Gość: teresai IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.07.04, 10:05 Co poradzić na pękające kąciki ust? Czy brakuje mi jakichś witamin i mikroelementów? Czym mam to smarować, żeby się lepiej goiło? POMÓŻCIE, proszę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ona Re: Pękające kąciki ust. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.07.04, 10:12 Z pewnoscia bark Ci witamin z grupy B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Micia Re: Pękające kąciki ust. IP: *.k.mcnet.pl 26.07.04, 10:23 Miałam ten sam problem, wiecznie pęknięte kąciki ust. Lekarz kazał mi brać wit. B Complex (3x2 tabl.). Od miesiąca mam spokój Micia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ness Re: Pękające kąciki ust. IP: *.acn.waw.pl 26.07.04, 12:17 A nie masz przypadkiem cery trądzikowej i nie stosujesz na to Benzacne, kwasu azelainowego, albo innego 'żrącego' czynnika? :)) Moja siostra dopiero po wielu miesiącach i wielu wizytach u lekarza wykryła, że pękają jej kąciki ust właśnie z powodu tych maści antytrądzikowych. Rada jest taka, żeby przed posmarowaniem się takim kosmetykiem, dobrze pokryć usta (i kąciki!) tłustym kremem. Poza tym, to jak dziewczyny napisały, witamina bodajże B2, a jeżeli zrobią się zajady - zakażenie bakteryjne albo grzybicze tych pękniętych kącików - to do lekarza po maść :) Aha, u mnie kąciki ust pękają jeszcze z jednego powodu - alergii na owoce egzotyczne :( Tak że po każdym ananasie albo melonie jest ból. Odpowiedz Link Zgłoś
teresai33 Re: Pękające kąciki ust. 26.07.04, 13:58 Nie mam cery trądzikowej i nie używam żadnych specyfików do cery tego typu. Natomiast jestem matką karmiącą własną piersią i podejrzewam, że to może być przyczyną niedoboru pewnych wartościowych substancji typu witaminy i mikroelementy. Dzięki Waszym podpowiedziom wiem już, że muszę wzbogacić dietę w witaminę B. Chciałabym wiedzieć jeszcze, czym to smarować, żeby doraźnie sobie ulżyć i poprawić stan swoich ust. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ness Re: Pękające kąciki ust. IP: *.acn.waw.pl 26.07.04, 16:38 Teresko, jeżeli karmisz, to lepiej nie łykaj na własną rękę preparatów witaminowych. Chyba rozsądniej będzie zapytać lekarza, czy można tak sobie jeść tę B-Compositum i maluszkowi to nie zaszkodzi. Witaminy B wydzielają się w dużych ilościach z potem, więc na pewno do mleka też przechodzą. Już pęknięte kąciki ust smaruj tłustym kremem na przemian z maścią Alantan Plus - stosuje się ją zresztą do pielęgnacji niemowląt :) Alantan przyspiesza gojenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: len Re: Pękające kąciki ust. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.07.04, 12:58 A może spróbujesz, zamiast witamin z apteki, popić drożdże przez kilka dni? Wydaje mi się, że po kilku dniach efekt powinien być widoczny, jeśli usta pękają z powodu braku witamin B. Pamiętaj tylko, gdybyś się zdecydowała na drożdże, żeby je zalać wrzątkiem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cherry Re: Pękające kąciki ust. IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 26.07.04, 14:52 balsam do ust tisane, pomadka ochronna melisa , lub mozesz nalozyc sobie troche miodu na wargi na kilka minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwas Re: Pękające kąciki ust. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 16:22 Kiedyś miałam podobny problem. Wtedy pomogły mi witaminy z grupy B. Kąciki ust pękały mi rónież w czasie kiedy piłam soki z dużą ilością witaminy C. Kiedy ograniczyłam spożywanie tych soków problem sam minął. Odpowiedz Link Zgłoś