Dodaj do ulubionych

Cera _pytanie??

29.09.04, 23:12
Mam takie chyba trochę dziwne pytanie! Odkąd pamiętam miałam mieszana cerę
skłonną do wyprysków. Natomiast od kilku miesięcy obserwuję cos dziwnego
mianowicie mam wrażenie ze moja skóra robi sie sucha. A pytanie mam takie czy
jest możliwa jakby zamiana cer tzn z mieszanej na suchą itd?? Zrobiłam nawet
test mianowicie podobno po 20min po umyciu twarzy jeśli cera jest tłusta
zaczyna się świecić cała, miszana w miejscach T, a sucha - hmm uczucie
ściagnięcia! Noi moja skóra nawet po godzinie się nie świeci, nadal mi cos
gdzieś wyskaczy jakiś pryszcz! Co jest grane? Nie chce jej przesuszyć
kosmetykami dla cery tłustej i mieszanej ani nie chce jej przetłuścić
kosmetykami dla cery suchej, i co mam zrobic. Jeszcze zauważyłam ze na nosie
pękają mi naczyńka!

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: Cera _pytanie?? IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 30.09.04, 09:46
      > A pytanie mam takie czy
      > jest możliwa jakby zamiana cer tzn z mieszanej na suchą itd??
      tak, tzn. książkowo skóra z wiekiem zmniejsza produkcję sebum i robi się
      suchsza.
    • colleen_1 Re: Cera _pytanie?? 30.09.04, 11:27
      Moze sie zmienic, mozliwe tez, ze uzywalas mocnych kremow przeciwtradzikowych
      lub matujacych i przesuszylas sobie skore. Niektore nie nadaja sie do skory
      wrazliwej, moga po nich pojawic sie pekniete naczynka ( a Ty napisalas, ze je
      masz).
      Uzywalam kiedys takiego kremu wlasnie do skory podraznionej kuracja
      przeciwtradzikowa. Produkuje go Avene, nazywa sie Clean AC (nie jestem pewna).
      Byl bardzo fajny, nie zatykal porow i swietnie nawilzal. Polecam.
      Sama mam skore mieszana, na policzkach sucha i takze jesli nie posmaruje jej to
      jest sciagnieta. Tez mi sie pojawiaja krostki. Teraz na dzien uzywam Iwostinu z
      filtrem i jestem zadowolona. Na opakowaniu jest napisane, ze jest przeznaczony
      do skory b. suchej ale to jakas przesada. Jest lekki, mi bardzo odpowiada.
      • Gość: Agnieszka Re: Cera _pytanie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 12:15
        oczywiscie ze tak jesli zle ja pielegnowałas. Kazda cere nalezy nawilzac a nie
        natłuszcac!!! zwłaszcza suchą!!! nawizenie to podstawa pielegnacji.
    • Gość: gość Re: Cera _pytanie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 12:29
      Tez tak miałam. Ale teraz wiem, że rodzaj skóry się nie zmienił. PO prostu
      mogłaś sobie odwodnić skórę kuracjami. Skóra tłusta tez może być odwodniona. U
      mnie wszytsko wróciło do normy. Trochę niestety.
      • Gość: igielka82 Re: Cera _pytanie?? IP: *.skawina.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 18:38
        ja tez wolałabym mieć skórę suchę ale cóz mam taką właśnie dziwną! Używam,kremu
        matujo-nawilżające Lirene! Raczej staram się używać kosmetyków wysuszających
        miejscowo, bo w innym razie mam bardzo podrażnioną skórę!
        • Gość: Stacey Re: Cera _pytanie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 18:56
          Mam dokładnie tak samo(tyle,ze bez krostek).Ale znalazła się rada.
          Używam peelingu enzymatycznego do skóry wrazliwej i serum sensilium maxima do
          skóry podraznionej-oba pharmaceris-Erisu.
          Na noc nakładam hydraoxygen AA,na dzień emulcje matujacą.
          No i polecam tonik i mleczko L'oreal"ideal balance"-nie wysusza,ale trzyma
          buzie"w ryzach";)
          • Gość: Migotka Re: Cera _pytanie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 17:40
            Widzę, że to nie tylko mój problem... przez długie lata miała problem z tłustą
            cerą. Miałam trądzik, na czole, brodzie, bolesne zaskórniki pojawiały mi się w
            okolicach skroni. Stosowałam różne kuracje kosmetyczne i wewnętrzne. Efekt jest
            taki, że teraz pojawiają mi się liszaje i miejscami złuszcza mi się skóra.
            Naogół w okolicach brody i czoła, czasami na policzkach. Poza tym jest
            błyszcząca. Ale najgorsze, że po kilku godzinach siedzenia przy komputerze
            przetłuszcza mi się... myślę, że w ten sposób się nawilża, bądź natłuszcza. Ale
            w tej sytuacji sama już nie wiem jakich kosmetyków używać, do skóry suchej, czy
            przetłuszczajacej się. Była u kosmetyczki z tą dolegliwością i w celu
            oczyszczenia twarzy. Powiedziała mi, że mam straaaasznie przesuszoną cerę, i
            nawet nie specjalnie wymagającą oczyszczania... chociażdosyć często pojawiają
            mi się zaskórniki. Radziła ją mocno nawilżać. Problem w tym, że zakup
            jakiegokolwiek kremu bądź mleczka nawilżającego kończy się prezentowaniem go
            znajomym, bo na większość tych kosmetyków jestem uczulona. Aloes,
            rumianek...już sama nie wiem na co. Na twarzy pojawiają mi się krostki, a oczy
            łazawią :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka