Dodaj do ulubionych

jak nauczyć się malować?

01.07.11, 21:43
ponoć na naukę nigdy nie jest za późno :D
kiedyś,sto lat temu nieudolnie ale się malowałam
od ok. 20 lat tego nie robię ale moja twarz coraz częściej potrzebuje tuszowania tego i owego jak również podkreślania.
problem w tym,że jedyne co umiem to nałożyć tusz na rzęsy :/ nie mam pojęcia jak dobrać cienie,podkład,jak prowadzić rękę..
jest szansa,że się nauczę? czy konieczna jest pomoc kosmetyczki czy samodzielna nauka wystarczy?
z góry dzięki za porady :)
Obserwuj wątek
    • olesiam Re: jak nauczyć się malować? 01.07.11, 22:49
      Mogłaby Pani napisac gdzie mieszka?:)
      • lukrecja34 Re: jak nauczyć się malować? 01.07.11, 23:12
        Radom :)
        • olesiam Re: jak nauczyć się malować? 01.07.11, 23:19
          Jezeli Pani sobie zyczy, zrobie jutro male prywatne sledztwo, ktorej dziewczynie w Sephorze w Galerii Słonecznej warto zaufac w tej kwestii :) Zazwyczaj takie lekcje sa platne ok 150 zl, natomiast mysle, ze da sie z tego wybrnac kupujac kilka z kosmetykow.
    • kasha77 Re: jak nauczyć się malować? 01.07.11, 23:23
      youtube i tutoriale,jeśli znasz angielski to już wogóle masz wybór ogromny...od makijaży dziennych po te trudniejsze,porady jesli chodzi o kosmetyki,pędzle i metody nakładania.moim zdaniem najlepsze krótkie i treściwe porady ma gossmakeupartist.naprawdę jest tego bardzo dużo i...za darmo:)
    • zawsze-soffie Re: jak nauczyć się malować? 02.07.11, 15:17
      masz dwie opcje:
      - sama się bawisz na zasadzie prób i błędów - czytasz na necie potem latasz bo galeriach, sklepach kosmetycznych i szukasz odpowiednich kosmetyków po czym je testujesz, łączysz z innymi itp itd - jest to kosztowne i wymaga tego żebyś cię ta zabawa z malowaniem trochę kręciła.

- idziesz do kosmetyczki niech ci dobierze odp kolory, odcienie pasujące do karnacji - pokaże jak malować się od podstaw - potem będziesz powielać schemat. szybkie rozwiązanie ale ryzyko jest(jak zawsze ) ze trafisz na kosmetyczkę debila i źle ci dobierze to i owo i skończysz jak klaun.
    • qw994 Re: jak nauczyć się malować? 04.07.11, 22:45
      Ja poszłam do wizażystki i potem było już dużo łatwiej.
    • sofitell Re: jak nauczyć się malować? 05.07.11, 14:45
      Jak mniemiam autorce chodzi raczej o technikę i dobór odpowiedniej do typu urody palety barw w kwestii wyboru koloru: cieni do oczu, podkładu, różu, pomadki oraz zadecydowania czy mocniej podkreślać oczy, czy usta, czy malować kreskę na powiece, czy nie, jak ceiniować kolor na powiece.To wszystko z powodzeniem można przed lustrem samemu wypróbować. Z pewnością porada kosmetyczki się przyda, ale trzeba mieć na uwadze, że to co kosmetyczce się podoba - niekoniecznie zainteresowanej.
    • aniakosmeo Re: jak nauczyć się malować? 05.07.11, 23:59
      Ja także polecam wizyte w perfumerii. W Sephorze można wykupić lekcję makijażu lub umówic się na makijaz w ramach porady dotyczącej kupowanych produktów. W necie jest obecnie sporo fajnych blogów z filmikami jak krok po kroku wykonac makijać. Uważam, że są bardzo pomocne.
    • brak.slow Re: jak nauczyć się malować? 06.07.11, 16:53
      to wbrew pozorom nie jest trudne, tylko trzeba byc swiadomym, że nie kazdy ma malowac sie tak samo jak reszta, ze nie kazda kobieta powinna uzywac czarnj kredki np, depilować brwi do cienkich kreseczek itd itd. nie dalas zdjęcia więc ciezko tak powiedziec jak masz się malować..
      rady uniwersalne to:
      nigdy nie uzywaj podkładu/pudru ciemniejszego niż cera. ma być w takim odcieniu jak skóra albo o ton jasniejszy (tu bardzo dobrze byloby wiedziec jaki ma się odcien skory.. bardziej żółty czy beżowy/czerwony? (nie doslownie czerwony a jedynie tonacja)
      kupując testuj na twarzy, a nie na rękach.
      fluid dobrze rozprowadza się np na lekkich kremach, najpierw krem na twarz, a potem fluid, mi sie taki makijaz trzyma cały dzien, nie kupuję tych silikonowych baz pod podklady.
      o wiele wygodniej uzywac do nakladania pędzla do podkładu niz babrać się rekami.

oczy- zalezy jaki kształt, większość wygląda jednak lepiej gdy maluje tylko górną powiekę, a dolną zostawia w spokoju. zwłaszcza gdy zewnętrzne kąciki oczu opadają ku dołowi. jesli oczy jasne i oprawa oczu rowniez, to unikaj duzych kontrastów-np czarne kredki i tusze do bardzo jasnych oczu. lepiej kup brązowe. choc ta regula nie jest sztywna.
      na dzien makijaz oczu powinien byc delikatny, kreska na gornej powiece, jakis bezowy cień, albo i nic, maskara. "oczy pandy" czyli wymalowane do przesady na ciemno placki na powiekach zostawmy na noc.

włosy: wbrew pozorom one robią najwięcej. można przez niewlasciwie dobrany kolor wyglądać o wiele lat starzej, albo szaro, smutno itd itd.
      zacznij od okreslenia się czy jestes chlodnym czy cieplym typem urody. pomocne są rady na wizażu w dziale metamorfozy
      • znana.jako.ggigus w starych Filipinkach 06.07.11, 21:00
        tych z poczatku/polowy lat 90 byly b. fajne felietony, artykuly znanej telewizyjnej charakteryzatorki o malowaniu sie.
        to byly mniej porady, a b. takie naprawde felietony, zachecaly do eksperymentow
        np o kolorze cieni - ze taki sam zabija teczowke, o tym, ze robiac makijaz patrzymy na siebie z bliska, a efekt widac z daleka

Tak sobie mysle - zeby sie nauczyc malowac, trzeba sie sobie solidnie przyjrzec, krytycznie. albo poprosic dobra kume o opinie (jak sie ma dobra kume, ktora sie maluje, hehe)
        ja np. mam ciemne, dosc duze oczy, ale blisko duzego nosa, wiec bez bialych cienie w wewn. kacikach oczu, ktore oddalaja oczy od siebie, nie ma dla mnie makijazu. nie od razu przyszlo mi to do glowy.
        nauczylam sie tez dobrze malowac eye linerem - kupilam tani, siedzialam przed lustrem, kreska, ciach, krzywo, oliwka zmylam i tak dlugo, az sie nauczylam.
        a jak widac, nie kazda to potrafi.
        czytaj porady, bo jak widze po perfekcyjne umalowanych nastolatkach (poczatkujaca makijazystka z seledynowymi cieniami - jak ja kiedys - zniknela na dobre z krajobrazu), porady gazetowe tez dzialaja
        albo kosmetyczka, jak sie czlowiek troche przypatrzy jej w czasie pracy, to potem w domu latwiej nasladowac - jako baza do eksperymentow z makijazem.
        do roboty i powodzenia!!
    • bestmarcelina Re: jak nauczyć się malować? 05.08.11, 11:18
      musisz cwiczyc cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc :D az ci sama reka wycwiczy, jedynie mozesz podpatrzec co pokolei trzeba nakladac i mniej wiecej jak. duzo jest filmikow na youtubie z tego typu lekcjami :) zeby ci makijaz wchodzil najlepiej uzywac dobrych pedzelkow do makijazu.ja osobiscie polecam zestaw pędzelków do makijażu 4023 z donegala. sa nie drogie i fajnie sie nimi naklada puder,cienie czy szminke.
    • nanah Pixiwoo: najlepsze tutoriale na youtube 05.08.11, 13:15
      Zajrzyj do pixiwoo, świetne brytyjskie tutoriale, można sie bardzo dużo nauczyć:)
      • violetlake Re: Pixiwoo: najlepsze tutoriale na youtube 05.08.11, 14:22
        Ja jeszcze dodam do listy Youtubowej Lisa Eldridge a jeśli wolisz po polsku to może np bardzo pomocne i konkretne filmiki na MakijazeKasiD. Wiele z dziewczyn które kręcą te filmy, także Kasia, to profesjonalistki także można im zaufać.

Myślę,że nie ma co przepłacać na początku, za te parę lekcji z wizażystką. Internet to kopalnia wiedzy, a już mając Youtube wszystko możesz zobaczyć krok po kroku, znajdziesz tu chyba wszystko. I najlepiej nauczyć się praktykując samemu na sobie mając dobre wskazówki, to naprawdę nietrudne. A lekcje może są dobre dla osób którym już nic innego nie pomaga ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka