Dodaj do ulubionych

Tabletki antykoncepcyjne-odstawienie...

IP: *.who.vectranet.pl 03.11.05, 13:44
Chcę zrobić miesięczną przerwę w braniu tabletek antykoncepcyjnych. Biorę
prawie 2 lata-Logest. Przeraziłam się bo wiele dziewczyn jak tutaj na forum
przeczytałam miało duże problemy po odstawieniu pigułek przede wszystkim z
cerą i to mnie bardzo przestraszyło choć czuję, że organizm potrzebuje
przerwy. Dziewczyny jak było z wami po odstawiniu pigułek?
Obserwuj wątek
    • karol_ka66 Re: Tabletki antykoncepcyjne-odstawienie... 03.11.05, 13:50
      po odstawieniu tabletek poczułam sie o niebo lepij (tabletki logest!!!)
      • Gość: Meganka Re: Tabletki antykoncepcyjne-odstawienie... IP: *.crowley.pl 03.11.05, 13:52
        Polecam Ci mój archiwalny wątek - napisałam o tym wiele postów. Konkluzja jest
        taka: w moim przypadku warto było odstawić. Pomimo wszystko cieszę się, że to
        zrobiłam. O wiele lepiej się czuję, a cera po paru miesiącach szaleństw doszła
        do ładu. Walczę jeszcze z pryszczami na plecach i dekoldzie, ale myślę, że i z
        tym sobie poradzę :-). Pozdrawiam!
        • Gość: EvE Re: Tabletki antykoncepcyjne-odstawienie... IP: *.who.vectranet.pl 03.11.05, 13:58
          Czytałam archiwalne wątki i właśnie dlatego przeraziłam się kłopotami z cerą,
          ale pociesza mnie, że dziewczyny po odstawieniu czują się lepiej.
          Pozdrawiam.
    • marghot Re: Tabletki antykoncepcyjne-odstawienie... 03.11.05, 13:54
      wg mnie odstawianie tabl. na 2 miesiące nie ma najmniejszego sensu, skoro
      organizm dochodzi do siebie przez ok. 6 m-cy
      Poczytaj, bylo wiele wątków na tym forum oraz na Zdrowie Kobiety.
      Ja odstawilam Triquilar po ok. 10 latach. Niestety zanotowałam same minusy :(
      tj. pogorszenie cery, bóle piersi w II poł. cyklu, plamienia.
      Z plusów: świadomość, że nie truję się hormonami; okresy sa regularne
      • bob75rob1 Re: Tabletki antykoncepcyjne-odstawienie... 03.11.05, 14:43
        Ja właśnie zamierzam odstawić Triquilar już po raz drugi; brałam go przez ok. 3
        lata odstawiałam na 2 i było OK; później wróciłam do niego na 3 lata, ale
        niestety zrobilo mi sie przebarwienie na twarzy i muszę odstawić;
    • his_girl Re: Tabletki antykoncepcyjne-odstawienie... 03.11.05, 14:46
      Miesięczna przerwa nie ma sensu, jest za krótka.
      Jeśli nie wierzysz-zapytaj swojego ginekologa.
      • Gość: vesna Re: Tabletki antykoncepcyjne-odstawienie... IP: *.torun.mm.pl 03.11.05, 15:14
        Ja pytałam ginekologa - powiedział, że warto zrobić nawet tak krótką przerwę,
        żeby pobudzic jajniki do pracy/sprawdzić czy pracuja jak trzeba. Więc po 2
        latach robie taką przerwę i mam nadzieję, że będzie ok.
    • Gość: magdzik1 Re: Tabletki antykoncepcyjne-odstawienie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 14:53
      Ja połowicznie odstawiłam Logest (biorę tylko przez 10 dni), ale wcale lepiej
      się nie czuję. Gorzej też nie. Niestety zauważyłam wiele zmian, o których
      wspominasz - przetłuszczają mi się włosy i zaczęły mi nawet wypadać; nos, broda
      i czoło zaczęły mi się przetłuszczać, pojawiły się bolesne wypryski na twarzy,
      dekoldzie, a nawet zauważyłam na brzuchu...; miesiączki są bolesne i długie; no
      i strasznie zaczęłam się pocić, co ze wszystkich objawów jest dla mnie
      najbardziej kłopotliwe. Próbowałam dobrych dezodorantów (VICHY), ale one były
      nieskuteczne. Teraz kupiłam Etaxil i działa. Może to wina testosteronu, nie
      wiem. Ale wiem napewno, że jeśli to zależy od Logestu, to napewno do niego
      wrócę za jakiś czas. A Tobie radzę udać się do ginekologa, ale odstawienie na
      jeden miesiąc może tylko zaszkodzić - ja kiedyś też odstawiłam na krótko i po
      powrocie do tabletek przytyłam 7 kilo...
      • his_girl Re: Tabletki antykoncepcyjne-odstawienie... 03.11.05, 15:08
        Jak można "połowicznie" odstawić tabletki?
        • Gość: magdzik1 Re: Tabletki antykoncepcyjne-odstawienie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 15:10
          No przecież napisałam, że biorę przez 10 dni, a nie 21. Nie działają jak
          antykoncepcja, ale są mi potrzebne w leczeniu hormonalnym.
          • anuczkaf odstawiłam 4 miesiące temu 03.11.05, 15:26
            odstawiłam 4 miesiące temu i jest ok. żadnych problemow.
            Brałam 1,5 roku Logest. Cera mi się nie pogorszyła, włosy też nie.
            A najwiekszym plusem jest to ,że nie łapie "dołów", złapałam równowagę
            psychiczną.
            Teraz boję sie mysleć co brać dalej - spirale??
            • dagny1001 Re: odstawiłam 4 miesiące temu 03.11.05, 16:57
              Polecam forum Naturalne Planowanie Rodziny
              • Gość: EvE Tabletki antykoncepcyjne-odstawienie... IP: *.who.vectranet.pl 03.11.05, 19:33
                Dziewczyny dzięki za wszystkie wypowiedzi. Napisałam, że chcę odstawić na
                miesiąc, ale to ma być początek bo zastanawiam się nad całkowitym odstawieniem
                pigułek. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka