Dodaj do ulubionych

Cudowny perfum!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 17:14
Dziewczyny, byłam dzisiaj u fryzjera i w ręce wpadła mi "VIVA" z września.
Był tam opisany perfum, który zamówił arabski szejk. Ponoć jest cudny?
Zapomniałam nazywy zaczynał sie na A...? i końc€wka była Gold. Cena za
50ml.1440zł. za 10ml.290zł. Jest dostępny tylko w jednym sklepie w stolicy i
w Rybniku na śląsku. Kusi mnie bardzo (10ml) oczywiście, tak na specjalne
okazje:)czy wiecie jak on pachnie? Pisało tez, że są tańsze odpowiedniki,
zamiast koncówki Gold jest inna nazwa. Wiecie coś o tych perfumach?
Obserwuj wątek
    • Gość: perfumy perfumy. IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 02.10.04, 17:15
    • Gość: bebe Re: Cudowny perfum! IP: *.citysat.com.pl / *.citysat.com.pl 02.10.04, 17:15
      Co to jest perfum? Ja znam perfumy!!!
      • Gość: sniegotka Re: Cudowny perfum! IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 02.10.04, 17:19
        w kolko walkuje sie na forum ze nie ma czegos takiego jak "perfum" w jezyku
        polskim, pautorce watku proponuje zainwestowac w slownik ortograficzny

• ruda_80 Re: Cudowny perfum! 02.10.04, 17:57
          Niektóre z kobiet są widocznie niereformowalne i niewyuczalne - po prostu nie
          da im się tego wytłumaczyć tego, że coś takiego jak PERFUM czy PERFUMA (inne
          wydanie tego dziwoląga) nie istnieje. Podobnie jak nieśmiertelna CHROSTKA. Już
          mi tu taka jedna w wątku o Proactivie, na moje pytanie co to takiego
          odpowiedziała, że "najwyzszy czas zebys sie dowiedziala co to jest" :-)))))
          • Gość: sniegotka Re: Cudowny perfum! IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 02.10.04, 18:06
            Chrostka jest wtedy, kiedy pojawia sie duza krosta na ktorej widok robimy
            chrrrrrrr :)))

• ruda_80 Re: Cudowny perfum! 02.10.04, 18:10
              :-))) O ja głupia blondynka, że też wcześniej na to nie wpadłam :-))))
              • Gość: hillie Re: Cudowny perfum! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.10.04, 18:20
                o, nie przejmuj się- mnie też to 'chrrr' zastanawiało... ale pewnie dlatego, że
                na widok krostki robię 'wrrr';) i, jak by nie patrzyć, wychodzi na to, że
                mam 'wrostki':DDD
          • Gość: Lola Re: Cudowny perfum!....podniecilas sie ruda ???? IP: *.client.comcast.net 02.10.04, 18:15
            Ale wy jestescie wscibskie, zadrosne baby!!! Przedstawiacie typowy stereotyp
            Polaka. Obgadac kogos ale nie widziec swoich bledow. Dla waszej informacji
            Wielkie Polonistki, nie kazdy zyje w Polsce i nie kazdy uczyl sie tego jezyka
            od podstaw. Zycze wam panienki zebyscie choc w polowie mowily jakims obcym
            jezykiem tak jak niektore osoby mowia po Polsku. I moze wreszcie Ruda
            zaczelabys konkretnie odpowiadac na pytania ludzi a nie pisac nie na temat.
            • Gość: sniegotka Re: Cudowny perfum!....podniecilas sie ruda ???? IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 02.10.04, 18:19
              To nie sa bledy spowodowane brakiem kontaktu z jezykiem polskim. To sa bledy z
              nieuctwa.

• Gość: Lola Re: Cudowny perfum!...zalosna sniegotka IP: *.client.comcast.net 02.10.04, 19:01
                Nastepna cwaniara sie odezwala. Co tu duzo mowic. Wsciibskie, wredne,
                zazdrosne,zalosne baby. Inteligentna to ty raczej nie jestes. Bo czlowiek madry
                zrozumialby kogos kto nigdy w Polsce nie chodzil do szkoly. Zreszta oprocz
                ortografii to was chyba niczego wiecej w tych szkolach nie ucza Pani Magister.
                Ja przynajmniej nie robie tyle bledow co poniektore damy z "wielkich miast"
                ktore mysla ze wszystko wiedza a tak naprawde nie wiedza nic.
                • Gość: Ness Re: Cudowny perfum!...zalosna sniegotka IP: *.acn.waw.pl 02.10.04, 19:22
                  Lola, a co ty się tak pienisz jak tanie mydło w płynie? :)

Jeżeli ktoś nie chodził do szkoły, nieważne czy w Polsce i czy w dużym mieście,
                  to tym bardziej powinien mieć szansę nauczyć się OD NAS poprawnej polszczyzny,
                  prawda? Nie broń językowego niechlujstwa.

• Gość: Lola Re: Cudowny perfum!...skonczcie juz IP: *.client.comcast.net 02.10.04, 20:02
                    och chyba sie poplacze wweeeeeeeeeeeeeee....a tak na margnesie od was moglabym
                    sie jedynie nauczyc glupoty i zarozumialstwa zakompleksione baby. Bo zeby
                    czepiac sie malych bzdur? to jeste naprawde zalosne. Niektorzy to w ogole nie
                    umia pisac i dobrze jest. Ale wy? no przeciez to burzuazja i kazda musi wrzucic
                    swoje pare groszy. Dziwic sie ze Polki maja opinie zgryzliwych, zazdrosnych
                    bab. I nie, nie tyczy sie to wszystkich forumowiczek ale pewnej garstki.
                    Najlatwiej to wyrzywac sie na kims innym wielkie marcepanowe damulki. Mam
                    gdzies was i wasze opinie.
                    • Gość: ola Re: Cudowny perfum!...skonczcie juz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 07:13
                      Faktycznie niektórzy wogóle "nie umią" pisać...
            • ruda_80 Re: Cudowny perfum!....podniecilas sie ruda ???? 02.10.04, 20:12
              A co to ma wspólnego ze wścibstwem i zazdrością??? I kto tu kogoś obgaduje??
              A błędy pewnie i ja popełniam, do czego od razu się przyznaje. Jeśli mnie ktoś
              poprawia i ma rację, to przyznaje mu słuszność i uczę sie od niego, a nie
              zacietrzewiam jak Ty. Jeśli żyjesz w Hameryce i nie masz kontaktu z językiem
              polskim, to powinnaś poznawać słówka polskie o których istnieniu nie wiedziałaś
              i być nam za to wdzięczna. Widzisz - z tego forum nie tylko czegoś o urodzie
              można się dowiedzieć. A bardzo konkretnie mogę Ci odpowidzieć co stosuje na
              krostki i jakich perfum używam. Niestety w przypadku chrostek, perfumów
              (perfumy, perfuma) Ci nie pomogę, bo po prostu nie wiem co to znaczy :-(
              • Gość: Lola Re: Cudowny perfum!....podniecilas sie ruda ???? IP: *.client.comcast.net 02.10.04, 20:19
                Ok ale nie musicie na mnie najezdzac jakbym nie wiem jakie przestepstwo
                popelnila. Dobrze wiesz, ze niektore panny nie umia w ogole pisac i popleniaja
                mase bledow i dobrze jest. Wiec po co od razu mnie tak atakowac i nazywac
                analfabetka? Zaloze sie ze ani polowa nie umie zadnego obcego jezyka a nawet
                jak umie to kaleczy i dobrze jest. Za granica nikt by z was sie nie smial
                jakbyscie mowily niegramatycznie a tu odrazu za jedna slowko by mi glowe
                scieto. Come on.
      • Gość: Kasia Re: Cudowny perfum! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 17:25
        Gość portalu: bebe napisał(a):

> Co to jest perfum? Ja znam perfumy!!!

nie wiesz? to sa perfumy dla wieśniaków.
        • Gość: asia Re: Cudowny perfum! IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.04, 18:13
          jak ktos uzywa "rz" zamias "z z kropka" albo u zamiast "o z kreska", to sie
          jakos tak bardzo nie oburzacie...

a swoja droga, to, ze jakiemus szejkowi jakis zapach sie podoba, to niewiele
          znaczy...
    • Gość: ines Re: Cudowny perfum! IP: 81.15.189.* 02.10.04, 19:09
      Nie dziwię się skoro w linku jest reklama sklepu i tekst "1200 perfumów" to już
      ręce opadają.
      • Gość: miniak Re: Cudowny perfum! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 19:39
        Moje też opadają, z łoskotem do samej ziemi. Zwłaszcza kiedy czytam argumenty,
        które przytacza Lola. Ale ja jestem z wykształcenia polonistką i pewnie to
        skrzywienie zawodowe. Zgadzam się z tym co napisały wcześniej dziewczyny,
        niechlujstwa językowego nie powinno się usprawiedliwiać. A czym Lola
        usprawiedliwisz wtórny analfabetyzm? Polską zawiścią? Życzę Ci lepszego
        samopocz
        • Gość: B Re: Cudowny perfum! IP: *.chello.pl 02.10.04, 19:51
          Zgadzam się z "wrednymi purystkami językowymi". Autorki tego językowego
          dziwoląga nie usprawiedliwia mieszkanie za granicą, bo najwyraźniej czytała
          polskojęzyczną Vivę (skoro pyta na polskim forum urodowym, to zakłada, że inne
          panie tu piszące także ten numer czasopisma widziały). Może to nie jest
          najmądrzejsza gazeta, ale redaktorzy Vivy chyba nie używają formy "ten
          perfum"...
          • Gość: Lola Re:BITCHESSSSSSSSSSSSSS IP: *.client.comcast.net 02.10.04, 20:04
            That's all i have to say hahahhahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
            • Gość: Lola Re:Kiss my ASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS IP: *.client.comcast.net 02.10.04, 20:05
              • ruda_80 Re:Kiss my ASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS 02.10.04, 20:15
                ŁAŁŁŁŁL cóż za oszałamiająca znajomość języków obcych !!!!!! Jestem pełna
                podziwu. Wiesz co - może zacznij pisać po angielsku bo bardziej wiem o co ci
                chodzi niż po polsku!!!
          • Gość: Lola Re: Cudowny perfum! IP: *.client.comcast.net 02.10.04, 20:10
            Nie ja zakladalam ten watek a co do Vivy to nie wiem co to za magazyn.
    • wieslawa-siemiankowska Re: Cudowny perfum! 02.10.04, 20:10
      Lola wracaj juz do garów, analfabetko tam twoje miejsce tłuku kartoflany.
      • Gość: Lola Re: Cudowny perfum! IP: *.client.comcast.net 02.10.04, 20:11
        Wiesiu a ty idz lepiej pasc krowy zalosna babo. Zazdrosne dziwki.
        • Gość: dominiqa Re: Cudowny perfum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 21:13
          Wyrazy ubolewania dla Loli. Bo w jej przypadku ewolucja podziałała wstecznie, i
          znowu na drzewo.
          • Gość: eureka Re: Cudowny perfum! IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 02.10.04, 21:58
            nie bardzo rozumiem o co ta burza wywołana przez Lolę, która tak heroicznie
            stanęła w obronie wszystkich, co wemigrowali z góry zakładojąc, że po 2 m-cach
            za granicą języka przodków zapomnieli lub nie chcieli już dłużej pamiętać. Po
            pierwsze nie ona jest autorką wątku i nie jej wypowiedź została poprawiona, a
            po wtóre autorka, której tak... zaciekłym adwokatem jest Lola pisze chyba z
            Polski o czym choćby świadczy jej adres IP. Chyba za trzeźwo myślę i za dobrze
            rozumiem co czytam i nic sobie przy tym nie dopowiadam. Aha i chyba nie jestem
            sfustrowana i zacietrzewiona na cały świat. Może dlatego nie rozumiem. I chyba
            już przestane próbować.
            • ruda_80 Re: Wyjaśniam :-) 02.10.04, 22:51
              Zacietrzewienie Loli wynika stąd, że na wątku o Proactivie użyła słowa chrostka
              i tam ją poprawiłam, więc pewnie teraz postanowiła stanąć w obronie wszystkich
              którzy tworzą taką "nowomowę" a którym usilnie próbujemy w tym przeszkodzić...
              Nie lubię tego robić i nie poprawiam nikogo gdy popełnia błędy ortograficzne i
              stylistyczne, bo ja pewnie też je czasami nieświadomie popełniam (choć staram
              się jak mogę tego nie robić) ale na słowa PERFUMA, PERFUM oraz CHROSTKA dostaję
              niemiłosiernej alergii i nie potrafię się powstrzymać.
              • Gość: Lola Re: sprostowanie IP: *.client.comcast.net 02.10.04, 23:22
                Przepraszam bardzo ruda ale ja nikogo nie bronie. Nawet nie mialam zamiaru
                odpowiadac autorce watku. To ty zaczelas ten caly cyrk czepiajac sie mnie jak
                rzep psiego ogona. Zrobily sie z malej igly wielkie widly. Z drugiej strony jak
                juz zaczelas pisac o perfumach to napisz jaka powinna byc poprawna pisownia
                butelka perfum czy butelka perfumow? Zauwazylam ze sa sprzeczne opinie co do
                pisowni i niech w koncu ktos napisze jak to ma naprawde byc.
                Dziekuje uprzejmie drogie panie za tak burzliwa dyskusje i proponuje znalesc
                sobie inna ofiare chocby ta z watku o Dupisku. Caluski.
                • ruda_80 Re: sprostowanie 03.10.04, 13:18
                  Nie czepiam się Ciebie, tylko sama ujadasz jak ratlerek nie mając racji. A żeby
                  wiedzieć jaka jest właściwa forma wystarczy sobie odmienić rzeczownik perfumy
                  przez przypadki. Wiesz co to jest deklinacja? Jeśli nie to widocznie nie
                  uważałaś na lekcjach języka polskiego. Nie ma tu sprzecznych opinii jest tylko
                  niedoucznie. Wiec: butelka (dopełniacz: kogo? czego?) PERFUM, nigdy PERFUMÓW!!!
                  Jeśli chcesz sobie zobaczyć jak się właściwie odmienia słowo perfumy musisz
                  sobie poszukać w wyszukiwarce, bo nie chce mi się tego pisać po raz drugi. Pa!
    • marylu1 Re: Cudowny perfum! 02.10.04, 22:00
      kobieto błagam nie perfum ale perfupy. Tylko w liczbie mnogiej. Jak nie
      wierzysz odsyłam do słownika Doroszewskiego. Dbajmy o język jak o urodę!
      • Gość: tralala Re: Cudowny perfum! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 02.10.04, 23:57
        ja piernicze ale klotnia i to o co?
        co do jezyka polskiego uzywanego przez osoby za granica, co tu duzo gadac,
        mozna podziwiac tych ktorzy urodzili sie w obcym kraju i jedno z rodzicow jest
        cudzozimcem, wtey moge sie zachwycac czyjas pisownia i gramatyka, jak to dobrze
        mowi po polsku... nawet jesli popelnia bledy gramatyczne i leksykalne, a takie
        na pewno popelnia, bo jest to transfer struktur gram z jednego jez na drugi...
        tu ang-polski,a takowych w wypowiedzi. nie ma sie czym zachwycac gdy ktos
        wyjechal rok czy dwa temu i juz nie pamieta mowy polskiej. jako przyklad
        przytocze tu osobe pana Brzezinskiego ktory wyjechal do stanow jako male
        dziecko, tam mieszkal i sie ksztalcil, a jakos smiesznych nalotow akcentowych
        czy gramatycznych w jego polszczyznie nie slychac.

perfum mnie powala, tak samo jak poszlem, weszlem i inne podobne okropienstwa.
        dziwne ze osoba ktora ma aspiracje do zapachow za taka cene i jak mniemam,
        elegancji, zasuwa takiego byka leksykalnego.
    • Gość: balbina_alexandra Re: Cudowny perfum! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 01:54
      Jęzor mnie też świerzbi na zacietrzewione niektóre wypowiedzi w tym wątku...
      ale zmilcze i tylko odpiszę założycielce wątku na temat - te perfumy to
      Amouage. Znam je tylko ze słyszenia. Koleżanka wąchała i była bardzo
      rozczarowana :) Niedawno toczyła się na forum perfumy dyskusja na ten temat,
      możesz poczytac:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15707&w=15077251&v=2&s=0
      • charade Re: Cudowny perfum! 03.10.04, 02:59
        Z Loli wyłążą kompleksy jakoweś. Moja droga, mieszkanie w Stanach Zjednoczonych
        naprawdę nie jest juz od dawna obiektem zazdrości, jak babcię kocham. Zwłaszcza
        jak ktoś myje gary w owych Stanach. Ciężko uwierzyć, że ktoś jeszcze się z tym
        obnosi w taki śmieszny sposób.

A "ten perfum" to błąd tego samo kalibru co "pierdłem, rzygłem i poszłem, bo
        chamstwa nie zniese".
        • Gość: Lola Re: Cudowny perfum!...chrade IP: *.client.comcast.net 03.10.04, 17:46
          Wy glupie baby. Nauczcie sie wreszcie WY czytac. Siedzicie w jakis dziurach
          gdzie psy do gory dupa szczekaja i w przerwie od uslugiwania swoim chlopom i
          rozwyzdrzonym bachorom bawicie sie komputerkiem. Nie ja zakladalam ten watek i
          nie ja pisalam o jakis durnowatych perfumach. I kochane nie myje garow. Czy wy
          myslicie ze kazdy w Stanach myje gary hehehehe. I tak dalybscie wszystko zeby
          tu byc i mylybyscie Zydom dupy za te dolarki, zeby sie tylko wyrwac z waszych
          mysich dziur. Kazdy pieprzy farmazony a dalby wszystko zeby tu zyc. Ja mam
          prace o jakiej moglabys charade sobie tylko pomarzyc. Wlasciwie to dalyscie mi
          przekupki swietny temat na artykul o Polskiej tolerancji. Juz sie nie moge sie
          doczekac. A pracuje dla jednego z najbardziej znanych magazynow. Wiec
          gwarantuje wam kochane ze bedzie o tym glosno. Z tego co widze to na tych
          forach jest wiecej glupoty i podlosci z ktora co druga z was sie rodzi. Ale
          coz. Polacy z tego slyna. Zegnam kurki domowe. Bawcie sie dobrze w tej waszej
          szarzyznie i odwalcie sie ode mnie raz na zawsze bo jestescie strasznie
          upierdliwe, zrzedzace pipy.
          • Gość: kojro Re: Cudowny perfum!...chrade IP: *.pronet.lublin.pl 03.10.04, 17:53
            >A pracuje dla jednego z najbardziej znanych magazynow

Sprzątasz ten magazyn?
          • kalooo O widzę,że nasza Ania Bania powraca!!! 04.10.04, 12:21
            Gość portalu: Lola napisał(a):

> Wy glupie baby. Nauczcie sie wreszcie WY czytac. Siedzicie w jakis dziurach
            > gdzie psy do gory dupa szczekaja i w przerwie od uslugiwania swoim chlopom i
            > rozwyzdrzonym bachorom bawicie sie komputerkiem. Nie ja zakladalam ten watek
            i
            > nie ja pisalam o jakis durnowatych perfumach. I kochane nie myje garow. Czy
            wy
            > myslicie ze kazdy w Stanach myje gary hehehehe. I tak dalybscie wszystko zeby
            > tu byc i mylybyscie Zydom dupy za te dolarki, zeby sie tylko wyrwac z waszych
            > mysich dziur. Kazdy pieprzy farmazony a dalby wszystko zeby tu zyc. Ja mam
            > prace o jakiej moglabys charade sobie tylko pomarzyc. Wlasciwie to dalyscie
            mi
            > przekupki swietny temat na artykul o Polskiej tolerancji. Juz sie nie moge
            sie
            > doczekac. A pracuje dla jednego z najbardziej znanych magazynow. Wiec
            > gwarantuje wam kochane ze bedzie o tym glosno. Z tego co widze to na tych
            > forach jest wiecej glupoty i podlosci z ktora co druga z was sie rodzi. Ale
            > coz. Polacy z tego slyna. Zegnam kurki domowe. Bawcie sie dobrze w tej waszej
            > szarzyznie i odwalcie sie ode mnie raz na zawsze bo jestescie strasznie
            > upierdliwe, zrzedzace pipy.

1.Głupia baba jesteś ty i jedynie TY na tym forum
            2.Na tym forum nie używa sie słowa prefum dla oznaczenia liczby mnogiej,chyba
            że jest sie burakiem i słoma z butów wystaje a z zęba zwisa szczypiorek ze
            śniadania i skwarka ze smalcu pod nosem sie majta.
            3.Jeżeli Stany byłyby dla nas Ziemia Obiecana to byśmy tam były,ale teraz są
            tam tylko buraki z zapyziałych PGR-ów i udają,że pracują Bóg wie gdzie,bo w
            Polsce nie umieli sie nawet utrzymać
            4.Jeżeli nie masz nic do powiedzenia to nie pisz,bo ośmieszasz się dziecko
            jedynie i juz lepiej idź ten magazyn sprzątaj...

pzdr dla Rudej i reszty!
      • Gość: Kasia Re: Cudowny perfum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 12:57
        balbina_alexandra-Dziekuję Ci bardzo za konkretną odpowiedź. Pozdrawiam- Kasia
    • lola211 Re: Cudowny perfum! 03.10.04, 08:20
      O, znów moj ulubiony "PERFUM":).
      Widze zbiezność nicka, ale mam nadzieje, ze nikt raczej nie powiazal postów
      nielogowanej Loli z moją osobą..
      Lola logowana
    • Gość: gosc Amouage Gold:-) IP: *.chello.pl 03.10.04, 15:18
      • Gość: a dlaczego? Re: Amouage Gold:-) IP: 212.* / *.cza.warszawa.supermedia.pl 04.10.04, 12:11
        a dlaczego Was dziwi wyraz "PERFUM", a może autorka świadomie tak napisała, aby
        zwrócić uwagę na zadane pytanie.

Niestety uzyskała efekt odwrotny...., tylko same mądre wypowiedzi "polonistek",
        pytanie tylko czy zwracają One również uwagę na ....szyk w zdaniu i stylistykę.

Jak łatwo być inteligentym.....

pozdrawiam,

Anka

• Gość: KASIA Re: Cudowny perfum! ha ha ha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 12:19
      oj, dziewczyny:))) Dajcie już spokój Loli!! To ja napisałam ten wątek.
      Dziwekuję Wam, że nauczyłyście mnie poprawnej pisowni! Tak jestem niedouczona,
      mam bogatego faceta, więc nic nie muszę robić, siedzę w domu maluje pazurki,
      chodzę do najlepszych salonów kosmetycznych, jeżdżę super autem i nie chce mi
      się uczyć!! Mam w nosie Waszą zgryźliwość. Pozdrawiam Cię lolu, wybacz, ze
      przeze mnie musiałaś czytać te wszystkie bzdury. pa pa pa
      • Gość: to ja Re: Cudowny perfum! ha ha ha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 14:58
        Tiaa, analfabetki wszystkich krajow łączcie sie.
        Dziewczyny , te ponoc zgryźliwe, wyswiadczaja wam tylko przysługe, bo dzieki
        nim macie szanse nie osmieszyc sie juz wiecej wyjezdzajac z tym PERFUMEM w
        towarzystwie.Zamiast sie tak najezac lepiej wyciagnąc wnioski i nauczyc sie
        poprawnej formy na przyszlosc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka