re: konefka.1 plan -nt. 29.03.12, 11:06
                  Bardzo dziękuję za pomoc.

Czy w okresie maj - sierpień (w weekendy pewnie będę przebywała trochę na słońcu) będę musiała zrezygnować z NeoStrata Krem z glukonolaktonem 15% PHA i zastąpić ją czymś lżejszym? Czy pozostałe kremy/serum proponowane przez Ciebie mogą być używane wiosną-latem?

>+ chwilowo żadnych peelingów
                  >+ warto pomyśleć o peelingach domowych z NeoStraty (dostępnych w wygodnej aplik
                  > acji, bo w płatkach, które są nasączone kwasem).

Rozumiem, że muszę zobaczyć reakcję skóry na cały program i jak będzie ok, to mogę wprowadzić peelingi domowe NeoStraty.

• issey_miyake Re: konefka.1 plan -nt. 02.04.12, 15:48
                    konefka.1 napisała:

> Czy w okresie maj - sierpień (w weekendy pewnie będę przebywała trochę na słońc
                    > u) będę musiała zrezygnować z NeoStrata Krem z glukonolaktonem 15% PHA i zastąp
                    > ić ją czymś lżejszym? Czy pozostałe kremy/serum proponowane przez Ciebie mogą b
                    > yć używane wiosną-latem?

Nie ma takiej potrzeby. Jest bezpieczna na lato. Tak, wszystko jest bezpieczne.

> Rozumiem, że muszę zobaczyć reakcję skóry na cały program i jak będzie ok, to m
                    > ogę wprowadzić peelingi domowe NeoStraty.

Dokładnie.
                    • konefka.1 Re: konefka.1 plan -nt. 05.04.12, 13:34
                      Bardzo dziękuję.

Własnie dotarło do mnie, że zapomniałam o jeszcze jednej ważnej sprawie - tragicznych plecach (ramiona są w zasadzie OK). Sporo dużych, głęboko pod skórą stanów zapalnych. Całe mnóstwo blizn i przebarwień po starych pryszczach.
    • hennette Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 26.01.12, 17:46
      Witaj Issey, od dawna obserwuję Twoją działalność na forum, nadeszła chwila że i ja chciałabym poprosić Cię o pomoc

Odpowiadam od razu na pytania
      >
      > - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pr
      > acy?
      Mam 30 lat, mężatka, bez dzieci. Tryb życia niestety siedzący,praca przed komputerem 8 h w biurze. 5 dni w tygodniu. Sport 1/2 razy w tygodniu lekki jogging lub szybki spacer. Jeśli chodzi o używki to od okazji alkohol, kieliszek wina do kolacji, max 2 razy tygodniowo. nie palę papierosów.piję 1-2 kawy espresso dziennie. wody piję okoła 1-1,5 litra dziennie, w postaci herbaty zielonej i samej wody. nie jem słodyczy, nie piję napojów gazowanych, dieta w miarę zbilansowana.
      Latem twarzy nie wystawiam na słońce.
      Na co dzień się nie maluję, używam tylko tuszu do rzęs, podkład nakładam sporadycznie.
      >
      > - Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś
      > leki/suplementy?
      > Nie choruję, po ostatnich badaniach krwi lekarz swierdził że wszystko gra
      > - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na c
      > omiesięczną kurację?
      Jeszcze do niedawna miałam dosyć tłustą cerę z problemami. kosmetyczka poleciła mi żel do mycia twarzy i krem IMAGE (www.imageskincare.com/clearcell_.php) kremu używałam tylko na noc lub punktowo, ponieważ powodował zaczerwienie skóry. Problemów się pozbyłam, używałam tych kosmetyków prawie rok. Na dzień używałam Triple Activ L'oreal do cery mieszanej. Do mycia twarzy używam wody mineralnej, po wodzie z kranu mam silne uczucie ściągnięcia.
      Ostatnio zauważyłam pierwsze zmarszczki na czole i 2 bruzdy pionowo wokół ust. Skóra jest wysuszona. nie jest już tak tłusta jak rok temu, błyszczy się po południu tylko jeśli mam makijaż.Na policzkach mam rozszerzone pory, lekkie przebarwienia po trądziku, zaskórniki na nosie. sporadycznie pokazują mi się jeszcze krosty, najcześciej na brodzie i w dolnej partii policzków. łatwo się rumienię (od zawsze)
      Chciałabym:
      -pozbyć sie przebarwień i rozszerzonych porów,
      -wyrównać koloryt skóry.
      -i oczywiście powalczyć ze zmarszczkami.
      -dobrać krem pod oczy - lekkie zmarszczki i cienie
      budżet do 400 zł miesięcznie.
      >
      > - Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś,
      > korzystasz?
      Mechaniczne oczyszczanie twarzy 2 razy w roku, z kwasem migdałowym i maseczką kojącą.

aha, nie mieszkam w Polsce tylko na północy Włoch.
      Z góry Ci dziękuję za odpowiedź
      pozdrawiam
      • issey_miyake hennette 28.02.12, 16:15
        hennette napisała:

> -pozbyć sie przebarwień i rozszerzonych porów,
        > -wyrównać koloryt skóry.
        > -i oczywiście powalczyć ze zmarszczkami.
        > -dobrać krem pod oczy - lekkie zmarszczki i cienie
        > budżet do 400 zł miesięcznie.

Napisz co możesz u siebie kupić.

> Mechaniczne oczyszczanie twarzy 2 razy w roku, z kwasem migdałowym i maseczką k
        > ojącą.

Dobrze by było gdybyś zaprzestała tego typu praktyk :) (oczyszczania manualnego).

Jakie firmy masz u siebie swobodnie dostępne? Możesz kupować w sklepie internetowym?
        • hennette Re: hennette 29.02.12, 09:45
          issey_miyake napisała:

> hennette napisała:
          >
          > > -pozbyć sie przebarwień i rozszerzonych porów,
          > > -wyrównać koloryt skóry.
          > > -i oczywiście powalczyć ze zmarszczkami.
          > > -dobrać krem pod oczy - lekkie zmarszczki i cienie
          > > budżet do 400 zł miesięcznie.
          >
          > Napisz co możesz u siebie kupić.
          Powiedziałabym że chyba wszystko ? Perfumerie są bardzo dobrze zaopatrzone,wszystkie marki globalne są, jedynie kosmetyki dostępne tylko w aptekach wolę kupować w Polsce, tutaj widzę spore różnice cenowe. Do Polski jeżdzę często, więc nie będę miała problemów z ewentualnymi zakupami.

> > Mechaniczne oczyszczanie twarzy 2 razy w roku, z kwasem migdałowym i mase
          > czką k
          > > ojącą.
          >
          > Dobrze by było gdybyś zaprzestała tego typu praktyk :) (oczyszczania manualnego
          > ).
          Z przyjemnością zaprzestam!

> Jakie firmy masz u siebie swobodnie dostępne? Możesz kupować w sklepie internet
          > owym?
          Mam talent do zakupów internetowych i do wyszukiwania rzeczy w internecie :)
          czekam na rozpiskę

Pozdrawiam
    • zuzuzla Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 27.01.12, 14:41
      Witaj Isse. Nie będę powielała zachwytów dziwewczyn , bo to od razu widać , że jesteś profesjonalistką:) dołączam do grona proszących o poradę.
      - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy? Mam 31 lat. Syn lat 6. Waga 55/165cm. Mieszkam w Łodzi. Pracuję od poniedziałku do piątku po 8 h dziennie przy komputerze. Tryb życia siedzący, jedyna aktywność fizyczna w tygodniu to dojazdy do pracy i powroty do domu-zaznaczę ze zajmuje mi to dziennie 3 h. Nie jeżdżę samochodem. Nie uprawiam sportu od czasów studiów. Palę od roku( po przerwach) obecnie przymierzam się do rzucenia na dobre-paczka na tydzień. Piję herbatę 5 razy dziennie, kawy zero, woda sporadycznie. -Alkohol raz w tygodniu.
      Po porodzie pierwsze dwa lata było widać na mojej skórze pod oczami tzw.”worki” . Obecnie w ich miejsce pojawiły się zmarszczki. Myślę , że jest to także spowodowane mrużeniem oczu, jednak okulista okularów nie przypisuje, zbyt mała wada. Przebarwień po ciąży brak. Cera od lat nastoletnich mieszana, trądzik nie był duży w wieku dojrzewania, niemniej jednak do dziś wyskakują wypryski zwłaszcza przed menstruacją. Policzki suche i czerwone, skóra na nosie tłusta z rozszerzonymi porami. Zaskórniki na nosie, brodzie i policzkach (tuż przy nosie). Czoło tłuste z pojawiającymi się zmarszczkami ( 2 poziome, które zaobserwowałam na przełomie ostatnich tygodni). No i głęboka zmarszczka między brwiami. Już raz miałam ją wypełnianą kwasem hialuronowym. Efekt bardzo słaby, myślę że w tym wypadku pozostaje botox.
      - Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?
      Nie chorowała, nie choruje, leków nie biorę.

- Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?
      Najbardziej zależy mi na zmniejszeniu porów na nosie , brodzie. Zależy mi na uporaniu się ze świecącym nosem , dobraniu odpowiedniego kremu przeciwzmarszczkowego pod oczy(rozważam wypełnienie , botox na „ lwia zmarszczkę) No i nawilżenie skóry. O kwasach , serum i innych specyfikach czytam, ale jestem zagubiona, chętnie w nie jednak zainwestuje. Budżet miesięczny do 300 zł na kosmetyki i zabiegi.

W zasadzie nie przywiązywałam dużej wagi do kosmetyków. Twarz myta: woda plus mydło. Toniku brak. Krem AA 30 +. Peeling cukrowy ( cukier drobnoziarnisty) , demakijaż mleczko pierwsze lepsze z Pólki marketowej, reszta woda plus mydło. Na noc AA 30 + lub krem syna np.: bambino, ewentualanie nivea sensitive; Podkład Revlon Cloror Stay- mieszana-sporadycznie. Dodatkowo od niedawna wklepuję Wit. C pod oczy (Juvlit C).

- Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?
      Z zabiegów miałam 2 razy korektę nosa, tu zaznaczam, że 2 to była poprawka, ponieważ nastąpiło bardzo duże zbliznowacenie, nie wiem czy to istotna informacja, ale może na to miała wpływ tez cera? Lub oczywiście inne predyspozycje. Ostatni zabieg miałam w maju 2010 roku. W 2011 usuwanie laserem pieprzyków min. z nosa. Leków nie przyjmuję. Badanie morfologiczne raz do roku, ostatnio bardziej szczegółowe, związane z wypadaniem włosów. Wyniki ok., włosy dalej wypadają. Badanie ginekologiczne średnio 2 razy do roku , też ok., miesiączki regularne, skąpe. Z zabiegów kosmetycznych mechaniczne oczyszczanie, ale bardzo dawno, wiem że to przeżytek. Ostatnio mikrodermabrazja, efekt taki jak moim własnym peelingu cukrowym. Alergia słoneczna występująca na ramionach i plecach, ostatniego lata także ręce;/innych alergii nie zaobserwowałam. Mam kupon na usunięcie jeszcze 5 znamion, w tym jedna będzie na twarzy czy zrobić to jak najszybciej czy odpuścić teraz?

- Zdjęcia obszarów skóry na których jest problem - mile widziane (we wiadomościach e-mailowych).
      Postaram się dosłać w wkd.
      Pzdr i dziękuje
      • issey_miyake zuzuzla - nt. 28.03.12, 21:30
        zuzuzla napisała:

> Po porodzie pierwsze dwa lata było widać na mojej skórze pod oczami tzw.”

Prześlij proszę zdjęcie całej twarzy, na e-mail gazetowy. Najlepiej po zmyciu twarzy, wieczorem. Dobrej jakości.
    • renka12345 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.01.12, 23:01
      Witam i proszę o pomoc w zakresie ustalenia kosmetyków i zabiegów medycyny estetycznej.

>Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?
      Mam 43 lata. Ostatnie 3 lata to jeden wielki stres (zdrada, odejście męża, rozwód, walka o dziecko, mieszkanie itd)
      Używki: palę (próbowałam rzucić, niestety bezskutecznie), piję 3-4 kawy/dzień
      Praca: biurowa nawet po 10 godz/dzień
      Tryb życia: siedzący, nie uprawiam sportu, latem działka

>Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?
      Niedawno odstawiłam antydepresanty; suplementy przyjmuję od czasu do czasu; teraz belissa 40+

> - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?
      Mam szczupłą twarz, która się jakby zapada. Skóra bardzo sucha, zwiotczała, poszarzała, cienka - jak pergamin. Pod oczami sińce, dużó zmarszczek (kurzych zmarszczek brak). Na policzkach i brodzie mam rozszerzone naczynka. Koło nosa rozszerzone pory. Na czole zmarszczka poprzeczna, wyraźne bruzdy nosowo-wargowe.
      Chcę wyglądać tak jak 3 lata temu, odmłodnieć, zlikwidować zmarszczki, wyrównać koloryt, pozbyć się sińców pod oczami. Poprawić jakość skóry by była bardziej jędrna i nawilżona.
      Na kosmetyko mogę przeznaczyć ok. 150-200 zl/miesiąc;
      chcę też teraz zainwestować w medycynę estetyczną.
      >
      Teraz na noc używam Bandi z kwasami AHA , na dzień serum juveny poprawiający jędrność (efektów nie zauważam na razie) + krem z filtrem LRP; twarz myję żelem do mycia (różne rodzaje) i wodą (bez wody czuję się niedomyta); pod oczy stosowałam różne kremy (teraz LRP z wit. C);
      >
      > - Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, > korzystasz?
      Dopiero chcę zacząć myśleć o sobie i zadbać o siebie. Wybieram się na mezoterapię (preparat strechcare);

Chciałabym prosić o zdefiniowanie programu pielęgnacyjnego: kosmetyki "domowe" + zabiegi medycyny estetycznej.
      Byłam na konsultacji u lekarza med. estetycznej w Instytucie Eris w Kielcach. Dostałam zalecenie: mezoterapia + wypełnienie policzków, IPL na naczynka+ laser frakcyjny + zabiegi na twarz(ale tutaj dostałam ulotkę i informację, że wszystko mi dobrze zrobi i każdy zabieg jest dla mnie).
      Wiem, że medycyna estetyczna nie jest tania. Dobry kosmetyk też. Jednak jeśli mam wydać pieniądze, to na cos skutecznego i sensownie.
      Zabiegów medycyny estetycznej jest mnóstwo. Kosmetyków też. Co wybrać?
      Proszę o pomoc.
      • shila330 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.01.12, 17:38
        shila330 napisała:

> Błagam, pom
        > óż mi jakoś to przetrwać. Przed Locacidem stosowałam najpierw kwasy Bandi Young
        > Care oraz migdałowy, a następnie Neostrata Bionic 12% Cream, żeby się przygoto
        > wać.

Może warto spróbować mocniejszych kwasów niż PHA 12%? Możesz stosować Locacid np. 1-2 w tygodniu, a w pozostałe dni walnąć sobie coś innego. Skórę trzeba oswoić z produktem.

- Z miłą chęcią, ale co proponujesz? Czy istnieje coś skutecznego, co się dobrze wchłania, nie lepi i po czym bym tak okropnie nie obłaziła?

> Do codziennej pielęgnacji stosuję: płyn micelarny Bioderma Hydrabio H2O, r
        > ano Chiroxy Auriga (wcześniej Flavo-C Auriga a także z BU), Bioderma Photoderm

Ściąga Ciebie trochę po płynie? Czujesz wysuszenie? Jak tolerujesz Chiroxy Auriga? Krem z filtrem dobrze się Tobie nakłada?

-Nie ściąga mnie, czuję tylko jakby lekkie pieczenie i lekkie wysuszenie. Chiroxy toleruję dobrze, choć wolę lżejsze konsystencje,ten trochę jest za tłusty. Krem z filtrem ... trudna to sprawa do nakładania. Ogólnie mieszam te dwa kremy i dodaję do tego trochę fluidu. Jak się trochę wchłonie, przykładam chusteczkę, pudruję i robię makijaż. Taki patent pozwala mi wyjść z domu. Te kosmetyki nałożone jeden na drugi wałkują się, rolują i nici z makijażu. Issey, jeśli możesz, to poleć mi jakiś lżejszy krem z filtrem 20-30SPF(mam 50+Biodermy tonujący)

> Max SPF50+barwiący, podkład Guerlain Paru.re Pearly White (wcześniej Pharmaceris
        > intensywnie kryjący), puder sypki Guerlain (wcześniej Clinique). Wieczorem H2O
        > j.w. na to Cetaphil MD (wcześniej DA Ultra),

Który wolisz i z jaką różnią (cetaphil)?

-Wolę MD, choć opis głosi, że to DA jest tym lżejszym. Ale oba są i takdla mnie za ciężkie, czuję ich warstwę na skórze, kleją się do nich włosy, poduszka itp. Chętnie zamienię na coś lepiej wchłaniającego się. Co proponujesz?

> W nagrodę - masakra na twarzy.

Bez przesady :). Możesz robić przerwy w stosowaniu.

> . Marzyło mi się, że kuracja kwasami i retinoidami pomoże mi na dwa moje proble
        > my: łojotok i zmarszczki.

Na zmarszczki najlepsze i najmniej problemowe jest ostrzykiwanie, a na łojotok zabiegi złuszczające płynem Jessner.

Wszystko inne wymaga czasu, poświęcenia.

-To chyba jak na razie wolę się poświęcać, czas też mam, ale pomyślę na przyszłość. Chciałam jednak poradzić się, jak przetrwać to łuszczenie. Resztę mogę znosić bez szemrania, ale zawsze o siebie dbałam i jak nagle mam wyskoczyć do ludzi z twarzą narzeczonej Frankensteina?

> Jak na razie od wiosny zaczęłam ten bój, ale czuję, że zaczynam go przegrywać,
        > bo coraz częściej myślę o poddaniu się. A może robię coś nie tak, może Locacid
        > nie jest dla mnie, może jest inny sposób na radzenie sobie ze skutkami ubocznym
        > i, a może brak mi cierpliwości, żeby przeczekać dolegliwości, które powinny lad
        > a moment przeminąć???

Ja bym zastosowała coś innego po PHA 12%.

-Co polecasz? Posiadam w domu : końcówkę Locacidu, Neostrata 8% oil control gel (nie używany), Neostrata Lotion plus 15AHA (używany na dekolt, ramiona i plecy z powodu rogowacenia i wyprysków) i Cerkoderm 15% krem mocznikowy z AHA (używany j.w. oraz do pięt). Jeśli nie nada się nic z tego, co mam, jestem otwarta na coś innego.
        • b-b1 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.01.12, 22:53
          Proszę o radę Jaki następny etap?
          Nałogowy palacz lat 38, hektolitry kawy .Komputer kilkanaście godzin dziennie -zero stałych leków-od czasu do czasu polecony menoplant i kwas hialuronowy. Cera już dużo lepsza, cienie pod oczami się rozjaśniły, ale dalej gule wyskakują w okolicach żuchwy(traktowane są metronidazolem w żelu i dwutygodniową kuracją doustnie raz w roku).
          Ustawiona jestem na:
          Flavo C 15%
          Płyn SVR provegnol
          Tonik Bioderma
          nawilżająco-chiroxy i cethapil
          Bandi migdałowy.
          Przetestowałam również bandi "przed eksfoliacją"

Kremy toleruje dobrze-używam od około sześciu miesięcy.
          Jest jakiś następny etap, który pomoże pozbyć się "gulek" i trochę rozprostuje zmarszczki?
          • issey_miyake b-b1 - nt. 02.04.12, 16:06
            b-b1 napisała:

> Nałogowy palacz lat 38, hektolitry kawy .Komputer kilkanaście godzin dziennie -
            > zero stałych leków-od czasu do czasu polecony menoplant i kwas hialuronowy. Cer
            > a już dużo lepsza, cienie pod oczami się rozjaśniły, ale dalej gule wyskakują w
            > okolicach żuchwy(traktowane są metronidazolem w żelu i dwutygodniową kuracją d
            > oustnie raz w roku).
            > Ustawiona jestem na:
            > Flavo C 15%
            > Płyn SVR provegnol
            > Tonik Bioderma
            > nawilżająco-chiroxy i cethapil
            > Bandi migdałowy.
            > Przetestowałam również bandi "przed eksfoliacją"

> Jest jakiś następny etap, który pomoże pozbyć się "gulek" i trochę rozprostuje
            > zmarszczki?

Plan

Rano (obowiązkowe):

1. Provegol woda do demakijażu

2. C-Vit Liposomal Serum C Sesderma

3. Krem z filtrem, spf 50+

4. Makijaż

Po południu:

- nawilżająco-chiroxy i cethapil

Wieczorem (obowiązkowe):

1. Provegol.

+ H.M.F Vitamin Mask Cell Fusion C - 1x w tygodniu
      • issey_miyake renka12345 - nt. 28.03.12, 22:28
        renka12345 napisała:

> Witam i proszę o pomoc w zakresie ustalenia kosmetyków i zabiegów medycyny este
        > tycznej.

Możesz wysłać zdjęcie twarzy na e-mail gazetowy?
    • jazz1975 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 31.01.12, 18:33
      Witam, prosiłabym o sugestie dotyczące dalszej pielęgnacji - chodzi o działanie przeciwtrądzikowe i przeciwzmarszczkowe.
      Mam 36 lat, cerę mieszaną z przetłuszczającą się strefą T, policzki słabo nawilżone (analiza dermatologa), problematyczna najbardziej broda z ropnymi wykwitami w niedużej ilości - jeden zawsze jest:) - od czasów szkolnych. Stan cery raczej niezalezny od wahań hormonalnych, nie zmieniał się podczas obu ciąż.
      W ubiegłym roku ponowna kuracja (wcześniej pięć lat temu) tetralysanem i differinem, efekty super, około pół roku po zakończonej kuracji problem powoli powraca. Differin stosowałam na czoło i brodę, żadnych efektów ubocznych, łuszczenia, zaczerwienienia.
      Tryb zycia siedzący, praca w pomieszczeniu, alkohol, kawka, nieliczne papieroski od czasu do czasu.
      Nie choruję, brak leków (oprócz wspomnianych).
      Chciałabym doprowadzić do porządku brodę, reszta nie jest najgorsza - mało zaskórników, trochę rozszerzone pory na czole, trochę przebarwień. Ujednolicić kolor cery. No i porządnie zacząć działać przeciwzmarszczkowo - czoło, okolice oczu.
      Obecnie myję twarz emulsją Cetaphil lub Biodermą Sensibio, kończę kremy Caudalie na dzień (lubię go pod makijaż) i noc, na brodę resztki Differinu. Kuracja miesięczna może wynosić 200 zł, więcej też zniosę ostatecznie:).
      U kosmetyczki robiłam mikrodermabrazję - planuję serię w odstępach miesięcznych, kwas migdałowy - fajny efekt, napięta, gładka pod palcami buzia.
      Chciałabym rozpocząć stosowanie kwasów w codziennej pielęgnacji i potrzebuję przewodnika:)
      Będę wdzięczna za odpowiedź, plan pielęgnacji - przestudiowałam poprzednie posty, ogólny zarys zrozumiałam - ale potrzebuję wyjść z informacyjnego chaosu, stąd proszę o plan na początek.
      pozdrawiam

• issey_miyake jazz1975 - nt. 28.03.12, 23:58
        jazz1975 napisała:

> U kosmetyczki robiłam mikrodermabrazję - planuję serię w odstępach miesięcznych
        > , kwas migdałowy - fajny efekt, napięta, gładka pod palcami buzia.
        > Chciałabym rozpocząć stosowanie kwasów w codziennej pielęgnacji i potrzebuję pr
        > zewodnika:)

Plan

Rano (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny Bioderma Sensibio.
        2. Skinoren żel (jako że fundusz niewielki)
        3. Krem z filtrem, spf 50+
        4. Makijaż

1. Cetaphil emulsja + woda
        2. Tonik Hydrabio Bioderma
        3. Auriga Chiroxy

Wieczór (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny.
        2. Skinoren żel + na brodę Epiduo (recepta).

+ 1 w tygodniu maska drożdżowa Bandi
        + masz możliwość zrobienia zabiegów u lekarza?
    • zielonakoniczyna Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 03.02.12, 09:51
      - w jakiej kolejnosci stosowac kremy:
      CHIROXY AURIGA,
      NEOSTRATA CONTROL OIL8%,
      ACNE DERM,
      IWOSTIN-LIPIDOWY KREM NA ZIME?

- czy przy stosowaniu w/w Neostraty powinnam stosowac filtry? Jaki- prosze o konkretna nazwe kremu

- jak czesto stosowac TEEN DERM MASK Isispharma? Co z AcneDermem w dniu gdy stosuje maseczke?
      • zielonakoniczyna Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.02.12, 21:48
        Napisze jak zaczelam stosowac:
        Rano:
        - AcneDerm,Neostrata,Iwostin
        Wieczorem:
        - AcneDerm,Chiroxy

Jesli to nie problem doradz mi prosze jakis krem na dzien, na teraz zamiast lipidowego na zime Iwostin, bo uzywam wciaz tego.

Na forum wspominalas tez, ze warto by bylo zamienic AcneDerm na cos innego(koncze 8 tydzien stosowania-tolerancja dobra, ale jeszcze 2-3x/dobe karmie piersia- minimalnie,ale jednak)- moglabys polecic na co?

Czy jesli skonczy sie Chiroxy- kontynuowac?Jestem w trakcie stosowania 2 opakowania. Czy moze teraz jakies filtry na dzien a na noc cos innego?

A co z okolica oczu? Stosuje Retises Eye Sesdermy na dzien i na noc- w okresie eiosennym tez stosowac w dzien? Czy juz zamienic na cos innego? To moje pierwsze opakowanie.

BARDZO BARDZO DZIEKUJE za wszelkie rady. Stosuje sie do nich i chcialabym tak dalej.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • zielonakoniczyna nie karmie juz piersia- prosze o korekte pielegnac 05.03.12, 22:09
          Udalo sie wkoncu odstawic Malego :-)

Poprosze o nowy zestaw kosmetykow lub korekte tego co mi zalecilas i co stosuje. Odpowiem na zadane pytania:

Nie pracuje,wychowuje dwoch malych chlopcow,nie pale,nie pije alkoholu ani kawy. Pije duzo herbaty z cytryna(tylko to), w okresie letnim dodatkowo wode gazowana.

Nie choruje,nie chorowalam, nie przyjmuje lekow,suplementow. Stosuje AcneDerm(9tydzien sie konczy)

Oczekuje pielegnacji p/zmarszczkowej- nie mam narazie zmarszczek i jak najdluzej chcialabym uniknac ich pojawienia sie. Przede wszystkim chyba tylko to- jak naloze podklad- nie jest zle ;-)

Stosuje od 9tygodni AcneDerm rano i wieczorem, poza tym Chiroxy Auriga(dzien i noc-2opakowanie), Iwostin lipidowy na zime,Neostrata Control Oil 8% AHA/PHA(pierwsze opakowanie,wczesniej 1opakowanie FlavoC 8%), pod oczy na dzien i na noc Retises Eye- Sesderma. Poza tym 1xw tyg maseczke IsisPharma Teen Derm Mask

Ok 4lata temu ostatni raz kosmetyczka- oczyszczanie manualne+algi(chodzilam co m-c)

Jesli chodzi o moja cere to ma tendencje do blyszczenia,mam rozszerzone pory,zaskorniki,okresowo wypryski,kilka malych przebarwien,kilka plam po wypryskach,cienie pod oczami,zmarszczek brak. Nie wiem czy dobrze to okresle, ale raz moja buzia jest gladka,ladna a innym razem duzo wypryskow,plamek- nie zauwazylam co by mialo miec na to wplyw.
          Nie jestem alergikiem, kuracje AcneDermem znosze dobrze- do 15minut po zastosowaniu zaczerwienienie i szczypanie, pozniej juz ok.
          Mam 36lat

Bede bardzo wdzieczna za dalsze pokierowanie mnie w sposobie pielegnacji mojej skory.
          Pozdrawiam serdecznie i z gory bardzo dziekuje.

• issey_miyake zielonakonieczyna - nt. 28.03.12, 18:13
            zielonakoniczyna napisała:

> Stosuje od 9tygodni AcneDerm rano i wieczorem, poza tym Chiroxy Auriga(dzien i
            > noc-2opakowanie), Iwostin lipidowy na zime,Neostrata Control Oil 8% AHA/PHA(pie
            > rwsze opakowanie,wczesniej 1opakowanie FlavoC 8%), pod oczy na dzien i na noc R
            > etises Eye- Sesderma. Poza tym 1xw tyg maseczke IsisPharma Teen Derm Mask
            > Jesli chodzi o moja cere to ma tendencje do blyszczenia,mam rozszerzone pory,za
            > skorniki,okresowo wypryski,kilka malych przebarwien,kilka plam po wypryskach,ci
            > enie pod oczami,zmarszczek brak.
            > Nie jestem alergikiem, kuracje AcneDermem znosze dobrze- do 15minut po zastosow
            > aniu zaczerwienienie i szczypanie, pozniej juz ok.
            > Mam 36lat

wprowadziłabym NeoStrata Mleczko AHA 10% 200ml (dobra cena, za dobrą ilość), można stosować latem i późną wiosną, prócz tego na dzień, pod krem z filtrem, który wypadałoby wprowadzić - albo NeoStrata Bionic Face Serum 10% PHA, albo SVR Hydracid C 20%, lub C-Vit Liposomal Serum C Sesderma (takich jakości nie ma tańszych).
            • zielonakoniczyna BARDZO Dziekuje :-) 02.04.12, 20:41
              jw
            • zielonakoniczyna Re: zielonakonieczyna - nt. 02.04.12, 21:06
              Dziekuje bardzo za porade.

Chcialam sie jeszcze upewnic czy dobrze zrozumialam: na noc stosuje NEOSTRATA MLECZKO AHA 10%, a w dzien pod krem z filtrem (kupilam Uriage - Hyseac - Fluide Solaire Protection Haute SPF 30 - Fluid przeciwsłoneczny do skóry trądzikowej SPF 30,moze byc?) jeden z kremow, ktore zalecilas.

Nie moge znalezc nigdzie kremu: C-Vit Liposomal Serum C Sesderma

A napisz prosze, ktory z tych trzech kremow Ty bys wybrala?
    • sonnenschirm Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 03.02.12, 14:47
      Witam, będę wdzięczna jesli znajdziesz czas by pomóc także i mnie.
      Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pr
      > acy
      Mam 39 lat.
      Tryb życia raczej siedzący, praca to nienormowany czas (zatem i czasami w weekendy), głównie czytanie dokumentów, pisanie na komputerze, ale też i kontakty z ludźmi, powiedzmy w biurze. Praca w domu lub w biurze nieklimatyzowanym. Ze sportów jazda konna raz w tygodniu, basen jeden raz w tygodniu, spacery z psem, w sezonie jazda na rowerze, ale to wszystko tak lekko-rekreacyjnie. Po za tym praca w ogródku. Generalnie więcej siedzę przed komputerem niż na dworze. Wyjazdy do cieplych krajów na wakacje raz w roku, ale nie lubię się opalać, raczej pływam i zwiedzam. Alkohol w postaci wina - w weekendy w formie lampki- dwóch do kolacji. Kawę pije -2-3 filiżanki, ale robię sobie przerwy, obecnie taka jest. Piję herbatę, ale więcej zielonej i owocowych. Piję 1 litr wody mineralnej dziennie. Nie palę. Nie mam nadwagi. Odżywiam się regularnie, ale dieta nie jest jakaś super zdrowa.

Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś
      > leki/suplementy?

Nie chorowałam i nie choruje na nic. Nie zażywam żadnych suplementów, poza magnesem.

Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?

Obecnie wygląda to tak - twarz myję rano i wieczorem iwostin purritin, potem tonik też iwostin purritin, krem la roche posay active C, rano makijaż - podkład z revlona, puder sypki i to wszystko. Latem jak duże słońce filtry biodermy, czy LRP. Od 2 lat przed wiosną zużywam jedną tubkę Gliko A z Isisphama, przedtem effeclar K

Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś,
      > korzystasz?

Około 10 lat temu leczenie roacoutanem (czy jak to się pisze...)
      2 lata temu 5 zabiegów mikrodermabrazji diamentowej u dermatologa- bez szaleństw, miało być 7, ale po 5 jak byłam lekko pokaleczona, jakbym wpadła w krzaki jerzyn, zrezygnowałam.
      Okazyjnie zrobiłam sobie u kosmetyczki peeling migdałowy.
      Generalnie nie lubię chodzić do kosmetyczki i dermatologa, bo wręcz nie znoszę jak ktoś dotyka mojej twarz. Dla mnie to duży stres.

Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na c
      > omiesięczną kurację?

Cerę mam tłustą, z zaskórnikami, trochę wrażliwą (czasami rumień, ściąganie, łuszczenie), czasami, zwłaszcza wczesną wiosną, jesienią i przed okresem wyskakują mi wypryski, pory mam rozszerzone, niewielkie odbarwienia po wypryskach. Zmarszczki tzw. lwie na czole, pod oczami, od pewnego czasu, trochę "tracę owal". Chcę zmienić pielęgnację mojej twarzy na bardziej dostosowaną do wieku. Gotowa jestem jednorazowo wydać na jakieś specyfiki, czy kuracje np. 1000 zł, średnio rocznie jednak na kurację miesięczną (bez makijazu, perfum) myślę że mogłabym wydać 200-300 zł
      Głównie myślę o jakiś kuracjach domowych, myślałam o kuracji kwasem migdałowym z firmy Neostrata (6-12 razy), połączonych z innymi kosmetykami tej firmy, wg ich ulotki załączonej do zestawu tego kwasu. Ale nie jestem tego pewna.
      Dziękuję.

• issey_miyake sonnenschirm 02.03.12, 14:59
        sonnenschirm napisała:

> Obecnie wygląda to tak - twarz myję rano i wieczorem iwostin purritin, potem to
        > nik też iwostin purritin, krem la roche posay active C, rano makijaż - podkład
        > z revlona, puder sypki i to wszystko.

Kiedy miewasz zaczerwienienia, podrażnienia, skąd wnioski, że masz skórę trochę wrażliwą? Kiedy występuje uczucie ściągnięcia? Łuszczenia? Które miejsca na twarzy miewasz przesuszone, łuszczące się? Masz łupież? Jakie masz włosy? Jak często je myjesz?

> C
        > hcę zmienić pielęgnację mojej twarzy na bardziej dostosowaną do wieku.

Napisz jakie masz priorytety. Co w pierwszych kolejnościach chciałabyś wyeliminować. Zdajesz się na swój gust, czy chciałabyś robić coś co ja bym sugerowała? Dysponujesz zdjęciem twarzy, po zmyciu wieczornym?
        • sonnenschirm Re: sonnenschirm 07.03.12, 19:17
          Kiedy miewasz zaczerwienienia, podrażnienia, skąd wnioski, że masz skórę trochę
          > wrażliwą? Kiedy występuje uczucie ściągnięcia? Łuszczenia? Które miejsca na tw
          > arzy miewasz przesuszone, łuszczące się? Masz łupież? Jakie masz włosy? Jak czę
          > sto je myjesz?

Trochę wrażliwa, to może złe określenie. Po prostu mam bardzo jasną, bladą cerę i każdy wiatr, słońce, mróz, upał, czy zdenerwowanie powoduje zaczerwienie twarzy, wychodzą czerwone placki itp. Uczucie ściągnięcia występuje po umyciu, czasem zimą od mrozu, ogrzewania. Łuszczenie występuje chyba jak używam złych kosmetyków- zbyt wysuszających dla mojej cery, np. po effeclar K. Łupież miewam okresowo, włosy myję codziennie,

Napisz jakie masz priorytety. Co w pierwszych kolejnościach chciałabyś wyelimin
          > ować. Zdajesz się na swój gust, czy chciałabyś robić coś co ja bym sugerowała?
          > Dysponujesz zdjęciem twarzy, po zmyciu wieczornym
          ?
          Priorytety
          1. pozbyć się okresowo wystepujacych wyprysków
          2. zwęzić pory
          3. zlikwidować przebarwienia po trądziku
          4. zatrzymać czas he hei nie mieć zmarszczek he he , a na serio takie krechy rano na policzkach wskazujace na postępujacy opad owalu wkurzają mnie
          Zdaje się na Twój gust. Zdjęcie wyśle.
          • issey_miyake sonnenschirm - nt. 28.03.12, 20:22
            sonnenschirm napisała:

> Priorytety
            > 1. pozbyć się okresowo wystepujacych wyprysków
            > 2. zwęzić pory
            > 3. zlikwidować przebarwienia po trądziku
            > 4. zatrzymać czas he hei nie mieć zmarszczek he he , a na serio takie krechy ra
            > no na policzkach wskazujace na postępujacy opad owalu wkurzają mnie
            > Zdaje się na Twój gust. Zdjęcie wyśle.

Na początek, plan:

Rano (obowiązkowe):

1. Cetaphil emulsja
            2. Hydrabio Tonik Bioderma
            3. NeoStrata Oil Control Gel - 8% PHA / AHA + NeoStrata Eye Cream 4% PHA (pod oczy)
            4. Krem z filtrem, Laser Block 100 SPF 50+/ PA+++ Cell Fusion C
            5. Makijaż jeśli jest potrzeba

1. Cetaphil emulsja
            2. Tonik Hydrabio
            3. Skinoren krem (poniedziałek, środa, piątek), w pozostałe dni Iwostin Rehydrin Przywracający Nawilżenie

Wieczorem (obowiązkowe):

1. Cetaphil emulsja
            2. Tonik Hydrabio
            3. NeoStrata Bionic Cream 12% PHA (możesz stosować również na okolice oczu)

+ 1 tydzień - Krem/Maska Kuracja Łagodząca Bandi z serii Delicate Care, 2 tydzień - Mene & Moy Facial C Masque 10% Vit.C - i stosujesz je naprzemiennie (jeden tydzień jedno, drugi tydzień drugie).
            + peelingi NeoStraty rozpocznij po 4 tygodniach stosowania nowej pielęgnacji (1 w tygodniu jeden).

- mikrodermabrazję bym sobie podarowała, jeśli już to wypełniacze, peelingi, mezoterapia igłowa.

Wszystkie pozostałe Twoje kosmetyki zużyj na inne części ciała. Ile zostało Tobie jeszcze kremu Bionic na noc? Jaki masz numer? I tego z spf na dzień z NeoStraty?
            • sonnenschirm Re: sonnenschirm - nt. 28.03.12, 21:15
              Na wstępie dziekuję za odpowiedź.
              Bionic mam 12 PHa i zostało mi go juz niewiele (stosuje i na noc). Krem na dzień to PHA 10 z filtrem 15. Też już kończę. Peelingi citrate Neostraty zrobiłam już 5, po każdym przez tydzień na noc stosuję Bionic, na dzień ten Neostrata PHA 10 z filtrem . Mam jeszcze nieruszony Renewal z Neostraty. Stan mojej twarzy uległ teraz poprawie, te tragiczne wypryski to ewidentnie podrażenie - peeling, mróz i kapiele termalne to nie jest dobre połączenie.
              • sonnenschirm Re: sonnenschirm - nt. 28.03.12, 21:59
                Mam jeszcze pytanie o filtry. Rano to ja raczej siedzę w pracy lub w domu, ale pracując. A po południu wychodzę na dwór- spacer z psem, praca w ogródku, rower, jazda konna. To na ten skinoren mam dawać filtr ?
                • issey_miyake Re: sonnenschirm - nt. 28.03.12, 22:42
                  sonnenschirm napisała:

> Mam jeszcze pytanie o filtry. Rano to ja raczej siedzę w pracy lub w domu, ale
                  > pracując. A po południu wychodzę na dwór- spacer z psem, praca w ogródku, rowe
                  > r, jazda konna. To na ten skinoren mam dawać filtr ?

Jeśli rano siedzisz w pracy lub domu to stosuj Skinoren, w takiej samej kolejności jak cała reszta. Jeśli po południu jesteś na powietrzu - to obowiązkowo krem z filtrem. Prócz tego na krem Skinoren również można dawać krem z filtrem.
    • sofia-w Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.02.12, 00:32
      Droga issey_miyake
      Dopiero niedawno znalazłam ten wątek na forum, i im dłużej czytam Twoje porady tym większa wstępuje nadzieja, że mnie również pomożesz :)
      a po tym wszystkim czego się tu już dowiedziałam, pomocy w pielęgnacji cery potrzebuję na pewno. Podaję więc niezbędne dla Ciebie informacje:

- Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?
      > w pracy dużo się ruszam, ale też sporo czasu spędzam przed komputerem. Przebywam po kilkanaście godzin w pomieszczeniach z klimatyzacją i sztucznym oświetleniem.
      Piję dużo kawy i zielonej herbaty

- Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?
      > nie choruję, nie biorę żadnych leków (jedynie krople nawilżające do oczu). Przez ok 10 lat zażywałam tabletki antykoncepcyjne (diane-35, potem cilest), od 2 lat już nie biorę tabletek.

- Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?
      > mam 33 lata, skórę tłustą z mocno rozszerzonymi, widocznymi porami na czole, nosie, policzkach i brodzie. Skóra bardzo zanieczyszczona, dużo zaskórników gł na czole, nosie i brodzie. Ostatnio dużo pryszczy większych i mniejszych, czerwonych, podskórnych przede wszystkim w okolicy ust na brodzie, czasem na czole. Dużo przebarwień brązowych po pryszczach, oraz posłonecznych głównie na policzkach i w okolicy ust. Przebarwień nabawiłam się kilka lat temu w czasie stosowania tabletek antykoncepcyjnych+ słońce, a po zakończeniu zażywania hormonów nabawiłam się trądziku - masakra.
      Przede wszystkim chciałabym wyleczyć stany zapalne, zmniejszyć pory i ilość zaskórników, ograniczyć łojotok - bo od tego chyba musimy zacząć? a następnie powalczyć z przebarwieniami. Zapowiada się długa batalia, ale jestem na to przygotowana. Ograniczenia finansowe - max 200zł

aha - sińce pod oczami, oczy niestety wrażliwe, często zaczerwienione (zespół suchego oka). Nie mam alergii, jestem pod kontrolą okulisty. Kosmetyki mnie nie uczulają, przyczyna podrażnień to klimatyzacja i komputer. Na forum polecałaś sól fizjologiczną Gilbert NaCl 0.9%, - zamierzam wypróbować.
      Moje marzenie to zmniejszenie sińców i podkrążonych oczu.

przez długi czas, rano:
      1 żele do demakijażu zmywane wodą+ tonik (eris, ziaja, loreal), ostatnio olejek z drzewa herbacianego z BU - byłam z niego zadowolona, mimo tłustej cery. Oczyszczał nie ściągając skóry
      2 krem nawilżający (nivea visage, lirene, AA)
      3 makijaż

wieczorem:
      1 demakijaż jw
      2 krem nawilżający ten sam co na dzień, lub lekki odżywczy na noc m.in nivea visage

maseczki nawilżające (różne), oczyszczające tylu peel-off, glinki (drogeryjne)

Od 2 tyg używam do oczyszczania skóry Cetaphilu, zmywam wodą przegotowaną + tonik nawilżający Lirene
      na noc po demakijażu krem Pharmaceris sebo-almond peel 10% (od 3 tygodni)

Wiem, że muszę kupić krem z filtrem. Próbuję od dwóch lat się z nimi zaprzyjaźnić ale nie jest to łatwe. Wypróbowałam Avene spf50 i spf40 do skóry trądzikowej, oraz LRP anthelios spf50 i nie ma takiej możliwości, żebym mogła je stosować przy mojej łojotokowej cerze, szczególnie, że muszę robić makijaż.
      Polecałaś tu m.in: General Topics, Synchroline, Aknicare Sun Cream SPF 30 (Krem do cery trądzikowej) albo Bioderma, Photoderm AKN Mat SPF 30 / UVA 13 Krem ochronny do skory trądzikowej - może któryś z nich będzie dla mnie bardziej przyjazny?

> - Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?
      wiele lat temu mechaniczne oczyszczanie u kosmetyczki
      rok temu mikrodermabrazja (miałam znacznie mniej stanów zapalnych) - zero jakiegokolwiek efektu, nie pojawiło się nawet zaczerwienienie, skóra jak po zwykłym peelingu
      od pół roku dermatolog: początkowo papka robiona na receptę z antybiotykiem na twarz 3xtydz (po maseczce efekt zmatowienia, zmniejszenia porów, szybsze gojenie stanów zapalnych) jednak ze względu na brak widocznej poprawy na dłużej, przez miesiąc we wrześniu brałam antybiotyk (chyba tetracyklinę?). W trakcie kuracji znaczna poprawa, ale 3 dni po zakończeniu nawrót pryszczy. W październiku kwas glikolowy 50% (nie znam producenta) u dermatologa - efekt zerowy oprócz wielkiego wysypu pryszczy.
      Wg pani dermatolog mam wyjątkowo odporną i niewrażliwą skórę, dlatego przepisała mi isotrex, który mam stosować 2xtydz.

tylko... po lekturze tego forum nie jestem pewna czy to dobry pomysł? Bo isotrex to chyba jeden z najmocniejszych retinoidów, które wymieniałaś a nie chcę sobie zrobić jeszcze większej masakry na twarzy. Z jednej strony moja skóra jest gruba i odporna (nic mnie nie podrażnia ani nie uczula), ale na wszelkie kwasy reaguje pojawieniem się ogromu pryszczy. Tak było po kwasie glikolowym i podobnie jest po sebo-almond peel 10% - znoszę to dzielnie z nadzieją, że to normalna reakcja, i że potem będzie lepiej. Na razie oprocz pryszczy żadnej innej reakcji skóry nie widzę:(

Czy kupić i spróbować stosować ten isotrex?
      jeśli tak to będę na pewno potrzebować dobrego nawilżacza, myślę nad: Krem ‘FLAVO C’ lub Cetaphil MD lub DA, podobno dobry na ewentualne podrażnienia jest A-Derma, Epitheliale A.H, Creme Reparatrice. Który?

zdjęcia wysłałam na maila gazetowego

Przepraszam ze się tak rozpisałam, ale w miarę możliwości i wolnego czasu, bardzo liczę na Twoją pomoc.
      Z góry dziękuję
    • myniura1 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.02.12, 12:35
      Witam, również proszę o pomoc

- Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?
      Mam 32 lata. Praca siedząca (aktualnie 6 godzin przed komputerem), 1-2 razy w tygodniu ćwiczę w domu, 1-2 razy w tygodniu chodzę na aerobik. Mam dwójkę małych dzieci (4,5 i 14 m-cy); co ważne karmię piersią młodszego. Kawy nie piję, herbata zielona, niestety mało piję wody. Jedzenie domowe, sporadycznie coś „niezdrowego”, słodycze czasami.

Nie choruję, nie przyjmuję żadnych leków. Antykoncepcji hormonalnej nie stosuję od 6 lat.
      Suplement diety: Celebrin od około 2 miesięcy.

Moja cera wygląda następująco: Czoło jest w porządku, nos i policzki tłuste (ale nie święcę się jakoś bardzo) z rozszerzonymi porami i widocznymi wągrami. Broda bardzo zaczerwieniona, na brodzie wyskakują podskórne bolące gule, które goją się kilka dni (czasami dojrzewają do białych krost, ale nie zawsze).
      Moje priorytety to:
      1.Zlikwidowanie czerwonego koloru na brodzie i wyskakujących wyprysków.
      2.Zlikwidowanie rozszerzonych porów na policzkach i nosie.
      3.Wyrównanie kolorytu twarzy oraz odświeżenie cery.
      Mogę wydać około 200-300 złotych.

Wcześniej właściwie nie miałam żadnego programu pielęgnacji, myłam się i smarowałam czym popadnie. Od około dwóch miesięcy zaczęłam troszkę czytać na temat pielęgnacji twarzy i teraz stosuję:
      Rano: przemywam twarz hydrolatem oczarowym (ale czuję czasami ściągnięcie), na to serum z witaminą C z BU + żel hialuronowy (to słabsze ze względu na karmienie piersią), na to krem z filtrem Vichy i makijaż.
      Po południu: przemywam twarz hydrolatem, na to stosuję Cetaphil Ultra
      Wieczorem: przemywam twarz hydrolatem lub myję żelem do twarzy Nivea Visage, na to nakładam Acne Derm.

- Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?
      Nie korzystałam

- Zdjęcia obszarów skóry na których jest problem - mile widziane (we wiadomościach e-mailowych).
      Były wysłane już dość dawno, ale ze względu na brak odpowiedzi odważyłam się ponownie poprosić o pomoc. Jeżeli będzie konieczne, prześlę jeszcze raz.

Dziękuję z góry za odpowiedź
      • issey_miyake myniura1 - nt. 28.03.12, 22:23
        myniura1 napisała:

> 1.Zlikwidowanie czerwonego koloru na brodzie i wyskakujących wyprysków.
        > 2.Zlikwidowanie rozszerzonych porów na policzkach i nosie.
        > 3.Wyrównanie kolorytu twarzy oraz odświeżenie cery.
        > Mogę wydać około 200-300 złotych.

witaj,

pamiętam Twoje zdjęcia. Odstaw wszystkie zdjęcia, które stosujesz, prócz makijażu i Cetaphil Ultra.

Plan

Rano (obowiązkowe):

1. Woda micelarna SVR Provegol
        2. Sesderma C-Vit Eye Contour Cream - na twarz i okolice oczu
        3. Uriage, Hyseac, Krem z filtrem spf 50+
        4. Makijaż

1. Woda micelarna.
        2. Cetaphil DA Ultra

Wieczorem (obowiązkowe):

1. Woda.

+ na zmiany ropne wypryski albo Mupirox, albo Tribiotic.

+ 1 w tygodniu maska Aknorm Plante System (prócz brody)
    • kasia.dol Bardzo proszę o poradę:) 10.02.12, 22:45

> acy?
      Jestem po dwóch ciazach i porodach, rok po roku, w obecnej chwili opiekuje sie moimi dziecmi. Nie stosuje żadnych używek (od czasu do czasu wino)
      >
      > leki/suplementy?
      Nie choruje, karmie piersią i przyjmuje witaminy dla mam karmiacych.

> omiesięczną kurację?
      Pojawiły sie na mojej cerze widoczne zmarszczki, nawet trudno określić miejsca mniej lub bardziej zaawansowane, jest ich sporo, takze wokół oczu. Uwidocznily sie przebarwienia po tradziku mlodzienczym, skora stała sie zwiotczala i szara, tuz przed okresem pojawiaja sie pojedyncze ropne zmiany podskorne. Chciałabym zastosować kurację przeciwzmarszczkowa i odzywiajaca. Trudno określić mi jaka mam cerę, sklaniam sie do mieszanej.

Od 3,5 roku karmie (dzieci rok po roku:)), zatem głownie nawilzanie kremem lub serum(pharmaceris i obecnie clarins serum nawilzajace). W niedługim czasie kończymy karmienie piersią wiec mogę pozwolić sobie na pozadna kurację:)

> korzystasz?
      Głownie oczyszczanie mechaniczne i maski w zależności od kondycji skory. Nigdy nie robiłam pilingu kawitacyjnego, żadnych zabiegów zluszcajacych czy kwasów.

> - Zdjęcia obszarów skóry na których jest problem - mile widziane (we wiadomośc
      > iach e-mailowych).
      Głownie policzki i skoronie ze zmianami potradzikowymi i przebarwienia, na całej twarzy zmarszczki.

W desperacji zakupilam w biochemii urody:
      -Żel hialuronowo-peptydowy
      -Eliksir winogronowy
      -Peeling enzymatyczny EKO

Mam 31 lat :)
      Na kurację mogę wydać miesięcznie 300 - 400 zł. Większość zabiegów muszę wykonywać w domu ze wzgledu na dzieci:)

Z góry dziękuje za wsparcie:)

• issey_miyake kasia.dol - nt. 28.03.12, 21:13
        kasia.dol napisała:

> Głownie policzki i skoronie ze zmianami potradzikowymi i przebarwienia, na całe
        > j twarzy zmarszczki.

Jak skończysz karmić - wprowadzimy następująco:

Plan

Rano (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny Bioderma Hydrabio
        2. C-Vit Eye Contour Cream Sesderma - będziesz to stosować na całą twarz, łącznie z okolicą oczu
        3. MediSpa Sunblock SPF 47/PA++ (przy wyjściu na powietrze)
        4. Makijaż, jeśli jest potrzeba

1. Płyn
        2. Fadiamone - krem

Wieczorem (obowiązkowe):

1. Płyn
        2. NeoStrata Bionic Cream 12% PHA (możesz również spróbować na okolice oczu, ale ostrożnie)

+ żadnych peelingów do twarzy chwilowo nie robisz
        + maska 1 w tygodniu, Cellular Stimulator Masque 10% AHA Cell Fusion C

+ zrezygnuj z oczyszczań manualnych

Środki z BU - wykorzystałabym na dekolt.
        • kasia.dol Re: kasia.dol - nt. 30.03.12, 11:27
          Dziękuje:)
    • nataliaprzywala Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 20.02.12, 11:53
      Issey,

byłam na Twoim blogu i korzystam z rady: jeśli nie chcesz sobie zaszkodzić, zapytaj mnie na forum. Twoje blogowe rady są bardzo cenne, ale i tak mnożą mi się pytania.

Mam 25 lat i ciemną, grubą i mocną skórę. Nie mam żadnych wyprysków, nigdy nie miałam trądziku. Moją zmorą jest skóra nosa pokryta niezliczoną liczbą czarnych i dużych zaskórników (raz na 2 tygodnie robię parówkę i je usuwam mechanicznie - wiem, że robię źle i chcę przestać). Na skórze policzków (górnej części, pod oczami), mam bardzo rozszerzone pory. Na skórze policzków (dolnej części i wokół ust) skórę cieńszą i z lekko popękanymi lub rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi. Pod oczami genetyczne, stałe zaciemnienia.

Oczyszczam twarz płynem Micellar Cleansing Water Bourjois. Przemywam ostrym tonikiem Clean&Clean derinlemesine temizleyici losyon. Nawilżam kremem Uriage Hyseac SPF 30 UVA cały rok, na noc smaruję nos i rozszerzone pory na policzkach Avene TriAcneal. Wybór dwóch ostatnich kosmetyków był podyktowany śledzeniem forum, ale nie wiem, czy to wszystko dobrze dobrałam.

Mimo stosowania TriAcneal (dobrze go toleruję), zaskórniki nadal są. Mam też wrażenie, że moja skóra nie jest dobrze nawilżona. Ze względu na ciemną skórę szybko łapię słońce i boję się, że kwasy+słońce bez dobrej ochrony mogą mi zaszkodzić, stąd Uriage Hyseac, ale chyba to za słaba nawilżenie (czuję to np. przed snem, skóra jest napięta).

Nie stosuję nic pod zaciemnione oczy. Mogłabyś coś polecić? No i nie stosuję nic przeciwzmarszczkowego (mam 25 lat), ale nie wiem, czy nie powinnam zacząć.

> - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?
      Pracuję przy komputerze, uprawiam sport (rower+fitness), piję i palę okazjonalnie.

> leki/suplementy?
      Z leków biorę tylko tabletki antykoncepcyjne (Yas, od wielu lat), cierpię na zespół policystycznych jajników. Łykam magnez.

> omiesięczną kurację?
      Jestem w stanie wygospodarować pieniądze na dobrą kurację, która sprawi, że moja skóra będzie nie tylko czysta i zdrowa teraz, ale i w przyszłości.

> korzystasz?
      Nic. Jedyne novum to zamykanie naczynek krwionośnych (laserem), któremu chcę się poddać za około 2 tygodnie.

Mam nadzieję, że pomożesz mi w doborze odpowiedniej dla mnie kuracji. Czuję po kondycji mojej skóry, że tego potrzebuje i że nie pielęgnuję jej dobrze, a naprawdę pokładam wiarę w kosmetologii.

Pozdrawiam i dziękuję!
      natalia
      • issey_miyake nataliaprzywala - nt. 02.04.12, 15:23
        nataliaprzywala napisała:

> Mam 25 lat i ciemną, grubą i mocną skórę. Nie mam żadnych wyprysków, nigdy nie
        > miałam trądziku. Moją zmorą jest skóra nosa pokryta niezliczoną liczbą czarnych
        > i dużych zaskórników (raz na 2 tygodnie robię parówkę i je usuwam mechanicznie
        > - wiem, że robię źle i chcę przestać). Na skórze policzków (górnej części, pod
        > oczami), mam bardzo rozszerzone pory. Na skórze policzków (dolnej części i wok
        > ół ust) skórę cieńszą i z lekko popękanymi lub rozszerzonymi naczynkami krwiono
        > śnymi. Pod oczami genetyczne, stałe zaciemnienia.

> Oczyszczam twarz płynem Micellar Cleansing Water Bourjois. Przemywam ostrym ton
        > ikiem Clean&Clean derinlemesine temizleyici losyon. Nawilżam kremem Uriage Hyse
        > ac SPF 30 UVA cały rok, na noc smaruję nos i rozszerzone pory na policzkach Ave
        > ne TriAcneal. Wybór dwóch ostatnich kosmetyków był podyktowany śledzeniem forum
        > , ale nie wiem, czy to wszystko dobrze dobrałam.

> Nie stosuję nic pod zaciemnione oczy. Mogłabyś coś polecić? No i nie stosuję ni
        > c przeciwzmarszczkowego (mam 25 lat), ale nie wiem, czy nie powinnam zacząć.
        > Z leków biorę tylko tabletki antykoncepcyjne (Yas, od wielu lat), cierpię na ze
        > spół policystycznych jajników. Łykam magnez.

Zaskórników ciężko się pozbyć, stąd jest to dosyć pracochłonne. Nie można się spodziewać efektów po 1-3 opakowaniach. Potrzeba czasu. Twoje priorytety to: rozszerzone pory, zaskórniki, przebarwienia, starzenie się skóry i suchość skóry - ciężko to wszystko połączyć i działać szybko i efektywnie. Jako że jest dużo do zrobienia, działania - wszystko przeciągnie się trochę w czasie i efektów możesz spodziewać się w trochę późniejszym czasie.

Na pewno pierwsze efekty to poprawa nawilżenia, ochrona przed promieniowaniem i czynnikami zewnętrznymi (czyli profilaktyka), na samym końcu zaskórniki i rozszerzone pory.

Plan

Rano (obowiązkowe):

1. Cetaphil emulsja

2. Tonik Hydrabio Bioderma

3. C-Vit Liposomal Serum C Sesderma

4. Spf 50+ - o każdej porze roku

5. Makijaż

Po południu (nieobowiązkowe, ale wskazane)

1. Cetaphil emulsja

2. Tonik

3. Rehydrin Iwostin krem przywracający nawilżenie

Wieczór (obowiązkowe):

1. Cetaphil

2. Tonik

3. NeoStrata Krem ultra nawilżający AHA 10% 40g

*żadnych peelingów mechanicznych nie ma potrzeby robić
        * 1-2 w tygodniu maseczka Bandi Young Care Drożdżowa
    • renka12345 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 22.02.12, 09:01
      Witam i ponownie proszę o pomoc w zakresie ustalenia kosmetyków i zabiegów medycyny estetycznej.

[b]>Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?
      Mam 43 lata. Ostatnie 3 lata to jeden wielki stres (zdrada, rozwód, walka o dziecko itd)
      Używki: palę (próbowałam rzucić, niestety bezskutecznie), piję 3-4 kawy/dzień
      Tryb życia: siedzący, nie uprawiam sportu, latem działka

>Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?
      Niedawno odstawiłam antydepresanty; suplementy przyjmuję od czasu do czasu; teraz belissa 40+

> - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?
      Mam szczupłą twarz, która się jakby zapada. Skóra bardzo sucha, zwiotczała, poszarzała, cienka - jak pergamin. Pod oczami sińce, dużo zmarszczek (kurzych łapek brak, u mnie problem to zmarszczki pod oczami). Na policzkach i brodzie mam rozszerzone naczynka. Koło nosa rozszerzone pory. Na czole zmarszczka poprzeczna, wyraźne bruzdy nosowo-wargowe.
      Jakie są moje oczekiwania? Całkowicie zdaję się na Ciebie Issey. Chciałabym wyglądać młodziej/lepiej. Proszę o program pielęgnacyjny.
      Na kosmetyki mogę przeznaczyć ok. 300 zl/miesiąc; chcę też teraz zainwestować w medycynę estetyczną.
      >
      Teraz na noc używam Bandi z kwasami PHA , na dzień serum juveny poprawiający jędrność (efektów nie zauważam na razie) + krem z filtrem LRP; twarz myję żelem do mycia (różne rodzaje) i wodą (bez wody czuję się niedomyta); pod oczy stosowałam różne kremy (teraz LRP z wit. C);
      >
      > - Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, > korzystasz?
      Dopiero chcę zacząć myśleć o sobie i zadbać o siebie. Wybieram się na mezoterapię (preparat strechcare);

Chciałabym prosić o zdefiniowanie programu pielęgnacyjnego: kosmetyki "domowe" + zabiegi medycyny estetycznej.
      Byłam na konsultacji u lekarza med. estetycznej w Instytucie Eris w Kielcach. Dostałam zalecenie: mezoterapia + wypełnienie policzków, poza tym dostałam ulotkę z zabiegami kosmetycznymi i informację, że wszystko mi dobrze zrobi i każdy zabieg jest dla mnie.
      Zabiegów medycyny estetycznej jest mnóstwo. Kosmetyków też. Co wybrać, żeby było sensownie i skutecznie?
      Proszę o pomoc.
      • pamana Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 24.02.12, 13:03
        Witam i pytam :)

>Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?

Siedzący ale nie korzystam z samochodu, wszędzie pieszo.
        Praca przed kompem
        Herbata 2-3 dzienne i czarne i owocowe,zielona
        kawa-zbożowa 1-2 dziennie
        alkohol 1-2 w miesiącu po 2 lampki wina lub whiskey
        papierosów nie palę ani czynnie ani biernie
        lubię zjeść i tłusto ,słono ale też słodko-bardzo.Jem wszystko.
        Lubie słońce,ciepłe kraje 2 razy w roku ale zawsze spf,kapelusz,cień.
        Od wiosny do jesieni 2-3 razy w tygodniu biegam,latem kajak,pływanie.
        Lat 34, szczupła budowa ciała i twarzy.

Nie chorowałam ani nie choruje przewlekle.
        Nie brałam i nie biorę żadnych leków.Hormony brałam ponad 7 lat temu przez 4 lata.
        Suplementy sporadycznie i nie regularnie Relastan,skrzyp,bellisa itp.

>Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?

-pozbyć się zaskórników z nosa i brody !
        -kuracje przeciwzmarszczkowe,ujędrniające- podbródek wykazuje tendencje spadkową ;)
        -wypryski na plecach-od zawsze,lepiej jest w okresie letnim.
        takie podskórne,bolące podczas dotyku bulwy dojrzewające, goja się dobrze i szybko,zostawiają sine ślady. Na twarzy też pojawiają się sporadycznie, najczęściej przed okresem, po 1-2 sztuce.

Kasa 200/miesięcznie -im mniej tym lepiej

Wcześniej drogeryjną chemię, raczej nisko- średnipółkową.
        Od grudnia stosuje na czoło,broda,nos i pod oczy Triacneal 3-4 razy w tygodniu - nie zauważyłam przesuszenia, jakieś pojedyńcze suche płatki na czole i okolicach płatków nosa.
        Żadnego szczypania,itp.
        Czoło jakby rozjaśnione i ujednolicone.
        Nos,broda -bez zmian ,zaskórniki siedzą.

Rano micel i spf 30 soraya lub vichy aqualia antiox spf 15 +pharmaceric fluid spf 20
        wieczorem -micel+triacneal, na reszte twarzy ziaja ulga ,ujedrniający krem.
        szyja i dekolt-balsam ujedrniający eveline
        na suche partie Ciciplast LRP

Żadnych i raczej nie planuje chyba ,że za 10 lat jakieś wypełniacze.

Dziękuję i pozdrawiam :)
        p.
        • issey_miyake pamana - nt. 02.04.12, 16:47
          pamana napisała:

> -pozbyć się zaskórników z nosa i brody !
          > -kuracje przeciwzmarszczkowe,ujędrniające- podbródek wykazuje tendencje spadkow
          > ą ;)
          > -wypryski na plecach-od zawsze,lepiej jest w okresie letnim.
          > takie podskórne,bolące podczas dotyku bulwy dojrzewające, goja się dobrze i szy
          > bko,zostawiają sine ślady. Na twarzy też pojawiają się sporadycznie, najczęście
          > j przed okresem, po 1-2 sztuce.

> Od grudnia stosuje na czoło,broda,nos i pod oczy Triacneal 3-4 razy w tygodniu
          > - nie zauważyłam przesuszenia, jakieś pojedyńcze suche płatki na czole i okolic
          > ach płatków nosa.

> Rano micel i spf 30 soraya lub vichy aqualia antiox spf 15 +pharmaceric fluid s
          > pf 20
          > wieczorem -micel+triacneal, na reszte twarzy ziaja ulga ,ujedrniający krem.
          > szyja i dekolt-balsam ujedrniający eveline
          > na suche partie Ciciplast LRP

Plan: TWARZ, SZYJA, DEKOLT

Rano (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny AA
          2. Skinoren krem
          3. Krem z filtrem - im wyższy faktor przez cały rok tym lepiej

1. Płyn micelarny AA
          2. GENERAL TOPICS Synchroelast Krem do ciała 100 ml (z pominięciem nosa i brody)
          (twarz, szyja, dekolt)

Wieczorem (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny AA
          2. Differin krem (na receptę) (tylko twarz)

+ szyja, dekolt - Cetaphil MD Galderma.
      • issey_miyake renka12345 - nt. 02.04.12, 15:29
        renka12345 napisała:

> Mam 43 lata. Ostatnie 3 lata to jeden wielki stres (zdrada, rozwód, walka o dzi
        > ecko itd)

Radzisz sobie jakoś z tym stresem?

> Praca: biurowa nawet po 10 godz/dzień

Pracujesz w domu?

> Niedawno odstawiłam antydepresanty; suplementy przyjmuję od czasu do czasu; ter
        > az belissa 40+

Ile brałaś antyd.? Skąd pomysł na belissę 40+? Masz zdrowy żołądek?

> Mam szczupłą twarz, która się jakby zapada. Skóra bardzo sucha, zwiotczała, pos
        > zarzała, cienka - jak pergamin. Pod oczami sińce, dużo zmarszczek (kurzych łape
        > k brak, u mnie problem to zmarszczki pod oczami). Na policzkach i brodzie mam r
        > ozszerzone naczynka. Koło nosa rozszerzone pory. Na czole zmarszczka poprzeczna
        > , wyraźne bruzdy nosowo-wargowe.

Możesz wysłać zdjęcie na e-mail gazetowy twarzy? Postaraj się o dobrą jakość.

> Teraz na noc używam Bandi z kwasami PHA , na dzień serum juveny poprawiający ję
        > drność (efektów nie zauważam na razie) + krem z filtrem LRP; twarz myję żelem d
        > o mycia (różne rodzaje) i wodą (bez wody czuję się niedomyta); pod oczy stosowa
        > łam różne kremy (teraz LRP z wit. C);

> Dopiero chcę zacząć myśleć o sobie i zadbać o siebie. Wybieram się na mezoterap
        > ię (preparat strechcare);
        >
        > Chciałabym prosić o zdefiniowanie programu pielęgnacyjnego: kosmetyki "domowe"
        > + zabiegi medycyny estetycznej.
        > Byłam na konsultacji u lekarza med. estetycznej w Instytucie Eris w Kielcach. D
        > ostałam zalecenie: mezoterapia + wypełnienie policzków, poza tym dostałam ulotk
        > ę z zabiegami kosmetycznymi i informację, że wszystko mi dobrze zrobi i każdy z
        > abieg jest dla mnie.
        > Zabiegów medycyny estetycznej jest mnóstwo. Kosmetyków też. Co wybrać, żeby był
        > o sensownie i skutecznie?

Ile masz czasu w ciągu dnia dla siebie? Ile rano, ile wieczorem? Jakie lubisz konsystencje kosmetyków? Jest coś za czym nie przepadasz? Zapachy kosmetyków tolerujesz wszystkie? Możesz sobie pozwolić na rekonwalescencję po zabiegową? Czy wolisz coś po czym będzie minimalnie widać, że cokolwiek było robione? Mieszkasz w Kielcach? Masz jakiś sprawdzony gabinet, do którego możesz się udać na zabiegi? Ile możesz wydać na zabiegi? Jesteś systematyczna?
        • renka12345 Re: renka12345 - nt. 26.04.12, 10:22
          Droga Issey,
          Dziękuję za odpowiedź (a już straciłam nadzieję)
          Uzupełniam informacje :
          Mam 43 lata. Ostatnie 3 lata to jeden wielki stres (zdrada, rozwód, walka o dziecko itd)
          > Radzisz sobie jakoś z tym stresem?

Jest już dużo lepiej. Ślady jednak pozostały. Postarzałam się. Zwłaszcza na twarzy.

> Pracujesz w domu?

Nie pracuję w domu.

> Ile brałaś antyd.? Skąd pomysł na belissę 40+? Masz zdrowy żołądek?
          >
          Antydep. przyjmowałam ok. roku; Mam zdrowy żołądek. Belissa to przypadek (z polecenia w aptece) - jest coś lepszego?

Mam szczupłą twarz, która się jakby zapada. Skóra bardzo sucha, zwiotczała, poszarzała, cienka - jak pergamin. Pod oczami sińce, dużo zmarszczek (kurzych łapek brak, u mnie problem to zmarszczki pod oczami). Na policzkach i brodzie mam rozszerzone naczynka. Koło nosa rozszerzone pory. Na czole zmarszczka poprzeczna, wyraźne bruzdy nosowo-wargowe.
          > Możesz wysłać zdjęcie na e-mail gazetowy twarzy? Postaraj się o dobrą jakość.

Próbowałam wysłać ale nie wychodzi.

> > Teraz na noc używam Bandi z kwasami PHA , na dzień serum juveny poprawiający jędrność (efektów nie zauważam na razie) + krem z filtrem LRP; twarz myję żelem do mycia (różne rodzaje) i wodą (bez wody czuję się niedomyta); pod oczy stosowałam różne kremy (teraz LRP z wit. C); Dopiero chcę zacząć myśleć o sobie i zadbać o siebie. Wybieram się na mezoterapię (preparat strechcare); Chciałabym prosić o zdefiniowanie programu pielęgnacyjnego: kosmetyki "domowe"+ zabiegi medycyny estetycznej. Byłam na konsultacji u lekarza med. estetycznej w Instytucie Eris w Kielcach. Dostałam zalecenie: mezoterapia + wypełnienie policzków, poza tym dostałam ulotkę z zabiegami kosmetycznymi i informację, że wszystko mi dobrze zrobi i każdy zabieg jest dla mnie. Zabiegów medycyny estetycznej jest mnóstwo. Kosmetyków też. Co wybrać, żeby było sensownie i skutecznie?
          > Ile masz czasu w ciągu dnia dla siebie? Ile rano, ile wieczorem?

Generalnie niezbyt wiele; na pielęgnację mogę poświęcić po maks. 1/2 godz. rano i wieczorem
          Jakie lubisz konsystencje kosmetyków? Jest coś za czym nie przepadasz? Zapachy kosmetyków tolerujesz wszystkie?
          Nie lubię kosmetyków lepkich (wtedy gdy ta lepkość długo się utrzymuje) i duszących zapachów.
          Możesz sobie pozwolić na rekonwalescencję po zabiegową? Czy wolisz coś po czym będzie minimalnie widać, że cokolwiek było robione?
          Zależy mi na skuteczności. Może to być jednorazowy zabieg. Może to być seria zabiegów połączonych z pielęgnacją w domu. Co do rekonwalescencji - mimo, że pracuję na etacie, jestem w stanie Jeśli efekt byłby tego wart, to jestem gotowa do poświęceń. Nie boję się też bólu.

Mieszkasz w Kielcach? Masz jakiś sprawdzony gabinet, do którego możesz się udać na zabiegi? Ile możesz wydać na zabiegi? Jesteś systematyczna?
          Mieszkam w Kielcach; sprawdzonego gabinetu szukam. Na zabiegi, medycynę estetyczną mogę wydać dużo (np. zaoszczędzić na fraxel, ktory mi proponowano) ale jeśli efekt będzie tego wart.
          Chodzi o to, żeby było skutecznie i żeby efekt wart był ceny.

Znów będę wdzięczna Ci za pomoc.
          PS. mam jeszcze pytanie: Czy IPL jest dobry na rozszerzone naczynka i czy można go zrobić teraz w wakacje?
          • issey_miyake Re: renka12345 - nt. 27.07.12, 12:33
            Postaraj się przesłać mi zdjęcie twarzy. Poproś kogoś, jeśli Tobie to nie wychodzi. Jeśli nie możesz przesłać na pocztę gazety.pl, to podać mogę Tobie inny adres. Zdjęcie jest tu nieodzowne.
    • golf9 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 25.02.12, 01:41
      Witaj Issey,

Poniżej przesyłam kilka informacji o sobie z prośbą o pomoc w dobraniu kosmetyków i odpowiedniej pielęgnacji cery + zabiegi kosmet/medycyny estet.

Mam 37 lat, prowadzę siedzący tryb zycia, praca biurowa przy komputerze (srody, soboty, niedziele wolne). Herbata 4-5 x dziennie. Latem dodatkowo woda niegazowana.

- Czy chorowałaś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?

Niedoczynność tarczycy- od roku euthyrox, niskie cisnienie-ciagłe uczucie zimna, suplementy diety-silica (wypadaja mi wlosy).
      AZS (od 4lat wzgledny spokoj, swedzące/czerwone/pekajace zmiany tylko na dloniach; wczesniej metypred, cyklosporyna i ogólny koszmar)

Priorytetem jest pozbycie sie:
      1. przebarwien twarz (+górna warga), plecy, przedramiona (pojawily sie nagle - wynik AZS i lekow)
      2. bardziej jędrna/nawilzona skóra twarzy
      3. chętnie pozbyłabym się również zmarszczek pod oczami.
      Na pielęgnację mogłabym przeznaczyc 200-250 zł miesięcznie + zabiegi gabinetowe/lekarz.

Konsystencja kosmetykow obojetna, aczkolwiek lubie jak zostaje filtr na skorze. Całą skórę mam pokryta siateczka drobnych zmarszczek, wiecznie się łuszczę, czuję suche placki pod palcami.

rano:
      1.plyn micelarny Bioderma Sensibio H2O
      2.serum z kwasem hialur.
      3.Cetaphil MD (nie przepadam za nim, mazia sie po skorze, jakby skorupka na mojej twarzy go nie wchłaniala) jak koncze opakowanie to - Physiogel krem (ten bardziej lubię) i tak na zmianę
      4.makijaż- zimą podkład spf 20(wiosna, lato, jesien: krem barwiacy spf50 LRP, ale po dluzszym stosowaniu uczula-powstaja mi plamy i pasy czerwone na szyi, wiec teraz musze wyprobowac jakis inny)

wieczorem:
      1.płyn micelarny Bioderma Sensibio
      2.serum
      3.Cetaphil MD

1x w tygodniu peeling+serum + maska algowa bielenda

Kiedys uzywalam LRP Active C, ale spowodowal u mnie nawrót AZS, wiec boje sie uzyc czegokolwiek z wit c.

Avene cold cream powoduje u mnie pieczenie i wystapienie rumienia.

Kiedys po maseczce rozanej Femi zrobily mi sie potworne czerwone placki na skorze, dostalam od dermat. elidel. Rewelacyjnie schodzila mi skóra, platami, a potem piekna gladziutka, 2 tony jasniejsza buzka. Takiego łuszczenia i efektu nie osiagnelam nigdy potem- a szkoda.

Ogólnie innych alergii na kosmetyki brak.

Jaki poleciłabys:
      1. antyoksydant
      2. b. aktywny krem
      3. krem z filtrem- inne skladniki niz w LRP Anthelios
      4. coś anty-aging? Retinoidy? (mam retin a ale boje sie uzyc)
      5. suplementy- jakie?- czy one nic nie dają?
      6. zabiegi pod oczy na poprawę jędrności/zmarszczki (jakis wypelniacz???),
      7. poprawa owalu twarzy, (ipl?, rf? ktore jest cos warte?)
      8. krem do rak - choc tyle juz wyprobowałam, ze chyba nic nie pomoze oprocz- siedzenia i nic nie robienia (woda, kurz, zakupy- to koszmar)

Mogę wziąć urlop jeśli terapia tego będzie wymagać.

Mikrodermabrazja lub oxybrazja 2 x do roku, jesienia seria kwasow migdalowy lub mlekowy mediderma. Zero problemow, ale oczekiwalam czegos wiecej niz nawilzenia.
      2-3 x do roku Mezoterapia iglowa- ostatnio Filorga NCTF, wczesniej cos innego. 2lata temu 3xIPL na twarz z marnym skutkiem jesli chodzi o przebarwienia. 2x TCA na plecy na przebarwienia-zero efektu.

Byłabym wdzięczna za pomoc z Twojej strony.

Pozdrawiam Anka
      • golf9 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 01.04.12, 02:18
        od 5 tygodni stosuję dodatkowo na noc Glyco A, toleruje b. dobrze

znasz moze te kosmetyki, chcę kupic jakies serum/krem (peptydy, fitohormony) czy jest wart swojej ceny czy znajde cos o lepszym skladzie taniej
        www.gloprofessional.com/peptide-defense
      • issey_miyake golf9 - nt. 20.05.12, 12:29
        golf9 napisała:

> Mam 37 lat, prowadzę siedzący tryb zycia, praca biurowa przy komputerze (srody,
        > soboty, niedziele wolne). Herbata 4-5 x dziennie. Latem dodatkowo woda niegazo
        > wana.

Wyślij zdjęcie twarzy, ramion i pleców. Wszystkiego co chciałabyś leczyć/pielęgnować.

> Kiedys uzywalam LRP Active C, ale spowodowal u mnie nawrót AZS, wiec boje sie u
        > zyc czegokolwiek z wit c.

Opisz co dokładnie miało miejsce.

> Avene cold cream powoduje u mnie pieczenie i wystapienie rumienia.

Od razu po zastosowaniu?

> 2x TC
        > A na plecy na przebarwienia-zero efektu.

Jakie stężenie TCA? U kogo? Jakiej firmy? Było to wypełnione jakimś leczeniem?
        • golf9 Re: golf9 - nt. 26.05.12, 21:49
          issey_miyake napisała:

> golf9 napisała:
          >
          > > Mam 37 lat, prowadzę siedzący tryb zycia, praca biurowa przy komputerze (
          > srody, soboty, niedziele wolne). Herbata 4-5 x dziennie. Latem dodatkowo woda n
          > iegazowana.
          > Wyślij zdjęcie twarzy, ramion i pleców. Wszystkiego co chciałabyś leczyć/pielęg
          > nować.

zdjęcia już wysłałam>

> > Kiedys uzywalam LRP Active C, ale spowodowal u mnie nawrót AZS, wiec boje
          > sie uzyc czegokolwiek z wit c.
          >
          > Opisz co dokładnie miało miejsce.

po ok. 2 tygodniach regularnego stosowania zrobiły mi się czerwone, szorstkie, swędzące placki wielkości 50gr na policzkach i czole
          >
          > > Avene cold cream powoduje u mnie pieczenie i wystapienie rumienia.
          >
          > Od razu po zastosowaniu?

tak, nakładam i zaraz czuje ciepło, skóra robi się czerwona - może miałam jakąś trefną próbkę, ale pochodziła z apteki.>

> > 2x TCA na plecy na przebarwienia-zero efektu.
          >
          > Jakie stężenie TCA? U kogo? Jakiej firmy? Było to wypełnione jakimś leczeniem?
          >
          Stężenie chyba 15% 3 warstwy, firmy nie znam, ale ta lekarka pracuje na kwasach Mediderma więc może to tej firmy było. Skóra się złuszczyła, a przebarwienia jak były tak zostały. Drugi zabieg po 4 tygodniach i nic poza tym, żadnego leczenia.
    • hs_girl Po kuracji Izotekiem 28.02.12, 17:14
      Witaj Issey!

Pisałam do Ciebie na maila chyba około maja/czerwca, wtedy byłam na kuracji Izotekiem. Teraz powracam pełna nadziei i motywacji do walki =o) Mam 25 lat, od 11 lat zmagałam się z trądzikiem, bitwę wygrałam, trądzik nie powraca, jestem bardzo zadowolona, lecz nie mogę się doczekać, aby wyrzucić mój kryjący podkład i cieszyć się buzią bez blizn.

Tryb życia mało intensywny, pracuję w warunkach domowych, mogę sobie pozwolić na intensywniejsze łuszczenie ;) Wiekszych używek brak, kilka herbat codziennie, kawa 1 raz w tyg, wino od święta.

Nie choruję, nie biorę także suplementów (zastanawiam się nad tranem i coś z omega 3/6/9 - chciałabym się 'nawilżyć od środka'). Kuracja Izotekiem od listopada 2010 do początku października 2011. Jest świetnie, raz na miesiąc wyskoczy mały pryszcz i znika, choc czasem zostawia plamę. Skóra po kuracji wróciła do normy, błyszczenie w strefie T. Policzki zawsze miałam suche, to pewnie dlatego tylko tam pozostało blizn, choć najwięcej pryszczy miałam w okolicy brody, ust i żuchwy. Ogólnie moja skóra bardzo powoli radzi sobie z bliznami, czy zakupić suplement np. z Q10?

Chciałabym oczywiscie pozbyć się blizn, niczego więcej nie pragnę :) Przeznaczyć mogę ok 250zł na kosmetyki + co 1-2 miesiące zabieg do 500zł

Od ostatniego kontaktu z Tobą przerobiłam: Bandi z migdałem i złuszczający (za słabe dla mnie), od kilku miesięcy jestem w Uk i tutaj dostałam skinoren krem (żelu chyba nie mają), używam prawie codziennie na noc, niestety nie przynosi większych rezultatów, lekko wysusza skórę. Dostałam niedawno również Retin-A gel 0,01%, ale jeszcze nie zaczęłam używać.
      Pielęgnacja jest prosta:
      - rano płyn micelarny Bioderma,
      - później Alba Botanica Hawaiian Natural Sunblock SPF 45,
      - EL Double Wear,
      - oczy zmywam Garnier 2 in 1 + Bioderma na twarz,
      - na noc skinoren lub olej jojoba, jeśli czuję przesuszenie.

Raz jak byłam nastolatką skorzystałam z oczyszczania mechanicznego - nigdy więcej.. Aha i kiedyś sama robiłam kilka delikatnych peelingów migdalowych z Mazidel, fajnie działały, ale rezygnowałam, bo trądzik nie ustępował.

Za miesiąc wracam do Polski na 2 tyg i chciałabym skorzystać z zabiegu Mandel Peel T (wypytałam, że jest to firma WDR 60% migdał 20% trójchlorooctowy i salicylowy), planuję także Yellow Peel lub Jessnera po jakimś czasie, który z nich jest mocniejszy? Może jakiś inny zabieg?

Załączyłam kilka zdjęć we wczorajszym mailu.

Ps. Czy polecasz coś z kosmetyków (organiczne/ naturalne, kwasy, retinoidy), które się opłaca kupić lub są bardziej dostępne w Uk niż w Polsce?

Dziękuję za poświęcony czas, pozdrawiam.
      • issey_miyake Re: Po kuracji Izotekiem 31.03.12, 16:17
        hs_girl napisała:

> Policzki zawsze miałam suche, to pewnie dlatego ty
        > lko tam pozostało blizn, choć najwięcej pryszczy miałam w okolicy brody, ust i
        > żuchwy. Ogólnie moja skóra bardzo powoli radzi sobie z bliznami, czy zakupić su
        > plement np. z Q10?

suplement możesz zakupić w celu poprawienia odporności organizmu, ale tylko z Pharma Nord.

> Chciałabym oczywiscie pozbyć się blizn, niczego więcej nie pragnę :) Przeznaczy
        > ć mogę ok 250zł na kosmetyki + co 1-2 miesiące zabieg do 500zł

A co z przebarwieniami pozapalnymi, których moim zdaniem masz na skórze najwięcej? Są zaczerwienione. Masz w ogóle w tej chwili skłonność do zaczerwienień?

> Od ostatniego kontaktu z Tobą przerobiłam: Bandi z migdałem i złuszczający (za
        > słabe dla mnie), od kilku miesięcy jestem w Uk i tutaj dostałam skinoren krem (
        > żelu chyba nie mają), używam prawie codziennie na noc, niestety nie przynosi wi
        > ększych rezultatów, lekko wysusza skórę. Dostałam niedawno również Retin-A gel
        > 0,01%, ale jeszcze nie zaczęłam używać.

Skinoren możesz stosować rano i wieczorem.

> Za miesiąc wracam do Polski na 2 tyg i chciałabym skorzystać z zabiegu Mandel P
        > eel T (wypytałam, że jest to firma WDR 60% migdał 20% trójchlorooctowy i salicy
        > lowy), planuję także Yellow Peel lub Jessnera po jakimś czasie, który z nich je
        > st mocniejszy? Może jakiś inny zabieg?

Wykonałaś jakiś zabieg?
        • hs_girl Re: Po kuracji Izotekiem 05.04.12, 19:27
          > A co z przebarwieniami pozapalnymi, których moim zdaniem masz na skórze najwięc
          > ej? Są zaczerwienione. Masz w ogóle w tej chwili skłonność do zaczerwienień?

Właśnie te przebarwienia pozapalne.. obojętnie gdzie bym się nie zraniła, to blizna zostaje długo, nie chce zblednąć, lub zajmuje to miesiące.
          >
          > Wykonałaś jakiś zabieg?

Tak, wykonałam ten wspomniany Mandel T, ale nie jestem zadowolona, oczekiwałam mocniejszego złuszczania. Zeszła bardzo delikatna warstwa, która nie dała widocznych efektów niestety.. Chcę więc zakupić różne kwasy (mazidła, biochemiaurody itd) i wykonywać je sama w domu. Zaczęłam używać Retin A na noc, dobrze go toleruję.
          • hs_girl Re: Po kuracji Izotekiem 25.04.12, 23:52
            Jeszcze się tak zastanawiam.. czy mogę się potraktować derma rollerem? Chciałabym zakupić 1 albo 1,5mm. Co najlepiej nałożyć przed lub po rolowaniu, aby zadziałało rozjasniająco, wygladzająco na te plamki/blizny. Dziękuję!
          • issey_miyake hs_girl - nt. 17.05.12, 22:31
            hs_girl napisała:

> Tak, wykonałam ten wspomniany Mandel T, ale nie jestem zadowolona, oczekiwałam
            > mocniejszego złuszczania. Zeszła bardzo delikatna warstwa, która nie dała widoc
            > znych efektów niestety.. Chcę więc zakupić różne kwasy (mazidła, biochemiaurody
            > itd) i wykonywać je sama w domu. Zaczęłam używać Retin A na noc, dobrze go tol
            > eruję.

Mandel T jest słaby.

Weź pod uwagę płyn Jessner - ale o tej porze roku to dyskusyjne. Unikanie słońca wskazane, ryzyko przebarwień możliwe. Należy stosować duże ilości kremu z wysokim filtrem.

Prócz tego roller swoją drogą może być, ale pomyśl o stosowaniu retinoidów zewnętrznych, miejscowych. Po nich będziesz miała najszybsze efekty, tyle że możesz mieć skórę przesuszoną, ale myślę, że warto się pomęczyć. Po kwasach - na efekty trzeba długo czekać.

Roller - każdego rodzaju serum, lotion, wszystko co rozjaśniające, złuszczające, przeznaczone np. do użytku domowego lub profesjonalnego do kupienia w sklepach internetowych. Dalej jesteś za granicą?
            • hs_girl Re: hs_girl - nt. 23.05.12, 00:47
              > Weź pod uwagę płyn Jessner
              >>Dalej jesteś za granicą?

Tak za granicą, w Polsce jestem 2-3 razy w roku przez ok. 2tyg. Mieszkam w Cardiff, z tego co przejrzałam w internecie to trudno mi będzie znaleźć w okolicy gabinet, który wykonuje płyn Jessnera (polecasz może jakiś gabinet w Kielcach?).
              Właśnie wyszukałam, że jest tu dostępny Retin-A gel 0,025%, następnym razem zamiast 0,01% poproszę o niego lekarza, czy może Zorac, Atrederm, Locacid lub inny z Polski byłby mocniejszy? Jestem nastawiona na retinoidy pozytywnie, skóra dobrze reaguje i oby tak było do końca, bo nie zamierzam z nich rezygnować :) Polecasz jakieś kosmetyki, które warto zakupić w uk ?
              Dziękuję Ci!
    • ren34 baaaaardzo prosze o poradę 29.02.12, 10:38
      Witam
      Bardzo proszę o poradę w sprawie mojej problematycznej cery.....

1. Tryb życia: mam 34 lata, mieszkam w dużym, zanieczyszczonym mieście, w najbliższym czasie wracam do pracy (biurowej), chciałabym poprawić stan mojej skóry ponieważ mam ciągły kontakt z ludźmi, praca biurowa, klimatyzowane pomieszczenia, z używek: paliłam ponad 10 lat od 3 już nie palę, piję 2 -3 filiżanki kawy dziennie, staram się pić wodę ale nie zawsze mi wychodzi. Staram się jeść w miarę zdrowo ale „nie wariuję”, czasem wkradnie się zło na piątkowy wieczór… w postaci chipsów, co rano w sobotę odzwierciedla się w postaci pryszcza. Kiedyś zauważyłam, że moja skóra bardzo dobrze wygląda po wypiciu… piwa, nie wiem czy znaczenie ma fakt zwiększonej ilości płynów, czy może…. drożdzy?

2. Choruję na napadowe czerwienienie skóry głównie obejmuje to dekolt, szyję i część twarzy. Czy w sytuacjach stresowych można jakoś to kontrolować? Dermatolodzy rozkładają ręce, a ja chodzę w golfach lub apaszkach. Jest to dla mnie duży problem, szczególnie w sytuacjach formalnych. Oprócz tego od kilkunastu lat borykam się z trądzikiem. Cerę obecnie mam bardzo tłustą z pojedynczymi niespodziankami (ropnymi), mega wrażliwą i chyba z początkami trądziku różowatego i bardzo jasną, z widocznymi porami na nosie i trochę na policzkach. Bez makijażu wyglądam bardzo blado, mam wyraźnie podkrążone oczy. Mam popękane naczynka na płatkach nosa, brodzie i trochę na policzkach. W ubiegłym roku sporo biegałam (filtr 50) ale wydaje mi się, że spowodowało to u mnie pękania naczynek. Na zimę z bieganiem dałam sobie spokój ale wiosną chciałabym znów wrócić. Zaczęły mi się przetłuszczać też plecy i ramiona. Z suplementów to biorę od 2 tygodni face ok. (na razie zero poprawy) i zaczęłam łykać olej z ogórecznika. Zastanawiałam się nad witaminą C. Nie wiem czy mam się skupiać na walczeniu z trądzikiem, czy z naczynkami czy ze starzeniem.

3. Od pielęgnacji oczekuję:
      złagodzenia wydzielania sebum (żeby makijaż nie spływał mi po godzinie),
      likwidację trądziku (jest w marę opanowany ale często wyskakuje mi pojedyncza gula, która nie chce się goić i psuje cały efekt),
      spowolnienia oznak starzenia się, (głównie skóra pod oczami ale także bruzdy nosowo wargowe, jedna zmarszczka na czole),
      uspokojenia twarzy (może jest jakieś cudowne lekarstwo na flushing face, albo chociaż jakiś makijaż korekcyjny obejmujący także szyję i dekolt),
      wyrównania kolorytu, pogrubienia skóry.
      Maksymalny koszt miesięcznej kuracji w granicach 200-250zł

4. Pielęgnacja:
      Do zmywania płyn micelarny (bioderma, la roche) ale zmywam też często wodą, bo mam wrażenie lepkości na twarzy (vichy, la roche, avene, lirene).
      Obecnie stosuję kosmetyki :
      epi duo na noc,
      floslek pod oczy,
      maseczki (Dermika Ziaja Soraya – nawilżające, uspokajające, oczyszczające.
      Pharmaceris – kojący krem do twarzy ( stosowałam Kerium DS. z la Rocha ale dostałam potworne uczulenie na brodzie w postaci wielkiego liszaja, którego nie mogłam wyleczyć przez 2 tygodnie)
      Filtry: la roche 50 latem, bioderma za tłusta, teraz mam aknicare Sun…. przyznaję się bez bicia zimą nie stosuję go codziennie, one są tragiczne, w ogóle się nie wchłaniają, świecę się makabrycznie, makijaż spływa, tapeta na twarzy…..ehhhh…ogólnie bardzo trudno mi nałożyć fluid nawet na zwykły krem, bo wszystko wchodzi w pory i za chwilę spływa,

Kosmetyki, których używałam:
      serum z wit C z biochemii - mam wrażenie, że mnie zapychał,
      olejek dr. Hauschki – stosowałam dawno temu ale mam miłe wspomnienia, ładnie wyrównywał skórę i uspokajał.
      Skinoren – ładnie uspokajał, mimo częściowego wysuszenia, regulował serum,
      3 steps clinique – dawno temu, brak polepszenia,
      Atrederm – odważyłam się … efekt w porządku, ale teraz nie mogę sobie pozwolić na tydzień siedzenia w domu i „obłażenia”,
      Kwasu hialuronowego ładne napięcie skóry ale krótkotrwałe,
      Cethapilu – tylko jak pozostawałam w domu, mega tłustość.
      Trochę kwasów: aha i bha.
      Kwestia makijażu - podkład double wear – ładnie się stapia ze skórą, ale również po pewnym czasie spływa, szukam dobrego pudru… najlepiej w żółtym odcieniu)

Z zabiegów to tylko ostatnio zamykałam naczynka, dermatolog powiedziała po zabiegu, że wyglądam jak po wybuchu bomby i mam bardzo wrażliwą skórę, po zabiegu nie zauważyłam widocznej poprawy. Musiałabym chodzić do gabinetów nocnych, żeby ludzi potem nie straszyć.

No cóż…. więcej grzechów nie pamiętam i bardzo proszę o poradę……
      • issey_miyake ren34 - nt. 02.04.12, 16:59
        ren34 napisała:

> 1. Tryb życia: mam 34 lata, mieszkam w dużym, zanieczyszczonym mieście, w najbl
        > iższym czasie wracam do pracy (biurowej), chciałabym poprawić stan mojej skóry
        > ponieważ mam ciągły kontakt z ludźmi, praca biurowa, klimatyzowane pomieszczen
        > ia, z używek: paliłam ponad 10 lat od 3 już nie palę, piję 2 -3 filiżanki kawy
        > dziennie, staram się pić wodę ale nie zawsze mi wychodzi.

> yszcza. Kiedyś zauważyłam, że moja skóra bardzo dobrze wygląda po wypiciu…
        > ; piwa, nie wiem czy znaczenie ma fakt zwiększonej ilości płynów, czy może̷
        > 0;. drożdzy?

spirytus + drożdże = się właśnie to co zauważyłaś :).

> Cerę obecnie mam bardzo tłustą z pojedynczymi niespodzi
        > ankami (ropnymi), mega wrażliwą i chyba z początkami trądziku różowatego i bard
        > zo jasną, z widocznymi porami na nosie i trochę na policzkach. Bez makijażu wyg
        > lądam bardzo blado, mam wyraźnie podkrążone oczy. Mam popękane naczynka na płat

> 3. Od pielęgnacji oczekuję:
        > złagodzenia wydzielania sebum (żeby makijaż nie spływał mi po godzinie),
        > likwidację trądziku (jest w marę opanowany ale często wyskakuje mi pojedyncza
        > gula, która nie chce się goić i psuje cały efekt),
        > spowolnienia oznak starzenia się, (głównie skóra pod oczami ale także bruzdy
        > nosowo wargowe, jedna zmarszczka na czole),
        > uspokojenia twarzy (może jest jakieś cudowne lekarstwo na flushing face, albo
        > chociaż jakiś makijaż korekcyjny obejmujący także szyję i dekolt),
        > wyrównania kolorytu, pogrubienia skóry.

Najważniejsze to jest to, byś wysłała mi zdjęcie na e-mail gazetowy! Koniecznie, bez tego się nie obejdzie.

> Do zmywania płyn micelarny (bioderma, la roche) ale zmywam też często wodą, bo
        > mam wrażenie lepkości na twarzy (vichy, la roche, avene, lirene).

> Obecnie stosuję kosmetyki :
        > epi duo na noc,

Jak tolerujesz? Jak zaczerwienienia? Przesuszenie skóry?

> Pharmaceris – kojący krem do twarzy ( stosowałam Kerium DS. z la Rocha
        > ale dostałam potworne uczulenie na brodzie w postaci wielkiego liszaja, którego
        > nie mogłam wyleczyć przez 2 tygodnie)

Jak często zdarzają się podrażnienia? Kojarzysz je z czymś?

> Filtry: la roche 50 latem, bioderma za tłusta, teraz mam aknicare Sun….
        > przyznaję się bez bicia zimą nie stosuję go codziennie, one są tragiczne, w o
        > góle się nie wchłaniają, świecę się makabrycznie, makijaż spływa, tapeta na twa
        > rzy…..ehhhh…ogólnie bardzo trudno mi nałożyć fluid nawet na zwykły
        > krem, bo wszystko wchodzi w pory i za chwilę spływa,

Filtry są straszne, to prawda. Możesz wydać na filtr ok. 150zł?

> olejek dr. Hauschki – stosowałam dawno temu ale mam miłe wspomnienia, ł
        > adnie wyrównywał skórę i uspokajał.

Pamiętasz który?

> Skinoren – ładnie uspokajał, mimo częściowego wysuszenia, regulował ser
        > um,

Jaka postać Skinorenu? Ile zużyłaś opakowań? Cały czas tolerancja była powodująca wysuszenie?

> 3 steps cliniqurze. e – dawno temu, brak polepszenia,

I bardzo dob

> Atrederm – odważyłam się … efekt w porządku, ale teraz nie mogę s
        > obie pozwolić na tydzień siedzenia w domu i „obłażenia”,

Jak podczas stosowania było z zaczerwienieniami skóry? Zauważyłaś coś znaczącego, innego niż zwykle?

> Kwasu hialuronowego ładne napięcie skóry ale krótkotrwałe,

Pod jaką postacią?

> Cethapilu – tylko jak pozostawałam w domu, mega tłustość.

Który Cetaphil?

> Trochę kwasów: aha i bha.

Jakie?

> Kwestia makijażu - podkład double wear – ładnie się stapia ze skórą, a
        > le również po pewnym czasie spływa, szukam dobrego pudru… najlepiej w żół
        > tym odcieniu)

> Z zabiegów to tylko ostatnio zamykałam naczynka, dermatolog powiedziała po zabi
        > egu, że wyglądam jak po wybuchu bomby i mam bardzo wrażliwą skórę, po zabiegu n
        > ie zauważyłam widocznej poprawy. Musiałabym chodzić do gabinetów nocnych, żeby
        > ludzi potem nie straszyć.

Czym zamykałaś te naczynia? Lekarz nie przewidział większej ilości zabiegów?
    • karmelek4 issey...b.prosze o pomoc w uporzadkowaniu kremów:) 03.03.12, 12:13
      Issey_miyake aktualne moje kremy to:
      - drugie opakowanie locacid {świetnie toleruję};
      - Neostrata Bionic Lotion 15 PHA { stosowana również jako krem pod oczy} ;
      - Neostrata High Potency Cream 20 AHA { końcówka};
      - serum flavo c forte ;
      - flavonex
      plus oczywiście maseczki z glinki zielonej, maseczki do cery odwodnionej LRP Hydrapashe i niezmienne bioderma Photoderm max 50 w kremie , ale zbliża się wiosna chciałabym kupić jakiś krem z retinolem { najlepszy chyba będzie retises tylko nie wiem, czy ten 1%, czy 0,5 %) i zastanawiam się co lepsze dla 38 latki: Retises Eye Contour Cream 0,05 czy może nie warto skoro mam locacid i jego spróbować pod oczy ???
      Podpowiedz issey, proszę i gdybyś mogła podpowiedzieć, czy włączać retises do mojej pielęgnacji wraz z pozostałymi kremami, czy którys z nich zastapić retises?

Dzięki:)
      ps. Dla przypomnienia, mam cerę tłusta, świetnie tolerującą kwasy, retinoidy, zmarszczek treochę mam w okolicach oczu, ale głównie mimicznych:]

• issey_miyake Re: issey...b.prosze o pomoc w uporzadkowaniu kre 31.03.12, 15:52
        karmelek4 napisała:

> Issey_miyake aktualne moje kremy to:
        > - drugie opakowanie locacid {świetnie toleruję};
        > - Neostrata Bionic Lotion 15 PHA { stosowana również jako krem pod oczy} ;
        > - Neostrata High Potency Cream 20 AHA { końcówka};
        > - serum flavo c forte ;
        > - flavonex
        > plus oczywiście maseczki z glinki zielonej, maseczki do cery odwodnionej LRP Hy
        > drapashe i niezmienne bioderma Photoderm max 50 w kremie , ale zbliża się wios
        > na chciałabym kupić jakiś krem z retinolem { najlepszy chyba będzie retises tyl
        > ko nie wiem, czy ten 1%, czy 0,5 %) i zastanawiam się co lepsze dla 38 latki: R
        > etises Eye Contour Cream 0,05 czy może nie warto skoro mam locacid i jego sprób
        > ować pod oczy ???

Jeśli tak dobrze tolerujesz wszystko, kupiłabym na Twoim miejscu Retises - dodatkowo do Locacidu, ale nie krem, tylko żel. Nazywa się to Retises nano (ciężko dostępne w Polsce) - mogę Ci zamówić. Dostępne stężenia to 0,15%, 0,25%, 0,5%. Żel zawsze mocniejszy niż krem. Jest jeszcze Retises Forte - 10%/15ml.

Retises Eye - jest w miarę słaby, jeśli dobrze tolerujesz Locacid pod oczy, to zastanowiłabym się nad tym, by stosować któryś z Retises Nano do twarzy również na okolice oczu.

Serum Flavo C Forte - zmieniłabym na coś mocniejszego. Odpowiada Tobie forma serum? Wolałabyś formę kremu lekkiego czy szybko wchłaniającego się serum?
        • karmelek4 Re: issey...b.prosze o pomoc w uporzadkowaniu kre 01.04.12, 15:31
          Bardzo dziękuje issey_miyake za odp.:)
          A wiec pozostawiam to co mam - muszę jedynie dokupić Neostrata Bionic Lotion 15 PHA, a locacid póki co zacznę stosować systematycznie pod oczy. Jeżeli zaś chodzi o serum flavo c forte to zamieniłam je aktualnie na Facelift Vitamin C, DMAE & Peptide serum - czy słusznie i czy warto włączyć go juz na stałe??? Jest tylko jeden problem zarówno z tym Facelift Vitamin C, jak i serum flavo C forte...nie mogę ich stosować rano przed makijażem, gdyż w połączeniu z filtrem biodermy z Photoderm max 50 w kremie przeokrutnie się świecę, a ciągłe "przypudrowywanie" zdecydowanie mi nie służy.

Issey odnośnie retises nano napisz proszę, czy zaopatrywać się w ten żel teraz, czy lepiej pod koniec lata , na spokojnie włączyć go do jesiennej pielęgnacji. Nie nalezę do osób, które ukrywają się przed słońcem :)

PS. Jezeli chodzi o konsystencje kremów to przy locacidzie i kwasach zdecydowanie bardziej preferuję kremy "cięższe" . Zdecydowanie nie lubię serum na noc, bo jest dla mnie "za suche" zbyt szybko się wchłania. A na dzień wybieram głownie kremy z filtrem, a nie fluidy, bo są dla mnie zbyt "wodniste".
          Jeżeli miałabym do wybory serum a krem to wybieram zdecydowanie krem:) Wyjątkiem jest ten z DMAE, ale skoro ma czynić cuda to znoszę dzielnie jego formułę:)

Pięknie dziękuje issey:)
          • issey_miyake karmelek - nt. 02.04.12, 17:06
            karmelek4 napisała:

> A wiec pozostawiam to co mam - muszę jedynie dokupić Neostrata Bionic Lotion 15
            > PHA, a locacid póki co zacznę stosować systematycznie pod oczy. Jeżeli zaś cho
            > dzi o serum flavo c forte to zamieniłam je aktualnie na Facelift Vitamin C, DM
            > AE & Peptide serum - czy słusznie i czy warto włączyć go juz na stałe???

bardzo dobry skład. Jak najbardziej. Ale prócz tego warto pomyśleć o 30% witaminie C.

> Jest
            > tylko jeden problem zarówno z tym Facelift Vitamin C, jak i serum flavo C forte
            > ...nie mogę ich stosować rano przed makijażem, gdyż w połączeniu z filtrem biod
            > ermy z Photoderm max 50 w kremie przeokrutnie się świecę, a ciągłe "przypudrowy
            > wanie" zdecydowanie mi nie służy.

Rozumiem, :)

> Issey odnośnie retises nano napisz proszę, czy zaopatrywać się w ten żel teraz,
            > czy lepiej pod koniec lata , na spokojnie włączyć go do jesiennej pielęgnacji.
            > Nie nalezę do osób, które ukrywają się przed słońcem :)

Jasne, że lepiej na jesień :).

> PS. Jezeli chodzi o konsystencje kremów to przy locacidzie i kwasach zdecydowan
            > ie bardziej preferuję kremy "cięższe" . Zdecydowanie nie lubię serum na noc, bo
            > jest dla mnie "za suche" zbyt szybko się wchłania. A na dzień wybieram głownie
            > kremy z filtrem, a nie fluidy, bo są dla mnie zbyt "wodniste".

Przy wyborze np. Retises nano w żelu, można zawsze uprzedzić go treściwszym Cetaphilem MD, który ułatwi wchłanianie, ale i zapewni właśnie lepsze samopoczucie skóry.

> Jeżeli miałabym do wybory serum a krem to wybieram zdecydowanie krem:) Wyjątki
            > em jest ten z DMAE, ale skoro ma czynić cuda to znoszę dzielnie jego formułę:)

Pamiętaj, że formy serum/żel są zawsze mocniejsze niż kremów.

> Pięknie dziękuje issey:)

Proszę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka