Dodaj do ulubionych

33 lata cera koszmar, helpunku :)

02.05.11, 00:07
Moja cera to typowa mieszana, z zaskórnikami w ilościach zastraszających na brodzie i czole. Ostatnio zaczęły pojawiac mi się krosty trądzikowe jak u nastolatki: na brodzie, czole itp., mój problem to także błyszczenie w dzień, żaden krem typowo matujący nie daje rady. Polećcie proszę kremy na dzień/noc oraz jakieś maseczki peelengi. Przede wszystkim chciałabym porządnie oczyścić skórę i zapobiec zaskórnikom, po krostkach zostają mi przebarwienia...
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 02.05.11, 07:48
      ola25 napisała:

> Moja cera to typowa mieszana, z zaskórnikami w ilościach zastraszających na bro
      > dzie i czole. Ostatnio zaczęły pojawiac mi się krosty trądzikowe jak u nastolat
      > ki: na brodzie, czole itp.,

warto wybrać się do dermatologa

> mój problem to także błyszczenie w dzień, żaden kre
      > m typowo matujący nie daje rady.

kremów matujących się nie stosuje

> Polećcie proszę kremy na dzień/noc oraz jakie
      > ś maseczki peelengi. Przede wszystkim chciałabym porządnie oczyścić skórę i zap
      > obiec zaskórnikom, po krostkach zostają mi przebarwienia...

jeśli pójdziesz do lekarza, zapytaj o retinoidy miejscowe, one radzą sobie świetnie z tego typu kwestiami o których piszesz - te bez recepty pomagają, ale niewiele.
      • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 02.05.11, 09:25
        issey_miyake miałam nadzieję że się odezwiesz... :)
        U dermatologa byłam,dawno co prawda, niestety o żadnych retinoidach nie wspomniał, zapisał mi różne kosmetyki apteczne, ale nie bardzo to pomogło, szczególnie na świecenie cery, było jeszcze gorzej...może spróbuję z tymi retoinoidami jak się nie powiedzie pójdę do innego dermat. mogłabyś polecić mi coś konkretnego? Please...
        • ola25 Plan minimum 02.05.11, 17:48
          Dodam jeszcze,że ostatnio stosowałam effaclar K z marnym skutkiem, baaardzo proszę o poradę takiego planu minimum tzn. pielęgnacji twarzy mogę poświęcić czas 2 razy dziennie rano i wieczorem, niestety nie wchodzi u mnie w grę zmywanie w ciągu dnia i nakładanie innych kremów...Wieczorem w domu mogę juz robić wszystko co każecie, ostatnio jestem pozytywnie zaskoczona dzialaniem zwykłych maseczek z glinki, czego wcześniej nie stosowałam, możecie polecić też jakieś maski, peelingi...? Koleżanka w aptece poleciła mi Acne Derm, ale jeszcze nie próbowałam...nie wiem co ewentualnie na dzień do tego, bo tamto kazała mi stosowac na noc....
        • issey_miyake Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 02.05.11, 21:51
          ola25 napisała:

> mogłabyś polecić mi coś konkretnego?
          > Please...

Epiduo żel + odpowiednio przygotowana do niego pielęgnacja
          • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 03.05.11, 09:53
            Gdzie można dostać ten żel? Na all nie ma.. :(
            Czy stosować go tylko na noc?
            A rano? Jaki krem? Tonik, jaki?
            Postanowiłam ostro się wziąźć za siebie...
            Niemniej napiszę jakie kosmetyki mi zostały i czy coś da się wykorzystać czy do kosza?

żel do mycia twarzy effaclar for oily sensitive skin ph 5.5
            krem effaclar k
            morelowy peeling st.ives
            mydełko do mycia twarzy sk.mieszna clinique
            vichy purette thermale 3 w 1 do demakijarzu oczy tylko używam
            tonik avene cleanance dwufazowy
            resztki kremu clinique gel hydratant dramatically different
            pod oczy olay total effects 7
            pod oczy clarena oxygenating eye cream
            pod oczy eris re act
            krem clarena wielka tuba collagen active cream
            ziaja tonik ogórkowy
            dax cosmetics perfecta cera mieszana mikro perłu matujące
            ziaja krem bursztynowa opalenizna krem brązujący relaksujący

Czy jako ochrona na dzień dobry będzie fluid Anthelios LRP 30spf?
            Czekam na dalsze wskazówki, pięknie dziękuję za odpowiedzi :)
            • lonely.stoner Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 03.05.11, 16:14
              o matko, jak ja bym uzywala tylu kosmetykow wysuszajaco-zluszczajacych to pewnie tez bym miala ciagle blyszczaca skore-skora pewnie przesuszona, produkuje nadmiar sebum, zeby z tym przesuszeniem sobie poradzic, efekt- blyszczaca wartswa sebum na skorze, zatkane pory (jako wynik) i zaskorniki, podraznienia, i ty nadal matujesz/scierasz, i tak w kolko...

nie jest to porada co robic, ale czego nie robic.
              • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 03.05.11, 16:34
                Moim problemem są też rozszerzone pory szczególnie po bokach nosa, poprosze też o radę dotyczącą kremu pod oczy na tzw. "worki pod oczami" :)
                Szczerze mówiąc to próbowałam nie matowić, nie ścierać, nie peelengować, tylko nawilżać, ale to nie pomogło...
                Póki co z martwym błotem na twarzy czekam na konkretne rady... :)
                • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 03.05.11, 16:45
                  Epuduo w aptece na receptę , już wiem, ale to nie problem... :)
                  • lonely.stoner Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 03.05.11, 18:12
                    hm, nie pisalam albo nie zwrocilam uwagi czy cale zycie sie borykalas z takimi problemami z cera, ale wydaje mi sie ze w wieku 30lat to taka nadprodukcja sebum moze swiadczyc o jakis problemach z hormonami, chociaz wiem ze istnieja ludzie ktorzy juz po prostu taka cere maja.
                    Ja mialam problem zawsze ze stefa T- swiecila sie i mialam tam zaskorniki, na policzkach i ogolnie po bokach twarzy byl w nomie wszystko. Przestalam uzywac kosmetykow drogeryjnych, z parafina i innymi syfami,ani tonikow z alkoholem (bo tak robilam haha) zamiast tego uzywam mleczka do demakijazu frmy Weleda, ktory nie ma syfu, parafiny itd, wody termalnej i olejku jojoba na przemian z aloesem. Problem strefy T zniknal :) zaskorniki tez :) pojawiaja sie coooo jakis czas- co dziennie sie maluje (fluid i puder, tusz, etc,pewnie stad).
                    Raz na jakis czas robie peeling enzymatyczny, czesciej jednak myje twarz dokladnie taka szmatka flanelowa i jakims eko plynem do mycia twarzy (tez dziala jak peeling). Lat mam 29 wiec pewnie niedlugo trzeba bedzie zaczac jakas tam skutecznijesza walke ze staroscia hehe, narazie mam tylko krem pod oczy.
                    No i tradzik u ciebie- tez niepokojace ze wystapil nagle.
                    • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 03.05.11, 19:29
                      Problem z cerą mam od zawsze :) tzn. od jakiegoś 14-15 roku życia, odtąd mam cerę mieszaną ze skłonnościami do wyprysków i zaskórników oraz rozsz. porów, ostatnio mój problem się nasilił nie wiem czy to słodycze czy stres (obie rzeczy związane z egzaminem, który mam niedługo) aczkolwiek stale od tych lat najbardziej przeszkadzają mi owe zaskórnkiki, pory i świecenie po 1h max 2 od użycia pudru sypkiego...Też maluję się codziennie, nawet w dni wolne inaczej sobie nie wyobrażam :) Próbowałąm mycia twarzy mleczkiem czy płunem micelarnym, ale to nie dla mnie, nie wyobrażam sobie umycia twarzy bez wody baaaardzo źle się z tym czułam.
                      lonely.stoner czyli wnioskując z twojego postu postawiłaś ostro na produkty eko i naturalne i wtedy twój problem zniknął?
            • issey_miyake Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 03.05.11, 20:21
              ola25 napisała:

> Gdzie można dostać ten żel? Na all nie ma.. :(

dokładnie, na receptę, w aptece

> Czy stosować go tylko na noc?

Tak.

> A rano? Jaki krem? Tonik, jaki?

Rano - oczyszczasz skórę łagodnie skórę (albo cetaphil, physiogel albo płyn micelarny np. bioderma sensibio), tonik nawilżający np. hydrabio bioderma i krem z filtrem - spf 30 lub 50+. Na to makijaż. Może dojść ochrona przed wolnymi rodnikami, ale to z czasem wprowadzisz.

> żel do mycia twarzy effaclar for oily sensitive skin ph 5.5

zostaw go na okresy, kiedy będziesz bez epiduo, gdy skóra nie będzie podrażniona

> krem effaclar k

możesz go zużyć na dłonie, dekolt

> morelowy peeling st.ives

zużyj do ciała, np. dłoni

> mydełko do mycia twarzy sk.mieszna clinique

zużyj do rąk lub oddaj komuś (np.facetowi :)

> vichy purette thermale 3 w 1 do demakijarzu oczy

używaj tylko do oczu

> tonik avene cleanance dwufazowy

zużyj, więcej nie kupuj

> resztki kremu clinique gel hydratant dramatically different

zużyj w popołudnia

> pod oczy olay total effects 7

wywal

> pod oczy clarena oxygenating eye cream

wywal - od razu

> pod oczy eris re act

zużyj, nie kupuj więcej

> krem clarena wielka tuba collagen active cream

zużyj na nogi, stopy

> ziaja tonik ogórkowy

wywal

> dax cosmetics perfecta cera mieszana mikro perłu matujące

wywal

> ziaja krem bursztynowa opalenizna krem brązujący relaksujący

zużyj, do ciała

> Czy jako ochrona na dzień dobry będzie fluid Anthelios LRP 30spf?

tak
              • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 03.05.11, 21:47
                kochana issey_miyake!
                bardzo ci dziękuję, zaraz wydrukuję twój posta i zastosuję się do wszystkiego, jutro wybieram się do apteki po epi i tonik biodermy, czy dasz radę doradzić mi coś anty rodnikowego do tej pory kupiłabym od razu...
                czy wieczorem tonik stosuję czy nie?
                krem pod oczy, jaki?
                jeszcze raz dzięki!!!
                • issey_miyake Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 03.05.11, 22:25
                  ola25 napisała:

> coś anty rodnikowego do tej pory kupiłabym od razu...

serum Flavo C Auriga

> czy wieczorem tonik stosuję czy nie?

wieczorem tak, zawsze wtedy tonik, kiedy oczyszczasz skórę wodą

> krem pod oczy, jaki?

NeoStrata Eye Cream 4% PHA
                  • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 03.05.11, 22:28
                    Dziękuję pięknie!
                    • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 03.05.11, 23:05
                      :)
                      czy epiduo gel mam stosować codziennie wieczorem czy co 2-gi dzień, nigdy nie stosowałam retinoidów boję się podrażnienia...
                      czy dam rade po tym do pracy chodzić...
                      jeśli co 2-gi to co w zamian?
                      • issey_miyake Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 03.05.11, 23:09
                        ola25 napisała:

> :)
                        > czy epiduo gel mam stosować codziennie wieczorem czy co 2-gi dzień, nigdy nie s
                        > tosowałam retinoidów boję się podrażnienia...
                        > czy dam rade po tym do pracy chodzić...
                        > jeśli co 2-gi to co w zamian?

na razie zastosuj - co wieczór - jeśli cokolwiek będzie Ciebie niepokoiło po jednym użyciu (np. rano będziesz czerwona) - daj znać.
                        • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 03.05.11, 23:29
                          Wszyyyyyyyyyystko, nawet cetaphil udało mi się zamówić przez internet, oprócz epiduo oczywiście, myślę,że pojutrze będę go miała...Zastanawiam się jeszcze czy nic nawilżającego mi nie potrzeba bo tylko ten tonik... czy serum flavo c działa nawilżająco?
                          • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 04.05.11, 09:13
                            Przepraszam,że tyle pytań.
                            O opalaniu napewno musze zapomnieć, a żle wyglądam bez...
                            Czy mogę stosować sammoopalacz?
                            Obecne mam xen-tan dark lotion.
                            Kiedy mogłabym ewentualnie go używać, rano, wieczorem?
                            Jeśli nie ten to może jakiś inny?
                            Do kiedy/jak długo stosować epi...czy można w lecie?
                            Co potem w zamian?
                            Dzięki z góry issey :)
                            • issey_miyake Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 04.05.11, 09:37
                              ola25 napisała:

> Czy mogę stosować sammoopalacz?
                              > Obecne mam xen-tan dark lotion.
                              > Kiedy mogłabym ewentualnie go używać, rano, wieczorem?

Dowolny samoopalacz, krem brązujący, cokolwiek, opalanie natryskowe. Najlepiej używaj go wieczorem lub po południu, przed Epiduo.

> Do kiedy/jak długo stosować epi...czy można w lecie?

Można, jeśli odpowiednio się chronisz i jeśli trądzik jest zaawansowany. A z tego co napisałaś można wynieść, że jest zaawansowany i nie ma czasu czekać do jesieni.

> Co potem w zamian?

Jeśli będziesz dobrze tolerowała możesz retinoidy używać cały czas, jeśli będziesz odczuwała dyskomfort - coś pomyślimy.

> Dzięki z góry issey :)

Możesz przygotować w zamian, jakieś dobre przepisy kulinarne :)
                          • issey_miyake Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 04.05.11, 09:22
                            ola25 napisała:

> czy serum flavo c dzia
                            > ła nawilżająco?

kup cetaphil da ultra, serum nie działa nawilżająco
                            • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 04.05.11, 09:32
                              Kiedy go używac rano po serum a przed lrp 30spf czy wieczorem po epi?
                              • issey_miyake Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 04.05.11, 09:40
                                ola25 napisała:

> Kiedy go używac rano po serum a przed lrp 30spf czy wieczorem po epi?

najlepiej żebyś znalazła trochę czasu ok. 14-18, a epiduo na samą noc.
                                • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 04.05.11, 09:51
                                  cetaphil da ultra zamówiony :)
                                  co do przepisów to masakra niestety, mam 2 lewe ręce do gotowania, choć ze względu na dzieci muszę to robić :)
                                  uwielbiam za to sprzątać :)
                                  • issey_miyake Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 04.05.11, 10:08
                                    ola25 napisała:

> co do przepisów to masakra niestety, mam 2 lewe ręce do gotowania, choć ze wzgl
                                    > ędu na dzieci muszę to robić :)

to weź od męża :), mamy, siostry, etc :)
                                    • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 04.05.11, 11:02
                                      Dla ciebie issey wszystko :)
                                      • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 04.05.11, 16:13
                                        Epiduo zdobyty, czeka na wieczór :)
                                        W przyszłym tygodniu mam egzamin, trochę się boję czy nie będę straszyć :) a może lepiej poczekać tydzień z aplikacją?
                                        • lonely.stoner Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 04.05.11, 17:13
                                          no ja postanowilam przestac wydawac pieniadze na kremy i kosmetyki zapchane syfem i parafina- rownie dobrze mozna sie smarowac wazelina ;)
                                          cere mam narazie piekna, chociaz wlasnie sie obawiam starzenia i pewnie niedlugo siegne po cos extra, narazie wit.C i krem pod oczy uzywam.
                                          Ale ja nie mialam nigdy wiekszych problemow z cera poza ta strefa T wlasnie.
                                          Ja polecam na wszystko czysty olejek jojoba, poczytaj o nim.
                                        • issey_miyake Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 05.05.11, 00:43
                                          ola25 napisała:

> W przyszłym tygodniu mam egzamin, trochę się boję czy nie będę straszyć :) a mo
                                          > że lepiej poczekać tydzień z aplikacją?

mozesz odczekać, dowolnie.
              • katahal Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 28.07.11, 00:01
                Pozwoliłam sobie skorzystać z Twoich rad, mam podobny problem jak autorka wątku. Z tym, że epiduo zapisała mi dermatolog jakieś 3 tygodnie temu.

Jak na razie - zaskórniki wciąż się pojawiają. Skóra się nie łuszczy, nie czerwieni, właściwie zastanawiam się czy to w ogóle na mnie działa...Faktycznie, jest jakby nieco gładsza, pory trochę mniej widoczne, ale pod skórą wciąż coś siedzi, na bokach brody pojawiają się grudki jak dawniej.

Ola - a Ty po jakim czasie zauważyłaś poprawę przy stosowaniu tego leku?

Issey - czy jak po toniku biodermy swędzi mnie skóra na brodzie i mam podrażnioną skórę pod oczami, to znak że jestem uczulona? :/
                • issey_miyake Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 28.07.11, 08:25
                  katahal napisała:

> Jak na razie - zaskórniki wciąż się pojawiają. Skóra się nie łuszczy, nie czerw
                  > ieni, właściwie zastanawiam się czy to w ogóle na mnie działa...Faktycznie, jes
                  > t jakby nieco gładsza, pory trochę mniej widoczne, ale pod skórą wciąż coś sied
                  > zi, na bokach brody pojawiają się grudki jak dawniej.

3 tygodnie to mało na ocenę czegokolwiek. Czasami widać poprawę po 8 tygodniach, a czasami dopiero po 16. Musisz uzbroić się w cierpliwość.

Coś co na pewno pomoże przyspieszyć proces oczyszczania to peelingi chemiczne. Możesz pomyśleć, by wybrać się na taki do gabinetu.

> Issey - czy jak po toniku biodermy swędzi mnie skóra na brodzie i mam podrażnio
                  > ną skórę pod oczami, to znak że jestem uczulona? :/

A co prócz tego stosujesz?
                  • katahal Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 28.07.11, 21:44
                    issey, dzięki za odpowiedź. Oprócz toniku biodermy używam: do mycia twarzy physiogel, rano na brodę i okolice nosa - krem bioderma sebium akn, na resztę twarzy bioderma sebium hydra.

Epiduo stosuję codziennie, na brodę i nos.

Dzięki za uspokojenie-że trzeba czekać, następna wizyta u derm dopiero za 3 tygodnie.

Na peelingi u kosmetyczki niestety teraz mnie nie stać :/ mogłabym iść na oczyszczanie manualne tak myślę(choć byłam miesiąc temu :/ )
      • adela38 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 21.07.11, 17:17
        Przeszlam na dziete- wyrzucilam cukier i make we wszelkiej postaci i...po 2 tyg stala sie rewolucja...powrocila talia, wypiekniala cera, przestaly sie przetluszczac wlosy...potem na 3 dni wrocilam do starych grzechow- rowno po trzech dniach zaczela sie swiecic twarz i wyskoczyly 2 wypryski... wrocilam do diety... Co, jak i dlaczego? moze to lepiej niz ja wyjasni...

poor diet is a major factor in the cause of acne, and this also ties in with the gut connection. When you eat grain carbohydrates and sugar, it causes a surge of insulin and an insulin-like growth factor called IGF-1 in your body. This can lead to an excess of male hormones, which cause your pores to secrete sebum, a greasy substance that attracts acne-promoting bacteria. Additionally, IGF-1 causes skin cells known as keratinocytes to multiply, a process that is also associated with acne.
        Additionally, these very same foods
    • kluska0 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 04.05.11, 18:55
      A ja tak z innej mańki, sprawdź co jesz bo to bardzo wpływa na cerę. Ja jakieś 2 miesiące temu zamieszczałam podobny post o zaskórnikach i problemach. Zaczęłam pić dużo wody, jeść mniej tłuszczy więcej białka i witamin i skóra się oczyściła. W międzyczasie stosowałam płyn Biodermy miceralny i Cetapil nawilżający. Ale 90% sukcesu przypisuję sposobowi odżywiania.
      • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 04.05.11, 21:21
        Ostatnio niezbyt się odżywiam: albo długo nic nie jem albo się opycham, dużo słodyczy, czytaj stres przed egzaminem :) ale generalnie problemy z cerą mam " od zawsze", zaskórniki, od czasu do czasu krostki,przebarwienia, delikarne nierówności....
        • lonely.stoner Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 04.05.11, 23:43
          to ja zdradze ze mojemu bliskiemu sercu facetowi zawsze wyskakuja wypryski po czekoladzie. Dla mnie dziwne, bo ja takiego problemu nie mam, ale nad zdrowa dieta warto sie zastanowic. Postaraj sie zamiast slodyczy jesc owoce, pozamieniaj takie zle nawyki na dobre, na sniadanie zamiast kawy i kanapki z baleronem- owsianka z mlekiem/ jogurtem i owocem. O owsiance slyszalam ze ma zbawienny wplyw na cere :) podobno lepiej po tym wyglada, chyba jutro bede miec na sniadanie heh.
          • issey_miyake Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 05.05.11, 00:53
            lonely.stoner napisała:

> ows
            > ianka z mlekiem/ jogurtem i owocem. O owsiance slyszalam ze ma zbawienny wplyw
            > na cere :) podobno lepiej po tym wyglada, chyba jutro bede miec na sniadanie he
            > h.

nabiał nie ma zbyt dobrego wpływu na cerę z trądzikiem :)
            • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 05.05.11, 10:15
              Ze zdrowym odżywianiem a nawet lekkim odchudzaniem zacznę od następnego czwartku :)
              Moja cera tez reaguje syfkami na słodycze ale tylko w większych ilościach :)
              Póki co dzisiaj rano po epiduo moja buzia wygląda ok, może jakby nawet gładsza? :)
              Nie mam jeszcze niestety filtrów i dobrego nawilżacza oraz serum z wir c ale już jadą :)
              Dzięki na razie dziewczyny za wszystko!
              • ola25 Re: issey :) 07.05.11, 20:06
                Dzisiaj przed chwilą nałożyłam 4 raz epiduo, w dzień miałam wokół oczu czerwone placki, teraz na wieczór gdy myłam twarz cethapilem piekło ale do wytrzymania wcześniej tak nie było, natomiast gdy nakłądałam krem pod oczy najpierw clarena, zmyłam, potem eris, ufffffff to było straszne, myślałam że oszaleję tak piekło, teraz nałożyłąm cutivate taką maść ze sterydem lekkim, aby mi to przygasło, ale ja mam skórę wokół oczu dosyć suchą i worki, muszę czymś smarować...doradziłaś mi neostratę 4%,ale jeszcze nie kupiłam myślisz że nadal będzie dobra?
                Krem cetaphil i flavo c serum jeszcze nie przyszły...Pewnie będą w poniedziałęk.Epiduo teraz po raz 1 mnie miejscami na twarzy piecze, najbardziej koło nosa ...Co robić?
                Aha, jakby co to mam wodę termalną, ale z vichy. Cera ogólnie baaardzo mi się poprawiła, duuuużo mniej się przetłuszcza, pory zmalały, wygłądziła się....Tak się cieszyłam.....Mam jakiś krem oilatum i natłuszczający z wazeliną synka lipobase.., bepanten,alantan plus.
                • ola25 Re: issey :) 08.05.11, 09:41
                  Dzisiaj rano jest lepiej, wczoraj nałożyłąm na epi po godzinie emolium krem specjalny, miałam próbkę, czy takie podrażnienie może być? Czy trzeba je przeczekać? Skórę mam lekko przesuszoną , szczególnie wokół ust.Nadal nie iwm co z kremem pod oczy...
                  • endomondomando Re: issey :) 25.05.11, 15:14
                    ola25

hej moja dziewczyna używała epiduo i też miała taki problem - z zaczerwienioną i wysuszoną skórą. jak poszła do dermatologa to powieedział jej żeby smarowała wieczorem epi napradę cienką warstwę i przepisał jej krem nawilżający taki robiony w aptece. aha no i nie zdziw się jak na poaczatku zacznie ci przybywac syfów. na poczatku tak jest - musza wyjsc te co siedza w skórze. pozniej jest lepiej. skóra sie przywyczaja a ty sie uczysz jak ja nawilzyc i jest spox. powodzenia zycze :)
                    • ola25 Re: endomondomando 25.05.11, 18:39
                      endomondomando, dziękuję za odpowiedź, intuicyjnie juz wcześniej zrobiłam tak jak mi napisałeś i faktycznie już jest lepiej, pozdrawiam!
                  • issey_miyake Re: issey :) 11.07.11, 11:42
                    ola25 napisała:

> Dzisiaj rano jest lepiej, wczoraj nałożyłąm na epi po godzinie emolium krem spe
                    > cjalny, miałam próbkę, czy takie podrażnienie może być? Czy trzeba je przeczeka
                    > ć? Skórę mam lekko przesuszoną , szczególnie wokół ust.Nadal nie iwm co z kreme
                    > m pod oczy...

Owszem, należy przeczekać. Jeśli bardzo to przeszkadza Tobie w życiu stosuj Epiduo np. we wtorki, piątki, niedziele. Później jak będziesz widziała, że skóra stopniowo zaczyna lepiej go tolerować to częściej.
                • issey_miyake Re: issey :) 11.07.11, 11:38
                  ola25 napisała:

> Dzisiaj przed chwilą nałożyłam 4 raz epiduo, w dzień miałam wokół oczu czerwone
                  > placki, teraz na wieczór gdy myłam twarz cethapilem piekło ale do wytrzymania
                  > wcześniej tak nie było, natomiast gdy nakłądałam krem pod oczy najpierw clarena
                  > , zmyłam, potem eris, ufffffff to było straszne,

to pierwszy sygnał do tego, by eris i clarenę odstawić w cholerę :). Często pojawia się taki dyskomfort.

> myślałam że oszaleję tak piekł
                  > o, teraz nałożyłąm cutivate taką maść ze sterydem lekkim, aby mi to przygasło,
                  > ale ja mam skórę wokół oczu dosyć suchą i worki, muszę czymś smarować...doradzi
                  > łaś mi neostratę 4%,ale jeszcze nie kupiłam myślisz że nadal będzie dobra?

jak najbardziej, prócz jej kupisz jeszcze nawilżacz na okolice oczu, byś nie miała uczucia ściągania

> Krem cetaphil i flavo c serum jeszcze nie przyszły...Pewnie będą w poniedziałęk
                  > .Epiduo teraz po raz 1 mnie miejscami na twarzy piecze, najbardziej koło nosa .
                  > ..Co robić?

Stosuj wieczorem, po oczyszczeniu skóry cienką warstwę Cetaphil MD i na to po ok. 15-30 minutach kładź Epiduo, cienką warstwę. Ok. 2-3h przed snem.

> Aha, jakby co to mam wodę termalną, ale z vichy.

Jak najbardziej, stosuj dowolnie, o każdej porze dnia. Wycieraj chusteczką, by woda nie spływała z twarzy.

> Cera ogólnie baaardzo mi się p
                  > oprawiła, duuuużo mniej się przetłuszcza, pory zmalały, wygłądziła się....Tak s
                  > ię cieszyłam.....Mam jakiś krem oilatum i natłuszczający z wazeliną synka lipo
                  > base.., bepanten,alantan plus.

Staraj się nie stosować takich mega natłuszczających środków, tylko w ekstremalnych sytuacjach, by nie zanieczyszczać sobie tym skóry na nowo :).
                  • ola25 Re: issey :) 11.07.11, 11:47
                    dziękuję issey,
                    epiduo póki co uzywam co 2-gi, 3-ci dzień, jesli używam codziennie to piecze...i wysusza okropnie, intuicyjnie robiłam tak najpierw epi... a po 1/2h cethapil i jest lepiej...czy mogę tak cały czas?
                    neostratę 4% pod oczy cały czas używam.... nic innego poza tym...a jaki nawilżacz w okolice oczu?
                    rano używam flavo c i potem filtr 30 LRP
                    cera bardzo mi się poprawiła, jeszcze tylko broda nieciekawa...
                    epiduo powoli mi sie kończy, czy kupić druga tubkę czy coś innego?
                    aha, za tydzień wyjeżdżam na Węgry czy odstawić epi i czy LRP 30 wystarczy na twarz?
                    czy na ciało Loreal 30 będzie ok, karnację mam średnią...
                    dziękuję ślicznie issey :)
                    • issey_miyake Re: issey :) 21.07.11, 12:44
                      ola25 napisała:

> .i wysusza okropnie, intuicyjnie robiłam tak najpierw epi... a po 1/2h cethapi
                      > l i jest lepiej...czy mogę tak cały czas?

lepiej gdybyś zastosowała Cetaphil i na to po 1/2h lub nawet po 1h Epiduo

> neostratę 4% pod oczy cały czas używam.... nic innego poza tym...a jaki nawilża
                      > cz w okolice oczu?

może być cetaphil, jak najbardziej

> rano używam flavo c i potem filtr 30 LRP
                      > cera bardzo mi się poprawiła, jeszcze tylko broda nieciekawa...
                      > epiduo powoli mi sie kończy, czy kupić druga tubkę czy coś innego?

Jak najbardziej drugą, to że się poprawiło nie oznacza, że jak odstawisz będzie tak samo dobrze, musi być podtrzymanie efektów.

> aha, za tydzień wyjeżdżam na Węgry czy odstawić epi i czy LRP 30 wystarczy na
                      > twarz?

odstaw Epiduo, musi być spf 50+

> czy na ciało Loreal 30 będzie ok, karnację mam średnią...

lepszy byłby spf 50, ale jak masz już 30stkę, to w dużych ilościach

ps: pewnie już tam jesteś :)
    • krante Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 11.07.11, 10:19
      jezeli w tym wieku masz trądzik to skonsultuj się z lekarzem lub tez idż do kosmetyczki
      • weronikaperelka Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 21.07.11, 11:37
        czemu nie spróbujesz jakichs domowych sposobów? nie zawsze trzeba wydawać kupe kasy na kosmetyki żeby mieć ładną cerę.. zobacz np tu www.dobra-rada.pl/maseczki-domowej-roboty-na-twarz-i-wlosy_756

• fabrizia Zaskórniaki to fajna sprawa, a Ty się martwisz :) 11.07.11, 14:52
    • szymianka21 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 21.07.11, 14:46
      Być może to kwestia uczulenia albo zmian hormonalnych :) Nie ma co na zapas się martwić ;) najlepiej udać się do dermatologa, albo wcześniej przeczytać jakiś ciekawy artykuł np. na doUrody o przyczynach pojawiania się takich zmian na skórze ;)
    • aaksiaa Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 22.07.11, 18:32
      Hmm... a może to kwestia trybu życia? Trądzik w tym wieku może być spowodowany paleniem papierosów, zmianami hormonalnymi, stresem, niewłaściwą higieną... Jeśli sama nie dajesz sobie rady z cerą, moze warto udać się do gabinetu kosmetycznego? Panie z pewnością doradzą ci odpowiednie oczyszczanie (choćmy za pomocą peelingów medycznych czy mikrodermabrazji) oraz pielęgnację, aby nie wysuszyć skóry
      • ola25 issey :) 28.07.11, 00:10
        Czy mogłabym teraz po 1 tubce epi kupić coś innego? :)
        Uwielbiam zmieniać kremy/kosmetyki dałoby radę? Co poleciłabyś z twojej "polecanej" listy?
        Jeśli polecisz epi.. też się zastosuję :)

"Nazwy retinoidów (retinolu), które można dostać na receptę to:
        1. Differin
        2. Retin A
        3. Locacid
        4. Atrederm
        5. Zorac
        6. Izotziaja

Jeśli chodzi o retinoidy (retinol), dostępny bez recepty, również warte uwagi to:
        1. Diroseal Avene (łagodna postać)
        2. Triacneal Avene (łagodna postać)
        3. Retises 0,25; 0,5; 1; 10%
        4. Eluage, Ystheal Avene
        5. Peptide Cream 1500IU Cell Fusion C
        6. NeoStrata Renewal 12% PHA"
        • issey_miyake Re: issey :) 28.07.11, 08:28
          ola25 napisała:

> Czy mogłabym teraz po 1 tubce epi kupić coś innego? :)
          > Uwielbiam zmieniać kremy/kosmetyki dałoby radę? Co poleciłabyś z twojej "poleca
          > nej" listy?
          > Jeśli polecisz epi.. też się zastosuję :)

A jak Twoja twarz po 1 opakowaniu? Jesteś zadowolona, jakie widzisz minusy w tym produkcie? Co chciałabyś zmienić, to że tak mocno podrażnia (stosowany codziennie)?
          • ola25 Re: issey :) 28.07.11, 08:59
            Tak, najbardziej denerwuje mnie to że najczęściej mogę go używać co 2-gi dzień i to z cetaphilem, piecze mnie skóra wokół oczu (może omijać szerokim łukiem te okolice? )... zapach...ale tutaj pewnie żaden nie pachnie pięknie...skóra mi nie schodzi w ogóle, nie wiem czy powinna? Generalnie lubię też zmieniać kosmetyki... :)
    • maranra Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 28.07.11, 10:09
      Polecam Ci maseczkę z glinki marokańskiej - bardzo tania sprawa, a daje niesamowity efekt. To jest chyba pierwszy kosmetyk, po którym widziałam efekt od razu :)

Glinka oczyszcza, ściąga i rozjaśnia skórę, zaskórniaki znikają, pryszcze się zmniejszają, a skóra przez parę dni się nie świeci :) I to się dzieje naprawdę, a nie tylko na opisie na opakowaniu ;) Ja sobie nią czasem też myje twarz albo robię maseczkę na plecy itd.

Kupuję online: www.synesis.pl/sklep/product_info.php/products_id/67 , ale można ją dostać też w offline/w innych sklepach.
    • carolinaherrera Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 31.07.11, 22:53
      ola25 napisała:

> Moja cera to typowa mieszana, z zaskórnikami w ilościach zastraszających na bro
      > dzie i czole. Ostatnio zaczęły pojawiac mi się krosty trądzikowe jak u nastolat
      > ki: na brodzie, czole itp., mój problem to także błyszczenie w dzień, żaden kre
      > m typowo matujący nie daje rady. Polećcie proszę kremy na dzień/noc oraz jakie
      > ś maseczki peelengi. Przede wszystkim chciałabym porządnie oczyścić skórę i zap
      > obiec zaskórnikom, po krostkach zostają mi przebarwienia...

Olu, aby pozbyc sie zaskórników i porządnie oczyścic skóre i utrzymać efekt przede wszytskim powinnas przealnalizowac swój sposób odzywiania. Polecam uzywac dużo oliwy z oliwek i jeśc dużo tyłustych ryb <niepanierowanych> produkty bohate w kwasy omega 3 i omega 6 sprawiaja ze konsustencja lipidów w skórze jest bardziej płynna dzieki czemu nie dochodzi do zaczopowania ujsc mieskzów włosówych i nie tworza sie zaskórniki a tym zamym nie dochodzi do pojawienia sie stanów zaplanych i zmian trądzikowych. skóra naturalnie fizjologicznie powinna delikatnie sie błyszczeć. to wartwa sebum na skórze którą tworzy wartswa hydro-lipodowa sprawia ze do skóry nie docieraja bakterie i szkoedliwe substancję. KONIEC Z PRODUKTAMI MATUJĄCYMI zastap je produktami regulującymi wytwarzanie sebum, im bardziej zmatujesz skóre tym gruczoły łojowe będa wytwarzały więcej sebum. powodzenia :)
      • ola25 Re: 33 lata cera koszmar, helpunku :) 31.07.11, 23:05
        dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka