Dodaj do ulubionych

okulary przeciwslonecze

04.04.05, 15:49
dziewczyny chcialabym poznac wasze zdanie i zwyczaje w temacie jw. Czy
nosicie takie z prawdziwym filtrem? gdzie je kupujecie? gdzie mozna kupic
najtaniej? gdzie najlepszy wybor? i tak samo jesli chodzi o te tanie, zapewne
bez filtra, gdzie mozna kupic fajne? dziekuje za wszystkie rady:)
i jeszcze, czy sadzicie ze okulary sprzedawane w sklepach np benetton, za np
200 zl faktyczne te filtry maja?
i juz ostatnie:) jakie ksztalty sa teraz modne?
pozdrawiam wiosennie:)
Obserwuj wątek
    • greta.greta Re: okulary przeciwslonecze 04.04.05, 16:00
      Ja kupuje okulary zawsze u optyka - mam zaufanie. Praktycznie okulary
      przecisłoneczne mam cały czas przy sobie- często je nosze ze względu na oczy.
      Mam takiego, gdzie jest duzy wybór okularów przeciwsłonecznych.
    • Gość: MAJA Re: okulary przeciwslonecze IP: *.devs.futuro.pl 04.04.05, 16:33
      ja kupuje Uvexy, w sklepach sportowych najczesciej sa, w cenie od 70 wzwyz, sa swietne i maja
      filtry
      • katija1 Re: okulary przeciwslonecze 04.04.05, 16:54
        ja kupuje zawsze polaroidy albo ray-ban (służa dluuuugo, działają i super
        wzornictwo, genialna ochrona dla oczu). kiedys nacieliśmy sie z mężem na
        benettony. po 160 zl a zero ochrony. nie warto!
        • Gość: Monica Re: okulary przeciwslonecze IP: *.wlb.vectranet.pl / *.wlb.vectranet.pl 04.04.05, 17:03
          Lepiej nie nosić okularów przeciwsłonecznych wcale niż nosić takie bez filtrów.
          Ciemne szkło bez filtra powoduje, ze wewnatrz oka dostaje się wiele więcej
          szkodliwych promieni, bo źrenica rozszerza się i UV mają drogę wolną. Oczy
          chronić przed słońcem trzeba i warto wydać więcej na porządne okulary.Kiedyś
          czytałam jakiś artykuł, że okulary przeciwsłoneczne z prawdziwymi, dobrymi
          filtrami kosztuja ok. 300-500 zł, a kupować je najlepiej i najbezpieczniej u
          optyka. Co do fasonów, trzeba dobierać kształt oprawek tak, aby najlepiej
          pasowały do kształtu twarzy.
          • Gość: Sandra Re: okulary przeciwslonecze IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.05, 14:32
            Hmm, zgadzam sie z tym ze okulary ze stojaka w 90% nie moja filtrow..jednak te
            u optyka nie musza wcale kosztowac 300-500zl ;-) Ja w Sopocie w renomowanym
            optyku Optical Christex zaplacilam 150 z certyfikatem jakosci..firma moze nie
            Dior ani Klein, ale P.Miller.
            polecam!

ps. 3 lata temu zdzarzylo mi sie jednak kupic w hipermarkecie okulary za 30 zl,
            wlasnie ze stojaka, recznie wykonane, polskiej firmy. Pognalam w te pędy do
            salonu, gdzie mają specjalną aparaturę do mierzenia filtra i okazalo się, ze
            mają nie tylko wymagany filrt, ale tez wspaniala jakosc szkiel...
    • frida7 Re: okulary przeciwslonecze 05.04.05, 14:24
      dziewczyny, dziekuje za odpowiedzi
      moglybyscie jeszcze napisac ile kosztuja takie okulary z filtrem i jakies
      konkretne adresy waszych optykow czy sklepow w Warszawie, gdzie kupujecie? No i
      moze odezwie sie ktos kto kupuje te "zwykle". Okulary z filtrem to chyba
      wieksza inwestycja. To prawda ze te bez filtra wpuszczaja wiecej szkodliwego
      promieniowania ale z drugiej strony kiedy mruzymy oczy od slonca robia sie
      zmarszczki!!!
      • justa_79 Re: okulary przeciwslonecze 05.04.05, 14:37
        zmarszczki się robią od słońca nawet wtedy, kiedy nie mrużymy oczu, a więc
        filtry tym bardziej wskazane ;)
        • frida7 Re: okulary przeciwslonecze 05.04.05, 16:37
          hihi...:) dosyc zabawnie to wyszlo,
          mialam na mysli ze mruzac oczy od slonca, marszczymy tez skore wokol oczu,
          sciagamy brwi itp, i stad zmarszczki
          • Gość: justa Re: okulary przeciwslonecze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 16:45
            wiem, co miałaś na myśli, dlatego napisałam, że zmarszczki i tak powstaną, nie
            od mrużenia oczu, tylko od samych promieni UV, jeśli nie będziesz chronić przed
            nimi skóry.
    • fanka_grzeskow_czekoladowych Re: okulary przeciwslonecze 05.04.05, 15:01
      Czesc,
      jakis czas temu czytalam pewna ksiazke o zdrowiu oczu, poniewaz mam dosyc duza
      wade wzroku. Natknelam sie w niej na rozdzial poswiecony wplywowi swiatla na
      oczy. Otoz, moze to niektorych bardzo zaskoczy, ale okulary przeciwsloneczno
      powinno zakladac sie w czasie wyjatkowych upalow, gdy promienie sloneczne sa
      ostre. Brak promieni slonecznych moze byc szkodliwy :) Byl tam podany przyklad
      koni, ktore pracuja w kopalniach i po jakims czasie po prostu slepna.

W jakims stopniu ta informacja na mnie wplynela i nosze lekko przyciemniane
      okulary z filtrem :) Fason raczej sportowy =]
      P.S. A co do Benettona, to nie lepiej po prostu spytac sie w sklepie, czy
      okulary maja filtry ?
      Pzdr
    • Gość: Ag Re: okulary przeciwslonecze IP: *.nat.tvk.wroc.pl 05.04.05, 15:12
      Cos Ci powiem jako omc mgr spektroskopii - szklo nie przepuszcza promieni UV.
      Wystarczy kupic okulary szklane a nie byle jakie plastikowe i masz pewnosc, ze
      UV nie przejdzie. (BTW. niektore plastiki tez absorbuja UV ale to trudniej
      sprawdzic)

Jak ktos nie wierzy to moge porobic fotki w laboratorium :) Albo poczyta tu:
      www.pef.zcu.cz/pef/kof/cz/ak/veletrhy/veletrh1/TURLO.htm
      A wlasnie czekam na odbior od optyka moich pierwszych przeciwslonecznych
      korekcyjnych okularow, bo mam dosc wpadania na wszystko np. na rowerze, jak mam
      zwykle przeciwsloneczne.

Pozdrawiam
      Ag
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka