Dodaj do ulubionych

witamina C do SERUM - jaka???

16.03.05, 09:45
Dziewczyny, chcę sobie teraz zafundować serum Basi z witaminą C. I problem
jest tylko jeden - jaka to ma być witamina C? Wiem, wiem, ze w proszku; ale
może któraś z Was już kupowała i wie, która (janiej firmy) jest na
pewno "czysta"(bez dodatków, jak np. Synteza) i w ogóle najlepsza do tego
celu.
Juvit jest oczywiście mniej kłoptliwy, ale niestety na lato w moim przypadku
się nie nada (bo za tłusty), a jako, ze prawie całą flaszkę już zużyłam, to
teraz zrobię sobie serum... Pomożecie? :-)
Obserwuj wątek
    • pitipel Re: witamina C do SERUM - jaka??? 16.03.05, 09:47
      Aha, i czy faktycznie lepiej zaopatrzyć się w receptę?

Jakby ktoś jeszcze nie wiedział, co chodzi (w co wątpię :-)) to proszę
      popatrzeć:
      www.wizaz.pl/porady/censura.php?cmd=details&itemid=270--
      pozdrawiam, Pitipel
    • cota Re: witamina C do SERUM - jaka??? 16.03.05, 10:05
      a możecie przypomnieć mi o jakie serum chodzi - link podany jest nieaktywny.
      Ile kosztuje wit. C na receptę w proszku?
      • pitipel Re: witamina C do SERUM - jaka??? 16.03.05, 10:20
        ojojoj! Już podaję link jeszcze raz:
        www.wizaz.pl/w-agora/view.php?site=ogloszenia&bn=ogloszenia_kosmetyczka&key=1053097794
        • cota Re: witamina C do SERUM - jaka??? 16.03.05, 10:50
          aaa dziękuję, dziękuję, dziękuję
      • pitipel Re: witamina C do SERUM - jaka??? 16.03.05, 10:26
        Poaję fragment wypowiedzi Basi n/t serum, gdyby jednak link nie zadziałał;

Potrzebny jest kwas askorbinowy w proszku o taki musisz pytać, nie wszystkie
        apteki chcą go sprzedawać bez recepty, nie wszystkie też nim dysponują, czasem
        może być potrzebna recepta od lekarza na np 5-10 g/ cena ok 8-10zł kwasu
        askorbinowego w proszku. Do tego potrzeba jest szklana buteleczka z ciemnego
        szkła oraz witamina E w płynie lub wyciśnięta z kapsułki. Masz rację witamina E
        jest rozpuszczalna w tłuszczach, kwas askorbinowy w wodzie, dlatego przed
        każdym użyciem nalezy mocno potrząsnąc roztworem lub też dodać do niego
        emulgatora, najłatwiej dostępnym będzie żel myjący koniecznie bezzapachowy i
        jak najłagodniejszy, wystarczy jedna kropla. Witaminy E dodajemy kilka kropli,
        im bardziej skłonna do wyprysków skóra tym mniej kropli witaminy E. Serum
        należy wykonywać często, trzymać je w lodówce i po dwóch tygodniach wyrzucić
        jeśli się nie zużyło wszystkiego. Proporcje 1,5 łyżeczki wody mineralnej lub
        filtrowanej + 1/3 łyżeczki witaminy C w proszku, lub inaczej 1 łyżka wody + 1/2
        łyżczeki kwasu askorbinowego jesli okaże się za mocne zmniejszyć ilość witaminy
        C. Przydatne są miarki - komplety metalowych łyżeczek: 1 tsp teaspoon, 1/2 tsp,
        1/4 tsp, dostępne są nawet 1/32 tsp, 1/16 tsp itd. Nie wiem czy dostaniesz je w
        Polsce, są popularne na zachodzie, przydatne w kuchni.
        Wygląda to w ten sposób:

www.crateandbarrel.com/itemgroups/16304_0.asp?query=1.32&DIMID=&Page=1&fromLocation=Search

Pozwalają na dokładne odmierzenie witaminy C i na wykonanie małej ilości serum.
        "Wodniste serum z witaminą C w domu, na pewno ci nie zatka porów, rozjasni
        karnację, stosowane na dzień pod krem z filtrami wspomoże ochronę
        przeciwsłoneczną i ochronę przed wolnymi rodnikami, złagodzi podrażnienia,
        przyspieszy gojenie się wyprysków, dobrze zrobi naczynkom."
        • pitipel Re: witamina C do SERUM - jaka??? 16.03.05, 10:57
          Ha, już wiem!!!
          witamina C 500 mg w kapsułkach (trzeba je rozkręcić, zeby dostać się do proszku
          w środku). Producent "synteza sp. zo.o." Poznań
          wit. E najlepiej w kapsułkach ale ma to być D-alfa tokoferol;
          • cota Re: witamina C do SERUM - jaka??? 16.03.05, 11:07
            A jaka cena???
            • Gość: pitipel Re: witamina C do SERUM - jaka??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 12:19
              tinyurl.com/6shpf
    • Gość: Kamila Warszawa-apteki IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 10:59
      Czy ktoś wie gdzie można kupić wit. C w proszku w Warszawie? Byle nie na jakich
      dalekich obrzeżach? Ja pytałam w kilku w centrum i nie mają.
      Najlepiej bez recepty.
    • Gość: justy Re: witamina C do SERUM - jaka??? IP: 213.241.34.* 16.03.05, 15:26
      czysta wit.C w proszku jest używana czasami przez apteki jako surowiec
      recepturowy do robienia leków. i jako gotowego preparatu nie można jej
      właściwie kupić.
      wit.C w proszku zamknięta w kapusłkach praktycznie zawsze zawiera jeszcze
      dodatkowe skłądniki,np. wypełniacze- dlatego rozmontpwywanie kapsułek z wit.C
      np. Syntezy jest goszą opcją niż np. stosowanie Juvitu.
      optymalne rozwiązanie to poproszenie lekarza, żeby wypisał receptę na jakąś
      ilość vit.C w proszku- wtedy apteka odważy odpowiednia porcję i wyda. być może
      dałoby sie ja też kupić w ten sposób bez recepty w aptekach rzadziej
      odwiedzanych przez nadzór farmaceutyczny.
      • pitipel Re: witamina C do SERUM - jaka??? 16.03.05, 15:32
        Justy; dzięki za fachową poradę! tO ZARAZ LECĘ PO RECEPTĘ. nAPISZ MI TYLKO, CZY
        TAKĄ RECEPTĘ MOŻNA zrealizować w każdej aptece? Czy tylko niektóre zajmują się
        robieniem leków i mają na stanie taką witaminę?
        • Gość: justy Re: witamina C do SERUM - jaka??? IP: 213.241.34.* 16.03.05, 17:19
          z receptą na proszek trzeba sie wybrać do apteki z recepturą, czyli takiej,
          która robi leki (nie wszystkie robią). nawet, jeśłi jej nie będą mieli (a
          raczej nie bedą, bo rzadko robi sie leki z wit.C), to zamówią.
          • Gość: pitipel Re: witamina C do SERUM - jaka??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 17:32
            dzięki Bardzo, Justy!!!
            • Gość: justy Re: witamina C do SERUM - jaka??? IP: 213.241.34.* 16.03.05, 20:21
              i jeszcze jedno: trzeba jednorazowo kupic sporą ilość, tzn. koniecznie całe
              opakowanie. inaczej apteki mogą nie chcieć słyszeć o realizacji takiego
              zamówienia (tzn. jeśli odsypią Ci np. 50g z 1kg opakowania, to cała reszta im
              się pewnie przeterminuje i utopią pieniądze). sprawdzę, jakie rozmiary opakowań
              są dostepne.
        • Gość: justy Re: witamina C do SERUM - jaka??? IP: 213.241.34.* 17.03.05, 21:37
          tu są konkrety:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=21746047&a=21796276
      • Gość: Kamila Re: witamina C do SERUM - jaka??? IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 12:44
        Gość portalu: justy napisał(a):

> > optymalne rozwiązanie to poproszenie lekarza, żeby wypisał receptę na jakąś
        > ilość vit.C w proszku- wtedy apteka odważy odpowiednia porcję i wyda. być
        może dałoby sie ja też kupić w ten sposób bez recepty w aptekach rzadziej
        > odwiedzanych przez nadzór farmaceutyczny.

No to przy okazji bycia u lekarza spróbuję pożebrać o receptę, ewentualnie
        pobawię się Juvitem.
        Dzię-ku-je-my za radę :-).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka