Gość: kika IP: *.gl.digi.pl 29.06.04, 10:31 Mam na czole miliony małych krostek, a tak bardzo chciałabym miec delikatna skore. Czego mam uzywac? Jakies kremy? Toniki? Moze wyjsc na slonce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eternity Re: POMÓŻCIE,błagam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 10:33 Moja jedyna rada, to wybrać się do dermatologa, innego wyjścia nie masz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoBrA_dUsZyCzKa TAAAA IP: *.ghnet.pl / 62.233.214.* 29.06.04, 22:52 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daisy Re: POMÓŻCIE,błagam IP: *.dip.t-dialin.net 30.06.04, 00:01 Naloz na twarz papke z platkow owsianych. Tzn platki wczesniej zalej goraca woda, aby wyszla gesta papka. Gwarantuje, ze cere sie poprawi, wyprobowane. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajniczka Re: POMÓŻCIE,błagam 30.06.04, 04:31 Mozliwe, ze troche panikujesz i wyolbrzymiasz problem - na pewno nie masz "milionow" pryszczy. ;) Zainwestuj koniecznie w odpowiednio dobrane kosmetyki do codziennej pielegnacji cery; - zel do mycia twarzy (jesli masz cere wrazliwa - szukaj "do cery tradzikowej wrazliwej", ewentualnie znajdz odpowiednie mleczko) - tonik (antybakteryjny, bezpieczniej bezalkoholowy /nie wysuszy Ci skory/) - krem (nawilzajacy, antybakteryjny, matujacy, redukujacy nadmiar sebum...) - zele do punkowej pielegnacji (czy raczej likwidacji;)) wypryskow - odpowiednie maseczki... Warto dobrac sobie cala serie jednej firmy kosmetycznej - wtedy preparaty lepiej sie uzupelniaja. Osobiscie polecam Garnier (szczegolnie krem "Czysta skora", ten wiekszy) - skuteczne, a nie tak drogie. :) A jesli rzeczywiscie Twoj problem jest powazny - dermatolog, koniecznie. Powodzenia. :) Pozdrowionka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: POMÓŻCIE,błagam IP: *.acn.waw.pl 30.06.04, 13:05 do dermatologa i popros o differin krem-na recepte za 30poare zlotych i dziala super!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))))) Re: POMÓŻCIE,błagam IP: *.gl.digi.pl 30.06.04, 20:53 Dzieki za wszystkie porady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoBrA_dUsZyCzKa i jeszcze IP: *.ghnet.pl / 62.233.214.* 01.07.04, 01:43 nie używaj zbyt wielu, a najlepiej wcale kosmetykow do włosów nad czołem, żeby nie pogorszyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awi Re: POMÓŻCIE,błagam IP: *.gov.pl 02.07.04, 16:12 Ja bym z Differinem uważała mnie poważnie podrażnił skórę. Ale popieram idź do dermatologa, albo do dobrej kosmetyczki. I nie uzywaj zbyt wielu kosmetyków na raz, niektóre w połączeniu moga wywołać uczulenie lub stan zapalny. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_s Re: POMÓŻCIE,błagam 01.07.04, 10:15 Dobra duszyczka ma racje - nie uzywaj zbyt wielu kosmetykow. Najlepiej odstaw na jakis czas kremy. Byc moze uzywalas kosmetyki ktore pozatykaly Ci pory. Zeby uniknac takiej sytuacji musisz unikac kosmetykow ktore maja napisy "oil-free" oraz "non-comedogenic" albo uzywac na czolo kosmetykow przeznaczonych do tlustej cery. To jeszcze nie gwarantuje ze rzeczywiscie kosmetyk jest wolny od substancji zatykajacych pory oraz ze u Ciebie nie spowoduje "wysypu" bo tendencja do zatykania porow u kazdego jest inna. Ja ostatnio po takim "wysypie" szybko wyczyscilam cere skinorenem. O dziwo kupilam ten krem bez recepty mimo ze na opakowaniu jest jak byk napisane co innego. Aha lepiej nie wychodz na slonce. Byc moze masz alergie na slonce. Taka alergia tez moze sie objawiac krostkami!!! Kup wapno i krem z filtrem (La Roche Posay Anthelios Extreme Fluide oraz inne Antheliosy, blokery firmy SVR czy Avene raczej nie zatykaja porow, inne niestety moga). Jesli nie przejdzie po tyg. to moze lepiej sie wybrac do dermatologa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: POMÓŻCIE,błagam IP: *.gl.digi.pl 02.07.04, 15:33 Mi sie wydawalo ze jak sie opalam krostki znikaja. Odpowiedz Link Zgłoś
j-p Re: POMÓŻCIE,błagam 02.07.04, 23:13 Po pierwsze dermatolog po drugie dobra kosmetyczka po trzecie odpowiednie kosmetyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmo Re: POMÓŻCIE,błagam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 23:43 Probonuje wybrac sie do dermatologa, prawdopodobnie przepisze Ci jakis antybiotyk doustnie i zastosuje leczenie miejscowe tzn preparaty do aplikacji bezposrednio na skore np.kremy, masci, roztwory. Jest duzo preparatow na rynku do leczenia tradzika pospolitego ale wiekszosc z nich jest tylko na recepte. Jesli chodzi o dzialanie sloneczka to efekt bedzie krotkotrwaly.Czolo to miejsce gdzie skora jest tłusta a slonce spowoduje jej tymczasowe wysuszenie. To spowoduje ze skora po pewnym czasie zacznie wydzielac wieksze ilosci sebum aby ochronic sie przed wysuszeniem. I tak bledne kolo zamyka sie.Promienie UV powoduja rowniez nadmierne rogowacenie naskorka czego efektem jest , ze wydzielina tzw.łój nie moze wydostac sie na zewnatrz i powstaja mikrozaskorniki z ktorych tworza sie krosty.Tutaj polecalabym stosowanie peelingow.Wazne jest rowniez to ze przy leczeniu tradzika, stosujac niektore preparaty farmakologiczne nie wolno sie opalac. Odpowiedz Link Zgłoś