Dodaj do ulubionych

Do miłośniczek słońca!

10.07.05, 23:10
Czy wiecie, że dozwoloną dawką promieniowania takiego solaryjnego jest 24
minuty rocznie:)
Obserwuj wątek
    • Gość: madzi1 Re: Do miłośniczek słońca! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.07.05, 23:14
      to slonca czy solarium w koncu? bo to nie to samo jednak.
    • umaa Re: Do miłośniczek słońca! 10.07.05, 23:17
      nie wiedzilam, na szczescie nie jestem fanka solarium :)
      • Gość: madzi1 Re: Do miłośniczek słońca! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.05, 00:16
        ja tez nie lubie. slonce to co innego, lubie lezec i sie wygrzewac na slonku,
        oczywiscie pod oslona kremu z wysokim filtrem :)
    • issey_miyake Do Madzi1!! 11.07.05, 00:28
      Jakby Koleżanka wiedziała promieniowanie słoneczne to w dużej części UVB
      powodujące szybkie zaczerwienienie naskórka. Lampy solaryjne emitują głównie
      promienie UVA docierające do głębszych warstw skóry!!! Warto więc wiedzieć, że
      15 minut w solarium skóra "zapamięta" jak cały dzień spędzony na słońcu.
      Dlatego też napisałam, że "dozwoloną dawką promieniowania solaryjnego (czytaj:
      promieniowania UVA) jest 24 minuty rocznie".
      • Gość: madzi1 Re: Do Madzi1!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.05, 01:52
        mi nie chodzilo raczej o to ze lubie sie opalac, tylko o to ze cala zime czekam
        na slonce bo uwielbiam ciepelko
      • Gość: Jumbala Ech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 10:07
        Chcialam zauwazyc ze wkradla Ci sie znaczna niescislosc- okreslona dawka
        promieniowania jest zwykle dawka bezwzgledna czyli iloscia promieniowania jaka
        np dla Twojej skory jest bezpieczna(czyli np problemy skorne wystapily u mniej
        niz 1% populacji). Trudno przeliczyc ja na minuty ogolnie bo z tego co sie
        orientuje(a nie chodze na solarium wiec moja wiedza jest tu uboga) to sa roznego
        typu lampy i niektore dostarczaja wieksza dawke promieniowania w krotszym
        czasie, a inne znacznie mniejsza.
        Ponadto nie ma czegos takiego jak dawka bezpieczna faktycznie bo kazda dawka
        promieniowanaia moze byc szkodliwa- jest to cecha osobnicza.
        Ciekawa jestem skad masz ta wiedze bo bardzo ciekawe gdzie w ten sposob
        napisali- moze przydalaby im sie lekcja???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka