08.03.02, 18:28
Czy maści typu Retin-A, Differin itp, zawierające kwas retinowy i jego
pochodne, są w Polsce dostępne tylko na receptę czy też można je kupić również
na włsną rękę???
Może ktoś wie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Xena Re: recepta IP: *.acn.waw.pl 08.03.02, 18:59
      Teoretycznie Differin ma kwalifikację Brp (bez recepty), ale w wielu aptekach
      taka recepta jest wymagana. Retin A czy Skinoren oficjalnie są na receptę.
      Prawda jest jednak taka, że w przypadku tych preparatów nie ma bardzo
      rygorystycznych regulacji prawnych i po umiejętnych pertraktacjach z aptekarzem
      można je nabyć bez czasochłonnych i kosztownych wizyt u dermatologa :-)

Pozdrawiam
      • Gość: basiak Re: recepta IP: 205.185.21.* 08.03.02, 19:01
        Bardzo dziękuję za informacje!!!
      • Gość: dida Re: recepta IP: *.icpnet.pl 08.03.02, 19:31
        nie ma bardzo
        > rygorystycznych regulacji prawnych i po umiejętnych pertraktacjach z aptekarzem
        >
        > można je nabyć bez czasochłonnych i kosztownych wizyt u dermatologa :-)
        >
        hahah-raczej liczy sie chec aptekarza do pomnozenia swego zysku;))
        zalezy od apteki-w jednej sprzedadza bez recepty, w innej nie. slyszalam ze
        skinoren mozna juz kupowac oficjalnie bez recepty.

• Gość: Xena Re: recepta IP: *.acn.waw.pl 08.03.02, 20:07
          No nie do końca masz rację. Niektórych lekarstw NIE WOLNO sprzedać bez recepty
          (nie umiem powiedzieć, jakie grożą za to sankcje, bo nie jestem farmaceutą ani
          prawnikiem - ale bez wątpienia jakieś grożą, a obrót tymi lekarstwami jest
          bardzo dokładnie księgowany, przynajmniej teoretycznie). Dotyczy to lekarstw o
          bardzo silnym działaniu, działaniu psychotropowym, silnie odurzającym - jest
          tego więcej, kiedyś zetknęłam się z oficjalnym wykazem, ale dokładnie nie
          pamiętam, bo jakoś szczególnie mnie to nie interesowało. Jest natomiast całkiem
          pokaźna grupa lekarstw, które teoretycznie są na receptę, ale ze względu
          na "znikomą inwazyjność" mogą być ewentulanie sprzedane bez recepty. Więc
          niekoniecznie chodzi o chęć zysku czy nieuczciwość aptekarza.
          • Gość: dida Re: recepta IP: *.icpnet.pl 08.03.02, 20:19
            :) xeno chodzilo mi o leki o niekoniecznie wysokim ryzyku stosowania, ze tak
            powiem. oczywiscie sa leki ktorych nie dostaniesz bez recepty. ale my chyba
            nie rozmawiamy o takich? mowa o lekach dermatologicznych. powiem tak na zapas
            ze nawwet jesli macie szanse0nie stosujcie bez lekarza lekow
            kortykosterydowych (na zapalenia). mozna sobie bardzo zaszkodzic.
            • Gość: Xena Re: recepta IP: *.acn.waw.pl 08.03.02, 23:27
              :-))
              Z kotyksteroidami niewątpliwie masz rację - ale to są silne środki (nawet te z
              grupy I, teoretycznie najsłabsze) i podejrzewam, że żaden przytomny farmaceuta
              nie sprzeda ich dlatego, że ktoś się ładnie do niego uśmiechnie. Natomiast o
              taki Skinoren spokojnie można - moim skromnym, nieprofesjonalnym zdaniem -
              spróbować powalczyć bez recepty, bo jest to stosunkowo łagodnie działający
              preparat, a ryzyko podrażnień jest mniejsze niż po np. Differinie (brp) - brak
              reakcji fotoalergicznej, możliwość bezpiecznego stosowania w lecie. Tylko o to
              mi chodziło.
              • Gość: dida Re: recepta IP: *.wszib.poznan.pl 09.03.02, 14:28
                oj-to zalezy. moja kolezanka uzywala pare lat temu skonoren. wspomina jako
                jedna wielka meke. bol caly dzien. musiala odstawic. to zalezy od wraliwosci
                skory na dana substancje.
                a slyszalam ze differin owszem moze wysuszyc niezle ale nie jest tak agresywny-
                nie ma uczucia pieczenia duzego, zaczerwien...prawda li to?
                a , sa 2 wersje-w kremie i w zelu-zel ma podobno mocniejsze dzialanie. i
                badziej wysusza.
                • Gość: koralik Re: recepta - do Didy IP: 195.95.19.* 11.03.02, 09:51
                  Ja moj Differin musialam odstawic po kilku dniach stosowania. Tzn. posmarowalam
                  sie wieczorem, nastepnego dnia wieczorem, po dwoch dniach wieczorem (chcialam
                  sprobowac co drugi dzien) i po tygodniu wieczorem (gdy minelo mi juz
                  zaczerwienienie i to co sie zaczelo zluszczac, juz sie zluszczylo do konca) i
                  potem juz nigdy wiecej. A wielka szkoda, bo przeczytalam tu na forum wielkie
                  ochy i achy, ze Differin to nowoczesny lek na tradzik, co nie podraznia.
                  Wydalam 40zl... bu...
                  Koralik
    • Gość: justy Re: recepta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.02, 19:43
      basia_kwiat napisał(a):

> Czy maści typu Retin-A, Differin itp, zawierające kwas retinowy i jego
      > pochodne, są w Polsce dostępne tylko na receptę czy też można je kupić również
      > na włsną rękę???
      > Może ktoś wie!!!

Te maści można kupić bez recepty po jednym opakowaniu jednorazowo. (Są na tzw. Rp
      z kropką). Farmaceutka
      • an.ia Re: recepta 10.03.02, 20:08
        Mnie niestety nie udało sie dostać retin a bez recepty - próbowałam w 3
        aptekach. Nie wiem jak Differin bo nie kupowałam.
        Po receptę poszłam do lekarza pierwszego kontaktu i pzepisał mi bez problemu.
        Natomiast Skinoren jest teraz na 100% dostępny bez recepty -są nawet w aptekach
        plakaty reklamujące ten preparat i na nich jest wqyraźnie zaznaczone - dostępny
        bez recepty.
      • Gość: justy Re: recepta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.02, 17:14
        SORRY, ale niestety wprowadziałam was w błąd z tymi receptami. Dziś to
        sprawdziłam i na pewno:
        Retin A (tretionina 0,05% i 0,025%)oraz Differin są tylko na receptę (bez Rp
        nie dostaniecie nawet jednego opakowania).
        Natomiast Isotrex (isotretionina 0,05%) jest bez recepty (ale już nie długo się
        to, niestety, ma zmienić).
        Inne preparaty na trądzik, np: Skinoren (kw. azaleinowy 20%), Aknemycin
        (erytromycyna), Dalacin, Aknefung-Oxid (nadlenek benzoilu), Akneroxid 5
        (nadlenek benziolu), Hascoderm (kw. azaleinowy) można dostać bez recepty.
        Pozdrawiam, Justy
        • an.ia Re: recepta 11.03.02, 17:21
          a ja ten dalacin kiedyś chciałam wyprosic bez recepty i się nie udało :(
          Pani w aptece stwierdziła, że bez recepty to może mi sprzedać davercin. no i
          zrezygnowałam. Ale to było prawie rok temu, może do tej pory się z tym
          preparatem pozmieniało.

• Gość: justy Re: recepta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.02, 18:48
            Dalacin do stosowania zewnętrznego (nie w tabletkach) jest bez recepty (jedno
            opakowanie jednorazowo czyli tzw. Rp z kropką) od prawie roku. Na bank.
            Pozdrawiam:)
        • Gość: Xena Do Justy IP: *.acn.waw.pl 11.03.02, 21:18
          Głupio mi się kłócić z farmacuetką - ale praktyka jest trochę inna od tego, co
          piszesz. Z moich doświadczeń jako PACJENTKI-KLIENTKI wynika, że każdy z
          wymienanych tu preparatów jest na receptę albo... bez recepty - w zależności od
          apteki, a może od widzimiesię aptekarza, nie wiem. W każdym razie Differin
          kupiłam bez recepty (w bodajże trzeciej z odwiedzonych aptek), ze Skinorenem
          było podobnie. Więc jak widać nie ma większego znaczenia, jak to jest w
          oficjalnych rejestrach leków. Swoją drogą ja mam dwa źródła, w których
          sprawdzam informacje handlowe na temat leków - jedno to profesjonalny Portal
          Farmaceutyczno-Medyczny, drugie to www.przychodnia.pl. Differin figuruje tam
          jako lek bez recepty, Skinoren, Retin A - na receptę. Nie twierdzę, że są to
          stuprocentowo wiarygodne i wystarczająco często aktualizowane źródła. Nie
          zmienia to jednak faktu, że - jak widać - jest spore zamieszanie co do
          kwalifikacji leków. Dla mnie osobiście to smutne (jeśli nie wręcz żenujące), że
          sami farmaceuci nie bardzo wiedzą, co jest naprawdę na receptę, a co nie. Mam
          nadzieję, że kiedyś to się zmieni.
          • Gość: justy do Xeny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 01:23
            Wierzę, że kupiłaś te maści bez recepty, ale sądzę, że wynikało to z pomyłki
            farmaceutki. A o to nietrudno. Ja sama, gdy pisałam pierwszy post w niedzielę
            pomyliłam się i dopiero dziś w pracy sprawdziłam w wykazach co z tymi
            receptami. Leków jest cała masa, bardzo często pojawiają się zmiany (czasami
            bezsensowne) i czasem trudno być na bieżąco (nie zapamiętasz wszystkich zmian,
            komputerowi nie można nigdy do końca ufać, a wykazów do przejrzenia ręcznego
            jest z suplementami pięć- więc można coś przeoczyć). Do tego typu błędów (mam
            na myśli maści), w aptekach zwykle podchodzi się dość tolerancyjnie, ale ja na
            przykład muszę "załatwiać" recepty na większość leków, które omyłkowo wydałam
            bez recepty. Masz trochę racjii, mówiąc, że niektóre leki są bardziej
            kontrolowane, niż inne (ale to też rzecz względna, zależy od apteki i
            farmaceuty).
            Natomiast to, co napisałam ostatnio o Differinie i reszcie to fakty (do
            sprawdzenia, np. Differin: Urzędowy wykaz środków farm. i materiałów med.
            dopuszczonych do obrotu suplement z grudnia 2001)
            No, nieźle się rozpisałam, sorry...
            Pozdrawiam :-)
            • Gość: kb do justy pytanie IP: 206.215.231.* 12.03.02, 03:48
              Justa, jako farmaceutka może orientujesz się, czy w Polsce dostępne są już
              maści Retin -A micro oraz Renova , obie zawierają tretinoinę. Maść Retin -A
              jest już wycofywana a jej miejsce ma zająć unowocześniona maść Retin-A micro,
              czy w Polsce Retin-A jest jeszcze dostępny?
              Będę wdzięczna za pomoc!!
              • Gość: justy Re: do justy pytanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 11:21
                Retin A MICRO jest dostępny w USA (dystrybutor: Ortho Dermatological, ten od
                Roc). W Europie nie znalazłam go nigdzie.
                RETINOVA jest dostępna w USA (dystrybutor ten sam, co Retin-A MICRO), a w
                Europie w Wielkiej Brytanii (producent: Cilag AG, Szwajcaria, licencję ma
                Janssen Cilag) i być może gdzieś jeszcze.
                W Polsce nie jest zarejsestrowana ani Retinova, ani Retin A MICRO (i nie zanosi
                się na to), czyli nie są dostępne w sprzedaży. Możesz próbować kupić przez
                internet, ale i z tym moga być spore problemy.

Retin-A jest w aptekach i na razie nic nie zapowiada jego zniknięcia i
                zastąpienia przez Retin-A MICRO (zresztą w Stanach dostępne są równolegle
                zwykły Retin-A i Retin-A MICRO).

Różnica między Retin-A i Retin-A MICRO polega na tym, że tretioninę w Retin-A
                MICRO zamknięto w mikrosferach, z których jest stopniowo uwalniana (czyli Retin-
                A MICRO to Retin-A o przedłużonym działaniu).

RETINOVA ma bardzo podobny skład do Retin-A, ale jest stosowana nie w trądziku,
                lecz w leczeniu uszkodzeń posłonecznych (ale nie poparzeń): zmarszczek,
                przebarwień...

Różnica między Retinova a Retin-A: www.tryrenova.com/tryrenova/pages/faq.htm
                Ulotka Retinovy i Retin-A z dokładnym składem: www.janssen-cilag.co.uk/home.asp
                Mikrosfery w Retin-A MICRO są opisane: www.orthoderm.com/sponge.htm
                Porównanie Retin-A MICRO z Differinem: www.orthoderm.com/news010322.htm

Pozdrawiam serdeczne, Justy
                • Gość: Xena Re: do justy pytanie IP: *.acn.waw.pl 12.03.02, 14:17
                  Podejrzewam, że mogą byc problemy z kupieniem Retin A Micro przez internet, bo -
                  jak wyczytałam na ulotce i w amerykańskiej bazie leków - jest to lek na
                  receptę.
                  A czy wiesz, Justy, dlaczego są nikłe szanse, że zostanie zarejestrowany w
                  Polsce? I czy w Polsce można albo będzie można kupić inne produkty z serii
                  Differin? Zwłaszcza interesuje mnie Differin Cream, bo ponoć - jak wyczytałam
                  na stronie producenta - nadaje się również do cery wrażliwej i skłonnej do
                  podrażnień.

Pozdrawiam
                  • Gość: justy Re: do justy pytanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 23:05
                    Jeżeli chodzi o Differin w kremie, to takie pytanie należałoby zadać
                    producentowi. Ja nic nie słyszałam o pojawieniu się u nas reszty serri.
                    Pisząc o nikłych szansach Retin A micro i Renovy miałam na myśli to, że do
                    Polski nowości docierają ze sporym opóźnieniem (może to przez skomplikowaną
                    procedurę rejestracyjną?)
                    Pozdrawiam
            • Gość: Xena Re: do Justy IP: *.acn.waw.pl 12.03.02, 09:40
              Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
              Przy okazji mam pytanie dotyczące oznaczeń leków. W Portalu Farmaceutyczno-
              Medycznym można znaleźć przy nich skróty w stylu IMP PA, IMP**A, samo PA, ZD.
              Usiłowałam znaleźć objaśnienia, ale bezskutecznie, chociaż to informacje dla
              pacjentów. Czy mogłabyś przybliżyc te skróty?

Pozdrawiam
              • Gość: justy Re: do Justy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 11:36
                W tej chwili nie jestem w stanie powiedzieć co oznaczają te skróty. Na co dzień
                nikt ich nie używa (w aptekach). Jeszcze poptyam ludzi.
                Natomiast wracając do sprzecznych informacji czy lek jest na Rp czy nie, to
                proponuję Ci korzystać ze strony Ministerstwa Zdrowia, jest najbardziej
                wiarygodna i aktualna (isotrex jest tam już na Rp, a do aptek jeszcze nie
                dotarła taka informacja)
                Adres: leki.mz.gov.pl/deflaut.asp

Serdecznie pozdrawiam
              • Gość: kb Re: do Justy IP: 205.185.14.* 12.03.02, 15:04
                Justy dziękuję za odpowiedź, chodziło mi tylko o ich dostępność w Polsce,
                jestem z wykształcenia biotechnologiem i właśnie zajmuję się tematyką witaminy
                A w kosmetyce, chciałam widzieć, czy maści te są również dostępne dla Polek.
                Pozdrawiam
                • Gość: justy do kb IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 22:38
                  kb, tak się starałam, a Ty to już wszystko wiedziałaś :( Przynajmniej się
                  dokształciłam :)
                  Jeżeli chodi o pojawienie się Retin a Micro i Renovy, tojeszcze pewnie długo
                  poczekamy, bo do Polski nowości często docierają z opóźnieniem (zresztą
                  Retinovy nie znalazłam jeszcze nigdzie w Europie)...
                  Pozdrawiam serdecznie
              • Gość: justy skróty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 23:13
                Xeno, Portal Farmaceutyczno-Medyczny, z którego czerpiesz informacje,
                współpracuje ściśle z hurtownią farmaceutyczną Prosper. Od nich mają dane na
                temat leków. Skróty IMP oznaczają import i razem z pozostałymi (których
                znaczenia nie dowiedziałam się) są wewnętrznymi oznaczeniami stosowanymi w
                hurtowniach farmaceutycznych.
                Skrót BRp nie oznacza BEZ recepty, lecz "na receptę, lek z wykazu B" (wykaz
                B=leki silnie działające). Może być też ARp, czyli "na receptę, lek z wykazu A"
                (wykaz A=leki bardzo silnie działające) albo Rp*, czyli bez recepty można wydać
                jedno najmniejsze opakowanie. Leki bez recepty mają zwykle oznaczenie OTC.
                Pozdrawiam :)
                • Gość: Xena Re: skróty IP: *.acn.waw.pl 12.03.02, 23:49
                  Bardzo dziękuję za wyjaśnienia i sprostowanie!
                  Swoją drogą jedna rzecz mnie zastanawia - skoro Differin jest lekiem na receptę
                  (Rp) i to z grupy leków silnie działających (B), to dlaczego ma status
                  zielarsko-drogeryjny??? A może znów źle rozumiem to określenie i chodzi o coś
                  zupełnie innego, niż mogłoby sie wydawać? Co zresztą może być całkiem
                  prawdopodobnym wariantem, bo np. kosmetyki Bielendy mają w tym katalogu leków
                  status Apteka (???). Przepraszam, że zamęczam pytaniami, ale lubię rozumieć to,
                  co czytam :-)

Pozdrawiam
                  • Gość: justy Re: skróty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.02, 00:45
                    Dobre pytanie! Niestety nie bardzo umiem na nie rozsadnie odpowiedzieć. Jest
                    wiele przykładów sprzeczności i braku logiki w kwalifikacji leków i Differin
                    jest chyba tego przykładem. Tak samo dziwnie bywa z innymi preparatami, np. vit
                    B1 w tabletkach (w tej samej dawce i ilości tbl. w opakowaniu) w zależności od
                    producenta jest na receptę lub bez niej; Panthenol (spray na oparzenia i
                    podrażnienia) w każdym kolejnym suplemencie do Urzędowego wykazu środków farm.
                    i materiałów med. dopuszczonych do obrotu miał zmienianą kwalifikację z Rp na
                    bez Rp i z powroten (teraz jest znowu bez Rp).
                    Zresztą wystarczy otworzyć gazetę lub zerknąć w TV, żeby przekonac się, że w
                    Polsce w kwestiach dot. zdrowia panuje bałagan.
                    Przykro mi, że nie jestem w stanie zaspokoić Twojej ciekawości, Pozdrawiam
                    • Gość: Xena Re: skróty IP: *.acn.waw.pl 14.03.02, 13:57
                      Pozwolę sobie zadać ostatnie już (mam nadzieję....) pytanie:
                      W poszkukiwaniu informacji na temat Differinu natknęłam się na stronę Lekrama
                      (jest to informator o rynku farmaceutycznym w Polsce) i przeczytałam tam, że
                      Differin Krem (obok Differinu Żelu) jest dopuszczony do obrotu w Polsce (numer
                      rejestracji 8425, data wydania świadectwa - grudzień 2000r., ważność
                      świadectwa - 2005 r.). Faktem jest natomiast, że osobiście w żadnej z aptek nie
                      spotkałam sie z differinem w tej postaci. Mam więc pytanie - czy jest to błędna
                      informacja (przyznaję, że nie umiem ocenić wiarygodności strony), czy może
                      Differin Krem jest dostępny w Polsce - trzeba tylko dobrze poszukać.
                      Podaję adres strony:
                      http://lekrama.karnet.waw.pl
                      • Gość: justy Re: skróty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.02, 15:25
                        Tak, Differin w kremie został zarejestrowany, ale na razie nie ma go w ofercie
                        żadnej (ze znanych mi) hurtowni farmaceutycznych, więc nie ma go też w
                        aptekach. Ale to tylko kwestia czasu. Możesz spróbować poprosić w jakiejś
                        aptece, żeby spróbowali go dla Ciebie poszukać i zamówić. Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka