Dodaj do ulubionych

szare mydło

05.05.05, 16:04
czesc dziewczyny! chcialabym zapytac o szare mydlo, czy miesci sie w
kategorii "naturalne"? dodam, ze ja myje sie teraz wlasnie nim - wyrzucilam,
zuzylam wszystkie zele, etc. i nie mam teraz (co zdarzalo mi sie wczesniej)
suchej, swedzacej skory.
w ogole to trafilam na nie (tj. mydlo ;)) po niezlej grzybicy pochwy, ktora
zlapalam albo na lotnisku albo w ktorejs z publicznych ubikacji. nie moglam
doleczyc, mialam zabieg, najpierw w us (doplatalo sie "cos" jeszcze, brrrr to
byl koszmar) a pozniej gdy akurat bylam w PL poszlam do kontroli. wszystko
bylo niby OK, ale powoli i bardzo bolesnie sie goilo (mialam drugi,
przyplatala sie infekcja). po zabiegu mila pani doktor doradzila MYCIE SZARYM
MYDLEM i poleciala wyrzucic wszystkie plyny etc, zwlaszcza te chemie, ktora
mi zaaplikowali w us.
faktycznie pomoglo. i to, co bylo dla mnie niebywale w bardzo krotkim czasie.
zachecona takim pozytywnym rezultatem stosuje szare mydlo ogolnie do mycia
ciala i jest bardzo OK.

macie z nim jakies doswiadczenia???
jestem bardzo ciekawa.

PS. w dziecinstwie maczalam w nim potluczone rece i trudno gojace sie rany
jak rowniez poobijane i stluczone rece i kolana - goilo sie szybko.

czy to fenomen? i czy faktycznie - jest naturalne???
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mgielka83 Re: szare mydło 05.05.05, 19:23
      nie wiem, ale wydaje mi sie że lepsze byłoby jakieś też "czyste", zwykłe mydło,
      albo glicerynowe typu Persavon..
      Bo mydła produkuje sie (o ile dobrze pamietam) z tłuszczów traktowanych ługiem
      sodowym lub potasowym. Nigdy nie jest tak, że proporcje sa dobrane idealnie.
      Więc w zwykłym, nieoczyszczonym szarym mydle sa prawdopodobnie resztki ługu
      sodowego, który wiadomo jaki jest, no i dodatkowo podwyższa ph specyfiku.Może
      "biały jeleń" jest ciut lepiej oczyszczony od takiego juz naprawde zwykłego szarego?
      Wierze że może komus pomagać , ale ja bym sie nie zdecydowała.
      • kraxa mydlo jest robione z loju zwirzecego i jako takie 06.05.05, 11:11
        jest dla mnie nie do zaakceptowania
        • chitarini Re: mydlo jest robione z loju zwirzecego i jako t 11.05.05, 13:36
          Fakt, że szare mydło ma w swym składzie mniej różnych dziwnych substancji ale
          te które są to głównie jakieś odmiany sodu.Z tego co słyszałam to sód podobno
          ma działanie wysuszające na skórę.Był np. jakiś test mydeł w płynie i okazało
          się ,że brzoskwiniowe tesco oraz konwaliowe lider price są najgorsze bo mają
          właśnie dużo sodu i wysuszają przez to skórę.
          • mgielka83 Re: mydlo jest robione z loju zwirzecego i jako t 11.05.05, 14:24
            Ten "sód".. ja miałam na myśli pozostałości po reakcji zasady sodowej z
            tłuszczem-czyli ług własnie. To że skóre wysusza to wyjatkowo łagodne
            powiedziane, to jedna z najbardziej żrących substancji.
            Składnik Kreta, używany do usuwania starej farby z np drewna- nie radzę kapnąc
            tym sobie na skórę..
            AS czy mydła w płynie mogą to zawierać to nie wiem.. SLS to związek sodu
            oczywiście ale to nie jest to samo co szare mydło i chyba otrzymywane też inaczej.
      • edyta651 Re: szare mydło 27.06.05, 17:11
        Jest szare mydło składające się z oliwy z oliwek lub olejków roślinnych, sądze
        że bardzo dobre. Moja mama ma bardzo wrażliwą skórę, nie może używać żadnego
        mydła tylko tego. Podobno nawet myje nim włosy:)). Można je kupić na
        www.mydlarnia-hebe.pl lub w Poznaniu na ul. Smardzewskiej.
    • jagoda85 Re: szare mydło 06.06.05, 21:59
      Myślę, że szare mydło jest ok. miałam też problemy ze skórą, zaczerwienienia,
      uczulenia, przeszłam na szare. Po operacji lekarz kazał mi myć ranę szarym
      mydłem, bo szybciej się goi i tak było. Moja mama całe życie używała tylko
      szarego mydła i cerę miała taką, że wszyscy jej zazdrościli, ja zresztą też.
      Ponadto każdy ginekolog wam powie, że te chemiczne środki nie są dobre, ja
      stosowałam płyn intymny, różnych firm i miałam problemy. Odkąd użwyam szarego
      mydła mam spokój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka