basia_kwiat 08.03.02, 18:28 Czy maści typu Retin-A, Differin itp, zawierające kwas retinowy i jego pochodne, są w Polsce dostępne tylko na receptę czy też można je kupić również na włsną rękę??? Może ktoś wie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Xena Re: recepta IP: *.acn.waw.pl 08.03.02, 18:59 Teoretycznie Differin ma kwalifikację Brp (bez recepty), ale w wielu aptekach taka recepta jest wymagana. Retin A czy Skinoren oficjalnie są na receptę. Prawda jest jednak taka, że w przypadku tych preparatów nie ma bardzo rygorystycznych regulacji prawnych i po umiejętnych pertraktacjach z aptekarzem można je nabyć bez czasochłonnych i kosztownych wizyt u dermatologa :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiak Re: recepta IP: 205.185.21.* 08.03.02, 19:01 Bardzo dziękuję za informacje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dida Re: recepta IP: *.icpnet.pl 08.03.02, 19:31 nie ma bardzo > rygorystycznych regulacji prawnych i po umiejętnych pertraktacjach z aptekarzem > > można je nabyć bez czasochłonnych i kosztownych wizyt u dermatologa :-) > hahah-raczej liczy sie chec aptekarza do pomnozenia swego zysku;)) zalezy od apteki-w jednej sprzedadza bez recepty, w innej nie. slyszalam ze skinoren mozna juz kupowac oficjalnie bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: recepta IP: *.acn.waw.pl 08.03.02, 20:07 No nie do końca masz rację. Niektórych lekarstw NIE WOLNO sprzedać bez recepty (nie umiem powiedzieć, jakie grożą za to sankcje, bo nie jestem farmaceutą ani prawnikiem - ale bez wątpienia jakieś grożą, a obrót tymi lekarstwami jest bardzo dokładnie księgowany, przynajmniej teoretycznie). Dotyczy to lekarstw o bardzo silnym działaniu, działaniu psychotropowym, silnie odurzającym - jest tego więcej, kiedyś zetknęłam się z oficjalnym wykazem, ale dokładnie nie pamiętam, bo jakoś szczególnie mnie to nie interesowało. Jest natomiast całkiem pokaźna grupa lekarstw, które teoretycznie są na receptę, ale ze względu na "znikomą inwazyjność" mogą być ewentulanie sprzedane bez recepty. Więc niekoniecznie chodzi o chęć zysku czy nieuczciwość aptekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dida Re: recepta IP: *.icpnet.pl 08.03.02, 20:19 :) xeno chodzilo mi o leki o niekoniecznie wysokim ryzyku stosowania, ze tak powiem. oczywiscie sa leki ktorych nie dostaniesz bez recepty. ale my chyba nie rozmawiamy o takich? mowa o lekach dermatologicznych. powiem tak na zapas ze nawwet jesli macie szanse0nie stosujcie bez lekarza lekow kortykosterydowych (na zapalenia). mozna sobie bardzo zaszkodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: recepta IP: *.acn.waw.pl 08.03.02, 23:27 :-)) Z kotyksteroidami niewątpliwie masz rację - ale to są silne środki (nawet te z grupy I, teoretycznie najsłabsze) i podejrzewam, że żaden przytomny farmaceuta nie sprzeda ich dlatego, że ktoś się ładnie do niego uśmiechnie. Natomiast o taki Skinoren spokojnie można - moim skromnym, nieprofesjonalnym zdaniem - spróbować powalczyć bez recepty, bo jest to stosunkowo łagodnie działający preparat, a ryzyko podrażnień jest mniejsze niż po np. Differinie (brp) - brak reakcji fotoalergicznej, możliwość bezpiecznego stosowania w lecie. Tylko o to mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dida Re: recepta IP: *.wszib.poznan.pl 09.03.02, 14:28 oj-to zalezy. moja kolezanka uzywala pare lat temu skonoren. wspomina jako jedna wielka meke. bol caly dzien. musiala odstawic. to zalezy od wraliwosci skory na dana substancje. a slyszalam ze differin owszem moze wysuszyc niezle ale nie jest tak agresywny- nie ma uczucia pieczenia duzego, zaczerwien...prawda li to? a , sa 2 wersje-w kremie i w zelu-zel ma podobno mocniejsze dzialanie. i badziej wysusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralik Re: recepta - do Didy IP: 195.95.19.* 11.03.02, 09:51 Ja moj Differin musialam odstawic po kilku dniach stosowania. Tzn. posmarowalam sie wieczorem, nastepnego dnia wieczorem, po dwoch dniach wieczorem (chcialam sprobowac co drugi dzien) i po tygodniu wieczorem (gdy minelo mi juz zaczerwienienie i to co sie zaczelo zluszczac, juz sie zluszczylo do konca) i potem juz nigdy wiecej. A wielka szkoda, bo przeczytalam tu na forum wielkie ochy i achy, ze Differin to nowoczesny lek na tradzik, co nie podraznia. Wydalam 40zl... bu... Koralik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: recepta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.02, 19:43 basia_kwiat napisał(a): > Czy maści typu Retin-A, Differin itp, zawierające kwas retinowy i jego > pochodne, są w Polsce dostępne tylko na receptę czy też można je kupić również > na włsną rękę??? > Może ktoś wie!!! Te maści można kupić bez recepty po jednym opakowaniu jednorazowo. (Są na tzw. Rp z kropką). Farmaceutka Odpowiedz Link Zgłoś
an.ia Re: recepta 10.03.02, 20:08 Mnie niestety nie udało sie dostać retin a bez recepty - próbowałam w 3 aptekach. Nie wiem jak Differin bo nie kupowałam. Po receptę poszłam do lekarza pierwszego kontaktu i pzepisał mi bez problemu. Natomiast Skinoren jest teraz na 100% dostępny bez recepty -są nawet w aptekach plakaty reklamujące ten preparat i na nich jest wqyraźnie zaznaczone - dostępny bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: recepta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.02, 17:14 SORRY, ale niestety wprowadziałam was w błąd z tymi receptami. Dziś to sprawdziłam i na pewno: Retin A (tretionina 0,05% i 0,025%)oraz Differin są tylko na receptę (bez Rp nie dostaniecie nawet jednego opakowania). Natomiast Isotrex (isotretionina 0,05%) jest bez recepty (ale już nie długo się to, niestety, ma zmienić). Inne preparaty na trądzik, np: Skinoren (kw. azaleinowy 20%), Aknemycin (erytromycyna), Dalacin, Aknefung-Oxid (nadlenek benzoilu), Akneroxid 5 (nadlenek benziolu), Hascoderm (kw. azaleinowy) można dostać bez recepty. Pozdrawiam, Justy Odpowiedz Link Zgłoś
an.ia Re: recepta 11.03.02, 17:21 a ja ten dalacin kiedyś chciałam wyprosic bez recepty i się nie udało :( Pani w aptece stwierdziła, że bez recepty to może mi sprzedać davercin. no i zrezygnowałam. Ale to było prawie rok temu, może do tej pory się z tym preparatem pozmieniało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: recepta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.02, 18:48 Dalacin do stosowania zewnętrznego (nie w tabletkach) jest bez recepty (jedno opakowanie jednorazowo czyli tzw. Rp z kropką) od prawie roku. Na bank. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Do Justy IP: *.acn.waw.pl 11.03.02, 21:18 Głupio mi się kłócić z farmacuetką - ale praktyka jest trochę inna od tego, co piszesz. Z moich doświadczeń jako PACJENTKI-KLIENTKI wynika, że każdy z wymienanych tu preparatów jest na receptę albo... bez recepty - w zależności od apteki, a może od widzimiesię aptekarza, nie wiem. W każdym razie Differin kupiłam bez recepty (w bodajże trzeciej z odwiedzonych aptek), ze Skinorenem było podobnie. Więc jak widać nie ma większego znaczenia, jak to jest w oficjalnych rejestrach leków. Swoją drogą ja mam dwa źródła, w których sprawdzam informacje handlowe na temat leków - jedno to profesjonalny Portal Farmaceutyczno-Medyczny, drugie to www.przychodnia.pl. Differin figuruje tam jako lek bez recepty, Skinoren, Retin A - na receptę. Nie twierdzę, że są to stuprocentowo wiarygodne i wystarczająco często aktualizowane źródła. Nie zmienia to jednak faktu, że - jak widać - jest spore zamieszanie co do kwalifikacji leków. Dla mnie osobiście to smutne (jeśli nie wręcz żenujące), że sami farmaceuci nie bardzo wiedzą, co jest naprawdę na receptę, a co nie. Mam nadzieję, że kiedyś to się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy do Xeny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 01:23 Wierzę, że kupiłaś te maści bez recepty, ale sądzę, że wynikało to z pomyłki farmaceutki. A o to nietrudno. Ja sama, gdy pisałam pierwszy post w niedzielę pomyliłam się i dopiero dziś w pracy sprawdziłam w wykazach co z tymi receptami. Leków jest cała masa, bardzo często pojawiają się zmiany (czasami bezsensowne) i czasem trudno być na bieżąco (nie zapamiętasz wszystkich zmian, komputerowi nie można nigdy do końca ufać, a wykazów do przejrzenia ręcznego jest z suplementami pięć- więc można coś przeoczyć). Do tego typu błędów (mam na myśli maści), w aptekach zwykle podchodzi się dość tolerancyjnie, ale ja na przykład muszę "załatwiać" recepty na większość leków, które omyłkowo wydałam bez recepty. Masz trochę racjii, mówiąc, że niektóre leki są bardziej kontrolowane, niż inne (ale to też rzecz względna, zależy od apteki i farmaceuty). Natomiast to, co napisałam ostatnio o Differinie i reszcie to fakty (do sprawdzenia, np. Differin: Urzędowy wykaz środków farm. i materiałów med. dopuszczonych do obrotu suplement z grudnia 2001) No, nieźle się rozpisałam, sorry... Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kb do justy pytanie IP: 206.215.231.* 12.03.02, 03:48 Justa, jako farmaceutka może orientujesz się, czy w Polsce dostępne są już maści Retin -A micro oraz Renova , obie zawierają tretinoinę. Maść Retin -A jest już wycofywana a jej miejsce ma zająć unowocześniona maść Retin-A micro, czy w Polsce Retin-A jest jeszcze dostępny? Będę wdzięczna za pomoc!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: do justy pytanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 11:21 Retin A MICRO jest dostępny w USA (dystrybutor: Ortho Dermatological, ten od Roc). W Europie nie znalazłam go nigdzie. RETINOVA jest dostępna w USA (dystrybutor ten sam, co Retin-A MICRO), a w Europie w Wielkiej Brytanii (producent: Cilag AG, Szwajcaria, licencję ma Janssen Cilag) i być może gdzieś jeszcze. W Polsce nie jest zarejsestrowana ani Retinova, ani Retin A MICRO (i nie zanosi się na to), czyli nie są dostępne w sprzedaży. Możesz próbować kupić przez internet, ale i z tym moga być spore problemy. Retin-A jest w aptekach i na razie nic nie zapowiada jego zniknięcia i zastąpienia przez Retin-A MICRO (zresztą w Stanach dostępne są równolegle zwykły Retin-A i Retin-A MICRO). Różnica między Retin-A i Retin-A MICRO polega na tym, że tretioninę w Retin-A MICRO zamknięto w mikrosferach, z których jest stopniowo uwalniana (czyli Retin- A MICRO to Retin-A o przedłużonym działaniu). RETINOVA ma bardzo podobny skład do Retin-A, ale jest stosowana nie w trądziku, lecz w leczeniu uszkodzeń posłonecznych (ale nie poparzeń): zmarszczek, przebarwień... Różnica między Retinova a Retin-A: www.tryrenova.com/tryrenova/pages/faq.htm Ulotka Retinovy i Retin-A z dokładnym składem: www.janssen-cilag.co.uk/home.asp Mikrosfery w Retin-A MICRO są opisane: www.orthoderm.com/sponge.htm Porównanie Retin-A MICRO z Differinem: www.orthoderm.com/news010322.htm Pozdrawiam serdeczne, Justy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: do justy pytanie IP: *.acn.waw.pl 12.03.02, 14:17 Podejrzewam, że mogą byc problemy z kupieniem Retin A Micro przez internet, bo - jak wyczytałam na ulotce i w amerykańskiej bazie leków - jest to lek na receptę. A czy wiesz, Justy, dlaczego są nikłe szanse, że zostanie zarejestrowany w Polsce? I czy w Polsce można albo będzie można kupić inne produkty z serii Differin? Zwłaszcza interesuje mnie Differin Cream, bo ponoć - jak wyczytałam na stronie producenta - nadaje się również do cery wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: do justy pytanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 23:05 Jeżeli chodzi o Differin w kremie, to takie pytanie należałoby zadać producentowi. Ja nic nie słyszałam o pojawieniu się u nas reszty serri. Pisząc o nikłych szansach Retin A micro i Renovy miałam na myśli to, że do Polski nowości docierają ze sporym opóźnieniem (może to przez skomplikowaną procedurę rejestracyjną?) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: do Justy IP: *.acn.waw.pl 12.03.02, 09:40 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Przy okazji mam pytanie dotyczące oznaczeń leków. W Portalu Farmaceutyczno- Medycznym można znaleźć przy nich skróty w stylu IMP PA, IMP**A, samo PA, ZD. Usiłowałam znaleźć objaśnienia, ale bezskutecznie, chociaż to informacje dla pacjentów. Czy mogłabyś przybliżyc te skróty? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: do Justy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 11:36 W tej chwili nie jestem w stanie powiedzieć co oznaczają te skróty. Na co dzień nikt ich nie używa (w aptekach). Jeszcze poptyam ludzi. Natomiast wracając do sprzecznych informacji czy lek jest na Rp czy nie, to proponuję Ci korzystać ze strony Ministerstwa Zdrowia, jest najbardziej wiarygodna i aktualna (isotrex jest tam już na Rp, a do aptek jeszcze nie dotarła taka informacja) Adres: leki.mz.gov.pl/deflaut.asp Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kb Re: do Justy IP: 205.185.14.* 12.03.02, 15:04 Justy dziękuję za odpowiedź, chodziło mi tylko o ich dostępność w Polsce, jestem z wykształcenia biotechnologiem i właśnie zajmuję się tematyką witaminy A w kosmetyce, chciałam widzieć, czy maści te są również dostępne dla Polek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy do kb IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 22:38 kb, tak się starałam, a Ty to już wszystko wiedziałaś :( Przynajmniej się dokształciłam :) Jeżeli chodi o pojawienie się Retin a Micro i Renovy, tojeszcze pewnie długo poczekamy, bo do Polski nowości często docierają z opóźnieniem (zresztą Retinovy nie znalazłam jeszcze nigdzie w Europie)... Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy skróty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 23:13 Xeno, Portal Farmaceutyczno-Medyczny, z którego czerpiesz informacje, współpracuje ściśle z hurtownią farmaceutyczną Prosper. Od nich mają dane na temat leków. Skróty IMP oznaczają import i razem z pozostałymi (których znaczenia nie dowiedziałam się) są wewnętrznymi oznaczeniami stosowanymi w hurtowniach farmaceutycznych. Skrót BRp nie oznacza BEZ recepty, lecz "na receptę, lek z wykazu B" (wykaz B=leki silnie działające). Może być też ARp, czyli "na receptę, lek z wykazu A" (wykaz A=leki bardzo silnie działające) albo Rp*, czyli bez recepty można wydać jedno najmniejsze opakowanie. Leki bez recepty mają zwykle oznaczenie OTC. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: skróty IP: *.acn.waw.pl 12.03.02, 23:49 Bardzo dziękuję za wyjaśnienia i sprostowanie! Swoją drogą jedna rzecz mnie zastanawia - skoro Differin jest lekiem na receptę (Rp) i to z grupy leków silnie działających (B), to dlaczego ma status zielarsko-drogeryjny??? A może znów źle rozumiem to określenie i chodzi o coś zupełnie innego, niż mogłoby sie wydawać? Co zresztą może być całkiem prawdopodobnym wariantem, bo np. kosmetyki Bielendy mają w tym katalogu leków status Apteka (???). Przepraszam, że zamęczam pytaniami, ale lubię rozumieć to, co czytam :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: skróty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.02, 00:45 Dobre pytanie! Niestety nie bardzo umiem na nie rozsadnie odpowiedzieć. Jest wiele przykładów sprzeczności i braku logiki w kwalifikacji leków i Differin jest chyba tego przykładem. Tak samo dziwnie bywa z innymi preparatami, np. vit B1 w tabletkach (w tej samej dawce i ilości tbl. w opakowaniu) w zależności od producenta jest na receptę lub bez niej; Panthenol (spray na oparzenia i podrażnienia) w każdym kolejnym suplemencie do Urzędowego wykazu środków farm. i materiałów med. dopuszczonych do obrotu miał zmienianą kwalifikację z Rp na bez Rp i z powroten (teraz jest znowu bez Rp). Zresztą wystarczy otworzyć gazetę lub zerknąć w TV, żeby przekonac się, że w Polsce w kwestiach dot. zdrowia panuje bałagan. Przykro mi, że nie jestem w stanie zaspokoić Twojej ciekawości, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: skróty IP: *.acn.waw.pl 14.03.02, 13:57 Pozwolę sobie zadać ostatnie już (mam nadzieję....) pytanie: W poszkukiwaniu informacji na temat Differinu natknęłam się na stronę Lekrama (jest to informator o rynku farmaceutycznym w Polsce) i przeczytałam tam, że Differin Krem (obok Differinu Żelu) jest dopuszczony do obrotu w Polsce (numer rejestracji 8425, data wydania świadectwa - grudzień 2000r., ważność świadectwa - 2005 r.). Faktem jest natomiast, że osobiście w żadnej z aptek nie spotkałam sie z differinem w tej postaci. Mam więc pytanie - czy jest to błędna informacja (przyznaję, że nie umiem ocenić wiarygodności strony), czy może Differin Krem jest dostępny w Polsce - trzeba tylko dobrze poszukać. Podaję adres strony: http://lekrama.karnet.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: skróty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.02, 15:25 Tak, Differin w kremie został zarejestrowany, ale na razie nie ma go w ofercie żadnej (ze znanych mi) hurtowni farmaceutycznych, więc nie ma go też w aptekach. Ale to tylko kwestia czasu. Możesz spróbować poprosić w jakiejś aptece, żeby spróbowali go dla Ciebie poszukać i zamówić. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś