Dodaj do ulubionych

justy-składniki komedogenne-pomoz :)))

IP: *.limes.com.pl 03.08.04, 12:38
justy, ja wiem, ze w sieci sa strony z lista komedogennych skladnikow. ale
zerknelam na kilka i niestety nie wszedzie sie pokrywaja. czy moglabys, jako
bezsprzeczny autorytet zrobic liste najpopularniejszych, na pewno
komedogennych skladnikow? mysle, ze to ulatwi duzo :))) z gory dzieki :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: lil'my Re: justy-składniki komedogenne-pomoz :))) IP: *.limes.com.pl 03.08.04, 12:52
      up!
    • Gość: lil'my Re: justy-składniki komedogenne-pomoz :))) IP: *.limes.com.pl 03.08.04, 16:53
      up! bo spada :(
    • Gość: lil'my Re: justy-składniki komedogenne-pomoz :))) IP: *.limes.com.pl 03.08.04, 19:28
      up! po raz kolejny :)
    • balbina_alexandra Re: justy-składniki komedogenne-pomoz :))) 03.08.04, 21:48
      Wiesz myślę że Justy nie jest w stanie zrobić takiej listy nawet gdyby chciała,
      bo różne autorytety różnie podają, a przede wszystkim - różnie reagują rózne
      cery. Mam wrażliwą i wcale nie wszystko mi tak szkodzi jak mogłoby się wydawać.
      Po latach prób i błedów wiem że mogę uzywać kremów z mineral oil, petrolatum,
      różnymi woskami, choć niektóre żródła twierdzą że zapychają pory. Radzę unikać
      wszystkich palmitates, myristates czy isostearates.

trzeba studiować etykiety i obserwować bacznie własną skórę...
    • Gość: justy Re: justy-składniki komedogenne-pomoz :))) IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 08.08.04, 10:55
      nie da rady- to zależy od skóry. jedni są bardziej wrażliwi na zatykanie sie
      porów, inni mniej. np.jednych wysypie po wazelinie, innych nie. mozna wytypować
      jedynie najbardziej podejrzanych. pozostaje Ci obserwowanie reakcji swojej
      skóry i stworzebnie prywatnej listy składników komedogennych.
      • niunka20 Re: justy-składniki komedogenne-pomoz :))) 14.11.04, 19:30
        jakie składniki zapychaja pory?
        grafka 05.03.2004 22:34 zarchiwizowany

Do tej pory nie czytałam składu kosmetyków.Bo się na tym nie znam. NA forum
        wyczytałam ,że Isopropyl Myretate i Palmitate zatykają pory. I fakt.
        Sprawdziłam maseczkę Sorai Dotleniającą - na mnie działa fatalnie - i cóż ma
        w składzie Isopropyl Myretate.
        Znacie jakieś jeszcze składniki, których trzeba unikać przy skłonnej do
        zatkanych porów skórze???????

• Re: jakie składniki zapychaja pory? IP: *.gdynia.mm.pl
        Gość: obserwator 06.03.2004 00:15 zarchiwizowany

Proszę bardzo.....Alkohol,,Bentonit,,Dioksyny,,Weglowodory
        fluorowane,,Gliceryna,,Lauretowy siarczan sodu(SLES),,Talk,,Olej
        parafinowy,,Wazelina,,Glikol propylenowy,,Laurylowy siarczan sodu,,(SLS)
        Formaldehyd,Lanolina,,,,,i wiele innych świństw,A wiesz z czego się robi
        kolagen?
        Ze skór zwierzęcych i zmielonych nóg kur.

• Re: jakie składniki zapychaja pory? IP: *.autocom.pl
        Gość: beba2 06.03.2004 00:34 zarchiwizowany

Obserwator napisał/a prawie wszystko.A pełny spis takich cudownych
        substancji,które są w prawie każdym kosmetyku jest na podstornie luskiewnika o
        żle działających składnikach -wrzuć w wyszukiwarkę Różański Henryk.

• Re: jakie składniki zapychaja pory? IP: *.autocom.pl
        Gość: beba2 06.03.2004 00:49 zarchiwizowany

Mam dokładny namiar na tę stronę:
        www.pwsz.krosno.pl/-henroz/toksyny.htm

Gość: obserwator 06.03.2004 00:57 zarchiwizowany

No właśnie,,zaraz tam wejdę i wyłuszcze resztę tych `cudownych`ulepszaczy
        natury.

Gość: obserwator 06.03.2004 00:52 zarchiwizowany

Napisałam tyle bo więcej nie pamiętam,ale wiem,że jest ich bardzo wiele,a
        kosmetyki ,które zawierają te cuda są ,,,zupełnie naturalne,,,i skąd te
        problemy ze skórą????

Gość: obserwator 06.03.2004 01:08 zarchiwizowany

Chyba mnie wpuściłaś w maliny z tym adresem ,,,dzięki

• Re: link
        lola211 06.03.2004 09:45 zarchiwizowany

www.pwsz.krosno.pl/~henroz/toksyny.htm

• Re: jakie składniki zapychaja pory?
        beba2 06.03.2004 11:35 zarchiwizowany

Sorki,zamiast falki zrobiłam kreseczkę:))
        • niunka20 avon 14.11.04, 19:53

Może Wy wiecie czemu ten Avon.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
          Gość: julita30 22.04.2004 13:28 zarchiwizowany

..dodaje do swoich maseczek takie ilości alkoholu??Po co??Czy do maseczki
          odzywczej konieczne jest dodanie alkoholu??Nie moge tego pojąc, maseczka z
          mango i passiflora az śmierdzi alkoholem!!

• Re: Może Wy wiecie czemu ten Avon..
          vitalia 22.04.2004 13:34 zarchiwizowany

Podobno ,,,ale nie używam sama to nie zabieram głosu.Słyszałam tylko o tym .Już
          dawno firmy odeszły od stosowania alkoholi w kosmetyce.Ale jest jeszcze jedna
          rzecz sprawdż w składzie czy tam jest wymieniony alkohol i jakiego typu.
          • niunka20 Re: avon NATURALS? 14.11.04, 20:00

A oto składzik tego zakichanego kremu:

Avon, Naturals, Aloesowy krem do twarzy:
            Zgłaszająca Recenzentka: Muszka

Bardzo przyjemny i delikatny krem, dość dobrze się wchłania i nawilża skórę. Ma
            przyjemny aloesowy zapach. Duże opakowanie.

Skład: Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Petrolatum, PEG-32, Myristyl
            Myristate, PEG-40 Stearate, Cetyl Alcohol, Glyceryl Distearate, Glyceryl
            Stearate, Triticum Vulgare, Carbomer, Imidazolidinyl Urea, Methylparaben,
            Disodium EDTA, Hydroxypropyl Methylcellulose, Sodium Hydroxide, Parfum, BHT,
            Aloe Barbadensis, Benzophenone-4, Propylene Glycol, Alcohol Denat., CI 47005,
            CI 42090

Cena: 18,90 zł / 125 ml
            • Gość: asiek_asiekowaty Kuuuurczeeee... :( IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 14.11.04, 20:09
              To już nic nie wiem: podają składniki, pisza, co na co i do czego, ale co z
              tego? Ja chce po prostu wiedzieć, który jest "dobry" a który "zły", a tu
              wszędzie sprzeczne informacje. :/ Po prostu powiedzcie, które główne składniki
              większiości kremów są złe i tyle.
            • niunka20 składniki 14.11.04, 20:09
              very comedogenic
              · Capric/caprylic triglyceride · Cocoa butter · isostearates · Lanolic
              acid · lanolins · Linseed oil · myristates · neopentanoates ·
              oleates · Oleic acid · Olive oil · palmitates · Peach
              kernel oil · propionates · stearates · Sweet almond oil

Somewhat comedogenic
              · Anhydrous lanolin · Avocado oil · Capric & caprylic acid ·
              Castor oil · Coconut oil · Corn oil · D&C reds · Grape
              seed oil · Hexylene glycol · Jojoba oil · Lanolin alcohol & oil ·
              Lauryl alcohol, Laureth acid · Mineral oil, · Mink oil ·
              Myristic acid, Myristyl lactate · Octyldodecanol ·
              Palmitic acid · Peanut oil · Petrolatum · Safflower oil · Sesame
              oil · Sorbitan oleate · Squalene · Sunflower oil · Tocopherol
              (vitamin E)

Not usually comedogenic
              · Allantoin · carmine · Cyclomethicone · Dimethicone ·
              Ethanol · Glycerin · Iron oxides · Isopropyl alcohol ·
              Kaolin (clay) · Octyl methoxycinnamate · Oxybenzone ·
              Panthenol · Polysorbates · Propylene glycol · SD alcohol ·
              Sodium hyaluronate · Sodium PCA · Sorbitol · Titanium
              dioxide · Waxes— Beeswax , Candelilla, Carnauba, Emulsifying, Paraffin ·
              Zinc oxide

• Gość: asiek_asiekowaty Re: składniki IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 14.11.04, 20:15
                No taaa, ale jedno to zatykać pory, a drugie np. podrażniać. Przecież część z
                tych zatykających pory składników to bardzo popularne składniki, np. masło
                kakaowe. I na pewno część składników kremów ejst niezbędna w tych kremach i nie
                można ich niczym zastąpić, chociaż nie zawsze są neutralne (jakies konserwanty,
                rozpuszxczalniki, stabilizatory). Generalnbie chciałabym wiedzieć, co musi być,
                a czego nie, które świństwa można zastąpić w kremie czymś lepszym, a które są
                tam niezbedne, co jest dla skóry naturalne, a co z kosmosu.
              • niunka20 prof. Henryk Różański - dermatolog 14.11.04, 20:26
                Przed kupnem każdego preparatu do pielęgnacji i higieny skóry warto przeczytać
                jego skład chemiczny. Niepoważne jest płacenie za produkt, który działa
                szkodliwie na naszą skórę, a nawet cały organizm. Szczególnie istotne jest
                staranne dobieranie kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci, kobiet ciężarnych i
                karmiących. Większość składników preparatów kosmetycznych przenika do krwi i
                wywiera działanie ogólne oraz wpływa na rozwój zarodka oraz płodu. Niektóre ze
                składników kosmetyków przenikają także do mleka.

Pamiętajcie, że większość z tych składników wcieracie codziennie w skórę i
                włosy, wdychacie używając aerozole, z reguły trwa to do końca życia.

Ma to zgubne skutki w postaci ciągłych wyprysków, przewlekłych stanów
                trądzikowych, łupieżu, łuszczenia się małżowiny usznej, wypadania włosów,
                zaburzeń miesiączkowania, zaburzeń potencji, kłopotów zajścia w ciążę,
                problemów z utrzymaniem ciąży, zaburzeń hormonalnych. Tak naprawdę postępująca
                i nadmierna chemizacja środowiska i naszego codziennego życia – sukcesywnie nas
                zabija.

Wiele osób cierpi także na rozmaite choroby skórne, których przebieg może
                znacząco się pogorszyć pod wpływem niektórych związków chemicznych.

Nie zatruwajmy się z powodu naszej niewiedzy i zarazem przebiegłości niektórych
                producentów kosmetyków.

• niunka20 Re: jejku 14.11.04, 20:28
                www.pwsz.krosno.pl/~henroz/toksyny.htm
    • niunka20 czysta poezja ;-/ 14.11.04, 20:55
      Carbomer
      Polimery kwasu akrylowego (acrylic acid)

Wywołują stan zapalny swędzenie skóry po którym pojawia się pokrzywka. Po
      dostaniu się do oczu – stan zapalny spojówek i łzawienie.

Cocamidopropyl betaine (CAPB)

ocoyl amide propyldimethyl glycine, coconut oil amidopropyl betaine,
      tegobetaine L7, N-cocamidopropyl-N,N-dimethylglycine hydroxide
      Jest to detergent anionowy, podstawa płynów kąpielowych, żeli do kąpieli,
      szamponów i mydeł w płynie.

Jeżeli występuje samodzielnie w produkcie wówczas nie jest szkodliwy. Jednakże
      w połączeniu z sodium lauryl sulfate (itp.) powoduje przesuszenie skóry,
      łupież, wypryski na skórze owłosionej i alergiczne zapalenie skóry.

Coco-betaine
      Syntetyczny detergent. Wywołuje wysypkę drobnopęcherzykową na skórze,
      zwłaszcza w pachwinach i wokół nosa oraz jamy ustnej.

Cocoyl Sarcosine Związek powierzchniowo czynny. Powoduje stan zapalny skóry.

Diethanolamine DEA

Dietanolamina

Triethanolamine (TEA) Monoethanolamine (MEA)

Cocomide DEA

Cocamide DEA

Dodawane do kosmetyków jako emulgatory i detergenty. Dla zmylenia konsumentów
      do nazw chemicznych dodawane są przedrostki sugerujące niby naturalne
      pochodzenie substancji syntetycznej, np. TEA Sodium Lauryl Sulfate, Cocamide
      DEA, MEA, Lauramide DEA.

W połączeniu z innymi związkami azotowymi (np. obecnymi także w kosmetykach)
      tworzą rakotwórcze (kancerogenne) nitrozaminy. Działają drażniąco na błony
      śluzowe i skórę w pachwinach wywołując pokrzywkę i świąd. Nie stosować w czasie
      laktacji i ciąży.

Dimethicony

ilicone rubber, silicone latex, latex, dimethyl silicone, simethicone, dimethyl
      polysiloxane, dermafilm, silbar, dimethicream, poly(dimethylsiloxane), methyl
      silicone, dimethicone 350, good-rite
      Powoduje podrażnienie skóry. Zaostrza objawy trądziku.

Disodium EDTA

EDTA = ethylenediaminetetraacetic acid

(warseniany)
      Pełni rolę stabilizatora w kosmetykach.

Często jednak zanieczyszczony i działa kancerogennie. Podrażnia skórę i błony
      śluzowe. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

DMDM Hydantoin & Urea

Glydant
      Wydziela rakotwórczy i drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły
      ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych
      (dokrewnych). U dziewcząt i młodych kobiet niektóre metabolity tego związku
      wywołują nadmierne owłosienie, podobnie jak dwufenylohydantoina. Wywołuje
      stany zapalne skóry. Może powodować nowotwory. Nie stosować w czasie laktacji i
      ciąży.

FDC-n (FD&C)
      Barwniki rakotwórcze i podrażniające błony śluzowe oraz skórę. Nie stosować w
      czasie laktacji i ciąży.

Fragrances
      Tym terminem określa się składniki zapachowe i poprawiające koloryt
      kosmetyków. Często pod tą nazwą kryją się substancje silnie uczulające
      (alergeny) i kancerogenne. Producent nie mający nic do ukrycia i na sumieniu po
      prostu poda nazwy chemiczne tej grupy składników, zwłaszcza gdy te są
      pochodzenia naturalnego. Tak jednak rzadko się zdarza. Nie stosować w czasie
      laktacji i ciąży.

Methyl Chloroisothiazolinine
      Posiada właściwości kancerogenne, mutagenne i silnie uczulające (alergen). Nie
      stosować w czasie laktacji i ciąży.

Methylparaben C8H8O3

4-Hydroxybenzoesyremethylester, methyl-p-hydroxybenzoat

Powoduje alergiczne stany zapalne skóry (wyprysk kontaktowy = eczema) typu
      pokrzywki, rumienia i strupków po pęknięciu pęcherzyków. Wchłania się ze skóry
      do krwi i limfy działając ogólnie. Szczególnie łatwo przenika przez skórę w
      pachwinach, klatce piersiowej, szyi i w okolicach narządów płciowych. Działa
      estrogennie. Może niekorzystnie wpływać na rozwój zarodka i płodu u kobiet
      ciężarnych. Na mężczyzn działa feminizująco. Nie stosować w czasie laktacji i
      ciąży.

Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum

Olej mineralny, parafina, olej parafinowy
      Produkty destylacji ropy naftowej.

Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbuje kurz i bakterie.
      Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne
      wypływanie łoju na powierzchnię skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze
      sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują
      tworzenie zaskórników, utrudnia regenerację skóry. Przyśpieszają procesy
      starzenia. Powodują kumulację toksycznych metabolitów w skórze. Są powszechnie
      stosowane przy produkcji kosmetyków, bowiem są tanie i łatwo dostępne. Parafiny
      rozpuszczają większość składników kosmetycznych, stanowią też typowy wypełniacz
      zwiększający objętość kosmetyku w opakowaniu. Nawet najcudowniejsze składniki
      rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry pozostając na jej
      powierzchni.

• martaross Re: czysta poezja ;-/ 14.11.04, 21:15
        No to super.
        Mam prośbę ... powiedzcie mi jakiego kremu, toniku, mleczka i kremu pod oczy
        mam uzywać??? Takiego aby nie zawierał tych w/w w waszych postach świństw???
        Mam cerę mieszaną, 25 lat. Czekam na propozycje kosmetyków naturalnego
        pochadzenia.
        Pozdrawiam,
        marta
        • Gość: justy Re: czysta poezja ;-/ IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 14.11.04, 21:27
          powodzenia
          naturalne i nie zakonserowane szybko się zepsuje (owszem, sa wyjatki).
          część z wymienionych "świństw" szkodzi w dużych dawkach, a w kosmetykach jest
          stosowana w stęż. zero przecinek ileś tam. część tych "świństw" jest
          składnikami popularnych leków.
          zamiast popadać w panikę i paranoję, należy zachować rozsądek i umiar.
          • sniegotka Re: czysta poezja ;-/ 15.11.04, 16:05
            Tym bardziej ze autorem rewelacji ktore przytoczyla Niunka jest nie kto inny
            tylko pan Rozanski - delikatnie mowiac nawiedzony czlowiek sprzeczny ze soba
            wewnetrznie :))

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka