Dodaj do ulubionych

jak często się KĄPIECIE?

IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.01.05, 21:20
ja dwa razy dziennie - rano prysznicek, a wieczorm wanna; zakładam wątek, bo
dobra kumpela stwierdziła, że kąpie się...co trzy dni, a tak to tylko stopy
etc.; nie wiem co o tym myśleć
proponuje wyciągnąć średnią FORUMOWĄ))
Obserwuj wątek
    • Gość: madzia Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.05, 21:34
      raz dziennie( czasem dwa razy dziennie -np. jak mam okres, lub jakis wiekszy
      wysilek, albo jakas "okazje" typu impreza) w lato zawsze rano i wieczorem
      tez codziennie myje wlosy (niezaleznie od kompieli, zawsze rano myje)

ale wiem,że wielu ludzi myje się rzadziej.... to przerazajace, ja bym sie czula
      okropnie
    • Gość: madzi1 Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 21:38
      rano i wieczorem prysznic. nie lubie lezec w wannie, dlatego kapiel rzadko, no
      chyba ze jakis fajny olejek do kapieli dorwe to wtedy moge sie zmusic do
      dluzszego lezenia w wannie ;) poza tym moja skora zle reaguje na warszawska
      wode wiec wole jej kapielami nie meczyc.
      zreszta podczas kapieli zuzywa sie ok 120 litrow wody, w czasie 10 minutowego
      prysznica ok 50 - 60 litrow (o ile dobrze pamietam), a wode trzeba oszczedzac
      dla dobra srodowiska :))
      pozdrawiam
    • Gość: zmieniak rejestru Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:39
      Gdybym była pewna że nie wyzwiecie mnie od kretynek, to wypowiedziałabym się na
      temat kąpieli, a tak... nic nie powiem.
      • Gość: Gonia Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:44
        Róznie to bywa. Czasem raz na dwa dni a czasem 3 razy dziennie. To zależy od czasu,który mogę temu poświęcić i od pory roku. Dziś byłam raz pod prysznicem, wczoraj trzy razy.
      • Gość: boszzz Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.01.05, 21:51
        nikt nie będzie na moim wątku wyzywany
        wal śmiało!
        • Gość: asiek_asiekowaty Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 10.01.05, 22:00
          Nie wiem, czy znasz wątek o myciu włosów, gdzie rozpętała się wojna po tym jak
          i autorka, i kilka innych panien zaczęło wręcz wyzywać dziewczyny myjące włosy
          rzadziej niż codziennie od brudasów. Więcnie ejstem taka pewna, czy tu będzie
          lepiej.

Ja codziennie biorę prysznic, a co jakieś 3 dni, keidy myję włosy - kąpiel
          (prysznic jest szybszy i wygodniejszy, ale włosy musze już koniecznie w wannie
          myć), natomiast miejsca intymne myję 2 razy dziennie, twarz 2-3.
          • Gość: monika Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.acn.waw.pl 11.01.05, 07:24
            Gość portalu: asiek_asiekowaty napisał(a):

> Nie wiem, czy znasz wątek o myciu włosów, gdzie rozpętała się wojna po tym
            jak
            > i autorka, i kilka innych panien zaczęło wręcz wyzywać dziewczyny myjące
            włosy
            > rzadziej niż codziennie od brudasów. Więcnie ejstem taka pewna, czy tu będzie
            > lepiej.

jako autorka watku nie przypominam sobie abym wyzwala kogos od brudasów;
            wyrazilam jednak opinie, ze tluste wlosy czwartego dnia po nie myciu muszą
            mówiąc bez ogródek smierdzieć
    • zolwik Re: jak często się KĄPIECIE? 10.01.05, 21:58
      raz dziennie pod prysznicem (nie mam wanny), wieczorem, w lecie potrafie kilka
      razy dziennie, jak mam okres to podmywam sie kilka razy w ciagu dnia. wlosy
      myje codziennie lub raz na 1,5/dwa dni. Znam osoby, ktore kapia sie raz w
      tygodniu, blee, o dziwo nie smierdza na odleglosc.
      • Gość: asiek_asiekowaty Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 10.01.05, 22:05
        No ale podmywają się i myją stopy i pachy codziennie chyba...? Bo inaczej
        ciężko, żeby nie było czuć. ;) Te miejsca trzeba myć często, reszta ciała poci
        się przecież bardzo mało, więc w sumie nie musi śmierdzieć niemyta dłuższy czas
        (inna kwestia to samopoczucie bez mycia się rpzez tydzień).
    • t.nina Re: jak często się KĄPIECIE? 10.01.05, 22:04
      Interesujące!

Jestem ciekawa.

Pamiętam koleżankę, z którą dojeżdżałam do pracy i zawsze mówiła że się kąpie w
      soboty i ewentualnie w środy. A w pozostale dni się "myje w umywalce".

• rena1 Re: jak często się KĄPIECIE? 10.01.05, 22:07
        Ja raz dziennie prysznic, jak okres to zawsze dwa raZy.
        Latem o wiele częsciej a włosy co dwa, trzy dni.

Tak na marginesie to znam ludzi, którzy naprawde kąpią się tylko w soboty.
        Dla mnie to jest TRAGEDNIA!!!!
    • Gość: kk Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.jci.com 10.01.05, 22:11
      niemal codziennie (5-6x w tyg.?) kapiel wieczorem, zakonczona krotkim prysznicem
      a jak nie to przynajniej sam prysznic

czy zdarzaja mi sie dni bez mycia? no zdarzaja, jak np. wykapalam sie
      poprzedniego wieczoru a danego dnia padam na nos tak kompletnie ze nie mam
      sily. ale to sporadycze i 'miedzy ludzi' bym tak nie poszla :) pierwsza rzecz
      nastepnego ranka to gruntowne mycie :)
      • charade Re: jak często się KĄPIECIE? 10.01.05, 22:47
        Ja się kąpię codziennie, to znaczy biorę prysznic, bo posiadam tylko kabinę
        prysznicową. Natomiast kąpanie się/branie prysznica po kilka razy dziennie
        uważam za grubą przesadę i to szkodliwą dla skóry przesadę. Nie wiem, jak się
        ktoś straszliwie poci i śmierdzi, to może to ma sens, ale w innym przypadku...
        po co ?
        • kampysia Re: jak często się KĄPIECIE? 10.01.05, 22:59
          Tez tak uwazam. Prysznic wiecej niz dwa razy dziennie w naszym klimacie nie ma
          sensu - chyba ze ktos pracuje przy zniwach :)
          A jak ktos potrzebuje, to raczej powinien sie udac do dermatologa czy
          psychologa, bo bardzo obfite pocenie sie moze miec podloze chorobowe.
    • smee Re: jak często się KĄPIECIE? 10.01.05, 22:50
      - Prysznic obowiązkowo wieczorem
      - Rano oblucje intymne (inaczej nie wyobrażam sobie założyć czystej bielizny),
      ewentualnie prysznic w lecie albo jak po prostu czuję potrzebę
      - Oczywiście twarz 2 razy dziennie

• mikams75 Re: jak często się KĄPIECIE? 10.01.05, 23:10
      rano - szybkie "obchlapanie" pod prysznicem - plynem miejsca potliwe - intymne,
      pachy, twarz, reszcie ciala wystarczy sama woda, chyba ze mialam "potliwa" noc.
      Za to wieczorem dokladne szorowanie pod prysznicem - inaczej bym nie usnela!
      • Gość: jasna_79 Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 00:00
        ja podobnie jak wyżej, z tym że czasem jak zaśpię to lecę bez prysznica - ale
        czuję się cały dzień jak obleśna świnka, dlatego najczęściej jak zaśpię to nie
        jem śniadania a się wymyję :)

mam kolezanke, która mieszka w domu na budowie - na razie nie ma prysznica,
        kąpie sie 3-4 razy w tygodniu na basenie (a jaka figura!) a tak tylko w umywalce
        niesamowite jest, ze ona zawsze przepieknie pachnie, np. trzymają sie jej
        zapchy avonu z płynu pod prysznic i balsamu Naturals melon, chodza za nia
        perfumy
        tak sie zastanawialam kiedys - moze wyszorowanej skory slabiej sie zapachy
        trzymają? no bo ze mnie wszystko splywa, a ona jest krolowa zapachu
        • kampysia Re: jak często się KĄPIECIE? 11.01.05, 00:05
          To chyba raczej indywidualna kwestia - rodzaj skory, feromony, dieta,
          hormony... Moze uzywa silniejszych zapachow niz ty?
          • Gość: jasna_79 Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 00:12
            hmm... nawet nie czepiam się o perfumy, tylko o zapachy z żeli pod prysznic
            tudzież mydeł ;) balsamów do ciała i tym podobnych - moja wyszorowana
            2*dziennie skóra nie ciąga tego za sobą, jej skóra szorowana 3*tydzień pachnie
            jak świeżutki melon
            pewnie kampysiu masz rację - rodzaj skory, feromony, dieta, hormony...
            ale może to ma coś wspólnego z naskórkiem i jego absorpcją? no bo, wybaczcie
            ciemniakowi medycznemu, taki może mniej zszorowany więcej tego pochłania? hę?
            i to jest zagadnienie naukowe do rozpracowania :)

co nie zmienia faktu, że właśnie idę się szorować :)
            mydełkiem czekoladowym :D
            • kampysia Re: jak często się KĄPIECIE? 11.01.05, 00:18
              Wiesz, przyszlo mi cos do glowy. Moze ona za rzadko (albo wcale) robi peeling,
              w zwiazku z czym ma martwy naskorek na ciele i mniej gladka skore. A jak sie
              oglada taka skore pod mikroskopem (albo w reklamach, typu: przed peelingiem i
              po) to jest ona pelna wglebien i takich jakby lusek (jak otwarte luski wlosa).
              I tak na chlopski rozum (bo inaczej nie potrafie, mam inne wyksztalcenie) tez
              zapach jakos wnika w te zaglebienia. A u ciebie jest gladko i wszystko
              pozostaje na powierzchni, zmywajac sie b.latwo. Co tez ja osobiscie preferuje:)
              Nie lubie jak ktos mocno pachnie, bo to rozprasza, zwlaszcza jak zapach mi sie
              nie podoba.
              • smee Re: jak często się KĄPIECIE? 11.01.05, 00:35
                A ja zauważyłam inna rzecz: na moim ciele trzyma sie zapach mydła, jak myję się
                tzw. dobra wodą, w jakims czystym ekologicznie miejscu (no, w każdym razie nie
                w centrum Warszawy ;P). Podobnie jest z zapachem prania - jeśli pierze się w
                dobrej wodzie, to zapach proszku potrafi trzymać się bardzo długo. Może wiec
                też o to chodzi?
                • Gość: jasna_79 Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 01:08
                  Ha! co trzy głowy to nie jedna :D

kampysiu - pewnie justa swoja wiedza roznioslaby naszą teorię na strzepy - ale
                  wydaje mi sie, ze z peelingiem wstrzelilas sie w sam srodek tarczy :)

smee, jak tak pomyślę o wodzie to ona pewnie ma wpływ - ja mieszkam w Centrum
                  Warszawy, a moja pachnąca koleżanka w Podkowie Leśnej / poza tym czasem myję
                  się u rodziny wodą z Podlasia - i różnica jest wstrząsająca, na niekorzyść dla
                  wody z Wisły :( pewnie ma to wpływ na chemiczne składniki kosetyków - zachodzą
                  jakieś reakcje, po których zapach słabnie
                  do tego nie ma się na czym zatrzymać...
                  wszystko składa się w logiczną całość :)

na tzw. chłopski rozum, oczywiście ;)
                  • Gość: derika Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.petrus.com.pl 11.01.05, 11:56
                    myślę że utrzymywanie zapachu na skórze może mieć coś współnego z jej ph abo z
                    ciśnieniem krwi danej osoby, ale lepiej niech wypowiedzą się fachowcy.

ja jestem niskociśnieniowa i wiele zapachów, głównie perfum, które podobają mi
                    się na innych, pachnie na mnie jak lekarstwo bleee
    • Gość: Juliet Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.05, 00:04
      Raz lub dwa razy dziennie...ale obawiam sie, ze wyciagniecie sredniej z postow
      forumowiczek nie odda obrazu rzeczywistosci, jako ze grupa nie jest
      reprezentatywna :))
    • lunalovelight Re: jak często się KĄPIECIE? 11.01.05, 09:22
      zawsze dwa razy dziennie, rano i wieczorem - prysznic + rano z myciem wlosow.
      kiedy mam okres albo jest akurat gorace lato - 3 razy dziennie.
    • Gość: chicarica Re: jak często się KĄPIECIE? IP: 213.199.221.* 11.01.05, 10:05
      ja 2x dziennie biorę szybki prysznic, w wannie siedzę raz na tydzień lub
      rzadziej. Nie zasnę bez mycia. Włosy codziennie. Jak mam okres to częściej się
      podmywam, ewentualnie używam takich chusteczek nawilżanych dla niemowląt, bo
      mam w domu beznadziejną twardą wodę, która mnie podrażnia. Nawet w samochodzie
      wożę paczkę takich chusteczek, są super, jak się człowiek nieświeżo czuje, to
      zawsze może je zabrać ze sobą do toalety i trochę się odświeżyć, nadają się też
      do przetarcia buzi, demakijażu, awaryjnego wymycia rąk, w ogóle do wszystkiego.
      Latem czasem wskakuję pod prysznic w ciągu dnia.
    • Gość: kosmisia Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:10
      dawa razy dziennie prysznic - rano i wieczorem
      wanna rzadko, ale jesli chce poleżeć w wannie to najpierw biore prysznic, a
      potem wskakuje do wanny
    • Gość: Kamila Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:15
      Wieczorem obowiązkowo mycie calego ciałka, rano- tak z 5 razy na tydzień.
      Mówię o szybkim myciu, bo mam tylko kabinę a dostęp do wanny raz na 3 tyg ;-).

I jaka wychodzi średnia mycia, czy bardzo odstajemy od średniej europejskiej
      ;-)?
      • zanzare Re: jak często się KĄPIECIE? 11.01.05, 12:02
        prysznic raz dziennie - wieczorem; jezeli rano gimnastykuje sie, jest lato albo
        mam okres to 2x dziennie lub czesciej; kapiel raz na tydzien, poprzedzona
        krotkim prysznicem, bo do niej uzywam olejkow lub soli kapielowych; natomiast
        wlosy codziennie rano.mam kumpele, ktora ma bardzo geste, dlugie do pasa wlosy
        i myje je 2x w tygodniu i zapewniam, ze ona naprawde czesciej nie potrzebuje
        tego robic a jej wlosy zawsze dobrze wygladaja.
    • aniaa_23 Re: jak często się KĄPIECIE? 11.01.05, 11:35
      Przed każdymi świętami, tymi ważniejszymi oczywiście.
      Częste mycie skraca życie !!
    • Gość: Cycuszek Re: jak często się KĄPIECIE? IP: 193.30.160.* 11.01.05, 12:19
      Rano koniecznie prysznic, nie oważyłabym się wyjść zapyziała i nieświerza
      prosto z pościeli do ludzi ;)Poza tym to mnie stawia na nogi i jestem bardziej
      rześka. Wieczorem wystarczy ochlapanie się uwzględniające wszystkie "drażliwe"
      miejsca. Kapiel relaxująca i długa w sobotę i niedzielę-bo mam na to czas. W
      lecie biorę prysznic rano i po przyjściu z pracy lub gdy po prostu jestem
      spocona i jest mi gorąco. Głowę myję co drugi dzień. O higienę miejsc intymnych
      dbam nawet w pracy (noszę ze sobą husteczki do higieny int.)
    • Gość: nefi Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:42
      powiem tylko toco zostało udowodnione naukowo
      nie wskazane jest czeste zazywanie kąpieli poniewaz warstwa ochronna skóry
      zostaje uszkodzona co powoduje zmiane kolorytu i jeszcze innych dobrych
      składników skóry.Ja oczywisce nie namawiam do nie mycia sie wogole broń Boze
      ale tez nie przesadzajcie
      • Gość: a Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.chello.pl 12.01.05, 17:53
        to może być prawda, zaprzestałam codziennych kąpieli z myciem głowy, mam bardzo
        suchą skórę i włosy, po takich zabiegach nie pomagały żadne peelingi i balsamy-
        byłam sucha jak wiór
    • andzia13 Re: jak często się KĄPIECIE? 11.01.05, 22:15
      Dwa razy dziennie prysznic (rano szybki, wieczorem dłuższy plus mycie włosów).
      Kąpiel w wannie tylko raz w tygodniu.
    • nie.mozna.wyswietlic.strony Re: jak często się KĄPIECIE? 12.01.05, 17:04
      Conajmniej raz dziennie.
      • Gość: selena Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.01.05, 17:49
        rano prysznic plus mycie glowy
        w srodku dnia prysznic -dla lepszego samopoczucia[bez wzgledu na pore roku]
        wieczorem dluga relaksacyjna kapiel z olejkami
        i tak codziennie.nie mam problemow z potliwoscia,po prostu uwielbiam sie
        pluskac:)i uzywac tych wszystkich pachnidelek.takie zboczenie:))))
    • Gość: boszzz Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.tvsat364.lodz.pl 13.01.05, 21:29
      dzieki dziewczyny
      a moze ktos jeszcze sie wypowi...
    • Gość: ania Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 22:54
      Rano obowiązkowo bo inaczej się nie obudzę codziennie rano myję włosy a
      wieczorem biorę szybki prysznic bo zwykle padm na ryjofonik!!!!Latem kąpie się
      częściej i jak mam okres to kilka razy się podmywam!!!Jak można kąpać się 3-4
      razy w tygodniu ja tego nie rozumiem nie wyjde z domu bez prysznica!!!!!
      • Gość: iga Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 00:16
        ja tez nie zasne bez kapieli, ale mialam kolezanki na studiach ktore
        praktykowaly prysznic i wszelkie zabiegi kosmetyczne rano, natomiast wieczorem
        tylko myły twarz ja jakos sobie tego nie moglam wyobrazic zeby isc spac brudna
        • Gość: asiek_asiekowaty Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 10:53
          To chyba zależy od punktu widzenia. :) Też byłam nauczona kąpać się przed snem,
          bo "jak to brudnym po całym dniu wejść do czystej pościeli?". No ale z drugiej
          strony podczas snu się też pocimy, więc prysznic rano nie jest taki głupi.
          Niemcy np. myją się właśnie rano. :)
    • Gość: ol Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 12:48
      A moja szefowa kąpie się z pewnością nie częściej niż raz na tydzień. Chodzi i
      śmierdzi. I to śmierdzi strasznie. Wydaję się to niepojęte, że kobieta z dużego
      miasta, młoda, wykształcona może się nie kąpać, ale tak właśnie jest. I potem
      cała reszta wypielęgnowana i wypachniona musi się z nią męczyć. Dodam, że żadne
      aluzje nie docierają.
    • Gość: kajka Re: jak często się KĄPIECIE? IP: *.waw.tgc.pl / 212.244.73.* 14.01.05, 12:59
      ten temat to żenada!
      pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka