Dodaj do ulubionych

płatki owsiane - pytania

14.04.05, 08:12
wczoraj zalałam sobie płatki, ale niestety nie udąło mi sie tego na twarz
nałożyć - wogóle się nei trzymało :( jakie macie sposoby?

po drugie, czy można zlać płyn powstały z zaparzania płatków, zlac do
buteleczki i stosować jako tonik czy jako mleczko oczyszczające?

jak często można wykonywać w/w zabiegi w przypadku skóry wrażliwej?
Obserwuj wątek
    • mako.mako Re: płatki owsiane - pytania 14.04.05, 10:38
      Ja też zaczęłam kuracje płatkową :) Robie sobie codziennie świeże płatki do
      przemywania twarzy. Próbowałam też zrobic maseczke i podobnie jak Ty miałam
      problemy żeby utrzymać płatki na twarzy. Wyczytałam na tym forum,że najlepiej
      zmielić płatki w młynku i wtedy sie dobrze trzymają. Ale sama tam jeszcze nie
      próbowałam zrobić. Co do częstotliwości tych zabiegów to chyba jak codziennie
      będziesz sobie przemywała buzię to nie zaszkodzi. Pozdrawiam
    • szalona_kredka Re: płatki owsiane - pytania 14.04.05, 10:45
      ja tez wlasnie sie za platki zabralam:) ja je rozdrobnilam w miseczce ta
      drewniana "palka" do ucierania ciasta i trzymaly sie calkiem calkiem tylko
      mialam problemy z nalozeniem i spoooore z myciem:) no ale wartalo bo sie
      buziuchna taka przyjemna zzrobila.
      a teraz moje pytanko - ile tej wody sie wlewa??? bo ja chyba to za geste mialam
      bo nie wytracila mi sie zadna woda ktora moglabym twarz przemywac...
    • Gość: AgaKropka Re: płatki owsiane - pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 10:54
      Z tym zmieleniem płatków to prawda.Wrzuciłam je do malaksera, i teraz się
      trzymają bużki. Co do wody to zalewam tak ok.0.5 cm ponad płatki (ale to też
      zależy ile ich nasypiesz).Ja sypię niewiele-tylko tak, żeby zakryły dno
      miseczki.Jak się zrobi zbyt gęste, to zawsze można dolać wody. Gorzej w drugą
      stronę, bo wtedy jest sam płyn, a właściwie woda. Co do przechowywania-nie
      wiem? Możesz spróbować przetrzymac w lodówce, ja osobiście wolę świerze
      • Gość: AgaKropka Re: płatki owsiane - pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 11:05
        Chyba przesadziłam trochę z tą wodą-mniej, niż pół centymetra, wystarczy tak,
        żeby było nico ponad poziom tych płatków
    • Gość: Magnolia Re:przemywanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 11:25
      Trzeba płatki owsiane zalać wrzątkiem, tak ponad nie. Odstawić na trochę,aby
      napęczniały, a woda zrobiła się taka mlecznobiała. Dodać kilka kropel cytryny.
      I macie Panie świetny piliing do twarzy. Można przemywać i wodą, ale i papką
      płatek i rozcierać po twarzy - najlepiej okrężne ruchy robić.

Usuwa wągry ( potem wcale się nie robią)
      Zanieczyszczenia
      Skóra nie błyszczy się (dobre dla pań z cerą tłustą i mieszaną)
      Niektóre panie stosują TO jako mydło:)

UWAGA:
      Płatki wybielaja skóre. Czyli jej koloryt. To tak jak oórek. Ale jak stosuje
      się je 1 lub 2 na tydzień, to barwa pozostaje taka sama.

POLECAM:
      Kapiel z solą do kąpieli, świetnie zwęża pory i ujędrnia skórę całego ciała.
      Przynajmniej u mnie. Efekt jest widoczny po 1 lub 2 kąpielach. I kąpiel w ...
      mleku:) czasem.

• Gość: :P górskie extra są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 14:07
      szybko rozmiękają i powstaje bardzo klejacą się papka. swoją drogą płatki często stosowałam jak byłam w podstawówce (teraz kończę studia)... fajne są ale przecież to żadna rewelacja, a wy podchodzicie do tego jakby to był 8. cud świata:>.
      jak lubicie experymenty to polecam jeszcze piling z zaparzonej torebki lipy (taki śluzik powstaje; na twarz lub dekolt), albo z cukru, oliwy i żelu pod prysznic (można przyoszczędzić na fabrycznych pilingach do ciała). solą kuchenną się nie bawcie bo wysusza.
      pozdrawiam.
      • Gość: anka Re: górskie extra są najlepsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 14:56
        u mnie w sklepie nie ma górskich, są za to do wyboru: zwykłe (grubsze) i
        błyskawiczne (mniejsze ) Ktore wybrać?
        • marghot Re: górskie extra są najlepsze 14.04.05, 14:57
          skoro i tak trzeba je rozdrabniać to chyba te mniejsze ;))?
    • ladyblue Re: płatki owsiane - pytania 14.04.05, 15:47
      marghot napisała:
      > po drugie, czy można zlać płyn powstały z zaparzania płatków, zlac do
      > buteleczki i stosować jako tonik czy jako mleczko oczyszczające?

nie mozna. psuje sie szybko niestety, max 2 dni mozna a najlepiej codziennie
      świeży robić.

> jak często można wykonywać w/w zabiegi w przypadku skóry wrażliwej?

to zależy - jesli tylko przemywasz to codziennie, ale musisz sama dopasować
      proporcje wody i płatków, przy zbyt dużym stężeniu poczujesz że skóra sie za
      bardzo sciąga.
    • Gość: mala Re: płatki owsiane - pytania IP: router.potokowa* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:38
      czesc, pamietam ze jak byłam w ogólniaku to robiłam tak: płatki mieliłam w
      młynku do kawy, powstawał taki proszek do którego dolewałam odrobine wody,
      mieszałam..gdy zrobiła sie gęsta papka nakładałam na twarz na 20 min, tzn az do
      zaschnięcia.....po prostu najlepsza m,aseczka jaką kiedykolwiek
      miałam...niestety popsuł mi sie młynek:(((( ale wpadłam na pomysł żeby zrobić
      inaczej otóż pół kostki drożdży zalałam odrobiną gorącej wody tak by dały sie
      rozmieszać a do tego dodałam płatki owsiane.....i to wcale nie spadało z
      twarzy:)))
      pozdrowionka !!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka