toetoe 21.07.02, 05:27 Czy uzywacie juz kremow do twarzy z retinolem?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotmanka Re: Do 30-latek 21.07.02, 18:25 tak ale bez rewelacji (roc, vichy, l'oreal). stezenia retinolu w ogolnie dostepnych kosmetykach sa na tyle niskie ze moga zaledwie intensywniej nawilzyc skore. taki prawdziwy retinolowy srodek (jak retin a) jest chyba tylko na recepte. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monias1 Re: Do 30-latek IP: *.pie.warszawa.tdci.pl 22.07.02, 15:45 do trzydzieski jeszcze mam 3 lata, ale juz w ramach kuracji uzywam kremy z retinolem oraz z kwasami AHA. Skora sie od nich nieuzaleznia a ladnie wplywaja na stan cery (gladsza, jasniejsza, dobrze nawilzona). Naprawde nie wahaj sie tylko zacznij dzialac. Trzydziestka to naprawde odpowiedni czas. Jeszcze jak masz cere sucha to polecam masaze u kosmetyczki lub maseczki odzywcze i nawilzajace. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Re: Do 30-latek IP: *.waw.cdp.pl 22.07.02, 16:08 Ja jestem ciezko pracujaca, palaca 25-latka i kupilam jakis czas temu na noc Vichy RetiC + RetiC pod oczy. Uzywam 3-4 razy w tygodniu; sa naprawde dobre a ten pod oczy to poprostu rewelacja. Z drugiej strony sama powinnac ocenic, lub zdac sie na obiektywna fachowa kosmetyczke. Znam 25-latki ktore maja skore jak 35-latki i na odwrot. Wiek skory, to raczej kwestia sposobu zycia, profilaktyki, nawykow no i genow. Ja jeszcze rok temu nie potrzebowalam nawet nawilzania (tylko w zimie uzywalam kremow na noc)- mimo szczerych checi nawet lekkie kremiki mi sie nie wchlanialy. Teraz juz ciut potrzebuje, a retinol z witamina C poprawia mi ladnie koloryt i dziala zapobiegawczo. Na dzien mam nadal prosty kremik matujacy i nic poza tym. Jak czujesz ze skora potrzebuje czegos, to uzywaj stosownych specyfikow, jak jest w doskonalej kondycji, to czyms lekkim zapobiegaj, ale nie pompuj na sile. Ja wychodze z zalozenia, ze jak teraz zaczne pchac w moja twarz bog wie co, to co mi pozostanie jak bede miala 50-60 lat?? Chyba tylko zrobic 3 lifting :-))) Pozdrawiam H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damona Re: Do 30-latek IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 22.07.02, 16:23 Gość portalu: Helena napisał(a): > >> Jak czujesz ze skora potrzebuje czegos, to uzywaj stosownych specyfikow, jak > jest w doskonalej kondycji, to czyms lekkim zapobiegaj, ale nie pompuj na sile. > wlasnie mam wrazenie, ze skora sie przyzwyczaja do mazidel i potem z lenistwa sama nie chce nic robic. zauwazylam to jak zaczelam stosowac balsamy do ciala, mialam skore normalna a teraz jak przestaje ja nawilzac to moge sobie rysunki patyczkiem na niej rysowac:(, zwlaszcza na nogach. d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monias1 Re: Do 30-latek IP: *.pie.warszawa.tdci.pl 23.07.02, 09:09 bo Polki sie boją, tylko nie wiem czego. Może właśnie tego że skóra się przyzwyczai i jak nie będą potem nic używały to myślą że skóra im całkowicie obwiśnie czy coś podobnego. A według mnie to nieprawda!!! Żyjemy w takim środowisku a nie innym (dziewczyny z miast), poza tym to nie lata piecdziesiate. Naprawde nie ma w tym nic zlego ani nie ma sie co bac stosujac kremy np. z retinolem, ceramidami, witaminami,kwasami. One tylko moga poprawic stan naszej skory. Na pewno nie zaszkoda pod warunkiem ze sa wlasciwie dobrane. Helena ma racje, ze nie ma co na sile stosowac kosmetykow jak skora ich nie potrzebuje. Zgadzam sie ze to kwestia trybu zycia, genow. Jak najbardziej!! Dlatego kazda z nas powinna indywidualnie dobierac kosmetyki do swojego rodzaju i stanu skory. Mloda osoba, ktora ma skore w dobrej kondycji i stosuje juz kremy silniejsze robi to niepotrzebnie, poniewaz skora nie bedzie przyjmowac tych preparatow. Tylko strata pieniedzy. Nie uwazam zeby skora przyzwyczajala sie do kosmetykow. Jak sie stosuje jakis silniejszy krem (np. z retinolem) przez pol roku a potem sie go odstawi to po jakims czasie skora wroci do stanu poprzedniego. Moze sie tak zdarzyc ze bedzie ciutke w gorszym stanie (co sie bardzo rzadko zdarza) - no ale przeciez uplynelo pol roku!!! Kochanienkie - czas nie jest naszym sprzymierzencem i nie stoi dla nas w miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gAndzia Re: Do 30-latek IP: *.se.com.pl / 10.0.200.* 23.07.02, 11:55 skóra na pewno się nie "przyzwyczai" i nie "rozleniwi" - jesli zastosujesz za wcześnie jakis składnik, po prostu go nie przyjmie. i na pewno warto jak najwcześniej stosować dobre, bogate kremy, jeśli jest taka potrzeba - wtedy w wieku 60 lat będzie mniej problemów. są kremy z retinolem zalecane już od 25 roku zycia (oczywiscie wszytsko zależy od stanu cery - może po nie siegnąc 23- latka, a wcale nie musi trzydziestka;))), np. wczoraj dostałam nową linię apteczną Laboratorium SVR, jest tam krem z retinolem,witaminami C i E, do stosowania na dzień od 25. roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToeToe Re: Do 30-latek IP: *.world-net.co.nz 22.07.02, 20:03 Tez do trzydziestki mam jeszcze troche :)) Pytanie stad, ze z badan wynika, ze kobiety z Europy Zachodniej z tych dobrodziejstw zaczynaja korzystac ok. 25 roku zycia. Ponoc statystyczna Polka po 35 roku zycia... Odpowiedz Link Zgłoś
daggy Re: Do 30-latek 23.07.02, 11:47 Ja mam 30 lat i używam retinolu już od dłuższego czasu. Rozmawiałam z kosmetyczką, której bardzo ufam i powiedziała, że to rozleniwianie się skóry to przesąd, w który wierzą tylko Polki. Zmarszczek nie da się naprawić (chyba, że głęboką ingerencją, jak skalpel albo laser), można tylko im zapobiegać, im wcześniej, tym lepiej. Generalnie od kiedy pamiętam, używałam mocniejszych środków, niż wiek by na to wskazywał. Efekt - podobno wyglądam kilka lat młodziej, niż mam w dowodzie :) I dobrze, mam młodszego męża ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damona Re: Do 30-latek IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 23.07.02, 12:05 zgodze sie z Toba, ze im wczesniej zaczyna sie zapobiegac tym lepiej, choc nie oznacza to oczywiscie ze juz w wieku 15 lat powinno sie zaczynac stosowac kremy przeciwzmarszczkowe:). Swojego czasu byl w WO artykul na temat: jakie kremy - od kiedy. Wynikalo z niego, ze stosowanie m.in. silnych preparatow przeciwzmarszczkowych przy np. tradziku moze nasilac dolegliwosci. Nie zglebialam do konca tego tematu, wiec nie wiem o jakie substancje chodzi, moze ktos napisze? Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Do 30-latek 23.07.02, 19:20 Ja mam mieszana skórę bez śladu zmarszczek(chyba to geny),ale retinol jest polecany nawet 20 latkom w celu wyregulowania skóry.To samo jest z kwasami.AHA działają odmładzająco poprzez przyspieszanie złuszczania.Osoby z tłusta cerą (nastolatki) stosują kwasy właśnie ze wzgledów oczyszczająco-złuszczajacych.I warto przełamac ten mit, że starzenie się skóry to jedynie zmarszczki.Nie , starzenie skóry to również utrata świeżego kolorytu, szarość skóry.I na to świetne są kremy z kwasami albo z retinolem.I to prawda,że zmarszczek nie można zlikwidować przez stosowanie kremów, mozna jedynie zapobiegać. Odpowiedz Link Zgłoś