Dodaj do ulubionych

skora bardzo sucha

23.01.16, 21:36
Od kiedy pamietam mam skórę bardzo suchą, nigdy nie miałam trądziku, nadmiaru sebum.
Obecnie stosuję na noc olejek arganowy, a wi dzień róże kremy np clarins energizer, vichy aqualia, teraz akurat avon awene 25+ na to fluid nawilżający sansei fluid finish czasami opruszę go pudrem sypkim leciutko zeby sie dluzej trzymal dam sypki roz tez troche wiec nie przesadzam z tym talkiem, a i tak mam wrazenie bardzo suchej skory niby jak sie dotknie to niby nawilzona ale ja czuje ze to tylko powloka ktora nalozylam i jak zmyje makijaz znowy bedzie skora sucha na wior. Co robic? ma ktoras taka cere? moze macie pomysy na kremy, olejki? widzialam taki z collistara olejek nawilzajacy i myslalam zeby kilka kropli do kremu dodawac ale nie wiem czy nadal nie bedzie to tylko powloka. Chcę coś co wnika w głąb skóry. Pije dużo wody. Macie jakieś cudowne sposoby? albo preparaty w przystepnej cenie?
Obserwuj wątek
    • tellon33 Re: skora bardzo sucha 25.01.16, 09:32
      Może spróbuj kosmetyków dedykowanych dla osób z azs i stosuj ja na noc, syn ma atopowe i smarujemy go atoperalem, wiem,że jest wersja dla dorosłych
      • ekspert_coco-time Re: skora bardzo sucha 25.01.16, 14:09
        Witam,
        W salonie kosmetycznym znajduje się dużo ofert zabiegów, które przy odpowiedniej pielęgnacji również w domu, sprawią że skóra nabierze blasku, będzie bardziej jędrna, nawilżona, a przede wszystkim odbudowana i pogrubiona. Idealnym zabiegiem jest Hialurox ( wtłaczanie pofragmentowanych nanocząsteczek kwasu hialuronowego w głąb skóry za pomocą zimnego lasera diodowego), infozuja tlenowa ( wtłaczanie składników aktywnych za pomocą tlenu, lepsze odżywienie i stymulacja komórek skóry), mezoterapia igłowa, bezigłowa, sonoforeza. Preparaty do zabiegu najlepiej dobierze kosmetolog, w zależności od potrzeb skóry. Kremy do skóry suchej i bardzo suchej powinny być bogate w składzie, a ich konsystencja powinna być bardziej ciężka. Konsystencja taka tworzy okluzje na skórze, aby zapobiec transepidermalnej utracie wody. Skład powinien być bogaty w kolagen, masło shea, olej ze słodkich migdałów, olej kokosowy, witaminy A, E, C, retinol, Ektoinę, Argininę PCA, czynniki wzrostu (Matrixyl), oliwę z oliwek, NNKT, wyciąg z soi, izomerat sacharydowy, olej ze słonecznika. Doskonale chronią wrażliwą, cienką skórę, przebudowują jej strukturę, odbudowują ceramidy skóry, żeby woda nie uciekała z przestrzeni międzykomórkowych. Krem na dzień powinien dodatkowo zawierać filtry przeciwsłoneczne, zaś krem na noc może być bardziej bogaty (potocznie ujmując bardziej ciężki, tłusty) ze względu na to, że w nocy mamy najszybszą regeneracje skóry.
        Doskonałym przykładem kremu do skóry pergaminowej i mało nawilżonej jest EGF age-out treatment (główny składnik Matrixyl) lub Ecta solution (główny składnik Ektoina) firmy ELDAN.
        Nie bójmy się kremów przeciwzmarszczkowych. Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego takie kremy możemy używać już około 25 roku życia :)

Pozdrawiam,
        Kosmetolog Agnieszka Wasilewska
        • hitomii Re: skora bardzo sucha 25.02.16, 20:37
          A czy do odwodnionej skóry, cienkiej, bardzo suchej, która po umyciu aż się błyszczy z przesuszenia da się dobrać jakiś zabieg lub krem? Mam problem z kremem, wszystkie nawilżają na moment, a większość pozostawia powłokę na skórze, uczucie ściągnięcia pozostaje.
    • kasidysisko Re: skora bardzo sucha 25.03.16, 11:54
      Jest fajny krem NOURISH od Alqvimia. Przecudnie nawilża, a skóra jest bardziej gładka od razu. I efekt się utrzymuje na długo a nie tylko na 30 minut, jak miałam po innych kremach.
    • ekspert_coco-time Re: skora bardzo sucha 05.04.16, 13:45
      Witam,
      w przypadku permanentnego wrażenia przesuszonej skóry polecam udać się do specjalisty w celu dobrania odpowiednich preparatów aktywnych do pielęgnacji cery. Zapewne przydałby się też zabieg mechanicznego usunięcia warstwy rogowej naskórka, co spowoduje lepszą absorbcję składników aktywnych.
      Ze skuteczniejszych, lecz bardziej inwazyjnych zabiegów polecam mezoterapię igłową. Jest to podanie śródskórnie lub podskórnie preparatu bogatego w witaminy, aminokwasy, peptydy biomimetyczne. Skóra po zabiegu jest nawilżona, rozświetlona, ma ładniejszy koloryt.

Pozdrawiam,
      Kosmetolog Agnieszka Wasilewska
    • stargateatlantis Re: skora bardzo sucha 14.04.16, 11:17
      Ja znalazłam ratunek w dwóch rzeczach od Floslek, kremie Happy per Aqua i żelu z aloesem. Kupuję na zmianę teraz.
    • klaudia_84 Re: skora bardzo sucha 11.05.16, 20:45
      Mam bardzo zbliżony problem do Twojego. Na dzień stosuję krem z Clareny z serii Eco atopic line - jest świetny i doskonale nawilża skórę oraz łagodzi wszelkie podrażnienia i zaczerwienienia. Natomiast na noc polecam Ci Allergal w postaci kapsułek twist-off do odkręcania. Jest tam zawarty olej z wiesiołka tłoczony na zimno. Rewelacyjnie nawilża i nie zapycha porów. Zarówno Clarenę jak i Allergal stosuje od kilku tygodni i efekty są naprawdę widoczne gołym okiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka