Gość: justin IP: *.teleton.pl 09.10.02, 21:21 Od 3 dni bardzo mnie boli gardlo. Znacie jskies dobre i skuteczne lekarstwa??? Musze isc zaraz do apteki, ten bol jest okropny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: monako Re: co na gardło?? IP: *.joint.eu.org 09.10.02, 21:27 na mnie rewelacyjnie zadzialal sebidin (tani, ok. 5 zl) w koniunkcji ze strepsils;-) wczoraj rano czulam w gardle pozoge, dzis po bolu nie ma sladu:-) zycze powrotu do zdrowia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
damona Re: co na gardło?? 09.10.02, 21:50 polecam cholinex - przy okazji nawilzy troche bolace gardlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: co na gardło?? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.10.02, 22:47 A może neo- angin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: co na gardło?? IP: *.riv-eres.charterpipeline.net 09.10.02, 22:54 Mi pomaga cholineks. Z babcowych sposobow - propolis w spay'u; a na noc obwiazac gardlo miekka husteczka. No i duzo zdrowia zycze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: co na gardło?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.02, 22:51 Na wirusy niezły jest przeciwzapalny Strepfen (drogi, ok.15zł)lub Tantum Verde (ale wysusza śluzówki). Na bakterie (angina)- srodki odkażajace, Sebidin, Septolete, SeptoFervet (ale prawdziwą anginę leczy się u lekarza). Odpowiedz Link Zgłoś
renia30 Re: co na gardło?? 19.10.02, 11:01 Mnie ostanio pomógł Tymsal Harbapolu. Jest to spray z wygiągiem z szałwii i tymianku, smakuje podobnie do neospasmina (mniam). DZiała aseptycznie i co ważne (przy stosowaniu różnych innych tabletek na gardło) - nawilżająco (tymianek). Cena ok 6 zł polecam ........... renia30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: co na bol glowy?? IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.10.02, 23:00 a co na bol glowy taki migrenowy?oprocz tabvletek sa jakies "babcine sposoby"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: co na bol glowy?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.02, 23:12 Czasem pomagają olejki eteryczne- z gotowych np. Migrenol czy Migren Patch (ale równie dobrze mogą zaszkodzić, przy nadwrażliwości na zapachy). Z ziół np. Mariomigran do picia. Często pomaga odpowiednia dieta, tzn. nie łagodzi samego ataku bólu, ale zapobiega migrenom, jeśli czynnikiem je wywołującym jest np. czekolada, żółte sery, kawa itp. Dobrze jest pisać dzienniczek, w którym zapisuje się okoliczności towarzyszące kolejnym atakom migreny- co się zjadło, stan emocjonalny itp- to ułatwia tropienie "sprawcy" ataków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tanka1 Re: na gardło, na ból głowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.02, 23:53 ...na gardło najlepszy jest syrop prawoślazowy,stepsils i witamina a+e do rozgryzania... a na ból głowy (migrenowy) mam stary sprawdzony babciny sposób, trzeba wziąć cytrynę, odkroić jej ok 1/4 (musi być ze skórką tzw piętka), wycisnąć z niej trochę soku (żeby nam nie ciekło po twarzy i po oczach) i taki kawałek cytryny kładziemy na czoło(wewnętrzną stroną, tam gdzie jest miąższ) i obwijamy to np bandażem elestyczym, albo jakąkolwiek opaską wokół głowy,żeby nam trochę ta cytryna trochę ucikała czoło.....działa rewelacyjnie, trzeba się tylko położyć, zrelaksować, zamknąć oczy i naprawdę zadziała...mi pomaga na migrenowy ból głowy, na grypowy i na kacowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thira Re: na gardło, na ból głowy IP: proxy / 213.25.97.* 10.10.02, 08:11 A ja powiem, że najlepsze są pozornie brzmiące "cukierki szałwiowe z wit. C i miodem" (w aptekach ok.6 zł.). Sprawdzają sie z każdym razem, nawet w najcięższych stanach zapalenia gardła - pozostałe Neo_anginy itp. darujmy sobie... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elve Re: na gardło, na ból głowy IP: *.netland.gda.pl 10.10.02, 12:39 aha! i jeszcze fajne sa "tymianek i podbiał" - własnie mi sie zaczyna infekcja, zaraz po nie lece :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyBlue Re: co na gardło?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.02, 12:44 płukanie wodą z solą - smak paskudny ale działa. ewentualnie napar z szałwi zamiast tej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moboj Re: co na gardło?? IP: *.magma-net.pl 18.10.02, 22:45 a ja słyszałam - od laryngologa - że własnie solą nie powinno się płukać gardła, bo sól wysusza śluzówkę, którą pokryte jest gardło, no i wtedy gardło może się jeszcze bardziej "popsuć". ja łykam cholinex, septolete, strepsils. odświeżająco działają czarne hallsy. a do płukania ziółka - np. septosan. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_ Re: co na gardło?? 19.10.02, 15:07 Pewnie już nieaktualne, ale mimo to się włączę.Ten sam problem mam od wczoraj i leczę się intensywnie colinexem.Do tego doszły objawy grypowe, czułam się naprawdę fatalnie.Leczę się cholinexem i fervexem.Dzisiaj na szczęście już mi lepiej. Mam nadzieję ,że będę mogła iść jutro do pracy.Pamiętam że mojemu mężowi pomagał coldrex larry plus, dość silny na ból gardła. Odpowiedz Link Zgłoś