Dodaj do ulubionych

naturalne szampony - nasze doświdczenia

07.12.05, 13:05
Nigdy nie próbowałam, więc będę wdzięczna za wasze opinie. Czy stosowałyście
naturalne szampony np. z utekramu lub inne? Chcialabym spróbować, ale po
przejrzeniu szerokiego wyboru nie wiem czy warto no i ewentualnie jaki.
Interesuje mnie np. jeden dla włosów przetłuszczających się, drugi także ale
skóra głowy jest wrażliwa. Wielkie dzięki ;o)
Obserwuj wątek
    • tuya Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 07.12.05, 13:30
      Miałam szampon z zielona glinka Algelitz, do włosów przetłuszczających się,
      skóra głowy wrażliwa - całkiem przyjemny, polecam. Tylko to było zanim zaczęłam
      czytać składy więc nie wiem jak z jego naturalnością. Z uterkamu miałam odżywkę
      lawendową - kompletna porażka, włosów się po niej nie da rozczesać za to
      przetłuszczają się szybciej.
    • visenna2 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 07.12.05, 13:32
      Mam 2 naturalne szampony - pielęgnacyjny Eco Cosmetics i szampon Argital z
      glinką do włosów normalnych. Obydwoma jestem zachwycona. Kiedy myłam głowę
      zwykłymi szamponami z sls miałam wieczny problem z łupieżem i
      przetłuszczającymi się makabrycznie włosami. Teraz łupież prawie zupełnie
      znikł, a włosy mogę myć co kilka dni a nie codziennie, są miękkie i ładne:) Wg
      mnie, w porównaniu z tymi szamponami, zwykłe nadają się co najwyżej do
      czyszczenia toalety;)
      • banieczka Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 27.01.06, 16:28
        visenna2 napisała:

> Mam 2 naturalne szampony - pielęgnacyjny Eco Cosmetics i szampon Argital z
        > glinką do włosów normalnych. Obydwoma jestem zachwycona. Kiedy myłam głowę
        > zwykłymi szamponami z sls miałam wieczny problem z łupieżem i
        > przetłuszczającymi się makabrycznie włosami. Teraz łupież prawie zupełnie
        > znikł, a włosy mogę myć co kilka dni a nie codziennie, są miękkie i ładne:)
        Wg
        > mnie, w porównaniu z tymi szamponami, zwykłe nadają się co najwyżej do
        > czyszczenia toalety;)

A ja po pierwszych dwóch użyciach jestem raczej zniechęcona. Włosy mam b. gęste
        i grube (ale miękkie i dobrze się układające), do łopatek. Ostatnio kupiłam
        EcoCosmetics (do ciemnych włosów). To, że słabo się pieni - ok, taka jego
        natura. Ale w życiu nie miałam takich problemów z rozczesaniem! W zasadzie to
        też rozumiem - nie ma w składzie silikonów, więc włosy nie mają
        takiego "poślizgu". Jednak totalną załamkę przeżyłam, kiedy jadąc do pracy
        windą, spojrzałam w lustro i zobaczyłam piękny biały kołnierz z łupieżu...
        Teraz co chwila latam do łazienki czyścić żakiet i cały czas obsesyjnie
        spoglądam przez ramię, czy przypadkiem znowu mnie nie obsypało. Jak myślicie,
        czy przeczekać to, licząc że skóra musi przyzwyczaić się do "natury", czy dać
        sobie spokój i wrócić do chemii?
    • xibalba1 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 07.12.05, 13:50
      SŁużę uprzejmie:-)
      Jak dotąd wypróbowałam szampony:ECO,Dr.HAUSCHKA oraz URTEKRAM.Mam bardzo długie
      i delikatne włosy,ale używanie naturalnych szamponów wyszło im na dobre.Nie
      elektryzują się i nie rozdwajają,są bardziej puszyste i nie muszę używać odżywki
      (tylko trochę oleju kokosowego na końce).Zniknęło podrażnienie skóry głowy
      (występowało zawsze po szamponach z SLS).Osobiście najbardziej mi odpowiada
      Dr.Hauschka z Neem-aczkolwiek moja rodzina zrzędziła na jego specyficzny
      zapach, no i cena jest wysoka:-(((Aktualnie mam na stanie 2 szampony Urtekram
      Pure Balance-wild rose,french lavender-są O.K,nie mają SLS(uwaga:niektóre
      szampony tej firmy zawierają SLS:-((.
    • deanna1 Aubrey Organics 09.12.05, 14:56
      Green Tea Claryfing Shampoo
      Green Tea Finishing Cream Rinse
      super - włosy mniej się przetłuszczają i ładnie układają
      dla uściślenia - krótkie włosy
      nie wiem jak by było z długimi (rozczesywanie itd.)
      • mycha664 Re:naturalny szampon do włosów 28.01.06, 16:51
        Dziewczyny, mam coś naturalnego i skutecznego w działaniu. Angielską sól gorzką
        o nazwie Epsom. Zastosowana w połączeniu z szamponem, balsamem bądź odżywką
        zwiększa objętość włosów. Użyłam dzisiaj po raz pierwszy i mam na głowie włosy
        jak przysłowiowy Chopin po koncercie.
        Więcej szczegółów znajdziecie na naszej stronie, dokładny receptę na szampon do
        włosów, opis działania soli Epsom i jeszcze kilka sprawdzonych przepisów.
        Mycha
        • green-eyed-girl Re:naturalny szampon do włosów 30.01.06, 01:03
          i ja wreszcie skusilam sie na wasze mydelka, no i na ta sol, jako, ze tak ja
          zachwalalas. mam jednak pytanie: nie zamowilam mydla bazowego, tylko same
          zapachowe. czy bede mogla z ktoregos z nich i z tej soli zrobic szampon
          (zamowilam nagietek, owies i rumianek)? ps. juz nie moge sie doczekac az
          przesykla dojdzie :)
          • mycha664 Re:naturalny szampon do włosów 30.01.06, 09:52
            Naturalnie, że możesz zrobić szampon z mydła z dodatkami. Dla wzmocnienia
            efektu terapeutycznego możesz np. użyć naparu z nagietka do rozpuszczenia
            mydła. Nagietek ma działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne i poprawia
            ukrwienie skóry. Wskazany jest w sytuacji podrażnionej skóry głowy.
            Rumianek natomiast działa na włosy rozjaśniająco i nadaje im lekko złocisty
            odcień.
            Stosowałam tak przygotowanego "szamponu" do pierwszego mycia włosów. Drugi raz
            myłam włosy tylko mydłem w płynie, już bez dodatku soli. Efekt uniesienia
            wlosów u nasady utrzymał się.
            Pozdrawiam
            Mycha
            • momma1 Re:naturalny szampon do włosów 11.05.07, 18:19
              właśnie przyszła paczka z ekosensu i chcę zrobic szampon z naparem z ziół,mydłem
              i solą epson i mam pytanie: ile dać ziół na 250ml wody? czy czubata łyżka
              starczy czy to ma być bardziej esencjonalne?
              chcę dać skrzyp,nagietek i rumianek:)
        • yellow_kadmium Re:naturalny szampon do włosów 21.06.06, 18:32
          Mycha, mam dylemat odnośnie soli Epsom. Nasypałam tochę soli na rękę,
          zmieszałam z szamponem i byłam bardzo zadowolona z efektu, ale chiałabym sobie
          dla wygody zrobić mix szamponu i soli. Czy mogę wrzucić ją do szamponu, dajmy
          na to Lavery? Czy coś złego technologicznie może się z nim stać? Ile tej soli
          mogłabym tam dać na 250 ml szamponu? I czy należy ją uprzednio rozpuścić, czy
          po prostu wsypać?
          • mycha664 Re:naturalny szampon do włosów 22.06.06, 11:57
            Moje włosy po pewnym czasie stosowania szamponu (mydła), z solą Epsom, były
            lekko przesuszone. Nie wiem jednak czy sprawcą była sól Epsom, czy może
            płukanka z octem owocowym. Mam straaaasznie wrażliwe i włosy, i skórę.
            Także może wymiąchaj sól tylko z częścią szamponu, żeby nie spaskudzić Lavery.
            ~:o) Proporcje są takie: łyżeczka soli na 250ml szamponu. Rzeczywiście, możesz
            rozpuścić sól w odrobinie, nawet zimnej wody (rozpuszcza się bardzo dobrze) i
            dopiero później połączyć z szamponem.
            • yellow_kadmium Re:naturalny szampon do włosów 22.06.06, 12:03
              Zrobię dzisiaj eksperyment i dam znać jak wyszedł.
              Dziękuję :)
              • melba_piszczykowa Re:naturalny szampon do włosów 22.06.06, 13:23
                i co? ze niby ta sol robi baranka na glowie? :)
                jakos nie moge sie przekonac zeby sprobowac :)
                • mycha664 Re:naturalny szampon do włosów 22.06.06, 23:43
                  Czy Tobie się cosik pomiędliło? Jakiego baranka? ;o)#
                  Owa sól unosi włosy u nasady (gdzie to ja słyszałam ten tekst?) i dodaje im
                  puszystości. Lekko wysusza i trzeba ją zmyć.

P.S. Nie dostałaś od nas próbki? ^:)
                  • melba_piszczykowa Re:naturalny szampon do włosów 23.06.06, 14:11
                    no dostalam :) i o unoszeniu tez czytalam co w konsekwencji (mam krecone i
                    krotkie wloski) to zrobi mi baranka na glowie :))))))))))))))))))))))
                    tak sobie spekuluje.
                • yellow_kadmium Re:naturalny szampon do włosów 23.06.06, 08:16
                  Baranka oczywiście nie robi :)) Ale za to, tak jak napisała Mycha, ma działanie
                  lekko wysuszające. Ja dodałabym od siebie, że także odkażająco - ściągające,
                  przez co uzykuje się efekt dłuższej świeżości, puszystości włosów, a co za tym
                  idzie właśnie takiego uniesienia od nasady. Na moich włosach sprawdza się
                  świetnie tzn. na normalnych, na przetłuszczających się pewnie jeszcze lepiej,
                  nie wiem jak z włosami suchymi czy farbowanymi.
                  Zauważyłam, że dodanie soli do szamponu to jednak nie jest dobry pomysł, bo
                  zanikają wtedy i tak nieduże przecież jego właściwości pieniące. Lepiej dodać
                  sól do odżywki, albo po prostu po umyciu wetrzeć trochę w skórę głowy, odczekać
                  jakiś czas i spłukać.
    • fairy5 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 30.01.06, 15:19
      ja mam szampon z aubreys organics i tez jakos lupiezu wiecej, nie wiem co tu
      robic :-|
      • fairy5 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 05.06.06, 06:56
        update: lupiez przeszedl calkowicie po dwoch miesiach, zwracam honor aubrey
        organics, apropos ich kremy i zmywacze do twarzy i balsamy sa rewelacyjne...
    • mokta rozpisze sie troche :P 02.02.06, 11:41
      miałam już kilka szamponów naturalnych i tych pół. z różnych firm :
      - eco pielegnacyjny - moim zdaniem najlepszy jakościowo, zapachowo i "efektowo"
      - eco volume up - niezły
      -Urtekram szampon pobudzający zmysły - obficie się pieni, dobrze oczyszcza ale
      to nic nadzwyczajnego
      - alverde szampon brzoza/szałwia - nie znosze jego ostrego zapachu i w ogóle
      jest taki jakiś nijaki
      - dr. hauschka - najdroższy z nich wszytskich i niestety ceną nie odpowiadający
      jakości.
      • xibalba1 Logona Volumen Shampoo 02.02.06, 12:03
        Logona-volumen shampoo Bier-Honig.Pieni się przyzwoicie,włosy są po nim miękkie
        i puszyste,dobrze myje.Zapach,hmm na pewno nie jest to ani miód ,ani
        piwo.Raczej jakieś zioła.Dla mnie najlepszy z wszystkich do tej pory używanych
        (tzn.eco,hauschki i urtekram).Nie plącze długich włosów,nie muszę używać
        odżywki.Ale właściwie od momentu przejścia na naturę odżywka stała się
        zbędna.Podejrzewam ,że jeszcze wypróbuję inne szampony Logony,wtedy podzielę
        się spostrzeżeniami.
        Pozdro
        • melba_piszczykowa Physiogel szampon 05.06.06, 11:50
          jak wiem taki polnaturalny. od momentu przejscia nia niego przestalam uzywac
          odzywek do wlosow (a przez pol roku jego uzywania mialam dlugie wlosy :)))
          teraz scielam i tez go uzywam (robie tylko przerwe na przeciwlupiezowy ale to z
          apteki wiec nie bede polecac ;)))

nie pieni sie jakos super duzo, ale mozna sie przyzwyczaic. troche mi w nim
          zapachu brakuje...

za to po uzywaniu eco cosmetisc (zwiekszajacy objetosc) pojawil mi sie lupiez,
          chociaz nie od razu.
          • gosica37 Faith in Nature 06.06.06, 09:41
            Uzywam aloesowego "Faith in Nature"
            www.faithproducts.com/shop_frameset.asp?mainframe=catlink.asp?Cat=62
            i pomimo wczesniejszych problemach ze swedzeniem skory glowy po innych,mniej
            naturalnych,ten sprawdza sie rewelacyjnie, pieni sie wystarczajaco i ladnie
            pachnie:)
    • mokta uzupełnienie opinii 23.06.06, 14:19
      Sante NAtural Balance - zapach przypomina mi olejek Noni (cytrusowy,słodki, swiezy,ciepły), łagodny, dobrze myje, ma zieloną barwe.
      Babydream żel uniwersalny (ta duża butla)- efektownie najlepszy ze wszystkiego. Włosy sa dłuzej swieze, nie oklapniete, nie matowe. Ale zapach długo utzrymuje sie na włosach co mniej mi sie podoba.
    • aguita5 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 28.10.06, 14:56
      Ja mam lavery z serii basis sensitiv, dla wlosow cienkich i musze powiedziec, ze
      jestem mile zaskoczona, nie placze mi zbytnio wloskow (a mam dlugie i cienkie),
      slicznie sie blyszcza i nie wymagaja odzywki,a do tego sa puszyste i jest ich
      jakby wiecej. jedyna wada to ze zwykle szampony starczaja mi na 2 dni, a po tym
      juz pod koniec 2go dnia sa nieco niezwieze, ale na to pomaga dwukrotne umycie
      (do tej pory starczlo raz). rozumiem, ze to przez delikatne srodki myjace ;)
      • mycha664 przepis na szampon z mydlnicy 28.10.06, 15:16
        Używam od kilku dni i jestem zadowolona z efektów. Szampon nadaje się do włosów
        delikatnych i jasnych.
        Łyzkę mydlnicy zalać szklanką wody i zagotować. Pozostawić na pół godziny.
        Odcedzić i dodać żółtko, łyżkę soku z cytryny oraz 1-2 kropelki olejku
        eterycznego z grejpfruta.
        Szampon jest wodnisty i nie pieni się. Ale włosy są po nim lśniące i puszyste,
        mniej wypadaj. Wydaje mi się, że można dodać do niego kilka kropli oliwy i
        stosować do włosów suchych.
    • malenstfffo Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 30.10.06, 10:50
      Ja też chcialabym zapytac o doświadczenia z szamponami tyle ze chodzi mi o
      szampony do włosów zniszczonych i rozjaśnianych, czy ktoś uzywał takich? I
      ewentualnie odzywki? Moze ktos coś polecić?
    • very.martini Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 10.12.06, 16:11
      Dorzucam nowy: Hauschka z nasturcji. Zniechęcona tym z Neem, nie kupowałam
      innych szamponów, ale życie uczy, żeby nie generalizować - nasturcja (z
      dodatkiem limonki) jest spoko. Nawet nie trzeba tak długo spłukiwać.
      • mokta Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 10.12.06, 19:18
        to chyba go ulepszyli bo ja swój wspominam źle :/

testuję teraz szampon Vital z Lavery do włosów tłustych i jak na razie jestem zadowolona.
    • gosiaczek833 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 16.05.07, 17:43
      Probowalam wlasnorecznie robionego szamponu z mydlnicy-strasznie uczulil mi
      oczy.Mialam Sante z henna-dobry ale ciut podraznial skore(dopiero po pewnym
      czasie stosowania).Babydream-nie jest zly ,nie podraznia,ale wlosy wygladaja
      troche gorzej niz po innych szamponach.Obecnie stosuje juz z 7 tubke alterry z
      rosmanna szamponu i zelu pod prysznic w jedym dla skory bardzo wrazliwej i
      alergicznej i jestem najbardziej zadowolona.Jest tani ale dosc malo wydajny.Bez
      dodatku zapachow-pachnie w trakcie mycia tylko alkoholem.Pozbawiony wszelkich
      niepotrzebnych skladnikow,co moze byc wada i zaleta.Ja mam dosc krotkie gladkie
      wlosy i bardzo alergiczna skore.
    • jackie71 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 17.05.07, 13:36
      Od prawie roku używam szamponu dziecięcego marki Hipp i nawet nie chce mi sie
      sprawdzać, czy są lepsze. Z uzywanych przeze mnie do tej pory to jest najlepszy
      ( uzywałam wcześniej szamponu nasturcjowego D.H. i któregoś z Eko Cosmetics
      oraz babydream- nie były dla mnie dobre, rozczesywanie po nich włosów to była
      ciążka robota).
      Po Hipp-ie włosy są slicznie błyszczące, nie przesuszone i... moge je myć co 3-
      4 dni, a nie co 2- jak było wcześniej.
      • heather4 Re: znów łupież-po hipp 12.06.07, 12:28
        postanowiłam spróbować szmponu hipp i znowu klops...już mi ręce opadają.
        • elisabeth23 Re: znów łupież-po hipp 12.06.07, 18:55
          a probowalas szamponow Alepii?
          • heather4 Re: znów łupież-po hipp 12.06.07, 19:08
            elisabeth23 napisała:

> a probowalas szamponow Alepii?

nie, a powinnam?
            • gilori korzeń mydlnicy 13.06.07, 15:48
              Umyłam dzisiaj włosy wywarem z mydlnicy i są super!!! Przez całą noc miałam na nich maseczkę z oleju z jojoby i nie byłam pewna czy aby to ziółko poradzi sobie z takimi tłustościami, ale jednak jest super. Włosy są lśniące i miłe w dotyku:) Zaraz sobie ugotuję szampon na kilka dni z olejkami eterycznymi :D Pozdrawiam:)
    • sachmed Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 17.06.07, 15:06
      Ja od ponad roku myje włosy prawie tylko mydłem od Mychy ( przy okazji wyrazy
      uznania- probowałam robić sama ale nie wychodzą mi a moja skóra i psyche są po
      prostu uzależnione od tych mydełek:) od czasu do czasu dorzucam soli epsom i
      spłukuje wodą z octem, albo rumiankiem, albo pokrzywą... włosy mam mocne i bez
      większych problemów... a bywało ciężko...naprawdę polecam mydełka od Mychy...
      aha miałam tez jakiś czas szampon Lavery do włosów przetłuszczających się i też
      do niego dodawałam sól.. polecam
    • aguita5 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 21.06.07, 14:15
      Ostatnio mialam tez dwa z urtekramu, jeden z rozmarynem do wlosow
      przetluszczajacych sie, a drugi juz nie pamietam jaki, w kazdym razie oba byly
      spoko, bez rewelacji ale tez przykrych niespodzianek. Za to odzywka ich, jakas
      taka bezzapachowa, po jednym uzyciu wydaje mi sie strasznym lepem, ale moze to
      cos innego mialo wplyw tez, jak wyprobuje jeszcze raz (o ile sie odwaze) to
      zrelacjonuje. Na razie z szamponow naturalnych najlepiej wspominam Lavere do
      wlosow cienkich - tylko teraz jej nigdzie nie widze!
    • momma1 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 16.08.07, 07:57
      Mam włosy cienkie,rozjaśniane,przetłuszczające się przy skórze głowy
      a dalej przesuszone :(
      używam od 2 miesięcy szamponu Lavery odbudowującego -dobrze się
      pieni i dość szybko ubywa z butelki ;)w sumie ok ale bez rewelacji,

wczoraj po raz pierwszy umyłam włosy szamponem Alepia z 7 olejami i
      mam wrażenie,że włosy są dobrze odżywione,lśniące,takie jakieś
      zadbane :)))
      zobaczę jak będzie z przetłuszczaniem ale czytałam opinie,że go nie
      nasila
      napiszę o efektach po dłuższym stosowaniu
      • momma1 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 26.08.07, 17:14
        nie ma wpływu na przetłuszczanie włosów :D
        ale mnie plącze koszmarnie i bez odżywki ani rusz :(
    • asiabed Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 30.08.07, 18:12
      ja stosuje juz od paru miesiecy szampony z firmy Sante. na przemian stosuje
      szampon Velwet Rose i z Brillant Jojoba, przez jakis czas uzywalam tez Henna
      volume. Musze przyznac, ze sa swietne (mam wlosy cienkie, dlugie, falujace i
      jeszcze czesciowo rozjasnione na koncach). szamponiki wydajne, przyjemnie
      pachna, dobrze sie pienia, cena przystepna. wlosy latwo sie rozczesuja. naprawde
      polecam. Srednio natomiast polecam szamponik z Sante w duzej butli z trawa
      cytrynowa. Troszke jakby zbyt wysuszajacy.
      Co drugie mycie zwykle stosuje odzywke - polecam z Lavery z serii Basis
      sensitive. ostatnio stosuje tez odzywke z Logony z proteinami - tez fajna. Poza
      tym polecam bardzo zainwestowac w niektore polprodukty ze strony Mazidla.com i
      zaczac robic sera do wlosow.

pozdrawiam,Asia
      • gilori Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 28.09.07, 13:04
        Używałam przez ponad rok naturalnych szamponów i niestety muszę stwierdzić, że po każdym skóra głowy mnie swędzi, włosy są matowe i o wiele szybciej się przetłuszczają:( Wróciłam do Palmolive, hehe i jestem zadowolona, w końcu....
        Oto skład szamponu Palmolive, w sumie to nie ma zbyt wielu świństw, a jest lepszy dla moich włosów niż szampon naturalny...hmmm
        Skład: Aqua, Sodium C12-13 Pareth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Parfum, DMDM Hydantoin, Polyquatemium-7, Tetrasodium EDTA, Citric Acid, Mel, Camellia Sinensis, Citrus Grandis, Bambusa Vulgaris, Citrus Nobilis, Zingiber
    • sandraa3 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 29.09.07, 20:01
      Ja uzywam Alepa z biolandera i jestem bardzo zadowolona. Ostatnio
      szamponu miodowego.
    • rexetin Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 03.11.07, 18:22
      Ja również będę wdzięczna za poradę. Mam zdrowe, ale i wiecznie przetłuszczające się włosy, do tego wrażliwą skórę głowy. Na razie wypróbowałam to, co było dostępne w sklepie stacjonarnym, czyli szampon Babydream (matowe włosy, swędząca głowa), Fitomed (matowe włosy, pod koniec butelki świąd), mydło Sonnet, bo tylko takie było + płukanka octowa dało sztywnawe, trochę sianowate włosy, znów matowe. W tej chwili myję włosy żelem z pompką dla dzieci. Efekt w miarę zadowalający, poza tym, że tęsknię za blaskiem, który osiągałam stosując drogeryjne detergentowe szampony. Za łupieżem, który po nich miałam nie tęsknię...
      Przymierzam się do jakichś zakupów, będę wdzięczna za podpowiedź.
      Czy włosy po umyciu szamponami/mydłami z Biolandera lub mydełkami Ekosensu i po użyciu octu będą równie matowe i nieprzyjemne w dotyku jak po eksperymencie z Sonnetem? Może Logona będzie lepsza?
      Gilori, czy byłabyś tak miła i opisała jak robisz szampon z mydlnicy i olejków eterycznych? Może to by się sprawdziło... :)
      • ania008 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 04.11.07, 16:27
        Rexetin-mam chyba podobne włosy-nie zniszczone, zdrowe ale przetłuszczające się.
        Po babydream ciągle miałam wrażenie jakby były niedomyte więc wróciłam do
        pantine ;))) W końcu zdecydowałam się na logone z pokrzywą. No nie było
        rewelacyjnie, ale już przy połowie butelki widać poprawę-włosy chyba muszą się
        przestawić. Po za tym zrobiłam jakiś czas temu eksperyment z sodą
        oczyszczoną-trochę sody rozpuszczam w wodzie i przy myciu kombinuje: troche
        wyleje bezpośrednio na głowę, trochę wymieszam z szamponem (soda nie bardzo
        rozpuszcza się w wodzie)-efekt: piękny połysk i miękkość jaką pamiętam z
        dzieciństwa...Mam tylko nadzieję, że ta soda nie wyżre mi tej resztki włosów :)))
    • maja8549 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 06.11.07, 20:09
      Ktos stosowal Urtekram ??
    • tiare Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 03.01.08, 16:53
      do tłustych mim zdaniem najlepszy jest lava power i cosmoveda
      próbowałam też pokrzywowego urtekramu, ale to nico moim zdaniem
      • narnijka Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 11.01.08, 20:46
        Znalazłam w końcu najlepszy szampon-ideał!!!!
        Za porada Naturalki spróbowałam ALEPIA z 7 olejami...i to jest to!
        Szampon jak żaden inny!Nie zawiera żadnych detergentów, wypełniaczy, silikonow
        nic!To zmydlona oliwa z oliwek dziewicza i słynny olel laurowy zasada potasową,
        w wersji z 7 olejami jest dodatkowo 7 najcenniejszych olei:-)
        Od tamtej pory nie kupuję nic innego..
        A miałam przesuszone włosy bez połysku, matowe..do tego u góry sie
        przetłuszczały a reszt to siano-po tym szamponie włosy sa idealne!błyszczące
        pełne życia, nawilżone, długo świeże.
        Chcę się z Wami podzielić tą wiadomością-bo może tez szukacie i to tez może być
        dla Was właśnie TO:-)
        Szamponik kupiłam na stronie:
        www.biolander.com
        robie tam często zakupy-kosmetyki maja wspaniale, zwlaszcza mydła Alep(moje
        ulubione to Alepia 70% Premium)-i przy okazji wszystko w jednym
        sklepie:-)Polecam tam zakupy!Bardzo miła obsługa, szybka dostawa i zawsze w
        paczuszce jakieś próbeczki się znajdą:-)
        Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona ty sklepem:-)
        • rexetin Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 22.01.08, 18:07
          Narnijko, Biolander Ciebie zaskoczył, czyli nie dowierzałaś im? Dobrze rozumiem? Powinnam mieć jakieś obawy?

Alepia to kolejny szampon do wypróbowania na mojej liście (testuję Logonę, leci do mnie Hauschka). Mam jednak pewne wątpliwości. Jak spisze się takie mydło przy twardej kranówce (mam taką) i czy te mityczne siedem olei ma szansę zadziałać. Występują raczej w śladowych ilościach i raczej się wymywają. Może lepiej kupić tańszą emulsję z Ekosensu? Czy można je w ogóle porównywać? Co o tym sądzicie?
          • narnijka Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 26.02.08, 15:49
            Nie nie!
            Pozytywne zaskoczenie:)bo myślałam, że nie znajdę idealnego szamponu:-)
    • ajcila78 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 19.03.08, 00:34
      Skóra jest albo zdrowa albo chora. Spróbuj szampon morski ,ktory wyrówna
      nierownowagi w Twojej skórze. Możesz też nim myć twarz i całe ciało. Słabo się
      pieni ale to też dowód , ze jest naturalny.Działa też
      ...pewnie nie uwierzysz...antystresowo.www.zlotygrosz/zdrowie
    • ajcila78 Re: naturalne szampony - nasze doświdczenia 19.03.08, 00:36
      pomylilam strone, ma być zlotygrosz.eu/zdrowie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka