aidualk 12.07.05, 17:18 czy ta choroba ma wpływ na wypadanie włosów, czy ktoś ma na ten temat jakieś infoemację , bardzo proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oksana.zarewicz Re: Sarkoidoza a wypadanie włosów 01.08.05, 08:39 Witam Sarkoidoza jest chorobą zapalną o niejasnej etiologii i dotyczy wielu narządów wewnętrznych (najczęściej płuc) oraz w 30-50% przypadków również skóry. Bardzo rzadko zmiany chorobowe lokalizują się w obrębie owłosionej skóry głowy i wtedy są to miejsca pozbawione włosów. Nie wykluczone jednak, że w przebiegu tej do końca nie poznanej choroby, może dojść do nasilonego wypadania włosów. Pocieszające jest to, że choroba może samoistnie się cofnąć oraz to, że w przypadkach wczesnych, po wdrożeniu odpowiedniego leczenia rokowanie jest korzystne (poprawia się ogólna kondycja oraz stan włosów). Gorsze jest rokowanie w przypadkach długotrwałych (lata). Pozdrawiam Oksana Odpowiedz Link Zgłoś
aidualk Re: Sarkoidoza a wypadanie włosów 14.08.05, 23:46 dziękuję za odpowiedź, pisze Pani że w przypadkach wczesnych rokowania są korzystne, tylko niestety ta choroba może się rozwijać przez dłuższy czas nie dając o sobie znać, u mnie wykryto ją bo pojawił się rumień guzowaty ale nie wiadomo od kiedy były zmiany płucne (sarkoidoza), problem z włosami zaczął się już jakeiś 3 lata przed wykryciem choroby, a nie stwierdzono u mnie żadnych przyczyn wypadania włosów ( oprócz niskiego zelaza ale póżniej było już w normie a włosy nadal nie zgęstniały) kiedyś gdzieś przeczytałam że sarkoidoza jest chorobą autoimmunologiczną i może być przyczyną wypadania włosów i niestety jest to wówczas nieodwracalne, i zastanawiam się czy to prawda czy nie bo jak tak to chyba dam sobie już spokój z wszystkimi cudownymi płynami i maśćmi na wypadanie i odrost włosów bo poprostu szkoda kasy i czasu, Co pani o tym sądzi? Czy ktoś z Was miał lub ma podobne kłopoty, proszę o jakieś informację lub wskazówki, a tak pozatym u mnie sarkoidoza nie wymaga leczenia , cofa się przynajmniej na razie, Odpowiedz Link Zgłoś