Dodaj do ulubionych

kto lubi Zabrze?

18.11.02, 11:22
przejrzałam sobie wczoraj sporo starych wątków, ale przykro powiedzieć z
większości bije beznadzieja - pamiętam (niestety nie znalazłam go ) jeden -
słownie jeden wpis z zamierzchłych czasów - pięknie i z uczuciem opisujący
Zabrze
przewala się powoli tumult wyborczy, tu na tym forum padło wiele stwierdzeń,
że należy nie zważając na podziały włączyć się do pracy dla miasta, ale jak
mają pracować ludzie którzy tego miasta nie lubią....
mam nadzieję, że liczne wpisy dowiodą mi że się mylę ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Zabrzanin Re: kto lubi Zabrze? IP: *.proxy.aol.com 18.11.02, 11:35
      Jestem rodowitym zabrzaninem.W tej chwili mieszkam za granica.
      Moze dlatego nie dotyka mnie bezposrednio bezrobocie i beznadzieja,ktore w
      Zabrzu ostatnio rotaczaja coraz wieksze kregi.Patrze na wszystko z dystansu.
      Jednakze patrze i wiem dokladnie wszystko o moim miescie.Conajmniej 2-3 razy
      w roku przyjezdzam tu.Staram sie zostawic jak najwiecej pieniedzy wlasnie nie
      gdziekolwiek tylko w zabrzanskich: slepach,knajpach ,stacjach benzynowych itd.
      To taki moj maly wklad w rozwoj Zabrza.
      • meg_s Re: kto lubi Zabrze? 18.11.02, 11:42
        Gość portalu: Zabrzanin napisał(a):

> To taki moj maly wklad w rozwoj Zabrza.

bardzo pięknie, ale co czujesz w rozmowach ze znajomymi za granicą mówiąc że
        jesteś z Zabrza - czy jest coś o czym możesz powiedzieć: "..a bo u nas w
        Zabrzu..."
        • Gość: sarin Re: kto lubi Zabrze? IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 18.11.02, 12:11
          gryzą go wyrzuty sumienia-ponadto prubuje sie usprawiedliwić:)

Ja osobiście nie przepadam za tym miastem (ale czuje z nim głęboka więź)
          I wiem że jeśli do 5-6 lat nic sie tu nie zmieni to (oczywiście nie mam zamiaru
          tylko siedzieć i narzekać) to bedziecie mnie mieli na długi czas z głowy
          ale podejrzewam że prędzej czy puźniej wróce

ps.zastanawiam się czasem czy czasem nie powinienem wyjechać wcześniej ale
          jednak coś mnie tu trzyma -moze nadzieja ???

w końcu coś sie już mnieniło -mamy nowego władce
          • meg_s Re: kto lubi Zabrze? 18.11.02, 12:44
            Gość portalu: sarin napisał(a):

> Ja osobiście nie przepadam za tym miastem (ale czuje z nim głęboka więź)

co sprawia że czujemy sie z jakimś miejscem związani - w wypadku miasta
            rodzinnego są to napewno w pierwszym rzędzie wspomnienia - ulubionej huśtawki,
            pierwszych wagarów, pierwszej randki.. (nie będę się rozpędzać;-)
            - ale czy można lubić kamienice? - mogą się podobać lub nie, każdemu zresztą
            inne, ale co jest "duszą" miasta, jego "genius loci"?

myślę że to jednak ludzie, którym "chce się chcieć", a tacy choć w naszym
            mieście napewno są - to jakoś słabo ich widać
            • Gość: zabrzanin Re: kto lubi Zabrze? IP: *.proxy.aol.com 18.11.02, 13:13
              Genius loci-o tym zapomnialem.Tu czuje sie w domu,tu cuje sie u siebie.To
              miejsce daje mi to co inne miasta mi nigdy nie dadza.To moj miasto
            • Gość: ty Re: kto lubi Zabrze? IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 13:30
              genius loci......hmm
              Dżin-zawsze się pojawia kiedy otworzy się butelkę.
              PS.szanuję twój lokalny patryiotyzm,chyba jest szczery,ale czy jest prawdziwy?
        • Gość: zabrzanin Re: kto lubi Zabrze? IP: *.proxy.aol.com 18.11.02, 13:07
          Oczywiscie!
          Zawsze przyznaje sie do tego ,ze jestem z Zabrza i jestem z tego bardzo dumny!
          A co mozna w Zabrzu chwalic!?
          Bardzo wiele.Miasto sportu:najbardziej utytuowany zespol pilkarski,trzy druzyny
          w pierwszej lidze(pilka reczna,boks,pilka nozna).Pozatym wiele zabytkowych
          obiektow architektury industrialnej,skansen podziemny,glowna kluczowa
          sztolnia,ktora mam nadzieje zostanie wkrotce otwarta.Wiele wartosciowych
          kamienic w centrum,stare osiedla robotnicze,klinika
          kardiochirurgiczna,najwieksze multikino w Polsce itd.
          Jest byc z czego dumnym!!!!
    • Gość: Kumak Re: kto lubi Zabrze? IP: *.rudzka.com.pl 18.11.02, 12:52
      Uwielbiam moje miasto - uważam, ze jest jednym z najpiękniejszych miast
      śląskich - pomimo tego co sie tutaj działo po wojnie i codziennej
      rzeczywistości . Może ogarniam całą rzecz zbyt idealistycznie, ale to jest moje
      miasto i innego nigdy nie będzie.
      Meg - pisze teraz do ciebie. Widze , że próbujesz uczłowieczyć zabrzańskie
      forum - wyciagasz stare wątki, próbujesz wciągać do dyskusji.
      Nastepne wybory za dwa lata - mam nadzieje - może sie uda.
      Kumak
      • meg_s Re: kto lubi Zabrze? 18.11.02, 13:05
        Gość portalu: Kumak napisał(a):

> Widze , że próbujesz uczłowieczyć zabrzańskie
        > forum - wyciagasz stare wątki, próbujesz wciągać do dyskusji.
        > Nastepne wybory za dwa lata - mam nadzieje - może sie uda.
        > Kumak

ja też mam taką nadzieję, bo zaczyna się od dyskusji, wymiany poglądów,
        uzupełnienia wiedzy - a czasem może się przerodzić w pożyteczną akcję - czego
        namacalny przykład mam z innego forum ;-)
        • Gość: kris67 Re: kto lubi Zabrze? IP: 217.11.135.* 18.11.02, 14:33
          meg_s napisała:

>
          > ja też mam taką nadzieję, bo zaczyna się od dyskusji, wymiany poglądów,
          > uzupełnienia wiedzy - a czasem może się przerodzić w pożyteczną akcję - czego
          > namacalny przykład mam z innego forum ;
          -)

może coś więcej na temat tego namacalnego przykładu - bardzom ciekaw :)
          • meg_s Re: kto lubi Zabrze? 18.11.02, 16:08
            Gość portalu: kris67 napisał(a):

> może coś więcej na temat tego namacalnego przykładu - bardzom ciekaw :)

www.gliwiczanie.of.pl

zaczęło się jak tu - od rozmów na forum gazety, teraz jest to wspaniały sposób
            na zagospodarowanie czasu - regularne poznawanie wnętrza kolejnych gliwickich
            lokali ;-), układanie (z testowaniem) tras turystycznych pieszych, rowerowych,
            sesje zdjęciowe i wyjazdowe plenery, a z konkretów "pro publico bono" - zajrzyj
            do działu "reportaże - cmentarz hutniczy II"
            • Gość: kris67 Re: kto lubi Zabrze? IP: 213.216.78.* 18.11.02, 21:17
              Byłem, zobaczyłem i się zachwyciłem. Jeśli to narodziło się z rozmów na forum,
              to super. Reportaż z Chudowa też niezły, to straszne człowiek mieszka tak
              blisko tego i nie wie, że takie imprezy się tam odbywają.
              • meg_s Re: kto lubi Zabrze? 19.11.02, 15:26
                Gość portalu: kris67 napisał(a):

> Jeśli to narodziło się z rozmów na forum, to super.

naprawdę - po paru miesiącach rozmów na forum przyszła nam ochota na spotkanie
                realne - i spotykamy sie do dziś

> Reportaż z Chudowa też niezły, to straszne człowiek mieszka tak
                > blisko tego i nie wie, że takie imprezy się tam odbywają.

właśnie - impreza była dużo lepsza niż zdjęcia ;-), okolica jest naprawdę
                wspaniała - i na szczęście znaleźli się (znowu) zapaleńcy (!) którzy wbrew
                trudnościom postanowili udostępnić wszystkim to miejsce
                • kris67 Re: kto lubi Zabrze? 19.11.02, 22:13
                  zamek w Chudowie obserwuję na bieżąco w czasie moich podróży służbowych po
                  okolicy i aż serce rośnie jak widać powoli dźwigający się z kompletnej ruiny.
                  Mam nadzieję, że w przyszłym roku odbędzie się znowu taka "rycerska" impreza -
                  tym razem na pewno jej nie przegapię.
                  • meg_s Re: kto lubi Zabrze? 20.11.02, 14:57
                    drugi weekend sierpnia - choć trzeba będzie przypilnować
                    co mnie urzekło w tej imprezie - to to, że w otoczeniu zamku nie ma żadnych
                    współczesnych zabudowań, dodaj do tego spacerujących młodych ludzi w
                    średniowiecznych ubiorach (bardzo pieczołowicie wykonanych) - naprawdę można
                    było "złapać klimat"
                    • Gość: kris67 Re: kto lubi Zabrze? IP: 217.96.39.* 20.11.02, 21:16
                      wyobrażam sobie jak musiało być uroczo. Jeszcze z lat szkolnych pozostała mi
                      miłość do historii (w szkole podstawowej miałem wspaniałego historyka -
                      uczęszczałem również na kółko historyczne; w szkole średniej historyczka dość
                      skutecznie oduczyła nas wszystkich miłości do historii, jednak raz zasiane
                      ziarno kiełkuje do dziś), a w szczególności do wszelkiego rodzaju budowli,
                      ruin. Mamy w Polsce wiele takich prawdziwych perełek, którym brakuje tylko
                      gospodarza, lub zwyczajnie grupy zapaleńców, aby stały się prawdziwą atrakcją
                      turystyczną.
    • samoobron Re: kto lubi Zabrze? 19.11.02, 00:36
      Kto lubi Nasze Zabrze?
      Kiedyś to było Waszze Zabrze.
      Przeprowadziłem się tu8 jakieś siedem lat temu.
      Początkowo byłem w ciężkim szoku.
      Zupełnie inny styl życia ....
      Teraz pomału zaczyna to być także moje miasto.
      A co tu lubić??
      Na to pytanie chyba nie muszę odpowiadać.
      Żyję w tym mieście, i poznaję je coraz lepiej.
      I jest mi tu dobrze.
      Zadziwia mnie jedynie nadmiar polityki, która wyłazi nieoomal z za rogu każdej
      kamienicy.
      Prawica..
      Lewica ..
      Wybory ..
      Czy komuś to jest potrzebne???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka