a_gnes 05.05.04, 17:37 Witam, czy ktos korzysta z Karty Z? Jak wyglada procedura jej wyrobienia? Z gory dzieki za wszelkie info:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: logom Re: Karta Z- Czechy IP: *.ae.poznan.pl 06.05.04, 17:41 Hej,nie wyrabialam co prawda karty,ale z tego,co wiem trzeba miec zdjecie i 100 koron i udac sie do okienka na dowolnej stacji CD.A potem juz tylko korzystac ze znizek:)Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: knedliczzki Re: Karta Z- Czechy IP: *.warlock.pl 06.06.04, 22:23 Ja zrobiłam tak- Miejsce akcji: Teski Cesin (Czeski cieszyn) Osoby występujące: ja , pani kasjerka "Dzień dobry"-ja po polsku "Dobry dzien"-czy jakoś tak pani kasjerka po czesku "chciałam kupić kartę Z, tu moje zdjęcie i 100 koron"- znów ja Pani pyta o date urodzenia i podobne bajery-najlepiej podać paszport-jesli ma sie nazwisko z dużą ilościa -esz, szcz, pszż :) "prosze"-pani kasjera po czesku "dziękuje , dowidzenia"-ja i tyle:) było to 28.12.2003 wiec całkiem niedawno:) Miło łatwo i bezboleśnie:) Trzymam kciuki-uda się powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcelino Re: Karta Z - po co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 21:18 A jakie pożytki płyną z posiadania owej karty? Odpowiedz Link Zgłoś
josip_broz_tito Re: Karta Z - po co? 08.06.04, 15:46 Ma się zniżki na kolei. Ale się nie opłaca wyrabiac. České dráhy mają dobry system zniżek grupowych, nawet jak się jedzie w 2 osoby to się prosi o "slevu pro skupinu" i płaci się jakieś 20% mniej, a przy grupie 6 osobowej wychodzi połowa mniej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcelino A na Słowacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 21:31 Dziękuję, A jak wygląda sprawa z biletami kolejowymi na Słowacji, czy tam też mogą funkcjonować takie 2 osobowe grupy? m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Travel Re: A na Słowacji? IP: *.acn.waw.pl 09.06.04, 00:24 No niestety słowackie koleje pod tym względem bardziej przypominają PKP. Nie ma przejściówek (jest łapówka dla konduktora za to). Są zniżki powrotne, ale ok 10%, za to są zniżki rodzinne i dla dzieci do 15 roku 50% i nikt się nie certoli z legitymacjami szkolnymi ( decyduje wiek dziecka). Aha, dziecko na Słowacji i w Czechach nie płaci do 6 roku życia ( w Polsce do 4- tego i trzeba pobierać jakieś kretyńskie bilety "ze zniżką 100%!!!) Odpowiedz Link Zgłoś