Dodaj do ulubionych

Pomocy! Tłuste włosy!!!

17.10.11, 13:43
Wiem ze temat sie pojawial ale jest nadal aktualny. Jak rozmawiam z ludzmi to coraz wiecej osob ma problem szybko przetłuszczajacych sie włosow. Mam 29 lat i od ok. 3 włosy zaczeły mi sie przeltluszczac w tempie masakrycznym, rano myje, wieczorem juz sa tłuste. Nie wiem jak zatrzymac ta rozszalala produkcje sebum. Bylam 2 razy u 2 dermatologow - 1 polecila Vichy Dercos przeciwlupiezowe, 2 - La Roche-Posay,Kerium Szampon ekstremalnie delikatny. Probowalam tez szamponow Eco - Alterra i nic. Efekt jest taki sam. Co ciekawe nigdy nie mialam problemow z tłusta cerą. Jestem osoba szczupła, jem malo miesa - ok 2 razy w tygodniu. Co prawda mam wycieta tarczyce i biore leki ale dermatolog ogladal moje wyniki hormownow i mowil, ze jest ok. Nie wiem co moge jeszcze wyprobowac ale moj problem strasznie mi przeszkadza w codziennym zyciu. Z gory dziekuje za wszelkie porady!
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 18.10.11, 13:20
      carolinne79 napisała:

> . C
      > o prawda mam wycieta tarczyce i biore leki ale dermatolog ogladal moje wyniki h
      > ormownow i mowil, ze jest ok. Nie wiem co moge jeszcze wyprobowac ale moj probl
      > em strasznie mi przeszkadza w codziennym zyciu. Z gory dziekuje za wszelkie por
      > ady!

Jakie hormony miałaś robione? Kiedy wycięta tarczyca? Jakie leki bierzesz?
    • mocno.zdziwiona Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 18.10.11, 16:11
      Mi troszkę pomaga H-sebopurin firmy Pharmaceris. Mam też pod ręką suchy szampon na awaryjne sytuacje. Po 1,5 roku używania ww. szamponu poprawiło mi się na tyle, że jeszcze na drugi dzień rano włosy są znośne. Znośne czyli da się wyskoczyć do sklepu i nie straszyć ludzi, ale raczej nie iść do pracy. Drugiego dnia po południu są okropne, ale wcześniej myłam rano a już po południu były tłuste.
    • carolinne79 Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 19.10.11, 11:41
      Serdecznie dziekuje za odpowiedzi. Sprobuje dzis zdobyc w Superpharmie probke szamponu Pharmaceris, nie chce na razie kupowac butelki bo juz cala polka w lazience szamponow do wlosow tłustych i cala rodzina pomaga je wykonczyc. :))

Jesli chodzi o tarczyce, mialam operacje 10 lat temu wiec nie wiem czy to ma zwiazek bo problem tlustych wlosow pojawil sie ok. 3 lata temu. Biore codziennie Letrox 100.
      Moje w miare aktualne (z przez 3 miesiecy) wyniki hormonow to:
      TSH 0,533 (zakres 0,270 - 4,200)
      progesteron 13,18 ng/ml (zakrs 1,7 -27,0)
      prolaktyna 24,75 ng/ml (zakres 4,79 - 23,3) - tu troche wysoko
      testosteron 0,3 ng/ml (zakres 0,06 - 0,82)
      • issey_miyake Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 19.10.11, 23:26
        carolinne79 napisała:

> Jesli chodzi o tarczyce, mialam operacje 10 lat temu wiec nie wiem czy to ma zw
        > iazek bo problem tlustych wlosow pojawil sie ok. 3 lata temu. Biore codziennie
        > Letrox 100.
        > Moje w miare aktualne (z przez 3 miesiecy) wyniki hormonow to:
        > TSH 0,533 (zakres 0,270 - 4,200)
        > progesteron 13,18 ng/ml (zakrs 1,7 -27,0)
        > prolaktyna 24,75 ng/ml (zakres 4,79 - 23,3) - tu troche wysoko
        > testosteron 0,3 ng/ml (zakres 0,06 - 0,82)

Prócz tych włosów, masz jakieś objawy? Nadmierne owłosienie? Nieregularne/bolesne miesiączki?
    • gooralka Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 19.10.11, 22:44
      edumed.com.pl/Kosmetyki-k94/Kosmetyki-do-wlosow-k34/SEBORADIN-NIGER-Szampon-do-wlosow-sklonnych-do-przetluszczania-wspomaga-leczenie-luszczycy-200-ml-p1543.html
      ja mam teraz to.
      Używam 1 tydzień i w sumie lepiej wyglądają moje włosy.
      Dodam, że mam tłuste od zawsze i jest to związane też z tym, że mam tłustą cerę- odziedziczyłam po jednym z rodziców.
      Obecnie od kilku ładnych lata ma krótkie włosy i farbowane - rozjaśniam. Ale akurat farbowanie w moim przypadku nie zmniejszyło przetłuszczania.

Generalnie używałam różnych szamponów. Nie stosuje masek ani ciężkich odżywek bo myję włosy rano i nie mam czasu. Fajny jest szampon z Nivea - choć trudno go zdobyć- Nivea Fresh Energy z ekstraktem z melisy cytrynowej. z zielonym napisem.
      • mocno.zdziwiona Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 20.10.11, 11:49
        Też próbowałam Seboradinu, ale niestety mi nie pomógł :(
    • carolinne79 Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 20.10.11, 15:06
      Hej, Issey, nie mam problemow z nadmiernym owłosieniem, wiem ze to by wskazywalo na duzy testosteron a ten jak widac w normie. Bolace miesiaczki mam to fakt.
      Seboradinu tez jeszcze nie probowalam, wiem ze to idnywidualna sprawa co komu podpasuje wiec nie pozostaje mi nic innego jak szukac dalej, chociaz lista szamponow, ktore probowalam jest juz dłuuuga: od tanszych Zaji, Joanny, Head&Shoulders, po Klorane, Vichy Dercos, La Roche i mam wrazenie ze jest coraz gorzej.
      Oczywiscie suchy szampon znam i uzywam, zeby chociaz czasem nie myc wlosow codziennie.
      Najlepszy jest Klorane ale tez drogi i malo wydajny, kupowalam ostatnio w Austrii taki niebieski i teraz widze go w Rossmanie. Zapach ma niespecjalny ale jest tani i wydajny:
      www.rossnet.pl/Produkt/Swiss-OPar-Frottee-Szampon-suchy-do-stosowania-pomiedzy-normalnym-myciem-wlosow,98954
      • mocno.zdziwiona Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 20.10.11, 16:21
        Daje efekt przybielenia i matowych włosów? Bo ja szukam czegoś "niewidzialnego", ale nic podobnego nie znalazłam. Włosy mam w kolorze mysiego brązu.
        • gooralka Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 20.10.11, 19:09
          Ja od czasu do czasu kupuje zwykły szampon z czarnej rzodkwi. Wprawdzie śmierdzi ale pomaga.
        • carolinne79 Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 21.10.11, 10:21
          Mam włosy w podobnym kolorze ale nie mam problemu pobielenia, psikam szamponem blisko skory, po chwili wcieram w tłuste partie włosów i jesli na wierzchu mam jeszcze biały nalot to czesto zgarniam go recznikiem. Na pewno nie widac ze cos takiego mam na włosach bo pytam wielokrotnie siostry a ona na pewno szczerze mi mowi ;)
      • rannie.kirsted Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 21.10.11, 00:05
        1) sprobuj dercosa vichy, to sa dobre szampony. probuj roznych, moze ktorys bedzie ok.
        2) sprobuj myc wlosy mydlnica lekarska, w ogole uzywac ziol i miesanek ziolowych do mycia i do wcierania w skore glowy. polecam wode pokrzywowa, albo ziolowy plyn do skory glowy Capitavit Herbapolu
        3) przeczytaj ksiazke dr Jadwigi Gornickiej - internistki i naturaterapeutki, tam jest masa roznych przepisow ziolowo-roslinnych na rozne problemy urodowe.
        no i dobry dermatolog by sie przydal, ale ja takowego nie znam
    • greentea2 Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 20.10.11, 20:14
      Tez mam ten problem. Najbardziej lubie szampon Ducray Argeal i oczywiscie suche szampony. Jedno i drugie kompletnie niewydajne. Kupuje Klorane, tanszy jest Batiste, nie wiem czy jest w Polsce, widzialam na asos.co.uk.
    • figa.kw Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 20.10.11, 21:07
      Szare mydło - myję włosy, twarz i ciało. Miałam problem z przetłuszczającymi się włosami i tłustą, stale błyszczącą się cerą. Teraz jest znacznie, znacznie lepiej. Polecam!
    • lady.godiva Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 20.10.11, 22:00
      Ja też mam problem z przetłuszczającymi się włosami- ostatnio bardzo mi się to nasiliło. Dodatkowo problemy z trądzikiem wskazują, że to problemy hormonalne. Mam mięśniaki i pewnie dopóki się z tym nie uporam to sytuacja będzie się utrzymywać.
    • rannie.kirsted Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 21.10.11, 00:02
      jezeli nie masz problemow z cera(tzn nie pretluszcza sie, nie ma pryszczy) jesli wlosy nie wypadaja, nie masz zaburzen miesiaczkowania, to raczej nie wyglada na hormony.... gdyby nagle pojawil ci sie tradzik i tlusta cera to znaczy ze androgeny wzrosly. ale samo przetluszczanie sie wlosow to bardziej jakas choroba dermatologiczna niz hormonalna.
      nie masz zadnego atopowegom albo lojotokowego zapalenia skory?
      • carolinne79 Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 21.10.11, 10:27
        Tych dwóch dermatologow u ktorych byłam nic takiego nie stwierdziło. Ale mam zamiar zapisac sie znowu do innego, wlasnie czytam sobie opinie na znanylekarz.pl i tym razem wybiore jakiegos sprawdzonego bo te 2 panie dermatolog mialam wrazenie ze delikatnie zlały temat. Jedna wrecz stwierdzila ze teraz wszyscy myja wlosy codziennie, nawet ona sama i według niej nie jest to problem.
    • misia-your Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 21.10.11, 23:02
      szampon z dziegcia!!!!jedyny , ktory dziala na takie przypadlosci...zapach ma malo przyjemny..ale naprawde dziala-mozna kupic tylko w aptece.
      • annakate Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 21.10.11, 23:52
        Od lat myję włosy codziennie, najlepiej sprawdza mi się szampon Polleny Evy - tataro-chmielowy, ew. pokrzywowy. Te najprostsze szampony nie maja chyba tych wszystkich cudów oblepiajacych, są rzadkie i łatwo je rozprowadzić.
    • omnialive Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 22.10.11, 00:24
      Na włosy przetłuszczające się może powinnaś spróbować tego rozwiązania: szampon Labrayon Argilothérapie Séries OILY HAIR.

Ten działa na różne stany przetłuszczania się. Ja dotarłam do niego w aptece ale można też przez internet. Zobacz "polecany jest w pielęgnacji włosów przetłuszczających się
      i swędzącej skóry głowy."

Zrobiony na bazie zielonej glinki labrayon ale nie jest zielony :)

• tigrerra Re: Pomocy! Tłuste włosy!!! 22.10.11, 13:10
        Dodaję do aktualnie stosowanego szamponu glinkę Beloun- nie dość, że włosy się mniej przetłuszczają to jeszcze są bardziej puszyste. jednak z glinką trzeba uważać, bo łatwo przesuszyć włosy.Wcześniej stosowałam szampon z glinką Ghassoul i też z b. dobrym efektem. mam cienkie włosy, muszę myć codziennie, a po zastosowaniu glinki cały dzień są świeże, czasem nawet następnego dnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka