IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:23
Czy herbata (czerwona) Pu-Erh rzeczywiście wspomaga odchudzanie? Kto stosował?
Kiedy ją pić, po jedzeniu? Kto cos wie, proszę o opinie:-)))
Obserwuj wątek
    • Gość: punisherka Re: PU-ERH IP: 80.51.229.* 24.08.05, 14:32
      przylaczam sie do pytania kolezanki, wlasnie sobie kupilam ;]
    • fanka_grzeskow_czekoladowych Re: PU-ERH 24.08.05, 14:34

Naukowcy twierdzą, że czerwona Pu-Erh zyskuje swoje lecznicze właściwości i
      niepowtarzalny aromat dzięki procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie
      jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich.
      Różni ją to od pozostałych herbat, które powinny być możliwie świeże.

Najkosztowniejsze, ale zarazem najlepsze czerwone herbaty Pu-Erh dojrzewają w
      tajemniczych grotach przez około 60 lat! Istnieje 10 kategorii jakościowych tej
      herbaty. Najlepsza jest Pu-Erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą
      skuteczność działania. Herbaty gorsze jakościowo poznamy po zdecydowanie
      gorszym aromacie. Uzdrawiające działanie nie będzie również tak skuteczne jak w
      przypadku lepszego gatunku. Pewność, że nabywamy oryginalną, nie podrobioną
      herbatę daje nam oznaczenie Pu-Erh oraz to, że była paczkowana w Chinach.

W czym pomaga?

Badania prowadzone na uniwersytetach w Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu
      dowodzą, że Pu-Erh:

wspomaga pracę wątroby,

obniża poziom cholesterolu,

oczyszcza organizm,pobudza procesy trawienne,

skutecznie walczy z nadwagą,

łagodzi skutki spożycia alkoholu,

wzmacnia organizm.

Schudniesz bez wyrzeczeń

Amerykanie nazywają Pu-Erh "słynnym mordercą tłuszczu". Ta drastyczna nazwa
      dokładnie określa działanie Pu-Erh. Badania prowadzone z kolei w paryskiej
      klinice niezbicie dowodzą, że 88% pacjentów pijących regularnie tę herbatę w
      ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8 kg. Zaciekawić może fakt, że utrata wagi
      nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Jednak znacznie ważniejsze jest
      to, że spadek wagi się utrzymywał. Można więc tu mówić niejako o naturalnym
      sposobie odchudzania.

Jeżeli chcemy np. obniżyć poziom cholesterolu, a nie należymy do osób mających
      kłopoty z nadwagą, nie musimy obawiać się Pu-Erh. Ta czerwona herbata atakuje
      bowiem jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie.

Tolerancyjna Pu-Erh

Czerwona Pu-Erh wspomaga pracę wątroby i nie tylko! Tak twierdzą francuscy
      lekarze, którzy postanowili przetestować jej skuteczność działania osobiście.
      Pili Pu-Erh po spożyciu więcej niż symbolicznej lampki szampana. Wyniki badań
      wykazały, że po dwu godzinach poziom alkoholu obniżył się o 0,45 promila.
      Lekarzy ucieszył fakt, że powróciła utracona jasność umysłu. Nie łudźmy się
      jednak, że Pu-Erh pochłonie każde ilości alkoholu...

Przepędzi zły humor
      Ruth Schneebeli-Graf w swojej książce o roślinach leczniczych Chin pisze: "We
      wszystkich większych sklepach, które sprzedają lecznicze zioła, można kupić
      szczególną herbatę, nazywaną Pu-Erh. Herbata ta jest znana w całym kraju ze
      swoich leczniczych właściwości. Pomoże zarówno przy kłopotach z trawieniem, jak
      i przy depresji".

Aby herbata oddała wszystko to, co w niej najlepsze, zaparzajmy ją klasycznie.
      Na jedną filiżankę używamy niepełną łyżeczkę liści Pu-Erh. Zalewamy wrzątkiem i
      zostawiamy na 3-5 minut, w zależności od osobistych upodobań. Możliwe jest dwu-
      lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści.

Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków. Jeżeli będziemy chcieli ją
      osłodzić, pamiętajmy, że w białym cukrze niektóre uzdrawiające właściwości tej
      herbaty po prostu giną.

Specjaliści zalecają pić 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty. Ogrzeje
      nasze ciało, przepędzi zły humor.

Na przyszlosc - w y s z u k i w a r k a
      • Gość: punisherka Re: PU-ERH IP: 80.51.229.* 24.08.05, 14:37
        Tak tak moja droga fanko grzeskow, na temat herbat cud mozna znalesc wiele
        szmerow bajerow w TEORII, ale jak to jest w praktyce, BYWA ROZNIE dlatego
        chcemy sie dowiedziec jak to jest
        • Gość: punisherka Re: PU-ERH IP: 80.51.229.* 24.08.05, 14:38
          ..Jak to jest w PRAKTYCE.;]

qrde urwalo mi;]
          • Gość: punisherka Re: PU-ERH IP: 80.51.229.* 24.08.05, 14:41
            "♥I want to walk in the snow and leave no footprints♥"
            Tak potrafia tylko elfy :))))))
            • fanka_grzeskow_czekoladowych Re: PU-ERH 24.08.05, 14:42
              Gość portalu: punisherka napisał(a):

> "♥I want to walk in the snow and leave no footprints♥"
              > Tak potrafia tylko elfy :))))))

:P:P:P
          • fanka_grzeskow_czekoladowych Re: PU-ERH 24.08.05, 14:41
            A w praktyce droga kolezanko bedzie tak, ze dla jednych bedzie super, a dla
            drugich nie. Pu-Erh atakuje tylko zbedne poklady tluszczu, wiec jesli z
            medycznego punktu widzenia go nie masz, nie oczekuj cudow. I na samej herbacie
            nie schudniesz niewiadomo ile, ona ma byc tylko dodatkiem nakrecajacym
            przemiane materii.
            • Gość: jula Re: PU-ERH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:48
              dzięki fanko grzesków...
              Wyobraź sobie, że zanim tu wklepałam ten wątek w google znalazłam dokładnie to
              samo co Ty wkleiłaś, ale tak jak punisherka napisała - to tylko teoria. Zatem
              ponawiam pytanie, do dziewczyn, które stosowały tą herbatę. Co o niej sądzicie?
              Warto ją pić?
              • fanka_grzeskow_czekoladowych Re: PU-ERH 24.08.05, 14:52
                to wklep tez w wyszukiwarke forum.gazeta.pl ...
                albo masz juz gotowe
                szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=pu-erh&ile=15&sort=data_desc&spojnik=and&forum=211&poz=0&A_szukaj=tresc&zywe=2
                • Gość: jula Re: PU-ERH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:53
                  dzięki:-)
            • Gość: punisherka Re: PU-ERH IP: 80.51.229.* 24.08.05, 14:53
              Zgadzam sie z Toba kolezanko w 100%.
              • Gość: jula Re: PU-ERH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:54
                ja z Tobą też:-)))
    • Gość: jula Re: PU-ERH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 16:11
      hmm... czyli świeżych wiadomości i doświadczeń nie mamy... szkoda:-(
      • desty2001 Piłam - sprawdziłam 24.08.05, 17:43
        Witam,
        Piłam herbatę Pu-Erh przez około półtora roku(teraz jestem na początku 9
        miesiąca ciąży, wiec na razie nie piję jej).Zawsze miałam tendencję do tycia i
        chwila zapomnienia w jedzeniu odkładała się zaraz zwłaszcza na brzuchu.Przy
        regularnym piciu(ja piłam 3 kubki po 3 torebki - taką lubiłam)nie miałam na
        ciele ani grama tłuszczu(w międzyczasie rzuciłam palenie i też nie
        przytyłam).Poza tym po imprezach rzadko miewałam kaca.Generalnie po okresie
        karmienia piersią na pewno do niej wrócę.Gorąco polecam.
        Pozdrawiamy,Kasia i Amelka w brzuszku:)
        • Gość: jula Re: Piłam - sprawdziłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 17:50
          Witaj!
          Dzięki serdeczne za opinię, o cos takiego mi własnie chodziło:-)))
          ALe czy nie za mocną tą herbatkę piłaś???
          Pozdrowionka dla Ciebie i Amelki:-)))
          Niech się zdrowo chowa i przed ujrzeniem świata i oczywiście po - tym bardziej!!!
    • o.lunia Re: PU-ERH 24.08.05, 19:53
      Pije te herbate od paru lat, minimalnie 3 kubki dziennie, bo lubie bardzo
      (podobnie, jak zielona).
      Nie jestem chuda, ale nie mialam nigdy nadwagi i nie mam dalej (58 kg, 174 cm
      wzrostu), nigdy sie nie odchudzalam, moja waga jest stala, a jem sporo
      (slodyczy tez:)
      Byc moze herbatka sie do tego przyczynia. W kazdym razie nie szkodzi mi na
      pewno i jest bardzo dobra, ale ze wzgledow smakowych odradzam ekspresowe, a
      szczegolnie firmy Vitax (ohyda), polecam Junnan.
      Jesli chodzi o kaca- faktycznie, leczy:)
    • Gość: Bimbolla Re: PU-ERH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 20:57
      heja!
      a powiedzcie mi dobre kobity, czy aby po pu-erh nie ma sie za przeproszeniem
      biegunki???
      czy ona przeczyszcza, czy jak???
      thx
      • grimma Re: PU-ERH 24.08.05, 21:03
        nie ma sie biegunki. tzn ja nie mam :P
        a pije duzo czerwonej, i od 4 lat mam stala wage.
        • Gość: Bimbolla Re: PU-ERH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 21:11
          to extra, hahaha:-)))
          a pilas ja by schudnac, no i czy udalo sie dzieki niej?
          a teraz tak dla smaczku??
          • wiorka_mrau Re: PU-ERH 24.08.05, 21:15
            A co myślicie o firmie bio-active ? Od kilku dni piję tę herbatę o smaku
            cytrynowym, smakuje o tak sobie, ale nie mam porównania.
            • grimma Re: PU-ERH 24.08.05, 21:18
              ja najbardziej lubie albo sypana, albo firmy eld poziomkowa, tylko rzadko ja
              spotykam w sklepie :(
              bio-active w ostatecznej ostatecznosci...
          • grimma Re: PU-ERH 24.08.05, 21:16
            na poczatku zeby schudnac, a potem okazalo sie tak jak jest napisane na
            opakowaniu, ze chudnie sie tylko do pewnego momentu. zreszta dalsze chudniecie
            byloby niebezpieczne
            tak:> teraz pije dla smaczku (niektorzy twierdza ze czerwona pachnie ryba:)
            a ja lubie bardzo
            • o.lunia Re: PU-ERH 26.08.05, 13:40
              tez lubie:))
              ale nie bio-active, szczegolnie ostatnio- cos ja niby ulepszyli i
              jest "bardziej cytrynowa",fu:(
              ja najbardziej lubie sypane niesmakowe, ale to kwestia gustu, no i Junnan jest
              naprawde dobra (tez sypana)
              • Gość: Velika Re: PU-ERH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:58
                Ja pije 1-2 kubki tej herbatki codziennie bo bardzo ją lubie:) Ale jakos nie
                zauwazylam zebym po niej chudła:/ Potwierdzam że rewelacyjnie leczy kaca:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka