Gość: Ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 10:08 dziewczyny czy znacie jakies sposoby za pozbycie się pieprzyków i narośli?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaloo Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 10:09 u chirurga,po uprzednim skierowaniu od dermatologa i szczepieniu na żółtaczkę. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_jm Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!! 09.12.04, 10:24 tak jak napisała kaloo sama nie próbuj usuwać, bo jedynie możesz sobie poważnych kłopotów narobić poza tym ja uważam przeciwko zółtaczce szczepić się należy bez względu na to czy planujesz zabiegi operacyjne czy nie, bo przeciez nie jesteśmy w stanie wszystkiego przewidzieć, że nagle trzeba będzie trafić "pod nóż"...no i żółtaczką zarazić się można nie tylko w szpitalu, ale także u fryzjera , u kosmetykczki i wielu innych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 11:11 a czy blizny po takiej operacji nie są bardziej szpecące od pieprzyków? Odpowiedz Link Zgłoś
bambelina Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!! 09.12.04, 13:27 Jeśli się to zrobi u profesjonalisty to wogóle nie będzie blizny, albo ledwie widoczna. No oczywiście zależy co mamy do usunięcia. Moja przyjaciółka usuwała sobie rok temu pieprzyk nad ustami. Nie ma śladu. Jeśli pieprzyk jest na twarzy lub w miejscu które jest odsłonięte najlepiej robić zabieg jesienią czy zimą. Blizna nie będzie wtedy wystawiana na słońce, bo to może przeszkadzać w gojeniu się. Przyjacióła, o której wspomniałam, robiła ten zabieg w Warszawie na ulicy Puławskiej 96/3. Klinika nazywa się "AG KLINIK". Mam nadzieje, że nic nie pokręciłam. ' pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izka Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 17:29 Wlascicielelem AG jest pseudo doktor, ktory oszpecił Hanie Bakułe, ostrzegam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 23:14 bambelina ile taki zabieg kosztuje. i ile twoja przyjaciółka ma lat, bo chce wiedzieć w jakim wieku robiła sobie ten zabieg? Odpowiedz Link Zgłoś
bambelina Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!! 11.12.04, 13:36 Ona ma teraz 21, a zabieg robiła rok temu. Nie pamiętam ile zapłaciła, ale ostatnio rozmawiałam z jednym lekarzem, któy sam w sojej klinice robi podobne rzeczy o mówił mi, że wycięcie pieprzyka kosztuje 200zł plus 50 konsultacja medyczna. Własciwie to nie wiem po co ta konsultacja, bo najpierw powiedział mi, że to bzdura, że niektórych pieprzyków nie można usuwać, że jeśli zachodzą jakiekolwiek zminy powinno się usunąć. Ja zawsze myślałam, że taka konsultacja polega na sprawdzeniu czy znamię albo pieprzyk kwalifikuje się do usunięcia. Jedyne co wywnioskowałam z rozmowy z nim to, że po prostu są to dla niego dodaktowe pieniądze. No ale mniejsza o to. Ale wydaje mi sie, że wiek niczego tu nie zmienia. Takie zabiegi robi się z miejscowym znieczuleniem i albo zwyczajnie nacinaja Ci skórę i pożniej robią malusieńki szew albo przypalają to jakoś. To tyle co wiem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bambelina Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!! 11.12.04, 13:39 Aha, powiedział jeszcze, że rakowe zmiany mogą powstawać w takich płaskich pieprzykach. Jeśli pieprzyk rośnie w sensie , że robi się wypukły to nie jest on rakowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 17:15 Jak sądzicie czy często sie robi takie zabiegi i czy te wypukłe waszym zdaniem to bardzo szpecą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irish Re: pomocy !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gdynia.mm.pl 10.12.04, 12:13 są dwie możliwości - albo reczne cięcie, albo laser. Wiek nie ma znaczenia, trzeba tylko skonsultowac z dermatologiem. cięcie ręczne jest bezpieczniejsze przy 'podejrzanych' kropeczkach, z uwagi na głębsze wycięcie tkanki,która tworzyła pieprzyk.Mogą sie tam znajdować komórki rakowe zdolne po latach do regeneracji.Po 'operacji' bierze się kawałek wyciętej tkanki na badanie histopatologiczne-właśnie w celu zidentyfikowania czy znajdowaly sie tam kom rakowe czy też nie.Laser moze nie usunąć dogłębnie, ale jest szybszy i polecany przy nie budzących podejrzeń pieprzykach(takich ktore nie zmieniają swojego koloru ani kształtu w czasie,i sa przeważnie w odcieniu skóry,ale nie jest to reguła)> Ogólnie-usuwanie znamion (oczywiscie tylko pod kontrolą lekarza i w jego wykonaniu :) ) jest bezpieczne i często też wskazane,z uwagi na ich zlokalizowanie - np w miejscu gdzie sa często pocierane i narazone na inne czynniki (słońce np) powstaje ryzyko powstania wlasnie kom.rakowych. Ja mialam taką operacyjkę (a raczej zabieg kosmetyczny) w wielu 15 lat.Wykonywałam w Gdansku w klinice u dr Włodarkiewicza, kosztowało to wtedy ok 100zł z badaniem histopatol,zmianami szwów,maścią itp.Dziś mam malutką kreseczkę w tym miejscu,praktycznie nie widoczną dla niewtajemniczonych. Laser jest dziś bardziej powszechny i tańszy, można także usunąć kilka zmian za jednym razem. Nie ma sie czego bać. Odpowiedz Link Zgłoś