Dodaj do ulubionych

..zrobiłam sobie płukanke z liści..

IP: *.menos.org / 83.238.176.* 23.08.05, 13:23
..orzecha włoskiego:)i jestem zachwycona.. moje włoski od razu nabrały
superowych kolorów.Takie niby złote..niby rudo-brązowe :) Znacie jeszcze
jakies domowe sposoby na przyciemnienie włosów..bądz delikatne zmienienie ich
barwy:)???
Pozdro:**
Obserwuj wątek
    • kaatkaa Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. 23.08.05, 13:28
      mozna je dostac w aptece? czy w zielarskim?
      • Gość: ves-ves Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 13:35
        A jakie miałaś włosy przed płukanką? Ja bezskutecznie próbuję przyciemnić moje
        rude włosy, (ale nie takie marchewkowe, tylko ciemnorude) czy ta płukanka
        mogłaby mi pomóc uzyskać ciemniejszy kolor, np. kasztanowy
    • Gość: Ava Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 23.08.05, 13:33
      Płucz włosy pokrzywą,szałwia rozmarynem chmielem i korą dębu.
      • kaatkaa Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. 23.08.05, 13:36
        tzn. ze to wszystko wymieszac? :)
        • Gość: Ava Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 23.08.05, 13:42
          Tak po 3torebki każdego ziela i płucz ciepłym naparem ok.3min nie wycieraj
          dokładnie włosów trzymaj w ręczniku 20min.najlepiej 2razy w tygodniu.
          • Gość: werbenna Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.menos.org / 83.238.176.* 23.08.05, 14:35
            dodatkowo słyszałam,że można takie płukanki kupić w aptece.Ja miałam włosy
            ciemny blond,wsumie to taka szatynka :)teraz jestem zadowolona..bo mam kolor
            taki jaki chciałam mieć zawsze.To czy płukanka coś da,to zależy od rodzaju
            włosa..koloru,gęstości.. ale warto spróbować :)
    • Gość: kasia Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 08:48
      Mam pytanie - czy te plukanki sa zmywalne czy tez dziala na zasadzie henny ?
      Istnieje taka mikstura ktora z moich niby rudych zrobi plomienno rude?
      Pozdrawiam
      • Gość: werbenna Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.menos.org / 83.238.176.* 24.08.05, 09:04
        Płukanka jeśli będzie robiona odpowiednio co jakiś czas..to kolor
        bedzie..jeżeli nie, kolor się poprostu zmyje..Tak to wygląda na moich
        włosach..nie wiem jak u Was :)
        • Gość: ika Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:22
          gdzie kupic ten orzech? ze srodowiska naturalnego niestety nie uzyskam ;)
          • Gość: werbenna Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.menos.org / 83.238.176.* 24.08.05, 12:57
            ja drzewo orzecha włoskiego mam akurat na ogródku :) ale słyszałam,że takie
            płukanki są gotowe w aptekach..nie tylko z orzecha..ale i z pokrzywy .. i itp .
            :)
            Pozdro:*
    • bzzzk Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. 05.09.05, 17:54
      Ava, a w mojej książce o ziołach jest napisane że chmiel rozjaśnia włosy- to
      jak to w końcu jest?:)
      co do rudego odcienia, to ponoć nadaje się nagietek, czerowny hibiskus i
      jeszcze korzeń alkanny i szafran, ale jak jest z dostępnością tego to nie wiem.
      i znalazłam jeszcze przepis na płukankę z zielonych łupin nieodjrzałego orzecha
      włoskiego, więc jak ktoś ma w ogrodzie, to może wypróbować:) trzeba rozdrobnić,
      dodać szczyptę soli, zalać wodą i odstawić na 3 dni, potem dodać 3 szklanki
      wody i gotować na wolnym ogniu przez 5 godzin, dodając wody w miarę
      odparowywania tak, żeby otrzymać co najmniej 1 szklankę płynu. odcedzić.
      pzdr.
      • Gość: Ava Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 05.09.05, 18:33
        Ja mam te informacje z gazety "Jestem" czy jakoś tak kupowałam ją 15 lat temu
        tam wlaśnie był artykuł o zastosowaniu ziół do pielegnacji włosów.
        Mialam wtedy straszne kłopoty z włosami wypadaly mi garściami i wogóle...
        Zastosowałam wtedy gotową mieszankę ziołową KAPILOSAN był do włosów jasnych i
        ciemnych.
        Tu jest napisane że chmiel a dokładnie szyszki chmielu są do ciemnych włosów.
        No ale to tylko gazeta mogli się pomylić.
        Możesz mi podać tytuł Twojej książki może sie czegoś nowego dowiem.

Pozdrawiam
        Ava
        • bzzzk Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. 05.09.05, 21:17
          w książkach to też różnie bywa, więc trudno powiedzieć gdzie się pomylili:)
          książki mam dwie, jedna to "Księga zielarska" Elżbiety Zielińskiej, a
          druga "Wielka księga ziół" Lesley Bremness. o tym chmielu czytałam w pierwszej.
          a więcej ziół barwiących włosy jest wypisanych w drugiej. jakbyś chciała
          wiedzieć coś konkretnego to mogę poszukać:)
          pzdr.
          • Gość: Ava Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 05.09.05, 21:55
            Ja również mam "Wielką księge ziół"całkiem o niej zapomniałam

Dzięki!
            • pandoora Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. 05.09.05, 22:06
              A co rozjaśni włosy?? byłabym wdzieczna za info ;) z góry dzięki
              • Gość: Ava Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 05.09.05, 22:21
                Pandoora dla Ciebie polecam Kapilosan do jasnych włosów jeśli nie dostaniesz w
                aptece to kup zioła z których przygotujesz mieszankę sama
                1rumianek
                2nagietek
                3dziurawiec
                4krwawnik
                5tatarak
                również po 3 lub 4 torebki każdego ziołka.
                • bzzzk Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. 05.09.05, 23:01
                  znalazłam, że do rozjaśniania jeszcze można użyć kwiatu dziewanny, korzenia
                  rabarbaru, malwy ogrodowej (nadaje włosom chłodny odcień blondu)
                  pzdr.
            • Gość: werbenna Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.menos.org / 83.238.176.* 05.09.05, 22:07
              podzielcie się jakimiś dobrymi domowymi sposobami :) na przyciemnienie włosów:)
              widze,że macie jakieś dobre ksiązki.
              • Gość: Ava Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 05.09.05, 22:16
                Werbenna jeśli chodzi o przyciemnienie włosów to najprościej jest kupić
                Kapilosan do włosow ciemnych w aptece lub sklepie zielarskim{w aptece podobno
                teraz nie można tego dostać}lub kup po prostu zioła i sama zrób sobie mieszankę:
                1rozmaryn
                2szałwia
                3szyszki chmielu
                4pokrzywa
                5brzoza
                po trzy cztery torebkii płucz ciepłym naparem.
              • bzzzk Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. 05.09.05, 22:34
                ten przepis z łupinami orzechów, to właśnie na przyciemnienie:) i moja książka
                jeszcze mówi, że można zastosować nalewkę alkoholową z łupin, ale nie jest
                napisane jak ją przyrządzić dokładnie. poza tym czytałam, że włosy czarne można
                płukać w naparze z kwiatów czarnego bzu, więc pewnie to pogłębia ciemny odcień.
                a, poza tym pamiętam, że była kiedyś taka ziołowa płukanka, w butelce, chyba
                herbapolu, ale nie pamiętam, w każdym razie coś podobnego. rozcieńczało się to
                wodą, była wersja do jasnych i do ciemnych włosów. ale nie wiem czy nadal można
                to kupić, bo miałam taki specyfik kilka lat temu...
                pzdr.
                • bzzzk Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. 05.09.05, 22:39
                  a, jeszcze taka rzecz- w książce jest napisane, że aby uzyskać intensywniejszy
                  odcień można przygotować pastę z ziołowego naparu oraz kaolinu (bodajże jakaś
                  najczystsza odmiana gliny, używana do maseczek) i trzymać na głowie 20 min. pod
                  folią i ręcznikiem. tylko nie wiem gdzie ten kaolin można dostać.
                  pzdr.
                • Gość: Ag Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 05.09.05, 23:34
                  Nalewke z orzechow robi sie tak:

Zielone, niedojrzale orzechy trzeba posiekac (w rekawiczkach, bardzo barwia),
                  zalac spirytusem 70%, zeby przykryl. Odstawic na 6 tygodni na sloncu w
                  zakreconym sloiku, co kilka dni potrzasac. Odcedzic, dolac wytrawne wino lub
                  wodke i smakowe dodatki, jak lyzke miodu gryczanego. Odstawic w ciemne miejsce
                  na okolo miesiac.

Ja tak robie nalewke do picia, bardzo dobrze dziala na zoladek. Jesli ktos
                  chcialby stosowac do wlosow to mozeby ten miod pominac?

Pozdrawiam
                  Ag
    • Gość: werbenna Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.menos.org / 83.238.176.* 06.09.05, 19:12
      Dzięki za odpowiedzi:) napewno któreś z nich wykorzystam :) bo bardzo chce
      przyciemnić włosy hyhy:0
      • bzzzk Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. 06.09.05, 19:22
        Werbenna, a powiedz jak zrobiłaś tę płukankę z liści orzecha, bo rozumiem, że z
        własnego drzewa? czy takie "żywe", nie ususzone liście się nadają? trzeba je
        gotować, jeśli tak, to jak długo?
        pozdrawiam
        • Gość: werbenna Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. IP: *.menos.org / 83.238.176.* 07.09.05, 19:02
          W jednym wątku czytałam,że trzeba świeże liście wrzucić do garnka z wodą i dać
          na ogień,czekać aż puszcza soki i woda zabarwi się na kolor lekko brązawy.Nie
          można dopuścić do tego by woda się zagotowała,trzeba być uważnym! Następnie
          poczekać aż woda ostygnie i nalewać na włosy:)
          • bzzzk Re: ..zrobiłam sobie płukanke z liści.. 07.09.05, 23:08
            dzięki:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka