Gość: Juzzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 08:07 Co zrobić ,by przespać noc? Kończą mi sie ferie, a znając siebie stres w nocy nie pozwoli mi spać. Są jakieś rady na to ,by usnąć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: akusia Re: Stres przed powrotem do..szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 08:46 ja tak mam zawsze jak mam miec cos waznego nastepnego dnia(np.wstac o 5 rano i gdzies wyjechac;p)albo jak chodzilam do liceum to tez byl dla mnie koszmar,noc z niedzieli na poniedizlaek;/ Nienawidzilam swojego liceum. Ale ostatnio wypracowalam sobie sposob,poprostu,biore goraca kapiel,staram sie relaksowac i myslec o czyms przyjemnym co sie wydarzylo lub wydarzy:)Nastepnie przed usnieciem,juz lezac w luzku caly czas staram sie mysle o wszytskim tylko nie o jutrzejszym,najlepiej gleboko oddychac,polozyc sie prosto na plecach,myslec o przyjemnych rzeczach ,sukcesach ktore sie wydarzyly lub moga wydarzyc:) Tej metody uczyli mnie na komunkiacji medialnej w szkole by przygotowac i obronic sie przed stresem na rozmowie kwalifikacyjnej,ale to jest podobno znana metoda i najlepej cwiczyc po kilkanascie minut dziennie poprsotu siedzac prosto,lub lezkac na plecach gleboko oddychajac i myslac o tym co przyjemne i o tym ,ze jutro bedzie pelne sukcesow. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agni Re: Stres przed powrotem do..szkoły IP: *.chello.pl 30.01.05, 08:54 podejrzewam ze rady typu cieple mleko, wywietrzony pokoj, unikanie stresogennych sytuacji tuz przed snem to znasz na pamięć...ja tez, niestety. jak sie będziesz bala i stresowala, ze nie zasniesz, to masz to jak w banku, wiec nie mysl o tym lekow bym Ci raczej nie radzila - jezeli to jakies ziolowe, np sa w aptekach takie najtansze 'tabletki uspokajające" tak sie po prostu nazywają, albo moze zaparz sobie melisę przed snem...ja cierpię na bezsennosc niestety prawie od dziecinstwa, ale tez sie staram lekow nie brac, najwyzej raz na jakis czas uzywam melatoniny, ale to w Twoim przypadku jeszcze chyba niepotrzebne. jak masz kominek aromatyczny, to mozesz sobie do niego wlac parę kropel olejku lawendowego, albo zrobic sobie przed snem kąpiel w takim olejku (ok.10 kropel na wannę). ale przede wszystkim - nie mysl o tym, ze nie zasniesz mozesz sobie jeszcze poczytac jakas relaksujaca książkę z dziecinstwa przed snem, albo...Pana Tadeusza (niektorych usypia rewelacyjnie - chociaz czekaj, Ty do szkoly chodzisz, to lepiej nie, jeszcze sie zdenerwujesz). pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Stres przed powrotem do..szkoły IP: *.chello.pl 30.01.05, 10:46 waleriana na noc. To się nazywa syndrom poniedziałku, można z tym iść do psychologa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vesna Re: Stres przed powrotem do..szkoły IP: *.torun.mm.pl 30.01.05, 11:13 Zastanów się lepiej czym się tak denerwujesz... Może masz jakieś większe problemy, które należałoby po prostu rozwiązać. A co do jakichś konkretnych rad? Ja staram się leżeć, głęboko oddychać i starać się w ogóle nie myśleć. Po kolei wypierać myśli z głowy. To się naprawdę da zrobić... Niech przypływają i od razu odpływają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzzi Re: Stres przed powrotem do..szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 11:41 Denerwuję się faktem,że muszę iść do szkoły. Boję się, że jakiś wredny, mało wyrozumiały nauczyciel zacznie pytać Bóg wie czego i padnie na mnie. Na samą myśl kłuje mnie w żołądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorzka czekolada Re: Stres przed powrotem do..szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 12:27 rowniez mnie stresuje ze musze isc do szkoly wiem ze nie wstane na 8.00 nie pamietam kiedy ostatni raz mi sie to udalo przewaznie przychodze na 11.00 albo w ogole tam nie chodze zreszta powinni mnie juz wywalic z pare razy.mam nie najlepsze oceny nic mi sie nie chce mam dosc szkoly!!!w gim. tez uciekalam ale potem wszystko nadrabialam i miala bardzo dobre oceny.a teraz juz nawet tego mi sie nie chce...mozne znacie sposoby zeby sie zmobilizowac?chociaz w szkole nic mnie nie mobilizuje... Odpowiedz Link Zgłoś
frrancuzeczka Re: Stres przed powrotem do..szkoły 30.01.05, 15:29 no dziewuszki, a ja mam jutro egzamin z gramatyki i denerwuje sie na sama mysl o nim. zadne rady nie pomoga, po prostu nie czuje sie mocna w tych tematach i boje sie mnie babka zagnie, a duzo sie uczylam i nie chce oblac. trzymajcie kciuki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: Stres przed powrotem do..szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 15:33 A ja jestem po drugiej stronie barykady tzn. jestem głupi nauczyciel i mnie to jedzcze bardziej stresuje. Pomyśl sobie że twoi nauczyciele są takimi samymi ludźmi i też mają dość :)( czasami żałuje że nie mogę po prostu uciec) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Stres przed powrotem do..szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 19:23 Witam grono pedagogiczne-mam Luizo podobne odczucia,ba!wydaje mi się nawet, że nas-nauczycieli bardziej stresuje taki powrót niż uczniów właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś