Dodaj do ulubionych

co na blizny

10.07.11, 23:59
Co zastosowac na blizny na twarzy? Blizny po rozcieciu, szarpana też jest.
Jakie kremy, zabiegi chirurgi estetycznej. Lasery czy cos innego? Nie znam sie. Dziekuje za porade.
Obserwuj wątek
    • kremzeslimaka Re: co na blizny 14.07.11, 21:42
      Preparaty zawierające :

wyciąg z cebuli i sól sodową heparyny, np Cepan, Contratubex

silikony, np Veraderm, Dermatix, plastry silikonowe

proszek z macicy perłowej, np NoScar

ekstrakt ze śluzu ślimaka Helix Aspersa Muller czyli snail secretion filtrate, czyli Elicina, Arenscaracol

Laser, głębokie pilingi itp.

Wszystko zależy od blizny :)

• norvegianwood Re: co na blizny 15.07.11, 23:40
      Wybierz się do dobrego dermatologa i poddaj się jakiemuś zabiegowi - typu kwasy lub głęboki peeling. Dobrym sposobem jest wspominany wcześniej Cepan i jego droższa wersja Contratubex - ale jesli blizna jest głęboka to raczej nie pomoże ;/
      ---
      OmniBusSimulator.pl | wakacyjna wymiana domów |
      • iwonagos Re: co na blizny 16.07.11, 09:36
        Cebulowe: cepan i contaltubex uczulają i są do bani. Najlepsze są maści silikonowe. Nakładasz je, a nie smarujesz blizny. Nie licz na spektakularny efekt szybko. Ja swoje blizny smaruję wieczorem (rano mi się nie chce) i po dwóch latach jest coraz lepiej. Trzeba dużo cierpliwości, bo walka z bliznami jest długa i ciężka. Jeżeli się nie poddasz, na pewno po silikonowych będzie ok.
        • kremzeslimaka Re: co na blizny 16.07.11, 16:34
          Żadna blizna nie zniknie od razu, tu cierpliwość jest kluczowa. A co skuteczności, wiele zależy i od typu blizny i od tego jak skóra będzie reagować.

www.elicina.com/ing-dr-1.php
          www.elicina.com/ing-coaniquem-1.php
          www.elicina.com/ing-grecia-1.php
          www.elicina.com/ing-greece-argentina-1.php
          Nie w kazdym linku jest blizna, ale poczytać mozna :) Akurat Elicina, bo najdlużej jest na rynku, ale każdy inny krem z snail secretion filtrate będzie działać podobnie.

forum.gazeta.pl/forum/w,211,95471213,96861456,Re_Dalam_sie_nabrac_Ostrzegam.html
          • iwonagos Re: co na blizny 17.07.11, 10:26
            Ja od dwóch lat stosuję veraderm. Odpowiada mi jego konsystencja. Jest gęstszy niż np. silkyderm, dermatix i inne, a na allegro można go kupić za 80 zł z przesyłką, podczas gdy pozostałe powyżej stówki nie schodzą.
            Polecam veraderm.
    • niezapowiedziana Re: co na blizny 16.07.11, 14:10
      Dermatix i contratubex miałam. Bardziej służył dermatix. Jeżeli żele silikonowe to jakie? Jest mnóstwo w sieci, a nie wiem które są godne polecenia.
    • iwonagos Re: co na blizny 18.07.11, 22:49
      Zależy jaka blizna. Po laserze może być jeszcze gorzej. Z bliznami jaj nie ma, grzebiąc w nich można sobie tylko zaszkodzić. Ja jednak postawiłabym na maści silikonowe i cierpliwość.
    • nina0007 Re: co na blizny 21.07.11, 14:07
      polecam kremy z masą perłową, jedyny warunek to systematyczność/ niektórzy skarżą się na nieskuteczność podobnych specyfików, a należałoby raczej zrzucić to na karb niesystematyczności
    • niezapowiedziana Re: co na blizny 21.07.11, 17:02
      Kupiłam Veraderm w aptece, 102 zł płaciłam. Przed chwilą posmarowałam blizny. Uczucie jakby to był jakiś klej. Nie ma poślizgu, nie jest tłuste, ale najważniejsze aby pomogło. Napiszę po jakimś czasie, jak zadziałało.
      Pozdrawiam.
      • iwonagos Re: niezapowiedziena 26.07.11, 08:54
        U mnie ostrzykiwanie strerydami przyniosło niestety efekt odwrotny. Dobrze zrobiłaś kupując veraderm. Bądź tylko cierpliwa. Pamiętaj, że silikonów się nie wciera, tylko nakłada cienką (!) warstwę. Walka z bliznami jest długa i żmudna, nie poddawaj się a będzie ok.
    • szymianka21 Re: co na blizny 25.07.11, 15:06
      Wszystko zależy od tego jakie to są blizny :) Preferuje się mikrodermabrazję, peelingi chemiczne lub zabiegi złuszczające ;)) W przypadku blizn głębszych lub trudniejszych, poleca się najczęściej specjalne opatrunki, sterydy, laseroterapię, bądź zabiegi chirurgiczne ;) Polecam zajrzeć na doUrody.pl po więcej informacji ;))
    • 1mzeta Re: co na blizny 25.07.11, 23:52
      Ale to zależy jaka blizna- wypukła (bliznowiec), czerwona np, sam fakt utraty kolagenu w miejscu skaleczenia no i jak stara.
      Na wypukłe bliznowce tzw. można maści silikonowe lub cepan np ( mnie nie uczulał jak ktoś stwierdził, że uczula), są też plastry silikonowe. Ja polecam ostrzykiwanie bliznowców- nie pamiętam czym ale u mnie efekt był powalający- śladu nie mam po bliznowcu na dekolcie- ale przyznam,że ten co ja miałam dopiero zaczął się kształtować.
      2 blizny pooperacyjne na nodze, które nie są bliznowcami na szczęście traktowałam zaraz po odpadnięciu strupka Lioton 2000- zalecenie lekarza i dzisiaj są tak blade,że pewnie tylko ja je widzę. Blizna po wycięciu zmiany skórnej na udzie- zbledła z koloru bordowego do normalnego- ale na to potrzeba czasu bo blizny takiego typu około 2 lata dojrzewają.

Najlepiej jest się udać do dobrego dermatologa, który doradzi co konkretnie robić z daną blizną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka