Dodaj do ulubionych

zaczynam być łysa ;(

20.11.12, 18:14
Dziewczyny...HELP nie wiem co mam juz zrobić :(
Od jakiegoś czasu włosy wypadaja mi garściami, dosłownie garściami, jak są mokre to wogóle masakra, jak chwycę suchy kosmyk włosów i pociagnę to co najmniej 5-10 (!!!) sztuk zostaje mi w palcach, włosy mam suche, sianowate ale przetłuszczajace się u nasady i to mocno...Dziś rozmawiajac przez telefon przetarlam reką skroń gdzie mam sporo "baby hair" i wiekszość tych malutkich i delikatnych włosków została mi w ręku :( szok!!! Nie wiem co robić juz, serio nie mam pomysłu :(
Badania krwi mam w normie, morfologię TSH wszystko ok (dwa niezależne badania robione w odstepie 3 tygodni)
Używam do mycia szampon Alterra lub Babydream, odżywkę również mam Alterra i maskę też, co kilka dni kłade na wlosy olejek rycynowy wymieszany z olejkiem z granatem - też Alterra, co drugi dzień wcieram we włosy wodę brzozową (podobno pomaga na przetłuszczanie), nie używam prostownicy, suszarkę od wielkiego dzwonu a problem zamiast malec to sie nasila :( nie wiem juz co robić... widze już prześwity skóry glowy szczególnie jak mam kitkę, jak tak dalej pójdzie to za pół roku bede miała cienki mysi kosmyk nie podobny do niczego :(
Obserwuj wątek
    • mala.mi2 Re: zaczynam być łysa ;( 20.11.12, 19:57
      w te pędy do dermatologa
      • zabeczka84 Re: zaczynam być łysa ;( 20.11.12, 20:55
        ale z czym mam pójść? nie mam łupiezu, głowa mnie nie swędzi, z wykatkiem wypadania nic mi nie dolega, a morfologię mam dobrą...
        • marzeka1 [...] 20.11.12, 21:08
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • nottymoni Re: zaczynam być łysa ;( 20.11.12, 21:13
      a nie odchudzasz sie czasem albo nie zmienilas diety?
    • maggi9 Re: zaczynam być łysa ;( 20.11.12, 21:31
      Zrób badania w kierunku pco.Hormony płciowe.
      Chyba, że badałaś bo napisałaś niejasno.
      Miałam tak samo-morfologia w porzadku, tarczyca w porządku.Trądziku nie mam, miesiączki regularne ale włosy mi leciały strasznie.W końcu mi zdiagnozowano pco.
      • shan_sa Re: zaczynam być łysa ;( 21.11.12, 08:18
        Maggi9, dostałaś w związku z PCO jakieś leki? Są jakieś leki, które przy pco wpływają na włosy?
        • maggi9 Re: zaczynam być łysa ;( 21.11.12, 12:47
          Na razie mam diagnozę a po leki idę pod koniec tego tygodnia.
          Ale pewnie coś dostanę bo lekarz obiecał, że się zajmie tez włosami, nie tylko poziomem hormonów.
          • zabeczka84 Re: zaczynam być łysa ;( 21.11.12, 16:50
            PCO jest oznaczone normalnie w wynikach badań?
            Jak wróce do domu sprawdzę.
            • maggi9 Re: zaczynam być łysa ;( 21.11.12, 16:56
              PCO to policystyczne jajniki.
              Zobacz tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_wielotorbielowatych_jajnik%C3%B3w
              Nie są oznaczone w wynikach bo trzeba zrobić najpierw badania w tym kierunku.Mi kazali zacząć od hormonów płciowych: testosteron, prolaktyna, etc.Lekarz powinien wiedzieć.

A i nie sugeruj się za bardzo objawami podanymi na wiki.Ja np nie mam żadnych ze wskazanych oprócz wypadania włosów.
              • zabeczka84 Re: zaczynam być łysa ;( 21.11.12, 18:51
                Sprawdziłam, mam tylko biochemię zrobiona (w normie) oraz wyniki usg które zmian nie wykazują. Myślisz ze badać się na dalsze hormony??
                Mam ostatnio trochę stresów, ale od jakiegoś czasu się stabilizuję, dieta też ok, nic nie zmieniałam, nie schudłam - nie przytyłam.
                • maggi9 Re: zaczynam być łysa ;( 21.11.12, 18:53
                  Lepiej będzie jak zapytasz po prostu lekarza.
                  Ja tylko podsunęłam trop bo też miałam problem z wypadaniem włosów i to było właśnie to.
    • 42andzia Re: zaczynam być łysa ;( 22.11.12, 13:43
      Na wypadanie włosów, najlepsze jest zdrowe odżywianie, ale jeżeli w rodzinie są geny takie do wypadania włosów to na pewno się uda.
    • kluska-2 Re: zaczynam być łysa ;( 22.11.12, 15:40
      pomysł z wodą brzozową wydaje mi sie podejrzany. odstawiłabym, podobnie inne specyfiki. zostaw tylko szampon - tu dygresja - ja też mam przetłuszczające się u nasady i suche na końcach włosy. najlepiej zrobiła im zmiana szampony z "do włosów przetłuszczających" na "do słosów suchych/zniszczonych/farbowanych" - włosy przetłuszczają minimalnie rzadziej, ale są w duoz lepszym stanie i na całej długości są nawilzone. po myciu odżywka/maska Wax (dużo o niej bylo na forum). dobrze robią też wizyty w saunie + właśnie Wax. poza tym łykaj Vitapil klilka miesięcy
      • zabeczka84 Re: zaczynam być łysa ;( 22.11.12, 19:19
        o olejkach i wodzie brzozowej wyczytałam na wizażu, stosuję od jakiegoś czasu, nie zauwazyłam ani poprawy ani nasilenia po stosowaniu wody... choć moze faktycznie pomyslę o odstawieniu.
        Szampon mam do włosów suchych i zniszczonych, podobnie odzywke i maskę. Suplementy... hmm chyba faktycznie jakis kupię no i skonsultuję z lekarzem to wypadanie kłaków.
        I niestety pomyśle nad tym by włosy ściać, aktualnie mam długie aż za łopatki, ciężko mi się z nimi rozstać będzie :(
    • olewka100procent Re: zaczynam być łysa ;( 22.11.12, 18:55
      neril - płyn do wcierania w skórę głowy , do kupienia w aptece
      • marzeka1 Re: zaczynam być łysa ;( 22.11.12, 19:16
        Nie wiem, dlaczego mnie wywalili, ale napiszę jeszcze raz, bez zalinkowania produktów; niedawno koszmarnie wypadały mi włosy; poczytałam w necie, poszperałam i mnie pomógł szampon z apteki dermena (polecają na kanałach na youtubie oraz wizażu) i tabletki silica ( może być z skrzypowita czy inne)- ważne, ze przez pierwsze 2 tygodnie łykałam po 2 tabletki dziennie, a nie 1- teraz już 1; włosy nie tylko że przestały wypadać ale i zaczęły odrastać.
        • kasha77 Re: zaczynam być łysa ;( 22.11.12, 20:13
          jeśli teraz zamieszczasz post bez linków to wiesz dlaczego poprzedni został skasowany;)
          • marzeka1 Re: zaczynam być łysa ;( 22.11.12, 20:24
            Ale to było w dobrej wierze :D chciałam pokazać, jakie produkty mi pomogły, bo pomogły bardzo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka