Dodaj do ulubionych

Pękające kąciki ust.

IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.07.04, 10:05
Co poradzić na pękające kąciki ust? Czy brakuje mi jakichś witamin i
mikroelementów? Czym mam to smarować, żeby się lepiej goiło? POMÓŻCIE, proszę!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ona Re: Pękające kąciki ust. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.07.04, 10:12
      Z pewnoscia bark Ci witamin z grupy B.
      • Gość: Micia Re: Pękające kąciki ust. IP: *.k.mcnet.pl 26.07.04, 10:23
        Miałam ten sam problem, wiecznie pęknięte kąciki ust. Lekarz kazał mi brać wit.
        B Complex (3x2 tabl.). Od miesiąca mam spokój
        Micia
    • Gość: Ness Re: Pękające kąciki ust. IP: *.acn.waw.pl 26.07.04, 12:17
      A nie masz przypadkiem cery trądzikowej i nie stosujesz na to Benzacne, kwasu
      azelainowego, albo innego 'żrącego' czynnika? :)) Moja siostra dopiero po wielu
      miesiącach i wielu wizytach u lekarza wykryła, że pękają jej kąciki ust właśnie
      z powodu tych maści antytrądzikowych. Rada jest taka, żeby przed posmarowaniem
      się takim kosmetykiem, dobrze pokryć usta (i kąciki!) tłustym kremem.

Poza tym, to jak dziewczyny napisały, witamina bodajże B2, a jeżeli zrobią się
      zajady - zakażenie bakteryjne albo grzybicze tych pękniętych kącików - to do
      lekarza po maść :)

Aha, u mnie kąciki ust pękają jeszcze z jednego powodu - alergii na owoce
      egzotyczne :( Tak że po każdym ananasie albo melonie jest ból.
      • teresai33 Re: Pękające kąciki ust. 26.07.04, 13:58
        Nie mam cery trądzikowej i nie używam żadnych specyfików do cery tego typu.
        Natomiast jestem matką karmiącą własną piersią i podejrzewam, że to może być
        przyczyną niedoboru pewnych wartościowych substancji typu witaminy i
        mikroelementy. Dzięki Waszym podpowiedziom wiem już, że muszę wzbogacić dietę w
        witaminę B. Chciałabym wiedzieć jeszcze, czym to smarować, żeby doraźnie sobie
        ulżyć i poprawić stan swoich ust.
        • Gość: Ness Re: Pękające kąciki ust. IP: *.acn.waw.pl 26.07.04, 16:38
          Teresko, jeżeli karmisz, to lepiej nie łykaj na własną rękę preparatów
          witaminowych. Chyba rozsądniej będzie zapytać lekarza, czy można tak sobie jeść
          tę B-Compositum i maluszkowi to nie zaszkodzi. Witaminy B wydzielają się w
          dużych ilościach z potem, więc na pewno do mleka też przechodzą.

Już pęknięte kąciki ust smaruj tłustym kremem na przemian z maścią Alantan Plus
          - stosuje się ją zresztą do pielęgnacji niemowląt :) Alantan przyspiesza gojenie.
    • Gość: len Re: Pękające kąciki ust. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.07.04, 12:58
      A może spróbujesz, zamiast witamin z apteki, popić drożdże przez kilka dni?
      Wydaje mi się, że po kilku dniach efekt powinien być widoczny, jeśli usta
      pękają z powodu braku witamin B. Pamiętaj tylko, gdybyś się zdecydowała na
      drożdże, żeby je zalać wrzątkiem.

Pozdrawiam!
      • Gość: cherry Re: Pękające kąciki ust. IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 26.07.04, 14:52
        balsam do ust tisane, pomadka ochronna melisa , lub mozesz nalozyc sobie troche
        miodu na wargi na kilka minut
    • Gość: qwas Re: Pękające kąciki ust. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 16:22
      Kiedyś miałam podobny problem. Wtedy pomogły mi witaminy z grupy B. Kąciki ust
      pękały mi rónież w czasie kiedy piłam soki z dużą ilością witaminy C. Kiedy
      ograniczyłam spożywanie tych soków problem sam minął.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka