Dodaj do ulubionych

Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usunąć?

08.07.12, 16:11
Witajcie
W okolicach listopada oparzyłam się wrzątkiem (herbatą). Do tej pory ślady z brzucha zeszły, ale pozostał mi ślad na piersi w postaci czerwonej plamy o średnicy jakiś 3 cm. Nie miałam jak zająć się nim wcześniej, myślicie , że da się jeszcze coś z tym zrobić? Jaki krem/ maść polecacie?
Obserwuj wątek
    • wafelki_ryzowe Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 08.07.12, 16:21
      dodam, że zastanawiam się nad maściami Dermatix lub Veraderm, będę wdzięcza za opinie , która jest lepsza dla mnie
      • rikol Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 13.07.12, 02:17
        To powinno samo zejsc za jakis czas. Oczywiscie mozesz kupic cos w aptece. Najlepiej dyskretnie pokaz farmaceutce, jak to wyglada.
    • fragile_f Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 13.07.12, 18:25
      Kup sobie cepan i smaruj regularnie, jest kapitalny. Ma dwie wady - jest cholernie tlusty i smierdzi cebula, no ale..

Mialam oparzenie II stopnia, bable byly wielkosci dloni, zajmowaly polowe plecow. Po cepanie (tylko ze ja smarowalam po wygojeniu) skora zbielala i wygladzila sie. Po roku od oparzenia skora miala normalna fakture, tylko byla jasniejsza. Po 2-3 latach zrownala sie z reszta. W tym momencie nikt nie powiedzialby, ze kiedykolwiek bylam poparzona :)
      • ariessa1 Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 30.10.12, 12:35
        z czasem powinno być jaśniej, a co na to lekarze?
    • fragile_f Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 13.07.12, 18:29
      Aha - jeszcze jedno - cepanem najlepiej robic oklady, wtedy jest najskuteczniejszy. Nie wiem - jak dla mnie warto chociaz sprobowac, bo kosztuje z 10 pln. Ja jestem cholernie zadowolona.
      • wafelki_ryzowe dermatix 13.07.12, 22:33
        No i kupiłam Dermatix, bo zależało mi na czymś skutecznym...cena prawie 200 zł , ciekawe czy w ogóle coś da. Po pierwszej aplikacji blizna mi sie zaczerwieniła, nie takiej reakcji oczekiwałam...
        • annajustyna Re: dermatix 14.07.12, 12:21
          A cepan niby nie jest skuteczny?! Nie zdecydowalabym sie na zadna masc bez wczesniejszej konsultacji dermatologicznej.
          • nessie-jp Re: dermatix 14.07.12, 15:07
            annajustyna napisała:

> A cepan niby nie jest skuteczny?!

Ale nie kosztuje "prawie 200 zł" więc wiesz, efekt po prostu MUSI, no musi, być mniejszy, niż gdyby koleżanka wafelki wywaliła "prawie 200 zł"... :)
            • annajustyna Re: dermatix 14.07.12, 20:44
              Aha. Ja na moje blizny nie stosuje nic i po najpozniej 2 latach tez nic nie widac. Ale u mnie goi sie jak na psie. Sladu po cesarce tez po poltora roku wlasciwie niet...
              • wafelki_ryzowe Re: dermatix 14.07.12, 22:43
                Zdecydowałam się na droższą maść po lekturze tego forum właśnie - odradzano mi maści z cebuli na rzecz silikonowych właśnie. Dermatix ma więcej składników niż pozostałe silikonowe maści, stąd taka decyzja żeby kupić coś od razu z górnej półki. Chciałabym sie jak najszybciej pozbyć tej blizny, nie chcę czekać 2 lat. Wiadomo, że czerwona plama na biuście nie jest zbyt estetyczna...
    • bromba_bez_glusia Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 15.07.12, 19:38
      Od leczenia oparzeń jestem już niemalże specjalistką;)

W cepany, contartubexy i inne nie wierz. Nie udowodniono nigdzie leczniczego działania wyciągu z cebuli.

Tylko maści i spreje z silikonem. Oprócz tu wymienionego dermatixu, dobry jest też Kelo-cote. Cenowo najbardziej opłacalny jest sprey tej właśnie firmy (100ml/300zł).
      I tu mała podpowiedź: w Stanach, szczególnie w sklepach internetowych, te maści są o połowę tańsze niż Polsce. Jak ktoś potrzebuje przez dłuższy czas używać takich preparatów, to opłaca się sprowadzić stamtąd większą ilość.
    • 5th_element Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 16.07.12, 12:41
      contractubex ale chyba na recepte.
      Cepan,ale to na cebuli wiec zapach jest minusem. Zdecydowanie wroc do pkt 1

-
    • lajfentuzjast Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 16.07.12, 15:42
      Idź do lekarza. Być może takie przebarwienie kwalifikuje się do usunięcia laserem. Kremy nie pomogą Ci za wiele, blizny nie schodzą po żadnych kremach (wiem, bo sama próbowałam). Zabieg laserowy Harmony XL powinien być skuteczny w Twoim przypadku, ale radzę skonsultować się z lekarzem.
      • wafelki_ryzowe Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 15.08.12, 19:46
        Dziewczyny od miesiąca smaruję się Dermatixem i ślad ani drgnął... Nie wiedziałam że po zwykłym oparzeniu wrzątkiem będzie tak ciężko, a przecież ta maść do tanich nie należy i podobno rozjaśnia nawet pooperacyjne blizny :/
    • violett_ann Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 16.08.12, 10:04
      Mój znajomy kiedyś polecił mi maść chińska 999. Jest naprawdę dobra. Trzeba gdzieś jej poszukać w necie...
    • mysiulek08 Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 22.08.12, 17:47
      Dobrze by bylo przy tekscie o kremie podac zdrodlo skad sie wzielo tekst o sluzie, nawet jesli co nie co zostalo w nim zmienione.

Sklad kremu mozna prosic?
      • nessie-jp Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 22.08.12, 17:49
        Daj spokój, spamerka wkleja te cudowne produkty w każdym wątku, niekiedy całkiem bez sensu :(

Nie rozumiem, po co firmy wynajmują tak niekompetentne i zwyczajnie głupie osoby do spamowania. Przecież toto narobi więcej szkody, niż pożytku. Nawet jakby ten preparat był rzeczywiście skuteczny, to ja już się zraziłam po tym nachalnym i bezmyślnym spamie
        • mysiulek08 Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 22.08.12, 17:57
          Nessie, ja to wiem, ale jesli po raz enty widzisz swoj wlasny tekst powielony czesto bez zadnych zmian to nerwy puszczaja :)

Inna sprawa, ze akurat 'slimaki' dzialaja na to i owo (oparzenia tez) ale musza to prawdziwe 'slimaki'.
          • nessie-jp Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 22.08.12, 19:09
            Trzeba zgłaszać do administracji forum, bo faktycznie, bezczelność :(
            • wafelki_ryzowe Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 25.08.12, 14:51
              Dermatixu zostało mi na jakieś 2 tygodnie, a blizna ciągle tkwi na skórze. Nie spodziewałam się , że po zwykłym oparzeniu wrzątkiem nie będę w stanie usunąć tego śladu nawet wysokopółkowymi maściami ;( Jestem załamana.
              • martuska8 Re: Ślad po oparzeniu z kilku miesięcy- jak usuną 27.08.12, 22:05
                Parę lat temu poparzyłam się dość mocno wrzątkiem, smarowałam się maścią, która mało ładnie pachniała - rybą. Nie pamiętam nazwy, do tego używamałam alantanu. Śladu nie ma po oparzeniu,ale cały rok nie opalałam oparzonego miejsca, następnego roku skóra była delikatniejsza, i też jej nie opalałam. Teraz nie mam żadnego śladu po oparzeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka