Dodaj do ulubionych

aparacik na ząbki

09.02.05, 14:19
Witam,
Powinnam nosić aparat, bo mam wadę zgryzu (żuchwa wysunięta do przodu i
przesunięta trochę w prawo) i kilka niezbyt prostych ząbków.
Mam 20 lat, czy to już za późno czy da się coś jeszcze zrobić? Tylko nie chcę
aparatu na stałe.
Dodam, że nosiłam aparat "na noc" w dzieciństwie(wtedy miałam żuchwę za
bardzo cofniętą), ale nosiłam go tak gorliwie, że mojej pani
ortodontce "umknął przypadkiem" moment kiedy żuchwa za bardzo sie wysunęła :/
To jak myślicie - da się cos jeszcze zrobić??
Napiszcie proszę jakie są ceny wizyt u ortodontów i orientacyjny koszt
takiego zdejmowango aparatu.
Jeśli jest ktoś z Łodzi, to może zna jakiegoś dobrego ortodontę??

Z góry dzięki

Buziaki
Obserwuj wątek
    • smee Re: aparacik na ząbki 09.02.05, 14:28
      Jezeli masz 20 lat i nie chcesz aparatu na stale - to raczej nic nie zdzialasz
      aparatem zdejmowanym. No, chyba ze poddasz sie operacji wyprostowania zebow,
      ale to jest ekstremum. Ja nosilam aparat zdejmowany chyba od kiedy mam zeby i
      nic, absolutnie nic nie dawal. Zalozylam staly i w wieku 16 lat wyprostowalam
      sobie zeby i takie sa one do dzis.
      Ewentualnie polecam forum Aparat ortodontyczny

• Gość: vikka tak do ok 15r.życia mogłaś nosić nie-stały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 14:32
      teraz juz na niego za pozno

chcialam Ci dac linka na forum Pzn na ten temat,no i oczywiscie nie ma(ta ich
      cenzura mnie wqrwia)a było tam kilka naprawde pozytecznych informacji-adresy,tel
      itp:)
    • Gość: E Re: aparacik na ząbki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 17:06

Nie chcę cię dołować ale to da sie wyleczyć tylko OPERACYJNIE.Robi to chirurg
      szczękowy.Po prostu wycinają ci kawałek kości ze żuchwy i drutują zęby na 6
      tygodni.Wiem bo miałem.Da się przeżyć.
      • kociak19 Re: aparacik na ząbki 10.02.05, 10:09
        a ja wiem, że można poprawić to nie tylko operacyjnie!!! stąd też moje pytanie
        • Gość: E Re: aparacik na ząbki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:28

No nie wiem jaką masz wadę i nie chcę cię straszyć.Ale jeżeli to żuchwa
          wysunieta do przodu no to aparat nakładany na zęby nic ci moze nie dać bo to
          kość jest wysunieta a nie zęby.Polecam konsultacje u dobrego ortodonty-
          najlepiej na Akademii Medycznej.
          • kociak19 Re: aparacik na ząbki 10.02.05, 10:35
            dzięki :-)
    • wariatka_20 Re: aparacik na ząbki 09.02.05, 20:33
      ja też mam 20 lat i właśnie teraz zdecydowałam sie na aparat stały <po 4 latach
      namowy przez wszystkich> mam dużą wade <wysunięte kły> i po 2 miesiącach
      noszenia <tyle narazie nosze a przede mną jeszcze jakieś ponad 2 lata> widze
      już naprawde duże zmiany. wreszcie moge sie uśmiechać tak szeroko jak tylko
      chce!!!! ja, wielka przeciwniczka tego typu leczenia zdecydowałam sie na taki
      krok!!! jestem z siebie dumna i naprawde nie żałuję i ty też nie masz sie nad
      czym zastanawiać!!!! nie wygląda to ładnie ale pomaga.
      • smee Re: aparacik na ząbki 09.02.05, 20:35
        Poza tym, czym sa 2 lata noszenia aparatu w porownaniu do reszty zycia z
        pieknymi, prostymi zabkami ;))
        • wariatka_20 Re: aparacik na ząbki 09.02.05, 21:12
          smee napisała:

> Poza tym, czym sa 2 lata noszenia aparatu w porownaniu do reszty zycia z
          > pieknymi, prostymi zabkami ;))

popieram całkowicie. to właśnie wizja takiej przyszłośći zachęciła mnie do
          noszenia aparatu.
          • Gość: FoXy Re: aparacik na ząbki IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.02.05, 22:18
            No ja mam 18 lat i tez zastanawiam sie na d aparatem ale dołuje mnie troche
            chodzenie z zadrutowanymi zebami niewiadomo ile czasu :/ W dziecinstwie tez
            nosilam aparat wyciagny ale jak moja szczeka zaczela wysuwac sie do przodu (to
            niby mial byc dobry zgryz) to zaczelam wygladac jak małpka i zrezygnowalam. W
            sumie nie mam az takich krzywych zebów tylko troche przednie jednak nie jest to
            rażące..... problem w tym ze w moim wieku nie mam jeszcze 8-ek dolnych ani
            gornych... i jak one mi wyrosna moze byc kiepsko :/ Ile moze trwac noszenie
            takiego aparatu? POzdrawiam :)
            • Gość: kiwi trele morele :)) IP: 217.8.163.* 10.02.05, 12:19
              Mam ponad 30 lat, miałam sporow ysunięte zęby przednie (dolne i górne), dwa
              lata nosiłam ruchome aparaty na oba łuki, regularnie je podkręcałam, chodziłam
              do kontoli co 2 miesiące, mam proste zęby (noszę teraz łuki retencyjne dla
              podtzrymania) i jestem przerażona, w jaki sposób ortodonci, dbający o własne
              kieszenie wmawiają,że apraty ruchome nie są skuteczne. Na pewno nie są
              skuteczne zawsze, ale często śmiało można nimi zastąpić aparaty stałe! Kosztują
              mniej (płaciłam 300 zł za jeden), czyli dochód pięć-seść razy mniejszy.
              Zmowa ortodontów mnie przeraża. A jeszcze bardziej przeraża mnie naiwność
              ludzi, którym w tym względzie można wmówić wszystko.
              Ludzie, nie dajcie się zwariować!!!!!!!!!!!
              • smee Re: trele morele :)) 10.02.05, 12:44
                To nie jest tak, bo ja nosilam aparat ruchomy od dziecka do 16 roku zycia,
                podkrecalam itd., ale nie kazda wada da sie skorygowac takim aparatem,
                niestety... Poza tym aparaty ruchome maja w wiekszosci plastikowe podniebienie
                (tam zamontowany jest ten mechanizm rozkrecajacy), to jest niewygodne i
                krepujace (sepleni sie jak cholera). Natomiast jezeli komus nie przeszkadzaja
                ten brak wygody i ma wade, ktora da sie skorygowac ruchomym - to czemu nie,
                faktycznie to taniej wychodzi :) Pozdrawiam :)
              • Gość: Kelly Re: trele morele :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 13:09
                Zgadzam się z opinią Kiwi ja również noszę aparat zdejmowany,mam 25
                lat.przyznam,że ząbki ładnie mi się cofnęły /noszę pół roku/ i nie potrzeba
                zakładać aparatu stałego ,bo to tylko strata pieniędzy.
                • Gość: FoXy Re: trele morele :))Do kelly IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.02.05, 13:28
                  Ale nosisz go tylko na noc? Mozesz go wyciagnac kiedy chcesz?:))) pozdrawiam,
                  pocieszyłyscie mnie:) tylko ze mi ortodonta wmawia ze w moim wieku moge nosic
                  jedynie stały :/
                  • Gość: kiwi Re: trele morele :))Do kelly IP: 217.8.163.* 10.02.05, 14:54
                    Oczywiście, najlepiej skonskultuj się z kilkoma lekarzami,także tymi, którzy
                    leczą aparatami ruchomymi. Jeśli stwierdzą, że Twoja wada kwalifikuje się tylko
                    do aparatu stałego - trudno, nie masz wyjścia. natomiast jeśli jest możliwe
                    zrobienie aparatu ruchomego, to porządny i uczciwy ortodonta powie Ci o tym.
                    • canile Re: trele morele :))Do kelly 10.02.05, 16:42
                      a może mi ktos podać namiary na jakiegoś dobrego ortodontę w warszawie który
                      uznaje aparaty ruchome?
                      • Gość: up Re: trele morele :))Do kelly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 19:51
                        up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka