Dodaj do ulubionych

Bardzo wrażliwa cera

12.03.12, 17:32
Mam wrażliwą skórę, na kosmetyki reaguję najczęściej uczuleniem. Jedyny, jakiego mogę używać to niebieski krem nivea :) Przerabiałam już Vichy, Avene i inne cuda. Po zimie zachciało mi się poprawić wygląd cery, uznałam, że powinnam wypróbować jakieś naturalne sposoby. No i zrobiłam sobie maseczkę z płatków owsianych, zachęcona opiniami w sieci. Oczywiście skończyło się uczuleniem :(
Mam skórę tłustą, ale miejscami suchą i zaczerwienioną, zima dała mi się we znaki. Nie wiem co jeszcze mogę wypróbować?
Obserwuj wątek
    • jolla7 Re: Bardzo wrażliwa cera 12.03.12, 21:30
      Mam to samo mogę tylko Oceanic AA na pewno pomogą cena bardzo przystępna
    • lonely.stoner Re: Bardzo wrażliwa cera 12.03.12, 21:42
      wyprobuj olejek jojoba moze?
    • issey_miyake Re: Bardzo wrażliwa cera 12.03.12, 21:53
      anais_pl napisała:

> Mam skórę tłustą, ale miejscami suchą i zaczerwienioną, zima dała mi się we zna
      > ki. Nie wiem co jeszcze mogę wypróbować?

Idź do lekarza, to może być łojotokowe zapalenie skóry.
    • discrepantia Re: Bardzo wrażliwa cera 14.03.12, 20:22
      Sprobuj La roche Posey Toleriane Ultra (stosowałam na alergiczna cere i sie sprawdza), oprocz tego dla mnie dobre sa lipobase, nanobase ( tez z apteki). Najlepiej unikac w skladzie kremu parabenow, perfum, konserwantów, pochodnych ropy naftowej.
      • rikol Re: Bardzo wrażliwa cera 16.04.12, 01:05
        Lepszy jest toleriane fluide (bez ultra). do mycia pianka pharmaceris A, jest doskonala.
    • 77zikam Re: Bardzo wrażliwa cera 14.03.12, 21:08
      A może spróbuj
      kosmetykidla.pl/podstrona.php?a=146&b=130,
      to produkt dla cery tłustej, zawiera świeże napary z kory wierzby która ma dużo salicylanów, a krwawnik ma za zadanie wyciszyć pracę gruczołów łojowych, nie zawiera oleju parafinowego który mógłby zapychać, a zawarty olej jojoba i olej z ogórecznika na pewno nie wysuszą, ponadto bardzo mała zawartość konserwantów okres ważności to tylko 12 mies. od daty produkcji. Polecam gdyż ja mam bardzo wrażliwą skórę i bardzo wysuszoną i używam ich Kuracji regenerującej i muszę przyznać, iż te kosmetyki na świeżych naparach ziołowych mają coś w sobie.
      • oanka Re: Bardzo wrażliwa cera 14.03.12, 21:14
        Mnie pomogły w tym samym problemie Cetaphil MD oraz ultra. Skóra się już nie łuszczy i poznikały suche czerwone placki. Też mam skórę przetłuszczającą się :(
        • angela10086 Re: Bardzo wrażliwa cera 14.03.12, 23:00
          la roche toleriane
    • nessie-jp Re: Bardzo wrażliwa cera 14.03.12, 23:15
      To jest tak, że co byśmy ci nie poradziły, i tak musisz wszystkiego ostrożnie próbować i dobierać według reakcji własnej skóry. Każda skóra wrażliwa jest inna, każdą co innego podrażnia.

U mnie np. doskonale działa krem Ziaja Kozie Mleko nr 2
    • mac-aga Re: Bardzo wrażliwa cera 15.03.12, 16:43
      Ja również mam wrażliwą cerę, przy okazji jeszcze mieszaną. Stosuję kremy do cery wrażliwej. Kupowałam la roche toleriane, z rossmanna ich serię isana med na dzień i na noc oraz avonu solutione seria zielona (cała) Zawsze jednak proszę o próbki i w ten sposób testuję kremy. Za radę kosmetyczki stawiam też na oczyszczanie delikatny żel, potem tonik i krem.
      • anais_pl Re: Bardzo wrażliwa cera 15.03.12, 19:08
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Nie pozostaje nic innego jak szukanie odpowiednich kosmetyków metodą prób i błędów.
    • red_boots Re: Bardzo wrażliwa cera 15.03.12, 19:57
      też mam wrażliwą skórę, którą łatwo podrażnić i u mnie dobrze się sprawdzają kremy z panthenolem. Vichy i Avene nie próbowałam, ale marki apteczne mają swoje serie do skóry wrażliwej, np. Bioderma Sensibio, więc możesz spróbować kosmetyków aptecznych z serii dla wrażliwców.

z tańszych mogę Ci polecić rossmannowe serie dla dzieci Babydream i Hipp. używam z obydwu kremów i olejków do ciała, są łagodne, mają fajne składy. Babydream ma swoją biało-różową serię Extrasensitive dla skóry wrażliwej. ja akurat z tej serii kremów nie mam, mam kremy z 2 innych serii, obydwa zawierają panthenol i kosztują grosze.

z naturalnych kosmetyków mogę Ci polecić czyste masło shea, ma m.in. właściwości kojące. jak mam jakieś zaczerwienienia na twarzy, smaruję się nim i szybko schodzą :)
    • anais_pl Re: Bardzo wrażliwa cera 30.03.12, 14:39
      Może kogoś zainteresuje co się działo dalej :) Zaryzykowałam kupno tłustego kremu Iwostin z serii Sensitia. I rewelacja, nie uczulił mnie! Co więcej nie daje żadnych nieprzyjemnych objawów, jak np. ściągnięcie. Jak na krem tłusty ładnie się wchłania. Bardzo mi się przyda nie tylko w zimie, ale i teraz, do ochrony przed chłodem czy wiatrem.
      Byłam też u dermatologa, to lekarka, która kiedyś wyleczyła mnie z koszmarnego trądziku różowatego (wcześniej jakiś idiota leczył mnie sterydami). Dostałam rozex i wiele porad jak powinnam dbać o cerę. Musiałam kupić krem spf 50+, wybrałam znowu Iwostin, krem Solecrin. Na razie go delikatnie próbuję, bo jak pisałam, jestem bardzo wrażliwa na kosmetyki. Mam nadzieję, że będzie ok. I zobaczymy czy da to jakieś efekty. Ale cieszę się, że zaczęłam coś z tym robić.
      • konwalia55 Re: Bardzo wrażliwa cera 15.04.12, 21:42
        a Rozex to nie steryd? ;-)
        • anais_pl Re: Bardzo wrażliwa cera 16.04.12, 13:22
          Nie, pytałam o to moją dermatolog :)
    • domi_33 Re: Bardzo wrażliwa cera 30.03.12, 23:19
      anais_pl napisała:

> Mam wrażliwą skórę, na kosmetyki reaguję najczęściej uczuleniem. Jedyny, jakieg
      > o mogę używać to niebieski krem nivea :)

mam dokładnie to samo! szok, kupiłam sobie Iwostin formuła zero podrażnień i mnie szczypie. jedyny krem po którym skóra mi się łagodzi i nie szczypie to nivea właśnie. dlatego żadnych skomplikowanych kremów przeciwzmarszczkowych nie używam mimo właściwego ku temu wieku.
      • anais_pl Re: Bardzo wrażliwa cera 31.03.12, 15:36
        Tak to jest z kremami, nawet te dla alergików mogą uczulać. Może próbuj dalej :)
        A jak sobie radzisz zimą? Ja nakładałam grubo niveę i do tego puder (Astor Antishine- jedyny, kolorowy kosmetyk, który mnie nie uczula). I tak cud, że sobie nie odmroziłam buźki.
        • domi_33 Re: Bardzo wrażliwa cera 31.03.12, 16:01
          zimą kupowałam jakieś kremy na zimę i gruba warstwa fluidu i dawałam radę. najgorzej mam jak czasami mój mały brzdąc w zabawie się mi poociera o twarz jakimś np. materiałem frotte co ma na sobie to potem mam podrażnioną twarz. i wtedy właśnie jedyny, tani i niezawodny krem nivea mnie ratuje. przez kilka dni używam wtedy nivea, wyciszam szczypanie i używam tego ivostinu. strasznie mnie szczypał i zmarnowałam cały w zasadzie krem Vichy myokine czy jak on tam się zwie. aż się boję eksperymenotwać. ostatnio też jakiś Olay poszedł do kosza. :/ niedługo będę kupować tylko stare, sprawdzone Nivea. :>
    • gosiaw29 Re: Bardzo wrażliwa cera 01.04.12, 11:07
      Też polecam toleriane ultra, la roche.
    • odetta82 Re: Bardzo wrażliwa cera 15.04.12, 16:36
      Może twojej skórze brakuje też witamin a nie tylko nawilżenia? Wypróbuj sobie jeden z dermokosmetyków Benemedo - tłusty krem Vitella Zn z cynkiem. Ma wit. A, E, cynk i wapń. Nawilża skórę podrażnioną, szorstką i jest bezzapachowy. Na ulotce pisze, że jest tak delikatny, że mogą go stosować nawet dzieci. Mi pomaga.
    • blue.berry Re: Bardzo wrażliwa cera 16.04.12, 10:04
      nie mam nic mądrego do podpowiedzenia : ) chciałam jedynie napisać że ja również należę do takich "szczęśliwców" jak Ty. tak na pocieszenie.
      cera mieszana, wrażliwa, z problemami oraz dodatkowo alergia (nie toleruje gliceryny w większej ilości, rumianku, i sporej cześć dodatków np.owocowych)
      krem nivea jest u mnie na 1 miejscu.
      z kremów to co udało mi się sprawdzić to La Roche Posey nawilżający.
      maseczki - najbezpieczniejsze te z glinki - ostatnio seria Ziaja.
      preparat do mycia - Cetaphil (ostatnio próbowałam wymienić na coś innego i mnie pokarało).
      toników nie używam bo już nie mam siły testować.
      podobnie mam z kolorowymi kosmetykami - muszę przed zakupem testować próbki i to przynajmniej przez tydzień. kurczowo trzymam się wypróbowanych rzeczy.
      najgorsze jest to że tak naprawdę w takich sytuacjach ciężko coś polecić bo każda cera wrażliwa / uczuleniowa reaguje inaczej. dla mnie np koszmarem są kosmetyki AA, szczególnie te na rumianku. a wydawałoby się że to rzeczy właśnie dla mnie.
      oczywiście z powodu problemów skórnych oda lat jestem na różnych kremach i maściach typu rozex, bedicort, epiduo, cilnzacne. i tak naprawdę w tym wszystkim nie ma już miejsca na kremy :) kiedyś mocno się tym stresowałam - wizja mega pomarszczonej twarzy z braku możliwości używania kremów prześladowała mnie czasami. ale teraz mam wrażenie że jednak chyba nie : ) jak na wiek który posiadam nie jest źle. wiec może jednak te kremy nie są wcale takie konieczne ; )
      • anais_pl Update :) 16.04.12, 12:46
        Dzięki za pocieszenie, że nie jestem jakimś wyjątkiem :)
        Trochę się zmieniło od ostatniego wpisu. Krem Iwostinu uczulił mnie po ok. tygodniu. A myślałam, że się uda. Odstawiłam też, po kilku dniach, krem z filtrem też Iwostinu, bo wysuszał skórę.
        Po drodze wypróbowałam następujące kosmetyki:
        -Cetaphil EM - bardzo wysuszał skórę; na fragmencie policzka, który posmarowałam miałam
        wręcz skorupę
        -Avene Haute Protection Sensible Zones, spf 50 - uczulenie
        -Nivea Baby - krem na każdą pogodę - okropny zapach, a jestem też na to wrażliwa
        -Babydream - krem z filtrem spf 50 - wysuszał skórę
        -Lirene - śmietanka łagodząca do mycia twarzy, seria: cera wrażliwa - na początku było super, ale po ok. tygodniu pojawiło się lekkie pieczenie.
        Ale szukam dalej. Dzisiaj kupiłam Hippa - oliwkę pielęgnacyjną, Bambino - krem ochronny, Sun Ozon, spf 50 Rossmana i Sebamed - oliwkową emulsję do mycia twarzy. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie.
        Na razie muszę uspokoić buźkę po ostatnich eksperymentach, więc używam tylko niebieskiej nivei.

• olciaaak112 Re: Bardzo wrażliwa cera 17.04.12, 17:53
      shinybox.pl/?ref=6dbc823 Darmowe próbki kosmetyków, wystarczy tylko kliknąć, zarejestrować się za darmo i odebrać paczkę poczta...Polecam:)
    • prostaja Re: Bardzo wrażliwa cera 17.04.12, 18:24
      ja mam bardzo wrażliwą cere na nosie i też nie wiem jak sobie z tym poradzic???często mam czerwony nos:/
    • erykalina Re: Bardzo wrażliwa cera 22.06.12, 10:15
      Do wrażliwej, problematycznej cery z doświadczenia wiem, że najlepsze są preparaty oparte na naturalnych składnikach, bez tych wszystkich chemicznych substancji jak parabeny itp. Polecam olejek jojoba www.mydlarnia.info/olej-jojoba-virgin-50-ml-luszczycaegzemaatopia-cat-219-id-627.aspx jest super do skóry, z problemami dermatologicznymi, bo swój skład ma zbliżony do ludzkiego sebum, także nadaje się do każdego rodzaju cery.:)
    • jprzeczek Re: Bardzo wrażliwa cera 11.10.14, 09:17
      Mam wrażliwą skórę, która się zapycha gdzieniegdzie. Miejsca suche reagują na różne specyfiki, a jeśli krem jest perfumowany, to zaczynają mnie boleć i łzawić oczy. Kupiłam krem brzozowy z betuliną sylveco i fakt jest tłusty, ale nic mi po nim się nie dzieje. Ma dobry naturalny skład, nie ma gliceryny, która mnie zapycha. Polecam, stosuję go na dzień i na noc, oprócz czoła, bo mam tłuste. Poczytaj opinie na jego temat na wizażu. La roche posay, vichy i inne są drogie, iwostin tanszy, ale w składzie mają też substancje szkodliwe. Sylveco nie jest drogie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka