issey_miyake 10.07.05, 23:10 Czy wiecie, że dozwoloną dawką promieniowania takiego solaryjnego jest 24 minuty rocznie:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: madzi1 Re: Do miłośniczek słońca! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.07.05, 23:14 to slonca czy solarium w koncu? bo to nie to samo jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
umaa Re: Do miłośniczek słońca! 10.07.05, 23:17 nie wiedzilam, na szczescie nie jestem fanka solarium :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzi1 Re: Do miłośniczek słońca! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.05, 00:16 ja tez nie lubie. slonce to co innego, lubie lezec i sie wygrzewac na slonku, oczywiscie pod oslona kremu z wysokim filtrem :) Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake Do Madzi1!! 11.07.05, 00:28 Jakby Koleżanka wiedziała promieniowanie słoneczne to w dużej części UVB powodujące szybkie zaczerwienienie naskórka. Lampy solaryjne emitują głównie promienie UVA docierające do głębszych warstw skóry!!! Warto więc wiedzieć, że 15 minut w solarium skóra "zapamięta" jak cały dzień spędzony na słońcu. Dlatego też napisałam, że "dozwoloną dawką promieniowania solaryjnego (czytaj: promieniowania UVA) jest 24 minuty rocznie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzi1 Re: Do Madzi1!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.05, 01:52 mi nie chodzilo raczej o to ze lubie sie opalac, tylko o to ze cala zime czekam na slonce bo uwielbiam ciepelko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jumbala Ech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 10:07 Chcialam zauwazyc ze wkradla Ci sie znaczna niescislosc- okreslona dawka promieniowania jest zwykle dawka bezwzgledna czyli iloscia promieniowania jaka np dla Twojej skory jest bezpieczna(czyli np problemy skorne wystapily u mniej niz 1% populacji). Trudno przeliczyc ja na minuty ogolnie bo z tego co sie orientuje(a nie chodze na solarium wiec moja wiedza jest tu uboga) to sa roznego typu lampy i niektore dostarczaja wieksza dawke promieniowania w krotszym czasie, a inne znacznie mniejsza. Ponadto nie ma czegos takiego jak dawka bezpieczna faktycznie bo kazda dawka promieniowanaia moze byc szkodliwa- jest to cecha osobnicza. Ciekawa jestem skad masz ta wiedze bo bardzo ciekawe gdzie w ten sposob napisali- moze przydalaby im sie lekcja??? Odpowiedz Link Zgłoś