Dodaj do ulubionych

Manicure a straszne palce :(

20.03.13, 22:51
Witam chciałabym poprosic o porade osoby ktore korzystają z manicure i znaja praktykę. Od dzieciństwa, właściwie przez całe życie mam glupi nerwowy nawyk obgryzania skórek na palcach :( Często mam palce pokaleczone (pogryzione) do krwi, potem to sie goi, ale zostaja blizny a skórki sa twarde, suche, zadzieraja się, to mnie drazni, więc znowu obgryzam i tak kółko sie zamyka, a ja jestem w rozpaczy.
Czy zwykły manicure pomoże na cos takiego? Wygładzi mi tę sucha, twarda skórę? A może jakis inny zabieg, bardziej złożony, jakis peeling czy coś? Nawet nie wiem czego szukać. Paznokcie mam zdrowe i mocne, ale wokół nich masakra.
Wiem że powinnam pójsc i zapytac kosmetyczke, ale normalnie sie wstydze pokazac te pokaleczone łapska. Z góry dzięki za sugestie.
Obserwuj wątek
    • kasha77 Re: Manicure a straszne palce :( 21.03.13, 08:24
      jeśli będziesz dalej skubała skórki to nic nie da manicure,parę dni bedzie ok a potem znowu to samo....po pierwsze przestań skubac skórki(wiem jak to ciężko bo sama z tym walczę),kup sobie jakis olejek do skórek(ja sobie chwalę odżywkę keratynową GAL),smaruj ile razy bedziesz w ciągu dnia pamiętała a na noc dużo kremu i rękawiczki.podleczysz,a potem idz na manicure dla pełnego efektu(ja np.nie potrafię sama wyciąc skórek muszę od czasu do czasu isc żeby mi pani dokładnie zrobiła.)
      • claudia2405 Re: Manicure a straszne palce :( 22.03.13, 18:07
        Popieram wcześniejszą wypowiedź, ja również od lat walczę z tym problemem, ale na noc smaruje tłustym kremem i zakładam rękawiczki, rano skórki są miękkie i można je delikatnie powycinać, tak aby nie robiły się 'zadziorki'. A w ciągu dnia używam odżywek + noszę ze sobą cążki i kopytko do odsuwania skórek.
        • syissexpert Re: Manicure a straszne palce :( 26.03.13, 14:16
          Problem tkwi w twojej psychice, tak jak jest trądzik neuropatyczny tak i obgryzanie skórek ma podłoże nerwowe. Po pierwsze musisz się pilnować, by tego nie robić, jak tylko zaczniesz powinnaś przestać, znajdź może jakiś krem który ma gorzki smak i kremuj nim często ręce, na noc tak jak przedmówczynie wspomniały nałóż tłusty krem i załóż rękawiczki, może tez skorzystać z zabiegów parafinowych 1 x w tygodniu, i nie wycinaj od razu odbudowanych skórek tylko odczekaj chociaż tydzień, a następnie wydłuzaj czas pomiędzy kolejnymi wycięciami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka