Dodaj do ulubionych

maska, odżywka włosy

18.06.13, 22:46
Witam.J
aką maskę i odżywkę i ewentualnie szampon polecacie do włosów suchych, farbowanych.
Zakupiłam maskę i szampon profesjonalnej formy inebrya - maska z keratyną i mam po nim takie sianowate te włosy.
Czytałam gdzieś, ze jak za dużo keratyny to właśnie może być taki efekt, ale sama nie wiem.Myślałam może zakupić maskę i szampon goldwell albo schwarzkopf a może polecicie coś innego, sprawdzonego. Proszę o porady.
Obserwuj wątek
    • kasha77 Re: maska, odżywka włosy 18.06.13, 23:03
      L'Oréal Professionnel Serie Expert Absolut Repair Cellular Repairing Masque plus szampon z tej serii.
      • izabella1991 Re: maska, odżywka włosy 19.06.13, 09:39
        Jeżeli gdzieś masz w pobliżu fryzjera ,to zapytaj się o maskę do włosów,ew.szampon firmy Grazze .To mało znana firma,a szampon + maska do włosów to jest to na moje suche ,kręcone,sianowate włosy.
        • salsadura Re: maska, odżywka włosy 19.06.13, 17:55
          Są przeznaczone do kręconych włosów, czy do normalnych? Od lat szukam idealnej maski/ balsamu do kręconych ;).
        • jjacon2 Re: maska, odżywka włosy 21.06.13, 10:36
          Dziękuję za odpowiedzi.Czy ktoś stosował te kosmetyki z Firmy Grazze?
          Być moze właśnie ta keratyna nie nadaje się do moich włosów, a Inebrya to niby profesjonalne kosmetyki. już lepsze miałam włosy po Sleek line.
    • zawrotglowy Re: maska, odżywka włosy 20.06.13, 19:53
      Jest właśnie tak jak piszesz, być może włosy nie lubią keratyny (chociaż to odżywczy i odbudowujący składnik, to niektóre włosy wysusza i usztywnia, a jest obecna w wielu kosmetykach m.in we wszystkich seriach Gliss Kura). Albo nie lubią jej często.
      Do suchych włosów z profesjonalnych np Bioetika albo Kemon Liding Life (nawilżające), maska Sleek (z jedwabiem). Do ochrony koloru maski koloryzujące Inebrya albo Oyster. Dobre opinie zbiera też Anti-Age Organique (chociaż to nie profesjonalna fryzjerska marka).
      • anna_dab a czy znacie może??? 21.06.13, 17:55
        Maskę Milk Mask, w pudełkach wkrowie łatki? Jaka jest jej jakość, oprócz tego że obłędnie pachnie mlecznie...
        • anaiss Re: a czy znacie może??? 24.07.13, 13:17
          Ja mam tą maskę i moim zdaniem ona za wiele nie robi z włosami, poza tym czytałam, że wszystkie składniki, które są w składzie ujęte po zapachu występują w danym produkcie w śladowych ilościach, a tam właśnie te proteiny mleka są daleko po zapachu.
    • sunnysutton Re: maska, odżywka włosy 26.06.13, 14:43
      ja polecam serie Kallos Professionals maja spory wybor masek, odzywek i szamponow, glownie dostepne w slaonach kosmetycznych, chociaz mnie udalo sie ostatnio znalezc w drogerii ;)
    • dramaturgia22 Re: maska, odżywka włosy 27.06.13, 22:06
      Ja polecam poszukać w aptece :) np. firma Biokap ma świetne produkty, uwielbiam ich farby, ale bardzo dobre są też szampony i odżywki. Mi najbardziej podoba się odżywka regenerująca, która naprawdę odbudowuje włosy i pozostawia je miękkie i lśniące.
    • magma006 Re: maska, odżywka włosy 19.07.13, 15:19
      Polecam serię z Indoli Keratin Straight- szampon odżywka lub maska do wyboru. Mi wystarcza sam szampon
    • lady.godiva Re: maska, odżywka włosy 19.07.13, 16:06
      Fructis, do włosów farbowanych 1 minutowa. Kupiłam ją w Biedronce za 8 zł, normalnie kosztuje więcej.
    • niebieska_orchidea Re: maska, odżywka włosy 28.07.13, 21:50
      Ja też polecam wizytę w aptece :) Fryzjerskie kosmetyki robią na włosach efekt WOW dlatego, że mają masę silikonów, nabłyszczaczy i innych rzeczy, które na co dzień wcale nie są takie dobre... Ja jakiś czas temu przerzuciłam się na zdrowszą pielęgnację, i choć początkowo był to szok dla moich włosów, to teraz widzę, że ich stan bardzo się poprawił :) Mi pomaga odżywka marki Biokap, którą możesz kupić w aptekach stacjonarnych bądź internetowych.
      • kasiakatarzyna7 Re: maska, odżywka włosy 29.07.13, 10:05
        mam podobny problem, wypróbowałam pantene do włosów farbowanych, zmiękcza, nawilża włosy, naprawdę dobra.Na moje włosy działa :)
      • anaiss Re: maska, odżywka włosy 13.10.13, 15:15
        Ja też od trzech miesięcy próbuję bardziej świadomie pielęgnować włosy, w czym towarzyszy mi kopalnia wiedzy o włosach, jaką jest blog Anwen i widzę dużą poprawę stanu moich włosów. Niestety, taka pielęgnacja jest bardziej czasochłonna i trochę czasu trwa zanim znajdziemy to, co służy naszym włosom, niemniej polecam.
    • dramaturgia22 Re: maska, odżywka włosy 30.07.13, 15:04
      ja polecam zestaw do włosów farbowanych od Biokap. Szampon + odżywkę możesz kupić w wielu aptekach albo przez internet. Kosmetyki są bardzo dobre, mają przyjazne włosom składy. Dbają o kolor i zdrowie włosów. Polecam :)
    • dobra_karma Re: maska, odżywka włosy 15.10.13, 15:28
      słuchajcie czy na włosy dobra jest maska z oliwy? słyszałam trochę o tym jednak nie wiem jak taką maskę przyrządzać. macie jakieś przepisy?
      • metamorphosis4 Re: maska, odżywka włosy 15.10.13, 20:07
        Najprościej - kupujesz jakąś tania odzywkę o krotkim skladzie (ja zwykle używam Bingo Spa maskę do włosów, którą kupuje w Tesco. Może byc ta zawierająca 5 alg w opisie, ale każda inna też się nada. Sa tanie i dobre) Biorę dwie lyzki stolowe tej maski i dolewam na oko oliwe z oliwek. Mieszam wszystko łyżeczką i nakładam na włosy PRZED myciem głowy na okolo 2 godziny, a jak mam czas, to pod czepek na całą noc. Potem myję głowę i dalej już rutynowo :)

Do takiej odżywki możesz dołożyć różne inne rzeczy. Na przyklad łyżeczkę miodu, soku z aloesu, jakieś półprodukty typu keratyna, kolagen itp. Ja jeszcze dolewam glutek z ugotowanego (i przecedzonego) siemienia lnianego.

Na początku stosowalam samo olejowanie włosow, ale było bardziej klopotliwe, bo olej solo nakłada się dużo trudniej, więc przestawiłam się na dzialania takie, jak opisałam powyżej. Są mniej kłopotliwe i co najważniejsze - naprawde skuteczne. Moje wlosy pierwszy raz w życiu przestaly się łamać i rozdwajać, a siano zostalo opanowane niemal w 100%. Nie wiem jak mogłam żyć przed erą olejowania ;)

Dodam jeszcze, że mam wlosy mega suche, kręcone i sianowate o długości do pasa. Jako jedyny stylizator po myciu od ponad roku używam wyłącznie wywar z siemienia lnianego znany w kręgach pielęgnacyjnych pod wdzięczną nazwą "glutek" ;D
        • anaiss Re: maska, odżywka włosy 23.10.13, 12:42
          Potwierdzam, choć nie jestem kręconowłosa, ale również i u mnie lepiej sprawdziło się olejowanie na odżywkę, tyle tylko, że używam lekkiej odżywki. A wspomniana przez Ciebie Bingo z algami świetnie sprawdza się u mnie jako typowa maska po olejowaniu i myciu.
          • anaiss Re: maska, odżywka włosy 23.10.13, 12:44
            U mnie nadal problemem jest szybka utrata nawilżenia włosów, dobrze wyglądają jeden dzień, a później znowu siano.
        • feniks_z_popiolu Re: maska, odżywka włosy 23.12.13, 13:27
          Popieram olejowanie:) Włosy mam farbowane. Miałam na głowie suche, łamliwe, wypadające sianowate coś. Od pół roku raz w tygodniu nakładam maskę na włosy. Ja używam oleju rycynowego z apteki. Niczego do niego nie dodaję. Wstawiam buteleczkę z olejem w kubek i zalewam wrzątkiem. Po minucie konsystencja "nakładalna":) Wsmarowuję we włosy, nakładam foliowy czepek i zimową czapkę (przeznaczoną tylko do tego). Trzymam minimum pół godziny a jak mi się chce to i 2-3-4 godz. Nigdy w życiu nie miałam tak świetnych włosów jak teraz. Szczerze polecam.
    • baba_jaga08 Re: maska, odżywka włosy 20.10.13, 18:27
      Spróbuj odżywki z różą z jerycha Timotei, możesz tę do włosów farbowanych, pokreśli kolor, albo tę do suchych - to chyba będzie lepsze, bo najważniejsze to poprawić kondycję włosów.
    • modnisia200 Re: maska, odżywka włosy 23.10.13, 11:26
      Hej! Ja osobiście używam szamponu i odżywki do włosów marki Loreal, do tego odżywka w sprayu schwarzkopf i olejek arganowy na wyszuszone końce, nawet się sprawdza, więc polecam:)
    • alcea3 Re: maska, odżywka włosy 22.12.13, 11:59
      Polecam:
      www.anwen.pl

:)
    • j0anna1 Re: maska, odżywka włosy 22.12.13, 20:29
      Ja mogę polecić Biovax - konieczne maskę, szampony też są bardzo fajne, nie sprawdziła mi się jedynie odżywka bez spłukiwania. Na końcówki eliksir wygładzająco nawilżający z olejami arganowym, makadamia i kokosowym.
      Cena atrakcyjna więc można wypróbować. Biovaxem odratowałam moje włosy, które są stale prostowane - wcześniej profesjonalne były mało skuteczne (Kerastase, Joiko i wiele innych)
    • patchwork13 Re: maska, odżywka włosy 31.12.13, 10:59
      ja używam odżywki timotei jest i wersja do włosów suchych i zniszczonych i taka do farbowanych. Lubię je za zapach i działanie. Nie mają też parabenów w składzie, a to dla mnie istotna kwestia.
      • magdakwiat82 Re: maska, odżywka włosy 01.01.14, 11:44
        Polecam spróbować oleju kokosowego. Takie oleje można dostać w Internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością. Ja na mokre włosy wmasowuje troszkę oleju, owijam włosy ręcznikiem i śpię tak do rana. Rano spłukuje. Włosy są miękkie i łatwe w rozczesywaniu.
    • ladylila Re: maska, odżywka włosy 08.01.14, 11:37
      Hej, tu masz przepis na domową odzywkę z samych naturalnych składników, próbowałam i daje rade, oczywiście trzeba systematycznie, ale już po pierwszym razie widać dużą różnice:D dodam tylko ze mam platyne na glowie, wiec mozesz sobie wyobrazic jak są zniszczone moje wlosy...
      link: www.redhead87.pl/2013/10/porady.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka